Yalova Yürüyen Köşk

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,094

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
ATATÜRK VE ‘YÜRÜYEN KÖŞK’Ü

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, tarımda modern teknikleri kullanılması, çevre üreticilere örnek olması ve onların nitelikli fidan, fide, damızlık ihtiyaçlarının karşılanması için kişisel mülki olan Yalova’nın doğusundaki ‘Millet Çiftliği’ni bu amaca uygun olarak düzenletmiştir. Çiftlik içinde, deniz kıyısında, ikameti için 1929 yılında bir çınarın yanında iki katlı mütevazi bir köşk yapılmıştır.

‘Yalova Benim Kentim’ diyen Atatürk Yalova ile yakından ilgilenmiştir. Yalova’ya 1936 yılındaki gelişinde köşkün hemen yanındaki Ulu Çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. Hemen bahçıvanı yanına çağırarak bunun nedenini sorar. Görevli bahçıvanın cevabı şöyledir: Ağacın dalları uzamış binanın duvarına dayanmıştır. Aldığı cevaptan tatmin olmayan Atatürk, düşünülmesi bile imkânsız olan bir emir verir: “Ağaç kesilmeyecek. Bina kaydırılacak.” Görev İstanbul Belediyesi Fen İşleri Yollar-Köprüler Şubesi’ne verilir. Sorumlu baş mühendis Ali Nuri (ALNAR) binanın temellerini açtırır. Temellerin altına zor ve çok yavaş ta olsa raylar döşenir. Bina rayların üzerinde doğuya doğru 4 m kaydırılır. 11 Ağustos 1936 günü yapılan bu işlemi yanında bulunan kız kardeşi Makbule (ATADAN) Hanım, Affet (İNAN) Hanım, Yunus Nadi (ABALIOĞLU), Muhafız K. İsmail Hakkı (TEKÇE), Yaver B.N.B. Nasuhi Bey ve diğer ilgililerle baştan sona izler.Bu olağanüstü ve riskli iş 10 Ağustos 1930 tarihinde tamamlanır ve Ulu Çınar Ağacıda kesilmekten kurtulur.

O günden beri köşkün adı “Yürüyen Köşk” olarak kalmıştır.

Köşk'ün Yürütülmesi

1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


Atatürk 11 Haziran 1937’de şahsına ait bütün taşınamaz mallar gibi bu Köşkü de Türk Milletine bağışlar.

Diğer tüm köşkler gibi ‘Yürüyen Köşk’de halen müze olarak korunmaktadır.

Atatürk’ün bir dalının bile kesilmesini istemediği Ulu Çınar ve yanındaki köşk, ağaç sevgisi ve çevre bilincinin de bir anıtı olarak ziyaretçilerini beklemektedir.

Yürüyen Köşk ‘Atatürk bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ arazisi içindedir ve Enstitü Atatürk’ün 1920'li yıllarda gösterdiği Türk Tarımın ileri tekniklerle donatılması amacı doğrultusunda bilim, hizmet ve nitelikli materyal üretim amaçlı hizmetlerini sürdürmektedir.

Kültür Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 12.07.1980 gün ve 12238 sayılı kararı ile korunması gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları arasında sayılmış ve tescili yapılmıştır. 2006 Yılında, Yalova Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak ziyaretçilere açılmıştır.

11

Köşk'ün Onarım Çalışmaları

12

Köşk'ün Son Görüntüleri
 

Etiketler
Ynt: Yalova Yürüyen Köşk

Atatürk, 21 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul'dan Bursa'ya gitmek üzere yola çıkar. Ertuğrul yatıyla Yalova açıklarından geçerken sahildeki Çınar onu çok etkiler ve yatı durdurur, botla sahile çıkar. Çınarın altına oturur. Çınardan çok etkilenen Atatürk, çınarın altına küçük bir ev yapılmasını ister. Ahşap iki katlı bir ev, çınarın altına 22 günde yapılarak 12 Eylül 1929'da tamamlanmıştır. Tam bir yıl sonra 1930 yılında, Atatürk'e çınarın dalının binanın çatısına değdiği ve kesilmesi gerektiği söylenir. Atatürk ise çınar ağacının dalının kesilmesi yerine köşkün biraz ileriye alınmasını emreder.

8 Ağustos 1930 tarihinde İstanbul Belediyesi Fen İşleri ekibi ve mimarlar, mühendisler, ustalar gözetiminde köşkün kaydırılması işlemine başlanır. Köşk, 3 gün içerisinde tramvay rayları tam 4.8mt. doğuya doğru kaydırılır. O günden itibaren bu köşkün adı "Yürüyen Köşk" olur.

Atatürk bu köşke 1930-1937 yılları arasında gelip gitmiştir.
 

Ynt: Yalova Yürüyen Köşk

"Yürüyen Köşk" Yalova Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Yalova Belediye Başkanlığı arasında 24 Aralık 2004 tarihinde yapılan protokolle Yalova Belediyesine devredildi.

Yalova Belediyesi tarafından çok kapsamlı bir "Yürüyen Köşk Projesi" yapıldı. Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet ÇALIK Yürüyen Köşk'ün Projesinin gerçekleşmesi için destek verdi. Milli Sarayların restorasyon çalışmaları Bursa Anıtlar Kurulu'nda restorasyon ve peyzaj proje onay çalışmaları ile birlikte projenin kalan 11 maddesi gerçekleştirildi.

1 Nisan 2006 tarihinde Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından da Çevre dalında "Yerel Kalkınma 2006 Proje" ödülüne layık görülmüş olan Yürüyen Köşk 8 Mayıs 2006 tarihinde halkın ziyaretine açıldı.
 

Siz Hiç Yürüyen Köşk Gördünüz mü?

Koskum var deryaya karsi
Durmaz akar gozum yasi
Sevdadir her isin basi

Var gonul git seyreyle (aman)
Gel bana soyle...*

*Ataturk un sevdigi bir Rumeli turkusudur..



Siz Hic Yuruyen Kosk Gordunuz mu?

21 Agustos 1929' da Bursa'ya gitmek uzere Ertugrul yati ile Istanbul'dan hareket eden Ataturk,Yalova sahilinden gecerken dallarini ozgurce goge uzatmis bir cinar agaci gorur.

Ataturk yatindan inerek, cinar agacinin oldugu yere cikar, sirtini govdesine dayayarak bu asirlik agacin golgesinde bir sure dinlenir.

Daha sonra Ataturk un istegi uzerine Cinar in hemen yanibasinda bir kosk insaasina baslanir ve kosk yapimi 22 gunde tamamlanir.

"BINA KAYDIRILACAK"

Ataturk bir gun ciftlige gittiginde, Kosk'un hemen yanindaki Ulu Cinar agacinin dallarini kesmeye calisan bir bahcivan ile karsilasir. Hemen bahcivani yanina cagirarak bunun nedenini sorar. Bahcivanin soyledigi agacin dallari uzamis, binanin duvarlarina dayanmistir.. Aldigi cevaptan memnun olmayan Ataturk, dusunulmesi bile imkansız olan bir emir verir.



"AGAC KESILMEYECEK, BİNA KAYDIRILACAK"

Gorev Istanbul Belediyesi'ne intikal eder. Belediye Fen İsleri Yollar-Kopruler Subesi sorumlulugu ustlenir. Unlu besteci Ferit Alnar'in kardesi olan Basmuhendis Ali Galip Alnar yanina aldıgı teknik elemanlariyla Yalova'ya gelerek calismalarina baslar.
8 Agustos 1930 tarihinde once bina cercevesindeki toprak buyuk bir dikkatle kazilip yapinin temel seviyesine inilir. Istanbul'dan getirilen tramvay raylari dosenir. Santim, santim calisilarak bina yapi altina sokulan raylar uzerine oturturulur. Artik binanın raylar uzerinde kaydirilarak agactan uzaklastirilmasi asamasina gelinmistir.
Guzel ve sicak bir yaz aksaminda Buyuk Ataturk ile birlikte, kardesi Makbule Atadan, Vali vekili Muhittin Bey, Emanet Fen Muduru Ziya bey ve Cumhuriyet Gazetesi Bas muhabiri Yunus Nadi nezaretinde bina 4.80 m. civarında kaydirilir. Bu olaganustu ve riskli is 10 Agustos 1930 tarihinde tamamlanir ve Ulu Cinar agacida kesilmekten kurtulur.

Koskun kaydirilmasi olayi 10 Agustos 1930 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde aynen su sekilde yer almistir.

"Gazi Hazretlerinin Kosku nakledildi.Gazi Hazretlerinin Yalova'daki koskınun yurutulme ameliyesi dun muvaffakiyetle icra ve ikmal edilmiştir.Kendileri de bu ameliyeye bizzat nezaret etmislerdir."

10 Agustos 1930 tarihli gazetedeki bu haberi okuyanlar ulkenin icinde yasadigi onca onemli meseleler arasinda, bu olayin o tarihte ne ifade ettigine belki bir anlam veremediler.

Belki de, bir cinar agacinin bir metrelik dalinin kesilmemesi icin bir koskun kaydirilmasini hayretle karsiladilar....

Cunku o devirde ne orman katliami vardi ne de global kirlilik..Dunya ulkelerinin 1970 li yillardan sonra anlayip, uzerinde yeni yeni dusunmeye basladigi Cevre Anlayisi ile ilgili bu mesaj doga tutkusuyla dopdolu bir lider,Ulu Onder Ataturk tarafindan tum dunyaya cok daha onceden ilan edilmistir…

ROTA Doga Sporlari ve Kulturel Aktivite Gurubu


http://groups.yahoo.com/group/Rotam/


foto:
Yuruyen Kosk-Ataturk Kosku/YALOVA

Atatrk kk1


Atatrk kk2
 

Ynt: Yalova Yürüyen Köşk

Bu köşk, Atamızın ne kadar doğaya saygılı olduğunu gösteriyor... Onun gibisi gelmez bir daha. ama onun ardından bu köşke ve ağaçlara gözümüz gibi bakıp onu yaşatabiliriz.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,438
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst