Urbex / Urban Exploration

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan janissary Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,032
J

janissary

Ziyaretçi
Urban exploration veya kısaltması urbex (Türkçe'ye çevrilirse "kentsel keşif") kullanılmayan bina, tesis ve benzeri insan yapılarının gezilmesini kapsayan bir etkinlik dalı. Pek spor sayılmasa da bu konuyu paylaşabileceğim başka Türkçe platform bilmediğim için burada başlık açmaya karar verdim, belki bazı arkadaşlarımızı bu işe başlamak üzere heyecanlandırabilirim. Urbex tanım gereği çok kolaylıkla anlaşılabilecek bir şey, bundan alınan zevk ise tamamen kişinin kendisiyle ilgili. Bir çok kişi için anlamsız olabilecek bu geziler benim gibi insanlara eğlence kaynağı olabilir. Sebebinden bağımsız olarak bu işle ilgilenen üyelerimizin katkılarını bekliyorum. İnternetten indirliip buraya koyulacak içerikten ziyade bizzat kendi yarattığınız özgün içerikleri görmek isterim. Fikir alışverişinde bulunup birlikte keşiflere çıkabiliriz.

Nereler gezilebilir?
- Tren işletmelerinin tesisleri dünyanın her yerinde eskimiş görünümlü yerler, ülkemizde de bu genelleme geçerli. İzin alınarak bu tür yerlerde kolaylıkla gezebilirsiniz.
- Sanayi tesisleri, fabrikalar. Özellikle İzmit'te bu tür yerler bolca mevcut. Güvenlik görevlileri ile konuşulup gezilebilir.
- Terk edilmiş köyler. Nüfus mübadelesi yüzünden ülkemizin bir çok yerinde şu an iskan edilmeyen köyler mevcut. Buralarda kolaylıka keşif yapabilirsiniz.
- Tarım ve hayvancılık tesisleri. Küçük ölçekli bir çok tesis köylerin yakın çevresinde kaderine bırakılmış bir halde duruyor. Buraları da özel izin veya yakalanma korkusu olmadan gezebilirsiniz.
- Kullanılmayan binalar. İstanbul başta olmak üzere bir çok şehrimizde artık kullanılmayan binalar mevcut. Buralar gezilirken mahalle sakinlerinin tepkisine karşı dikkatli olunmalı. Genellikle kenar mahallelerde bulunan bu eski evler maalesef pek tekin muhitlerde değiller. Gasp ve benzeri tehditlere karşı gözünüz açık olsun. Gecekondu bölgeleri bu tür binaları kolaylıkla bulabileceğiniz yerlerin başında geliyor.
- Orman işletmelerine ait binalar. Yangın gözetleme binaları, korucu barakaları ve ormanlık arazide bulunan benzeri yerler çoğunlukla mevsimsel olarak kullanılır. Doğa yürüyüşçüleri sık sık bu tür binalara rastlar. Kapı kilitlerine zarar vermemek koşuluyla bu yerleri de gezebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gerekenler:
- Köpekler. Terk edilmiş binalar hayvanlar tarafından ev olarak kullanılıyor olabilir. Kendi bölgesini korumak için agresif olacak hastalıklı hayvanlara dikkat edilmesi gerekir.
- Benzer şekilde maalesef evsizler, tinerciler ve benzeri vatandaşlarımız böyle yerlerde yaşamak zorunda kalıyorlar. Ne yazık ki onlara karşı da dikkatli olunması gerekiyor.
- Ahşap binalarda özellikle merdivenler ciddi çökme riski taşıyor, bunlara azami özen gösterilmesi lazım. Her türlü binada kafanıza bir şeyler düşmesi tehditine karşı sürekli tetikte olmanız gerekir.
- Zehirli gazlar ve tozlar. Görünmez bir tehlike ve çoğunlukla ciddiye alınmayan bir durum. Özellikle asbest gibi son derece tehlikeli maddeler binalarda yalıtım ve benzeri amaçlarla kullanılıyor. Sıvası dökülmüş, duvarları açılmış binalarda bu tür maddeler solunum yoluyla kolaylıkla absorbe edilebilir. Gaz maskeleri kullanmak veya havalandırması kısıtlı yerlerden mümkün oldukça hızlı çıkmak sağlığınız için son derece önemli.
- Özel mülklere izinsiz girilmesi yasal değil, güvenlik görevlileri ya da mülk sahipleri ile sorun yaşayabilirsiniz. Eğer görevli biri görüyorsanız gidip peşinen izin istemeniz içinizi rahatlatacaktır. Bizim insanımız anlayışlıdır, tatlı dille kötü niyetli olmadığınızı anlatırsanız müsade edebilirler.
- Ateş yakmayın, sigara içmeyin. Özellikle sanayi tesisleri ve bodrum katlarındaki gaz birikimleri, sağa sola dökülmüş yağ ve benzeri yanıcı maddeler yangın tehditi oluşturur.
- Girdiğiniz yerden bir şey almayın, sadece fotoğraf çekin.

