Yağışlı Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken Konular

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan brakes Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,833

brakes

Yeni Üye
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Yer
KONYA
YAĞIŞLI HAVALARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR
Yağışlı havalarda hızınızı düşürünüz ve takip mesafesini 6 saniyeye kadar çıkarınız.
Silecekleri çalıştırmaktan kaçınmayınız görüşünüzün kapandığı bir, iki saniye bile son derece vahim sonuçlar doğurabilir.
Silecekler sollama esnasında son hızda çalıştırılmalıdır.
· Kalorifer sistemi ve arka cam rezistansları çalıştırılmalı gerekirse bir bez ile ön cam silinerek görüş alanı yaratılmalıdır.
Gündüz dahi olsa kısa farlar yakılmalıdır.
· Kısa aralıklarla araç güvenli bir yerde durdurularak ön, arka farlar, stoplar, sinyaller ve fren lambaları silinmelidir.
Su birikintilerine girildikten sonra ıslanan fren balatalarını kurutmak için kısa bir süre frene hafifçe basılmalıdır. Araca binmeden önce ıslanan ayakkabıların acil bir durumda fren pedalından kaymasını engellemek için bir bezle taban kısmı silinmelidir.
Yağmurun ilk yağdığı an yol yüzeyinde birikmiş olan toz ve yağlar yolu daha da kayganlaştıracağı için bu dakikalarda hız yavaşlatılmalı ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır.
Lastiklerin diş kalınlığı ile hava, yol koşullarına uygunluğuna dikkat edilmelidir. Lastik hava basınçları fabrika değerlerinde olmalıdır. Özellikle lastiklerinizin diş derinliği az ise öndeki aracın lastik izleri takip edilerek kayma riski azaltılabilir.
KARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR
Yola çıkmadan önce aracınızın üzerindeki karlar temizlenmelidir. Özellikle tavanda bırakılan kar fren yapınca öne düşerek görüşü kısıtlar, dikkati dağıtır. Camlarda buzlanma varsa silecekler çalıştırılmamalıdır. Hem cam çizilir, hem de silecek lastikleri bozulur. Kalorifer çalıştırılmalı veya sıcak su dökülmelidir. Buğu önleyici ve buz çözücü spreyler işinizi kolaylaştırır. Gör, Görül, Hayatta Kal ! prensibi uyarınca hem görüş alanımızı kısıtlayıcı bir şey olmamalı, otomobilin camları temiz olmalı, kalorifer ve rezistans çalıştırılarak buğu önlenmeli, hem de daha iyi görünebilmek için fren lambaları ve sinyaller temiz , kısa hüzmeli farlarımız günün her saati açık olmalı. Özellikle beyaz renkli otoların görülmesinin güçleşeceği unutulmamalıdır. Gece kar yağarken uzun farlar yansıma yaptığından dolayı kısa farlar yakılmalıdır. Sarı renk camlı gözlükler daha iyi görüş sağlar. Karda hız düşürülmeli takip mesafesi 6 saniyeye kadar çıkarılmalı.
Karda tutunmak için kara gömülmek gerekir. Bu nedenle havası inik ve geniş lastikler daha az, havası şişik ve dar lastikler çok daha iyi tutunur. Kar lastikleri ve zincir daha iyi tutunmayı sağlar.
KAYMA ESNASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

Kayma hareketini başlatan sürücü hareketleri:
a) Gaza gereğinden fazla basma, b) Sert fren yapma,
c) Ani direksiyon hareketleri, d) Vites küçültme debriyaj pedalının ani bırakılması ile oluşan ani kompresyon.

ALTIN KURAL :Sizi hangi el veya ayak probleme sokmuşsa yine çözüm aynı el veya ayaktadır. Bir başkası değil.
a) Gazdan ayağınızı çekin,
b) Freni yumuşatın,
c) Direksiyonu yumuşatın,
d) Tekrar debriyaja basın.

Kayma hareketini kolaylaştıran diğer faktörler:
a) Havası düşük veya eski, iyi tutunamayan lastikler,
b) Yan rüzgarlar,
c) Yoldaki eğimler,
d) Çukur ve tümsekler,
e) Virajlar (ağırlık transferleri),
f ) Islak, kaygan ve kirli zemin.
g) Erimeye yüz tutmuş kar (sert kardan daha fazla kayar).

Sağanak yağmur esnasında oluşan su birikintilerine girerken aquaplaning (su yastığı üstünde kayma) olayı oluşur. Bu durumlarda direksiyon sıkıca tutulmalı, hız kesmek için ayak gazdan çekilmeli ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır.
Aquaplaning (su yastığı): Araç yoldaki su birkintisi üzerinde hareket halindeyken lastik su kanallarısuyuboşaltamaz ve kendi ekseni etrafında dönmesi durur ve kayma kontrolü kaybolur. Bu durumda aquaplaning oluşur.

ALTIN KURAL :Ekseni etrafında dönmeyen ön tekerleklere yön verilemez. Yalnızca dönen ön tekerlekler direksiyon hareketine cevap verir.

Karda önden çekişli otolarda ön tekerler kompresyondan dolayı kızaklamışsa tekrar debriyaja basılmalı ve ön tekerlerin tekrar dönmesi sağlanmalıdır. Patinaja geçildiğinde kısa bir ipe bağlı halı veya çuval parçası çekiş veya itişi sağlayan tekerleğin altına yerleştirilir. İpin diğer ucu arka tampona bağlanır. Hareket sağlandığında kullanılan halı ve çuval oto ile beraber gelmiş olur.

Dikkat ! Kaygan yüzeylerde yayalara çok dikkat edilmelidir. Onlar da aracınızın önünden geçerken veya yaya kaldırımının kenarından kayıp önünüze düşebilirler.


BUZDA HER ŞEY BİTİYOR

Çivili lastiklerin dışında buzda tutunma olanaksızdır. Buz tutabilecek yol kesimleri önceden belirlenmeli ve hız en aza indirilmelidir. Kara buz (cam buz) suyun ani donmasından oluşur ve görülmesi çok zordur.Soğuk günlerde yol üzerinde görülen ıslak kesimlerin buzlanmış olduğu varsayılmalı ve kuru yüzeydeyken derhal yavaşlanmalıdır. Buzda direksiyon, gaz, fren ve debriyaj bırakılması gibi tüm hareketler çok yumuşak yapılmalıdır. Buzlanmayı önce farkedebilmek için silecek suyuna detarjan koymayın ve sık sık su fiskiyesini çalıştırarak kontrol edin. Su camda donar veya fiskiye çalışmazsa yolda buzlanma beklenmelidir.
Olası buzlanmalar :
a) Yamaç içi ve güneş görmeyen ol kesimlerinde
b) Köprü ve viyadüklerde
c) Yüksek kesimlerde
d) Rüzgar alan yerlerde beklenmelidir.
 

Etiketler



Ynt: Yağışlı Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Konu eski belki ama daha bugün başıma geldi. Düzce'ye gelirken kalın bir sis tabakası vardı. Ben de d.100'de seyrederken (sol tarafta levhalara özellikle dikkat ediyordum Ben mi kaçırdım yoksa levha yok muydu bilemiyorum ) birden trafik ışığyla burun buruna geldim. Bana kırmızı yanıyor yeşil yanan kısımdan araçlar seyrediyor. O panikle freni kökledim. Araç kızaklayıp tretuara çıktı. Hem yaya yoktu hem de akan trafiğe dalmadım seviniyorum Ama ne olursa oldun dikkat ve soğukkanlılık çok önemli.
Bu arada alttaki mt lastikler de herhalde kaymayı arttırdı.
 



Ynt: Yağışlı Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Gayet yararlı bilgiler vermişsiniz,herkes bunları zaten biliyorum zanneder, ammavelakin başına geldiği zaman hiçbirşey bilmediğini anlar neyazikki vakit çok geçtir. Herkesin tekrar okuması dileğiylen,YENİ yılınızı kutlarım ;) ;) ;) :D :D :D
 

Ynt: Yağışlı Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken Konular

ALTIN KURAL :Ekseni etrafında dönmeyen ön tekerleklere yön verilemez. Yalnızca dönen ön tekerlekler direksiyon hareketine cevap verir.


altın kural 2: durum o kadar kötü ise (yani araç durduğu yerde kayıyorsa) araca zemine uygun olmayan yanlış lastik takılmıştır. (tabi belki araçta abs yoktur kuru zeminde bile kazık fren yapınca lastikler kilitlenmiştir o ayrı konu).

bu arada AB yeni bir lastik etiketleme sistemi çıkardı, lastiklerin yaş zemin üzerindeki tutunması özellikle etikete not ediliyor yakıt tasarrufu ve gürültü seviyesine ilave olarak. lastik performansını belirleyen o kadar faktör varken neden sadece bu üçünü seçmişler sorusunun cevabı ise ilginç: ucuz lastiklerle daha pahalı lastikler arasındaki en önemli farklar bunlar. etiketleme sistemi bütün parametreleri göstermediği için biraz kafa karıştırıcı olmuş yanlız. mesela bazı kışlık lastiklerin ıslak zemin performansı bazı yazlık lastiklerden daha kötü gözüküyor ki, çok yanlış, çünkü o fren mesafesi hava sıcaklığına bağlı bir konu yazlık lastiğin hava soğuduğu zaman o performansı göstermesine imkan yok, karlı zeminde vs ise zaten hiç şansı yok. hal böyle iken bir de kar performansı parametresi iyi olurdu ama zaten onun için başka bir işaret var (dağ şekli ortasındaki kar tanesi logosu) deyip gerek görmemiş olabilirler.

BUZDA HER ŞEY BİTİYOR

Çivili lastiklerin dışında buzda tutunma olanaksızdır.


Yüzeyi pürüzlü buzda durum o kadar da kötü değil ama yeni oluşmuş cam gibi buzda hakikaten herşey bitiyor. o yüzden donma noktası civarı (sıfır derece)'nda özellikle dikkat etmek lazım. bazı arabalarda içeride bir termometre oluyor o termometrenın yazıları 3 derece civarında yanıp söner, aracın dış sıcaklığı 3 derece civarında ise yolun sıcaklığının sıfır derece civarında olması gayet muhtemeldir mantığıyla.
 

Ynt: Yağışlı Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Çok faydalı bilgiler, özellikle bulunduğumuz mevsim itibari ile çevremizle de paylaşmak da fayda var.
Teşekkürler!!!
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,792
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst