Vurgun Nedir?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cembay Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,774

cembay

Ana Kamp
Mesajlar
48
Tepkime Puanı
0
Yer
Ankara
Vurgun Nedir?

Merhaba! Bu yazımda sizlere dalışla ilgili olan olmayan herkesin belki de en çok merak ettiği konu olan halk arasında vurgun olarak bilinen dekompresyon hastalığından bahsedeceğim. Terim olarak da bu yazıda “vurgun” terimini kullanacağım. Çünkü hiç kimsenin terimlerle boğuşmasını istemiyorum.

Vurgun bilinen şekliyle dalgıçların karşılaşabildikleri sakat bırakabilen hatta ölüme yol açabilen ciddi bir kaza, hastalıktır. Peki vurgun neden olur? Önlenemez mi? Tedavisi yok mudur? Korunmak için hangi önlemler alınabilir? Bu yazımda size bu soruların cevaplarını vermeye, merakınızı gidermeye çalışacağım.

Vurgunun neden oluşabildiğini anlatabilmem için sizlere azot gazından ve bu gazın su altındaki basınçtan dolayı insan vücuduna olan etkisinden bahsetmem gerekiyor. Bilindiği gibi deniz seviyesindeki basınç 1 atm (atmosfer) olarak kabul edilir. Bu basınç su altına inildikçe her 10m. derinlikte 1 atm artış gösterir. Örnek vermek gerekirse 20m derinlikte basınç 2 atm olarak ölçülür. 25m. derinlikte ise 2,5 atm olarak ölçülür. Yani derinlere inildikçe basınçta artmaktadır. Bu basınç altında gazlar da değişim gösterirler. Soluduğumuz havada yoğun şekilde bulunan azot gazı da basınç altında değişim gösterir. Bilindiği gibi soluduğumuz havada azot oranı %78’dir. Yani basınç altında insan vücuduna etkisi çok yüksek olacaktır. Peki azot basınç altında nasıl bir etki gösterir? Azot basınç arttıkça kanda çözülmeye yani sıvı hale geçmeye başlar, çözülen bu azot dokular tarafından emilir. Fakat her doku eşit oranda azot emmez. Asıl sorunsa yukarı çıkarken başlar. Basınç azalır ve azot tekrar gaz olmak ister. Dalgıç dekompresyon sürelerine uymadıysa gaz olmak isteyen azot hava kabarcığı yapabilir. Bu kabarcıklar insan vücudun da çeşitli damarları tıkayarak felce ve ölüme kadar uzanabilecek sıkıntılar oluşturabilir. İşte vurgun denilen şeyde tam olarak budur.

Peki yukarda bahsettiğimiz dekompresyon süreleri nedir? İnsan vücudun da bulunan dokular basınç altında çözülen azotu emerler. Fakat her doku aynı oranda emmez. Tekrar azot gaz haline dönüşürken de aynı hızda azotu atamazlar. Bu nedenlerden dolayı çok kesin bir şekilde suyun altında ne kadar kalınırsa vurgun oluşur söylenemez. Onun yerine hangi derinlikte ne kadar kalınabileceğini belirleyen algoritmalar olmuştur. Bu algoritmalar bilim insanlarının yaptıkları AR-GE çalışmaları ve saha testleriyle oluşmuştur. Örnek vermek gerekirse PADI tarafından hazırlatılan RDP tabloları örnek olarak verilebilir.



06 bilgisayarlar 300x181
 

Ekli dosyalar

  • imagesCAOKHJMX.jpg
    imagesCAOKHJMX.jpg
    17.7 KB · Görüntüleme: 405

Etiketler

Ynt: Vurgun Nedir?

Decompression sickness olarak yabancı kaynaklarda geçen bir terim var. Yukarıda hocanın yazdığı vurgun ve akciger zedelenmesi bu başlık altında inceleniyor. Bu iki hastalığın semptomları ve tedavisi çok benzer olduğu için çatı bir terim altında toplanmış.

Vurgun hızlı yükselme ile organlarda çözülmüş gazın baloncuk oluşturmasıyla meydana gelirken, akciger zedelenmesi ise nefesini tutarak yükselme sebebiyle akcigerlerin zedelenmesiyle ortaya çıkıyor.

Ek bilgi olarak yazmak istedim,

http://tr.wikipedia.org/wiki/Vurgun

http://en.wikipedia.org/wiki/Decompression_sickness#Decompression_illness_and_dysbarism
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,412
Mesajlar
1,517,697
Kayıtlı Üye Sayımız
172,066
Kaydolan Son Üyemiz
Birkium

SON KONULAR



Geri
Üst