İhtiyaç duyacağınız şeyler:
- Fener. Terk edilmiş binalarda elektrik bağlantısı kesilmiş olabilir. Kesilmemiş olsa bile elektrik düğmelerini kullanmak yangın çıkartabilir. Fener kullanın.
- Kalın tabanlı, tercihen yüksek bilekli botlar. Yerlerdeki cam kırıkları ve metal parçalar ayakkabılarınızı rahatlıkla delip geçecektir. Ayakkabı seçiminizde bunları göz önüne alın.
- Multi tool veya tel kesmekte kullanabileceğiniz güçlü penseler. Özel mülke zarar vermek hoş bir şey değil ancak zaman zaman gezebileceğiniz alanları arttırmak için yaramazlık yapmak isteyebilirsiniz.
- Bir arkadaş. Terk edilmiş binalar ve karanlık yerler korku filmlerinden çok daha korkutucu olabilir. Yanınızda güveneceğiniz birisi olması sizi rahatlatır.

Kendi çektiğim bazı fotoğrafları fikir vermek amacıyla paylaşıyorum:
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Son olarak, Ankara'da urbex ile ilgilenen birileri var mı? Ankara'da terk edilmiş bina önerilerinizi merakla bekliyorum. Maalesef bu bölgede çok fazla sanayi tesisi veya eski bina yok, urbex keşifleri çok kısır oluyor.

Urbex   01


Urbex   02


Urbex   03


Urbex   04


Urbex   05
 

Etiketler
Ynt: Urbex / Urban Exploration

Kendi fotoğraflarımdan biraz daha ekleyim ...

Urbex   06


Urbex   07


Urbex   08


Urbex   09


Urbex   10
 

Ynt: Urbex / Urban Exploration

Böyle boş boş fotoğraf koyunca pek ilgi çekici olmadı sanırım. Maceralarımı anlattığım bir blog hazırladım. Urbex ile ilgilenenler veya ilgilenmek isteyenler veya merak edenler takip edebilirler mesela :smiley:

http://urbanhazard.blogspot.com/
 

Ynt: Urbex / Urban Exploration

Bu başlık biraz kendin pişir kendin ye oldu ama ilgisizlik yüzünden vazgeçmek istemiyorum. Türkiye'de bu işi yapan başkaları var mı diye merak ediyorum. Yoksa da belki birilerinin aklına girerim. Blogu güncellemeye devam edeceğim, elimde hala yayınlamadığım bir sürü içerik mevcut:

http://urbanhazard.blogspot.com/
 

Ynt: Urbex / Urban Exploration

Merhaba,
Bloğunuzu ilgiyle okudum. Her ne kadar hemen mesaj yazmasamda "kendin pişir" den sonra tepki vermek lazım diye düşündüm.
Önerim blogdaki metinleri, yani fotoğrafların hikayesinide paylaşırsanız daha çok ilgi çekecektir.
Paylaştığınız için teşekkürler.
 



Ynt: Urbex / Urban Exploration

İlginiz için teşekkürler Erdem :smiley: Şimdilik yavaş yavaş güncellemeye devam ediyorum bakalım. Son yazımı fotoğraflar eşliğinde okumak isteyenler bir göz atarsa sevinirim:

http://urbanhazard.blogspot.com/
 

Ynt: Urbex / Urban Exploration

Allah'a şükürler olsun ki Urban Explorationla ilgilenen birisini bulabildim.Öncelikle adım Batuhan,19 yaşındayım,lise mezunu bir insanım.

Urban Exploration'ı 3 yıldır yapıyorum.Bu hobiyi tam anlamıyla Henk Van Renzbergen sayesinde öğrendim ve bu hobiyi ilk öğrendiğimde ''bu işi sürekli yapmalıyım diye düşünmüştüm''.Zamanla bu hobiye olan tutkum arttı.İlk zamandan bu yana Türkiyede bu işi yapan ve tanıtan kimse olmadığını düşünmüştüm.Taaa ki bu zamana kadar.....

Türkiyede benle birlikte keşiflere katılan sadece bir tane arkadaşım vardı.Artık o benle takılmıyor ve benim kadar bu işi ciddi olarak yapmadığını düşünüyorum.Neyseki internette yabancı uyruklu siteler buldum ve oradan bu işle ilgili bilgiler öğrendim.

İşin kısası;eğer kabul ederseniz internet vasıtasıyla karşılıklı mesajlaşıp birbirimizle bilgi alış-verişi yapalım diyorum.Ayrıca bloğunuzu ve fotoğraflarınızı çok başarılı buldum.

Saygılarla Batuhan Adaş
 

Ynt: Urbex / Urban Exploration

İstediğin zaman mesaj atabilirsin :smiley: Artık blogları güncellemekle uğraşmıyorum, çok vakit alıyor ve karşılığında kimse okumuyor :smiley: Ama gezmeye aralıksız devam ediyorum...
 

Ynt: Urbex / Urban Exploration

Merhaba,
Batuhan' ın dalış kursuna yazdığı mesajı okurken, iletilerine de göz atayım dedim.
Veee, kendimi bu sayfada buldum. Benim gibi başkalarının da olduğunu bilmek güzel.
Benim de çok ilgimi çekiyor terkedilmiş yerler.
Ama şimdiye kadar en ilginç yer Yassı Ada geldi bana.
Tarihin sorgulanıp hüküm giydiği yer.
Fotoğraflarını hemen paylaşıyorum.
Olur da böyle bir gezi yaparsanız beni de mutlaka çağırın :smiley:
 





Ynt: Urbex / Urban Exploration

Merhaba,

Ben Yassıada'ya hiç gitmedim ama gitmek isterim. İstiyorsanız bir haftasonu birlikte ziyaret edebiliriz. Kendi adıma oraya gidebilirsem çok mutlu olurum. Sizinle de tanışmış oluruz. Ulaşım imkanları vs daha ayrıntılı konuşabiliriz özel mesajla...

Bayramda çok özel bir yere gidiyorum sadece urbex için. Döndüğüm zaman bir yazı yazacağım. Şimdi neresi olduğunu söylemeyim alenen :smiley: Ama bu işlerle ilgisi olmasa bile birçok kişinin ilgisini çekecektir eminim ki. Umarım başıma bir şey gelmez tabi :p
 

Ynt: Urbex / Urban Exploration

Yassı Ada' ya normalde çıkış yasak.
Ama hallederiz :smiley:
Kendi imkanlarımızla gideriz.

Gezi yazınızı merakla bekliyorum.
Başınıza bir şey gelirse 155' i arayın :p
 

Ynt: Urbex / Urban Exploration

Yassı Ada hakikaten güzel bir yere benziyor.(Urbex için)Fotoğraflara gelince,güzel döküman olmuşlar.
Ayrıca SEVAL hanımın da bu aktivite ile ilgilenmesi açıkçası beni sevindirdi.Bende bu aralar Büyükadaya gitmeyi planlıyorum.Büyükadaya gitmemin amacı ünlü Rum Yetimhaneyi görmek,içini-dışını gezmek ve foto-video çekmektir.Eğer vaktim kalırsa da Büyükadadaki eski Alman generalin evini görmek olacak.Önceliklerim bunlar olucak ama onun dışında ilgimi çeken bir mekan olursa.....

Daha önemlisi,sizin gibi ilgili ve bilgili insanlarla birlikte olmak güzel olurdu.Uzun lafın kısası eğer gelecekte istanbul civarında(çevresi adalar da dahil) bir etkinlik olursa lütfen beni de davet ediniz. :D
 

Ynt: Urbex / Urban Exploration

Batu, Heybeliada'da da terk edilmiş sanatoryum var. Sanırım bir yangın çıkmıştı, şu an ne halde bilmiyorum. Orası benim aklımda var bir süredir. Vaktin olursa oraya da bakabilirsin.
 



Ynt: Urbex / Urban Exploration

Söylediğiniz yer hakkında ufak bir araştırma yaptım.Gezilip görülecek güzel bir yapıya benziyor.Malesef yanmasaydı daha da güzel olucaktı :( Dediğiniz gibi imkanım olursa araştırma yapılacak yerler arasında koydum bu yapıyı.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,792
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.


Geri
Üst