Turizm ve Tarım Merkezi Ortaca

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,159

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Turizm ve tarım merkezi ORTACA

Giriş tarihi : 30.04.2011, Cumartesi 14:41 Güncelleme : 14:41

Şehir merkezinden 15 dakikada Sarıgerme, Aşı Koyu ve İztuzu plajlarına, 30 dakikalık bir sürede de yaylalara ya da Dalaman Çayı üzerindeki rafting merkezine ulaşılabiliyor. İsteyen hava yoluyla İstanbul ve Ankara'ya; isteyen kara yoluyla İzmir ve Antalya'ya sabah gidip akşama dönebiliyor

OSMAN AKÇA / ALİ OSMAN KILIÇ

[attachment=1]

Hala küçük ve bozulmamış bir Güney Ege ilçesidir Ortaca. Yöre halkının gelenek ve göreneklerine bağlı yaşadığı, metropol kentlerdeki hengve tehlikenin olmadığı bir yerdir. Turizmin kültürel dokuyu bozamadığı, insan ilişkilerinin hala samimi, sıcak olduğu turizm ve tarım şehridir. Dünyanın her yerine ulaşım olanaklarının en kolay olduğu ilçelerden birisidir. Her sabah seralardan toplanmış taze sebzelerin kolayca alınabildiği, eğitim ve kültür seviyesinin yüksek olduğu bir ilçedir. Doğanın, çevrenin korunup bozulmadığı bir cennettir. Kısaca koşulsuz, tartışmasız yaşanacak yerdir Ortaca!

Ortaca, Muğla ilinin en güzel ilçelerinden biridir. Akdeniz ile Ege Bölgesi sınırında olan Ortaca, İzmir ve Antalya' ya eşit uzaklıktadır. Fethiye ve Marmaris arasının orta yerinde oluşuyla da; adından da anlaşılacağı gibi Ortaca ismini almıştır. Ortaca ticaretin, sanayinin, turizmin, tarım ve hayvancılığın, doğal ve tarihi güzelliğin tümünü bünyesinde kapsayan bir konuma sahiptir. 12 İlçenin bağlı olduğu Muğla ilinde Milas, Fethiye, Marmaris, Bodrum'dan sonra Ortaca, ticaret ve sanayi dalında 5. sıradadır. İlçede okuma yazma oranı yüzde yüz olup, sosyal ve kültürel etkinliklerin yoğun olduğu bir yerdir. Gerek iklim gerek toprak yapısı nedeniyle de son derece bereketli bir ovaya sahiptir. İnsanlarının sıcakkanlı, misafirperver oluşu ayrı bir özelliktir. Bu nedenle Ortaca, Türkiye'nin birçok illerinden göç almış ve nüfusu 40,649'a ulaşmıştır. İlçede kadın ve erkek nüfus orantısı yarı yarıyadır.

Ortaca şehir merkezinden 15 dakikada Sarıgerme Plajı, Aşı Koyu Plajı ve İztuzu Plajı'na ulaşılır. 30 dakikalık bir sürede de yaylalara ya da Dalaman Çayı üzerinde rafting yapılan merkeze ulaşılabilir. İsteyen hava yoluyla İstanbul Ankara'ya; isteyen kara yoluyla İzmir ve Antalya'ya sabah gidip akşama dönebilir.

TURİZM CENNETİ
Ortaca'nın en belirgin özelliğinden biri de; diğer turistik yörelere göre ilçede yaşamın ucuz olmasıdır. Bu nedenle komşu ilçelerden ve beldelerden alışveriş için insanlar Ortaca'ya gelir. Hatta Ortaca dışında başka ilçe ve beldelerde çalışmakta olan işçi, memur, vatandaşlarımız, evlerini Ortaca'dan tercih etmekte ve burada oturmaktadırlar.

Ortaca İlçesi Akdeniz ve Ege Bölgesi arasında olduğundan her iki bölgenin iklim özelliğini taşır. Bu nedenle kışın bol yağışlı ve ılıman geçer.Yaz ayları ise, oldukça sıcak ve kuraktır.

Sarıgerme Plajı Mavi Bayrak almış bir sahil şeridimizdir. Buradaki 5 yıldızlı otel ve moteller konaklama açısından büyük önem taşımaktadır. Ortaca ilçe sınırları içerisinde 20 bin yatak kapasiteli otel, motel, pansiyon ve apart otel mevcuttur. Aşı ve Bakardi, Dişibilmez koyları el değmemiş doğası bozulmamış, özellikle yat turizmine elverişli bakir koylardandır.

Ortaca'ya bağlı Dalyan beldemizdeki kanaldan, teknelerle yapılan yolculuk ile İztuzu Plajı'na gidilebilir. Çevre ilçe ve beldelerdeki yerli halkın yanında, buralardaki turistler tur işletmecilerinin tavsiyesiyle, Cuma günleri Ortaca Pazarı'na alışveriş için gelmektedir. Bu nedenle Cuma günleri Ortaca Pazarı yabancı turistlerin ilgi alanı olmaktadır.

Ortaca'da gezilip görülecek yerlerden bir diğeri de, Dalaman Çayı üzerinde bulunan tarihi Atatürk Köprüsü'dür. 1934 yılında yapımına başlanan köprü bugün hala ulaşıma hizmet vermektedir.

Ortaca köylerinde Yeşilyurt, Karadonlar ve Osmaniye köyünde Kaunos ve Likyalılardan kalma kaya mezarları, surlar ve tarihi kalıntılar mevcuttur. İlçedeki Dereköy sınırları içerisindeki tarihi Medrese binasının kalıntıları; yıllar önce bu bölgenin eğitim ve öğretim merkezi oluşunun kanıtıdır.

KÜLTÜR ŞEHRİ
Hızla büyüyen Ortaca'da bugün yerli halktan daha çok dışarıdan gelip yerleşen vatandaşlar vardır. Ortaca yerlisinin kalan son kuşakları, Anadolu geleneklerine bağlı giyim tarzı yanında; örf, adet, geleneklerine bağlı bir yaşam sürdürmektedir. Köylerde hala imece usulü yardımlaşmamın yanında, yerli halkın dışarıdan gelen vatandaşlara da hoşgörülü davranması; bölge insanının misafirperver ve yardımseverliğinin bir göstergesidir. Ortaca yerlisinin sanatsal ve kültürel yönlü çalışmaları eskiye dayanır. 1969 yılında, Ortaca'da henüz elektriklerin olmadığı dönemde tiyatro ve folklor ekipleri oluşturulmuştur. 1992 yılında ilk kez Ortaca Festivali yapılmış olup, her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kapsayarak, Ortaca Çevre ve Turizm Kültür Festivali adı altında yapılır. Muğla ili içerisinde en çok kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapıldığı ilçelerdendir.

Ortaca yerli halkından kültür yönünden çok sayıda sanatçı yetişmiştir. TRT Radyosu Türk Halk Müziği sanatçısı Ahmet Bayat ve Zehra Bayat. Devlet Türk Müziği Konservatuarı öğretim görevlisi Ali Orhan Dönmez. TRT İzmir Radyo THM Sanatçısı Selcan Gökçen. İzmir 9 Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı Şan Bölümü mezunu Opera Sanatçısı Betül Görgülü. 2001 yılında Hollanda'da yapılan "Dutch Jazz Competition" yarışmasında 95 ülke sanatçısını geride bırakarak Avrupa Caz 1.'si ve 2002 ile 2003 yıllarında Avrupa 2.'si seçilen Timuçin Şahin gibi sanatçılar sayılabilir.
Tiyatro dalında Ankara Devlet Tiyatro Sanatçısı Mehmet Gürkan, Devlet Tiyatro Sanatçısı Tamer Yılmaz Ortacalı sanatçılardandır.

TARIMA ELVERİŞLİ
Ortaca toprakları tarıma elverişli olmasına rağmen büyüme ve gelişmeyi ticaret potansiyelinin artmasıyla sağlamıştır. Tarih boyunca Ortaca'da hayvancılık yanı sıra pamuk üreticiliği hep ön sırada yer almıştır. 1960 yılında Tariş Pamuk Fabrikası kurulunca pamuk üreticiliği had safhaya ulaşmıştır.

Fethiye'den gelip yerleşen vatandaşların sera domatesi üretmesiyle seracılık ta yaygınlaşmış; böylece ilçeye büyük bir Toptancı Sebze Hali kurulmuştur. Yılda 2 bin 150 dekar araziden 10 bin 750 ton tarla domatesi üretilirken; 2 bin 318 dekar seradan 20 bin 230 ton sera domatesi üretilmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı piyasalara ilçeden 32 bin 380 ton domates dağıtımı yapılmaktadır. Bölgede aynı zamanda zengin miktarda narenciye yetiştiriciliği mevcuttur. İlçede yetişen portakal, mandalina ve limon üretimi yıllık 43 bin 121 ton ile Muğla ilinde 2. sırada yer almaktadır. Son yıllarda nar yetiştiriciliği yaygınlaşmaya başlamıştır.

1608 KAYITLI ESNAF
Muğla İlinin en büyük sanayi sitesine sahip olan ilçe 750 dükkıyla Ortaca Ata Sanayi Sitesidir. Çevre ilçelerden birçok vatandaş işlerini yaptırmak için Ortaca Sanayisini tercih ederler.

Ortaca ticari anlamda o kadar ün salmıştır ki; bugün ilçe sınırları içerisinde bin 608 adet kayıtlı esnaf mevcuttur. Cuma günleri kurulan Ortaca Pazarına Denizli, Aydın, Ödemiş, Burdur, gibi uzak yerlerden seyyar pazarcılar mal satmak için gelmektedir.

Başkandan davet
Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik: "Ege ve Akdeniz bölgesinin kesiştiği noktada, tarımın, turizmin, ticaretin üst düzeyde yapıldığı; bütün çağdaş yaşam olanaklarını sunan ama bir o kadar da dingin bir yer arıyorsanız; işte orası Ortaca'dır. Hava, kara ve deniz yoluyla ulaşımın çok kolay olduğu her mevsim her türlü olanağı sunan Ortaca'da yaşamak bir ayrıcalıktır. Bu ayrıcalığı sizde hissetmek ve yaşamak istiyorsanız sizleri Ortaca' ya misafirliğe bekliyoruz."

Nereler gezilebilir

Kaya Mezarları
Karadonlar ile Yeşilyurt'ta bulunan, Bizans, Roma, Likya ve Karia dönemlerine ait tarihi yerleşim birimlerine ve kaya mezarlarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Pisilis Antik Şehri
Sarıgerme Osmaniye köyünde kalıntıları bulunan Pisilis Antik şehrinin tarihi; Helenistik Çağ olan M.Ö. 3. yüzyıla dayanır.

Kilise
Bu kilise Mergenli köyünde olup, erken Bizans Dönemi'nde inşa edilmiştir. Daha sonra camiye çevrilmiş ve hala cami olarak kullanılmaktadır.

Atatürk Köprüsü
Dalaman Çayı üzerinde bulunan tarihi Atatürk Köprüsü, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından yaptırılmış olup, bugün hala ulaşıma hizmet vermektedir.

Sarıgerme Plajı
Sarıgerme Plajında 5 yıldızlı turistik oteller inşa edilmiştir. Bu plaj mavi bayrakla ödüllendirilmiştir.

İztuzu Plajı
Bu plaj bir doğa harikasıdır. 9 km.'lik kumsal plaj deniz kaplumbağalarının çıkıp yumurtladığı bir yerdir. İztuzu Plajı Dalyan Gökbel köyü sahası içindedir.

Çadır Kamp Alanı
Bölgenin en güzel karavan ve çadır kampı "Ortaca Sarıgerme Belediye Tesisleri" nin olduğu yerdir.

Kükürt
Şifa ve yeniden hayat veren özellikteki kükürtlü su; Fevziye köyü yakınlarında bir dağdan çıkar.

Aşı Koyu
Yatların demir attığı sakin, kuytu bir koydur. Kısa bir kumsal plajı vardır. Aşı koyuna Mergenli Mahallesi olan Güvez üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kargıcak Koyu
Kargıcak koyuna Gökbel köyü Kışla Mahallesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Yeni Orman yolu sizi plaja götürecektir. Eğer orada güneşin batışını izlerseniz, hiçbir zaman ayrılamayabilirsiniz.

Şeytancık Koyu
İztuzu Plajı'na yakın olup Dişibilmez Burnu işle Kargıcak Koyu arasındadır.

Kamil Adası (Kırlangıç Adası)
Kargıcak Koyu yakınlarında bulunan bu küçük ada, yapı itibarıyla tamamen kayalıktır. Yaz kış her mevsim bu ada üzerinde uçuşan ve konaklayan binlerce kırlangıç kuşları vardır. Bu nedenle bu küçük kara parçasına Kırlangıç Adası da denmektedir.

Baba Adası
Sarıgerme Plajı'nda bulunur. Adada bulunan Roma döneminden kalma kalıntılar günümüze kadar gelmiştir. Deniz feneri bulunan ada yatların demir attığı bir yeridir. Ada üzerinde çok sayıda bulunan tavşanlardan dolayı halk arasında Tavşan Adası olarak da anılır. Adanın arka bölümünde büyük bir delik bulunur.

Delikli Ada
Dalyan İztuzu Plajı Boğaz Ağzı mevkiinde bulunur. Kanaldan içeri giremeyen büyük tekneler, deniz fenerinin bulunduğu adaya demir atar. Ada, arkasında bulunan büyük bir delikten dolayı bu ismi almıştır.

Mavi Mağara (Tünel Mağara)
İçerisine yüzülerek girilebilen bu mağaranın tavanında sarkıtlar bulunmakta. Bir tünel konumunda olan mağaranın başka bir bölümden çıkışı yapılabiliyor. Sarıgerme ile Aşı Koyu arasında bulunan bu yere deniz yoluyla ulaşılabiliyor.

Tatlısu Mağarası
Aşı koyunda bulunan mağaranın içinden tatlı su çıktığı için bu ismi almıştır. Çıkan suyun etkisiyle bu mağara içinde bulunan deniz suyu oldukça soğuktur.

İnönü Mağaraları
İnönü Mağaraları Sarıgerme Akdeniz evlerinin kuzeyinde olup 2000 kişiyi barındırabilen en büyük doğal mağaradır.

Oluk Deresi Mağarası
Krom madeni arama çalışmaları için 1937 yılında Türk Maden Şirketince açılmış olup, mağara sonundaki son bölümde su göledi oluşmuştur.

Mavi Mağara (Tünel Mağara)
İçerisine yüzülerek girilebilen bu mağaranın tavanında sarkıtlar bulunmakta. Bir tünel konumunda olan mağaranın başka bir bölümden çıkışı yapılabiliyor. Sarıgerme ile Aşı Koyu arasında bulunan bu yere deniz yoluyla ulaşılabiliyor.

Tatlısu Mağarası
Aşı koyunda bulunan mağaranın içinden tatlı su çıktığı için bu ismi almıştır. Çıkan suyun etkisiyle bu mağara içinde bulunan deniz suyu oldukça soğuktur.

İnönü Mağaraları
İnönü Mağaraları Sarıgerme Akdeniz evlerinin kuzeyinde olup 2000 kişiyi barındırabilen en büyük doğal mağaradır.

Oluk Deresi Mağarası
Krom madeni arama çalışmaları için 1937 yılında Türk Maden Şirketince açılmış olup, mağara sonundaki son bölümde su göledi oluşmuştur.

Günlük Ağaçları
Yerbelen Mahallesi'nde yetişen günlük ağaçları, dünyada çok az yerde olup, sadece bu bölgede bulunur. Bu ağaçlardan bir sıvı elde edilip tıpta, kozmetikte ve diğer alanlarda kullanılır.

Kum Zambağı
Kum Zambakları, Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi Sarıgerme Plajında da yetişir. Nesli tükenmekte olan bu çiçekler koruma altındadır.

Seydi Baba Türbesi
Sarıgerme yolu Kemal Şahin Bulvarı yanında bulunan türbe, 18. yy. da yaşamış olan din adamı Seydi Baba için yapılmıştır.

Hacı Ali Efendi Medresesi
Dereköy' de din eğitimi verilmek üzere 1913 yılında Hacı Ali Kundakçı tarafından yaptırılmıştır.

Alternatif yaşam
Yapılmakta olan yürüyüş, dağcılık, bisiklet, balık tutmak, atv, motorkros, jeep ve binicilik alternatif yaşam turlarıyla Ortaca' nın her köşesini keşfedebilirsiniz.

Telefonlar
Turizm Enformasyon: 0 252 284 42 35
Kaymakamlık: 0 252 282 29 70
Belediye: 0.252 282 50 49
Ambulans : 112
Hastane: 0 252 282 53 13
Jandarma: 0 252 282 38 93
Polis: 0 252 282 29 88
Yangın: 110
Taksi: 0 252 282 51 85
Otogar: 0 252 282 52 41
Havaalan: 0252 792 52 91

********************************************************************************************
Alıntı: http://www.yeniasir.com.tr/Sarmasik/2011/05/01/turizm-ve-tarim-merkezi-ortaca

Cavid Sezen

527903838530
 

Etiketler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,441
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst