Yamaç Paraşütü

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,846

özlem

Kamp III
Mesajlar
825
Tepkime Puanı
21
Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü sporu, ilk bakışta serbest atlama paraşütüne benzeyen bir paraşüt ile uçak yerine, yüksek bir tepeden koşulmak sureti havalanmaktır. Eğimli ve yüksek bir tepeye açık olarak serilen paraşüt, pilotun koşmaya başlaması ile hava ile dolar ve pilotla birlikte havalanır. Uçuşların süresi kullanılan malzemenin performansı ve pilotun tecrübesine bağlı olarak kilometrelerce /saatlerce sürebilir. Tek kişi olabileceği gibi iki kişilik ( tandem ) kanatları da vardır.

İlk denemesi 1940'lı yıllara uzanan yamaç paraşütü günümüze kadar pek çok değişiklik göstermiş, uçuş süresi ve güvenliğini artırıcı yapısal gelişme kaydetmiştir. İlk yamaç paraşütü serbest atlayış paraşütüne benzemekteydi. Zamanla değişiklik göstererek basınca dayanıklı olma özelliği yerine yüksek kaldırma gücüne sahip aerofil yapıya dönüştü. Yamaç paraşütü kanat yapısı 1980 li yıllardan itibaren kolay havalanan, iyi bir süzülme performansı ve yavaş çöküş oranı için en uygun şekline ulaştı.

Ülkemizde Yamaç Paraşütü Sporu 1990 başlarında Fethiye Ölüdeniz bölgesinde ki Baba Dağı'nın yabancı pilotlar tarafından keşfedilmesi ile tanınmış, ilk olarak üniversite kulüplerinde aktif olarak başlamıştır. Bilinen en ekonomik hava aracı olması ve doğa sporları ile içiçe olması bugün geniş bir kitle tarafından sevilerek yapılmasını sağlamıştır. Temelde özel bir yetenek ve aşırı efor gerektirmeyen Yamaç Paraşütü Sporu standart bir eğitim sonrasında yapımı oldukça kolay ve zevklidir. THK, üniversite kulüpleri ve özel kulüpler tarafından Yamaç Paraşütü Eğitimleri düzenlenmektedir.

Yamaç Paraşütü Tipleri ve Aksamları

Paraşütler(kanat) pilotun ağırlığına göre ve uçuş tipine göre farklı ebat ve tiptedir. Hafif kilolu pilotun kullandığı paraşüt, ağır pilotun kullandığına göre daha küçük ebattadır. Paraşütlerin, alınan eğitim ve tecrübeye göre farklı performanslar gösteren 5 tipi bulunur.

Kanat Yapısı

Yamaç paraşütü. Kanopi (Kubbe), Askı ve fren ipleri, Taşıyıcı kolonlar ve Harnes(kuşam tertibatı) olmak üzere 4 bölümde incelebilir.

Kanopi: Paraşüt içerdeki hava basıncını sağlayıp havada kalmasını sağlayacak, hava geçirgenliği olmayan kumaştan yapılır. Kanopiler, pilotun ağırlığı ve uçuş tipine göre yaklaşık 40-60 hücreden oluşur ve bu hücreler hava basıncını sağlamak için kapakçıklarla birbirine bağlanır.

Askı ve fren ipleri: Oldukça dayanıklı ve hafif bir malzemeden yapılmış olan ipler pilotu taşımak üzere kanopiye dengeli bir şekilde dağılmıştır. Kanopinin önünde bulunan ipler toplanarak ön kolonlarda, arkadakiler ise arka kolonlarda toplanırlar. Fren ipleri farklı renkte olup bir halkadan geçerek (pilot bırakırsa dahi savrulmayacak şekilde) en son kolona yerleştirilirler.

Taşıyıcı Kolonlar: Taşıyıcı kolonlar, kubbe iplerini kuşama bağlarlar. Pilota kalkışta uygun tutunma yerleri sağlarlar. Kalkışı kolaylaştırmaktan öte farklı harnes kullanımına imkan tanırlar. azı gelişmiş yamaç paraşütlerinde speed sistemi denilen hızlandırıcılar bulunurken bazılarında harnes kolonlara sabit olarak bağlanmıştır.

Harnes (Kuşam): Pilotun oturacağı kısımdır. Temel olarak pilotun takabilmesi için, kol ve bacaklardan geçen askılardan oluşur. Yapısı kullanılan malzeme ve ek donanımlara göre farklılıklar arz edebilir. Bazı harneslerde çapraz kolonlar bulunur. Bunlar kubbeyi daha güvenli tutmak için pilotun vücut hareketini doğrudan yukarıya iletmesini engelleyen bir yapıları vardır. Gelişmiş harneslerin, hızlandırıcı (speed sistem) bağlantıları, sırt koruyucusu, hava yastığı, yedek paraşüt bölümü gibi avantajları vardır. Bütün harnesler pilotun vücut yapısına göre ayarlanabilir.

Yamaç Paraşütü Bölümleri

Yamaç paraşütü basit bir hava aracıdır.Ancak diğer hava araçlarında olduğu gibi özenli ve karmaşık tasarımların sonucunda oluşmuştur.İplerin uzunluğundaki küçük farklılıklar yada kumaşın kesiminde ki ufak bir ölçü farklılığı, sonuçta çok iyi yada kötü bir kanar ortaya çıkartabilir. Yamaç paraşütü 4 bölümde incelenir.

" Kubbe
" Askı ipleri
" Taşıyıcı kolonlar
" Harnes (kuşam tertibatı)

Yamaç Paraşütü Meteorolojik Bilgiler

Hava sporlarını güvenli bir şekilde yapmak için uygun hava koşulları çok önemlidir. Özellikle yamaç paraşütü için temel meteorolojik bilgiler gereklidir.

Rüzgarın hareketi ve bulutların şekli uçuş için ilk işaretin alındığı meteorolojik olgudur. Diğer iki olgu türbülans ve termik'tir.

Türbulans: Dikey hava hareketleridir. Türbulanslar; 5 km/h aşan darbe hareketlerinde, belli coğrafik bölgelerde, dik bir tepeye arkadan gelen rüzgar ile, termik giriş-çıkışlarında ve cephe bölgelerinde gözlenir.

Termik: Sıcak hava kütlesinin yükselmesiyle oluşur. Bu hava kütlesi soğuyarak uçuşu engelleyici bulutları oluşturur, bu da şiddetli türbülansa neden olur. Termik özellikle kayalık bölgelerde, asfalt alanlarda, orman bölgesinde, su bölgesinde(nehir,göl,deniz...) ve tarlalı alanlarda daha fazlaca oluşum gösterir.


Yamaç Paraşütü Uçma Prensipleri

Yamaç paraşütü , rüzgar yardımıyla tamamen şişirildiğinde kanat yapısını alır ve bu yapısı, diğer hava araçlarında olduğu gibi kaldırma gücü oluşturur. Uçabilmek için yamaç paraşütü ile pilotun ağırlığını taşıyabilecek ve süzülebilecek kaldırma kuvvetine ihtiyaç vardır.Kanat, havada uçuşunu ileri ve aşağı doğru sürdürürken yapısı itibariyle üzerinde hava akımları oluşturur. Burada iki kuvvet etkili olur.Birincisi yerçekimi , diğeri de kaldırma kuvveti



Hücum açısı
Hava molekülleri ilk olarak ön kenara çarpar ve kanat çevresinde, altında ve üstünde olmak üzere iki farklı akım oluşturur.Alttan geçen hava akımı alt yüzeye az bir açıyla çarparken kısa bir yol izler ve yüksek basınç (itme) alanı yaratır.Kanat üzerindeki kaldırma kuvvetinin yaklaşık üçte biri bu itmeden dolayı oluşur.
Hava akımı üst yüzeyi yalayarak geçerken kamburumsu üst yüzeyden dolayı daha uzun bir yol izler ve akım yukarıya doğru saptırılır ve alçak basınç alanları oluşturulur.Hava akımı, yönünü değiştirmeden taşıyabileceği en yüksek düzeye burada (yukarı sapma sırasında) erişir. Bu işlem havanın doğal akım yönüyle desteklenir. Sonuç olarak , kanat üzerinden hava akıp geçerken kanatın fiziksel engellenmesi nedeniyle kanat aşağı doğru sıkıştırılırken hava yukarı doğru iter.Kaldırma kuvvetinin üçte biri de bur da oluşur. Kanat üzerine etkili olan üçüncü kuvvet ise sürüklenmektir.Bizi geriye doğru çekmeye çalışır, kanadın hızını ve etkinliğini azaltır.Bütün bu kuvvetler belli bir dengedeyse kanat süzülmesini sürdürür.

AERODİN-----:Kanat profili sabit olan hava araçlarının kanat kesitlerine denir:
AEROFOİL----:Kanat profili sabit olmayan hava araçlarının tahmini kanat kesitlerine denir
YERÇEKİMİ-:Ağırlığın aşağı doğru çekilmesine etki eden kuvvet

Yamaç Paraşütü Uçuş Bölgeleri

Ölüdeniz - Babadağ

Konum: Muğla ilinin Fethiye ilçe sınırlarında yeralan Babadağ deniz kıyısından 7 km içeridedir. Ölüdeniz kumsalının hemen arkasında yükselir ve tam güneye bakar. Kalkış pistine Ölüdeniz'den 45 dakikalık stabilize ancak düzgün sayılabilecek yolla ulaşılır.

Uçuş Mevsimi: Nisan - Ekim arası güvenli uçuşlar yapılmaktadır.

Bölge Özellikleri: Türkiye'de yamaç paraşütünün ilk yapıldığı yer olan Ölüdeniz dünyaca ün yapmıştır. Eşsiz doğası, güneşi ve denizi her sene binlerce yerli ve yabancı turisti büyüleyen bölge her çeşit outdoor aktivitesine uygun yapıdadır. Gelişmiş bir turistik merkez olan bölgede ulaşım, konaklama, yeme içme sorunu yaşanmamaktadır. Çevrede tekne turları ayrıca ilgi çekmektedir. Babadağ yaz kış trekking ve kampçılık alanı olarak tercih edilmektedir.

Kalkış Pistleri: Babadağ da toplam üç pist vardır. 1700 metre güney pisti kalkış için çok müsaittir. 1800 metrelik kuzey pisti biraz küçük ve diktir. 1900 Metre kuzey zirve pistinin kalkış alanı oldukça rahattır. Genelde 1700 metrelik pist günün büyük bölümünde tam karşıdan güney rüzgarı aldığı için genelde buradan uçulur. Oldukça geniş olan piste aynı anda 20 civarında kanat serilebilir.

İniş Pisti: Ölüdeniz kıyısındaki Belcekız plajı, uzun ve genişliği ile oldukça rahat ve güvenli bir iniş alanıdır.

Meteorolojik Özellikler: Yaz sezonu boyunca hava tutarlılık gösterir. Bazen sabah saatlerinde kuzey rüzgarı eser ve kuzey pistlerinden vadi içine kalkış yapılır. Güney pisti günün büyük bölümünde 5-20 km arasında güneyden esen rüzgarı karşılar.

Dikkat edilmesi gerekenler: Özellikle sezonun başı ve sonu olan mevsim değişikliği aylarında havada hızlı değişimler olabilmekte ve kalkış alanına bulut inebilmektedir. Güney pistinde, öğleye kadar geçen sürede dağın batı ucundan gelen batı rüzgarı, sahte güney rüzgarı yaratarak yanıltabilmektedir.

Denizli Pamukkale

Konum: Pamukkale Denizliye 21 km uzaklıkta Çökelen Dağı eteklerinde yer almaktadır. Turistik bölge olduğu için bölgeye her türlü ulaşım şekli mümkündür.

Uçuş Mevsimi : Ilıman iklimi ile yılın her mevsimi uçuş yapılabilmektedir.

Bölge avantajları : Eski bir yerleşim bölgesi olan Pamukkale, kireçli sıcak suların çökmesiyle oluşan travertenleri ve tarihi kalıntılarıyla her yıl binlerce turistin geldiği ülkenin önemli turistik merkezlerindendir.

Uçuş yapılabilen iki tepe bulunmaktadır:

Eğitim Tepesi

Meteorolojik Özellikleri : Gün doğduktan sonra gün-batı yönünde kendini hissettiren rüzgar öğle saatlerine kadar hafif şiddette eser. Öğle saatlerinde artan rüzgar batıya kayarak günbatımında neredeyse tamamen kesilmektedir.

Kalkış Pisti : 70 m yüksekliğindeki tepe alçak oluşundan dolayı amatör uçuşlar için tercih edilmektedir. Yeraltı sularının tüm bölgede yaşanan ılıman etkileri nedeniyle bölgede yaşanan rüzgar değişiklikleri burada hissedilmemektedir. Düzenli rüzgarlar sayesinde yıl boyunca güvenli uçuşlar yapılabilmektedir.

İniş Pisti : Yamaçtan yapılan uçuşlar bölgede bulunan düzlüklerde son bulur. İniş noktaları herhangi bir engel taşımaması nedeniyle son derece güvenlidir.

Dikkat edilmesi gerekenler : Yaz sıcağının en yoğun yaşandığı aylarda öğle saatlerinde hızlanan rüzgarla beraber oluşan sert türbülanslara dikkat edilmelidir.

Dinamit Deposu

Meteorolojik Özellikleri : Batı rüzgarının hakim olduğu tepe özellikle sabah saatlerinde uçuşa elverişlidir. Öğleye doğru başlayan güçlü termik oluşumlar deneyimli pilotlar için uzun uçuşlar sağlamaktadır.

Kalkış Pisti : Adını tepede bulunan eski bir dinamit deposundan alan uçuş pisti 300 metre yüksekliğindedir. İki paraşütün rahatça kalkış yapabileceği geniş bir alanı olan yamaç, Pamukkale'nin tüm güzelliğini görecek noktadadır.

İniş Pisti : Uçuş parkurunun bitimindeki araziye iniş yapılabildiği gibi travertenlerin girişinde yeralan helikopter pistine de güvenli inişler yapılmaktadır.

Dikkat edilmesi gerekenler : Yaz aylarında öğle saatlerin oluşan türbülanslar uçuşlar sırasında maksimum düzeyde dikkat ve kontrol gerektirmektedir. Sert rüzgarlarda kalkış pistinin bitiş noktasında türbülanslara rastlanabilir. Çapraz esen rüzgar kalkıştan hemen sonra paraşütte asimetrik kapanmalara neden olmaktadır. Ayrıca tepenin dik eğimde bitmesi başarılı bir kalkış için çok süratli bir koşu gerektirmektedir.

Ankara - Gölbaşı

Konum : Ankara şehir merkezine 27 km uzaklıktaki Gölbaşı bölgesine ulaşım kent merkezinden kolaylıkla sağlanmaktadır.

Bölge Özellikleri: Ankara'ya yakınlığı nedeni ile kent içerisindeki bütün aktivite ve olanaklardan faydalanmak mümkündür. Ankara'daki üniversite havacılık kulüplerinin Yamaç Paraşütü eğitimi verdikleri bölgedir. Gölbaşı, şehir hayatından uzaklaşmak isteyen Ankaralılar'ın hafta sonlarını değerlendirdikleri bir mesire yeri olarak ilgi görmektedir.

Kalkış Pisti : Geniş bir ovaya bakan eğitim tepesi uygun irtifası ve rüzgarı her yönden karşılaması nedeniyle yamaç paraşütü eğitimleri için çok elverişlidir.

Bolu - Abant

Konum: Abant Dağları, Bolu şehir merkezinin 34 km güneyindedir. Asfalt olan 25 km.lik Abant Gölü ulaşım yolu kullanılarak ulaşılabilir. Ankara-İstanbul otoyolu geçişi üzerindeki Bolu'ya karayolu ile ulaşım oldukça kolaydır. Abant Gölüne kent merkezinden kalkan minübüsler kullanılabilir.

Abant'a Yamaç paraşütü düzenleyen tur firmaları www.gunbatmadan.com

Bölge Özellikleri: Yoğun orman alanları ile çevrili Bolu ili Her türlü turizm aktivitesine uygundur. Çevresi zengin bir bitki örtüsüne sahip Abant Gölü, yazın piknik ve dinlenme yeri, kışın kış sporlarının yapılabileceği bir yer olarak ilgi çekmektedir. Abant Gölü çevresindeki konaklama ve yeme-içme olanaklarından faydalanılabilir.

Kalkış Pisti: Abant Dağları yamaç paraşütüne elverişli birden fazla kalkış pistine sahiptir. Genel olarak Abant Gölü yakınındaki geniş, düz ve tamamen çimen kaplı Örencik yaylası etrafındaki tepelerde yapılmaktadır.

Eğirdir

Konum : Isparta'ya 60 km uzaklığıdaki Eğirdir'de karayolu ve demiryolu ulaşımı mevcuttur. Isparta'nın yerel otobüs firmaları Eğirdir'den geçer.

Bölge Özellikleri : Eğirdir Gölü ve adası ile pek çok turistik aktiviteye elverişli Eğirdir, yamaç paraşütü sporu için çok uygun tepelere sahiptir. Süleyman Demirel Üniversitesi Havacılık Klübü bu tepelerde eğitim uçuşları gerçekleştirmektedir.

Kayseri

Konum: Kayseri ili sınırlarındaki Ali Dağı, il merkezine 15 dk. uzaklıktadır. Otomobil ile dikkatlice çıkılabilir. Ya da, Zincidere otobüslerine binerek Alidağı Tabelası'nda inildiğinde, yürüyerek 45 dakikada tepeye ulaşılabilir.

Bölge Özellikleri: Dünyaca ünlü Kapadokya'da yer alan Kayseri her yıl binlerce yerli yabancı turisti ağırlamaktadır. Kayseri elverişli coğrafyası ile yamaç paraşütünün yanı sıra, kayak, bisiklet gibi diğer sportif turizm çeşitlerine de olanak sunar. Erciyes Ünivesitesi'ndeki Sivil Havacılık MYO, Ali Dağına hafta sonları eğitim uçuşları düzenlemektedir.

Kalkış Pisti : 600 ile 750 irtifa farkına sahip, birisi güney, diğeri kuzey rüzgarlarına uygun iki kalkış pisti mevcuttur. Stabil rüzgarlarda tepenin dik ve düzgün eğimi saatlerce yelken yapmaya elverişli,ancak türbülanslı havalarda dikkatli olmak gereklidir.

İniş Pistleri: Tepenin önünde rahatlıkla iniş yapılabilecek alanlar bulunmaktadır.

Eskişehir - İnönü

Eskişehir'in 15 km batısında bulunan İnönü ilçesinde Türk Hava Kurumunun tesisleri bulunmaktadır. İlçenin kuzeye bakan yamaçları, özellikle yaz aylarında kuzeyden esen rüzgarları ile çok uygun uçuş şartları yaratmaktadır. Türk Hava Kurumu tarafından düzenlenen kurslar burada yapılmaktadır.

Antalya - Aksu

Antalya'nın Aksu ilçesindeki tepe Akdeniz Üniversitesi Havacılık Kulübü tarafından eğitim tepesi olarak kullanılmaktadır. Antalya-Alanya yolunun Aksu sapağından Perge Harabelerine dönüldüğünde, Perge'ye girmeden 10-15 km gidildiğinde 40-50 m'lik eğitim tepesine ulaşılır. İnişte sulama kanalına dikkat edilmelidir.

Yamaç Paraşütü Yapabilmek İçin Fiziksel Koşullar

Yamaç paraşütü yapabilmek için alt yaş sınırı 16'ı üst yaş 55 'dır. Üst yaş sınırı için sağlık durumuna göre esnek olunabilir. Kilo sınırı en az 40 kg, en çok 130 kg'dir. Epilepsi, astım, kalp, bel ve omurga rahatsızlıkları olanlar yamaç paraşütü eğitimlerine katılamazlar.
 

Etiketler


Ynt: Yamaç Paraşütü

yamaç paraşütünü ben de yapmak istiyorum. Denizli den bir arkadaşım bana o taraflarda da uçmaya elverişli alanların olduğunu söylemişti. Grup halinde gidenler çok oluyormuş.
 

Ynt: Yamaç Paraşütü

yaa ben bunu yapmayi herseyden cok istiyordum ama felcin esiginden donmus bir bel fitigi hastasiyim.. iki ameliyat gecirdim. inislerde bana problem olabilir degil mi? :-\ yani su nokta var ya, cesaretimin korku ve mantiga yenildigi bir noktadir yani :-[
 




Ynt: Yamaç Paraşütü

öncelikle bu spora baslamıs 50 yas üzeri tanıdıgım pilotlar var yasın cok bi önemi olmasada biraz formda olmak önemli egitim süreci biraz yorucudur,bazı ucuslarda yaklasık 15 kilo agırlıkla tepeye cıkmak gerekebilir,aslında bi nebzede olsa treking yapılmıs oluyor 1 saniye bile düsünmeden baslayın deneyin yada en azından gruplara katılıp seyredin ,denizlide bu bu spor iyi yerlere gelmiş durumda ciddi yarısmalar düzenlenmekte egitimde verilmektedir kurslar içi www.yamacparasutu.net ten üye olup ayrıntılı bilgi alabilirsiniz,bel fıtıgına gelince zararı olmaz dersem yalan olur ,sert yapacagın bi iniş bunu ileri seviye pilotlar bile yapabiliyo sorun olabilirmi bilemem doktorunuza danısmakta fayda var düsünüyorum sevgilerimle
 

Ynt: Yamaç Paraşütü

teşekkür ederim sayın türker beni yüreklendirdiğiniz için, çok istiyorum mutlaka deneyeceğim, olacak olmalı:smiley:)
 

Ynt: Yamaç Paraşütü

İkinci Tandem uçuşumu dün tekirdağ'da uçmakdere'de yaptım. Ve zevkten yine dört köşe oldum. :smiley: en kısa zamanda eğitimini alıp kendim uçmak istiyorum. Eğitimlerle ilgili desteklerinizi bekliyorum.
 

Ynt: Yamaç Paraşütü

yaklaşık iki yıldır yamaçparaşütü yapıyorum insanların yamaçparaşütüne başladığını görmek ya da havacılıkla ilgilendiğini farketmek mutlu ediyor doğrusu.Yamaçparaşütüne ilk başladığımda hedeflerimden birisi tandem uçurmaktı bunu yapıyorum artık şimdiyse babamı uçurmak var sırada :D
 




Ynt: Yamaç Paraşütü

Eğitimi aldıktan sonra içinize bir uçuş virüsü girecektir :D bana ilk uçuşumdan sonra takımdaki bir abimiz öyle demişti o gündür uçuyorum :smiley: sonra en ufak bi rüzgar hissetseniz havada olsaydım demeye başlarsınız :D
 


Ynt: Yamaç Paraşütü

diyarbakırda bu sporla uğraşan yaklaşık 20 kişi varız

PA191793
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,926
Kayıtlı Üye Sayımız
172,082
Kaydolan Son Üyemiz
Tsow


Geri
Üst