Türkiye'de Atıcılık Sporunun Tarihi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Küçük Dede Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,256

Küçük Dede

Discovery II 4.0 V8
Mesajlar
1,671
Tepkime Puanı
3
Yer
Dallas / TX
Anadolu'da Osmanlılar döneminde atıcılık faaliyetleri daha çok askeri görünümde ve gösteri niteliğinde olup, 15.yüzyıldan sonra ortaya çıktı.
Önceleri padişaha yollanan kıymetli armağanlar arasında, daha sonra ise savaş ganimetleri arasında görülen tüfekler, ardından Enderun-u Hûmayun öğrencileri için Avrupa'dan satın alınmayı başlandı.
Sarayda, başında tüfekçibaşının görevli olduğu tüfek ve barutla ilgili özel görevliler bulunurdu. Yeniçerilerin de günlük ve haftalık atış eğiitimi programları vardı. 3-4 ayda bir Yeniçeri Ağası, öteki ağalara birlikte alana gelir, tüfek atışlarını incelerdi. Sayıları 34'ü bulan atış alanlarının tüm harcamalarını devlet karşılardı. Tüfek atışlarını yapan kişilere "Silahandaz" denirdi.

Türkiye'de atıcılık sporu 1910'dan başlayarak daha çok avcılık biçiminde gelişti. Bu dalda etkinlik gösteren ilk kulüp Fenerbahçe oldu(1913). Fenerbahçeli Necati ve Galip Bey, Galatasaraylı Bülent ve Merdivenköylü Ziya Beyler başlangıç döneminin atıcıları oldu. İlk futbolcu ve hakemlerimizden Sait Salâhaddin Cihanoğlu bu spor dalının temelleşip yaygınlaştırılması konusunda yoğun çaba gösterdi.
1937 yılında "Atıcılık ve Avcılık" adıyla ilk federasyon kuruldu. İlk başkanlığı Hakkı İgam yaptı. Türkiye'de atıcılık yarışmaları ilk kez İstanbul bölgesinde yapıldı. Fenerbahçe'de ilkel şartlarda yapılan bu ilk Türkiye Şampiyonası'ndan sonra aynı yerde Balkan Atış Şampiyonası düzenlendi. Bu yarışmalarda Muzaffer Bükülmez 22 kalibre tüfek atışlarında Türkiye ve Balkan birincisi oldu. Atıcılık, avcılığın dışında 1940'larda ele alınmaya başlandı ve "Atıcılık Federasyonu" 1945'te kuruldu. Cemil Taner'in çabaları ile Ankara ve diğer illerde atıcılık uluslararası poligonlara ilk kez 1959 yılında Beyrut'ta yapılan Akdeniz Oyunları'yla çıktı. İlk defa 1968 yılında bayanlar skeet dalında Balkan Şampiyonu olan Silli Giraud, bu başarısını 1969-1978 yılları arasında da sürdürdü.

Türk atıcılığı 80'li yıllarda önemli gelişmeler gösterdi.
-1980 yılında Yunanistan'da yapılan BalkanSkeet ve Trap Şampiyonası'da Türk atıcılar 600 atış üzerinden 582 isabetle Balkan rekoru kırarak şampiyon oldu. Bu derece aynı zamanda Sovyet atıcılara ait Avrupa rekoruna eşitti.
-1984 Avrupa Kupası İstanbul'da düzenlendi ve gençler kategorisinde Bülent Torpil şampiyon oldu.
-1986 yılında Almanya 'nın Suhl kentinde yapılan Dünya Atıcılık Şampiyonası'nda Türk atıcılar takım halinde, skeet dalında 61 ülke arasında "olimpiyat barajı"nı da aşarak 14.oldu.
-1987 yılında Ufuk Arman havalı tüfekte 582 puanla Balkan rekoru kırarak şampiyonluğu elde etti.
-1992'de SevinçTüfekçi Balkan Şampiyonası'nda havalı tüfekte 3.oldu.
-1993 yılında Almanya'da düzenlenen Dünya Kupası'da Bülent Torpil 2. olmayı başarırken, İstanbul'da yapılan Balkan Şampiyonası'da Türkiye 2 altın, 4 gümüş, 5 bronz madalya kazanarak takım halinde birinci oldu. Aynı yıl Servet Sivrikaya Barcelona'da yapılan Dünya Atıcılık Şampiyonası'nda gümüş,Çek Cumhuriyeti'nde düzenenlenen Avrupa Trap Skeet Şampiyoinası'nda bronz madalya elde etti. Büyük erkek takımı ise Kahire'de yapılan Double Trap Dünya Kupası karşılaşmalarında üçüncü olmayı başarırken,Songül Yaman da İngiliz maçı Balkan Şampiyonluğu'nu kazandı.
-1994 yılında Mısır'da düzenlenen Double Trap Dünya Kupası'nda, Servet Sivrikaya bronz madalya elde ederken, İstanbul'da yapılan Balkan Havalı Silahlar Şampiyonası'nda atıcılarımız 3 altın, 2 gümüş ve 5 bronz madalya kazandılar.
-Bulgaristan'da düzenlenen Balkan Trap-Skeet Şampiyonası'nda genç erkeklerde Ayhan İşler'in altın madalyasını, Mehmet Kapson, Mert Yazıcıoğlu ve Emel Kurtuluş'un gümüş madalyası ile Hasan Ünverdi, büyük erkeklerde Servet Sivrikaya'nın bronz madalyası izledi.
-1995 yılında Almanya'da düzenlenen Dünya Kupası Atıcılık Şampiyonası'nda Alp Kızılsu bronz madalya elde ederken, atıcılarımız Bükreş'te yapılanBalkan TrapSkeet Şampiyonası'nda 4 altın, 3 gümüş, 8 bronz madalya kazandılar..

Ülkemizde ve dünyada hala atıcılık sporunun müsabakaları hız kesmeden devam etmekte ve hergeçen gün yeni sporcular yetişmektedir..

alıntıdır
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst