Trakya' nın Derinlerindeki 130 Yıllık Tarih

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SEVAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,145

SEVAL

www.sevalduban.com
Mesajlar
3,866
Tepkime Puanı
39
Web
www.sevalduban.com
Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Tuna Nehri’nden Karadeniz’e inerek İstanbul’u işgale giden gemilerden biri olduğu düşünülen ahşap batık, yaşayan tarihine rağmen suyun altında kaderine terk edildi. Türkiye karasularındaki tek bakır kaplı ahşap batık olan geminin adı bile belirlenemezken, Romanov Hanedanlığı’na ait batığın çanı ve toplarının hurdacılara satıldığı ortaya çıktı.

Tuna Nehri’nden Karadeniz’e indi

Derinliklerinde dünyanın en zengin tarihini barındıran ülkemizin isimsiz bir Rus savaş gemisine ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı.
1995’te salyangoz toplayan dalgıçlar tarafından şans eseri keşfedilen ve üzerinde bilimsel çalışma yapılmadığı için adı bilinmeyen savaş batığı önemine rağmen kaderine terk edildi. 93 Harbi denilen 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı sırasında, Ramanov Hanedanlığı’nın yönettiği Rusya İstanbul’u işgal etmek için Tuna Cephesi’ni açmıştı. Hafif savaş gemilerinden oluşan bir filoyu Tuna Nehri’nden Karadeniz’e indiren Rus ordusu savaş sonunda İstanbul Yeşilköy önlerine kadar gelmişti. Tuna Nehri’ni kullanarak İstanbul’a ilerlemesi emredilen gemilerden olan savaş batığının Kırklareli İğneada açıklarında Osmanlı topçusu tarafından batırıldığı düşünülürken, halk tarafından İğneada batığı olarak adlandırıldı. Rusya’nın İstanbul’a yürümesi için çok önemli bir görev üstlenen 30 metrelik gemi derinlerdeki tarih olarak sessizliğiyle başbaşa bırakıldı.

130 yıldır derinlerde yatan isimsiz tarih

1996 yılında batıkla ilk ilgilenen bilim adamı, Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi müdürü olan sualtı arkeoloğu Yaşar Yıldız ve Emre Omur olurken, son çekimi ise 2004’te deniz belgeselcisi Haluk Cecan’da TRT adına hazırladığı “Sonsuz Mavilik ” adlı belgeseli için yaptı. Keşfedilmesinin üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen halen bilimsel bir çalışma ve proje ile korunma altına alınmayan İğneada Batığı, Karadeniz’in sularında çürümeye terk edildi. Keşfedilmeden önce ve sonra; topları, çanı ve değerli eşyaları tamamen talan edilen İğneada Batığı’nın tarihsel kalıntıları ne yazıki İstanbul’da hurda olarak satıldı. Tarihinin belirlenmesi için çok önemli olan çanının bile hurdacılara satıldığı bilinen gemi kıyılarımızın bakır kaplı tek ahşap gemisi özelliği taşırken, geçen 130 yıla rağmen omurgası parçalanmayan ender batıklar arasına da girdi. İstanbul’da satılmak üzere batıktan çıkartılan ama duyarlı salyangozcuların ihbarı ile Kırklareli Müzesi’ne teslim edilen topun üzerindeki çift başlı kartal arması geminin tarihi hakkında önemli bilgiler verdi. Romanov Hanedanlığı’nın armasıyla süslenen topun yanında birkaç parça eşyada müzede verilirken, kıyıdan 2 km açıktaki gemi Karadenizin, plankton ve genel kirlilik yüzünden her zaman bulanık olan sularında bekliyor.

Yok olmadan once incelenmeli

TSSF Edirne temsilcisi Tamer Yörükoğlu, İğneada Rus Savaş gemisinin Tuna Nehri’nden Karadeniz’e indirilen hafif savaş gemilerinden biri olduğunu ve Osmanlı topçusu tarafından kıç tarafından vurularak batırıldığını söyledi. Yörükoğlu, “Tarihsel bilgilerimiz ışığında geminin batış tarihini 1854-1878 arasında olduğunu düşünüyoruz. Suyun altında bizi geminin 130 yıldır dimdik duran çapası karşılıyor.

Ahşaptan yapılmış olan geminin üzeri bakır ile kaplanmış ve metal çivilerle bakır tabakalar ahşap yapıya monte edilmiş. Gemi, kaçak ziyaretçileri tarafından çok talan edilmiş, şu anda sadece kuma yarı gömülü büyük bir top görülebiliyor. Ama son eserde kumların arasına gömülmeye başlamış. Yapım şekline göre, Don, Volga, Dinyeper, Tuna gibi nehirlerde hareket edebildiğini düşünüyoruz. Salyangozcuların 10 sene önce anlattıkları durumu ile karşılaştırıldığında şimdi çok kötü durumda olduğu ve hızlı bir şekilde kaybolmaya yüz tuttuğu görüyoruz.

Talanın gizlice devam ettiği ortadayken ve gemi yok olmadan önce titiz bir şekilde incelenmeli ve malzemeleri korunmaya alınmalıdır” dedi.

Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müdürü Yaşar Yıldız ise, “Geminin bakır kaplı olması 1850 sonrasında yapıldığını ortaya çıkartır. Top, tüfek ve tabanca yüklü olan Rus gemisinin Romanovlar Hanedanlığı’na ait olduğu düşünülüyor. Osmanlı topçusu tarafından vurularak batırıldıktan sonra içini boşaltmak için dinamitle parçalandığı görülüyor. Her yönüyle denizlerimizdeki tarihin kanıtı, mutlaka korunmaya alınması gerekir” dedi.

Yurt dışında da önemli çalışmalar yapan deniz ve sualtı araştırmacısı Selçuk Kolay’da batığın mutlaka araştırılması gerektiğini vurguladı.

Kolay, “Denizlerimizdeki her batık gibi İğneada Batığı’nın da araştırılması gerekiyor. Denizlerimiz büyük bir tarih barındırırken, ulusal tarihimizin zenginliğini kanıtlayacak yüzlerce batık bulunuyor.

Bu batığın, Tuna Nehri üzerinden geldiğini düşünmüyorum ama ait olduğu hanedanlık nedeniyle üzerinde mutlaka çalışılması gerekli” dedi.

93 Harbi: Tuna Cephesindeki muharebeler Rusların 21 Haziran 1877’de saldırıya geçmesiyle başladı. Plevne’nin düşmesiyle, hızla ilerleyen Rus orduları Meriç Nehri’ni geçti. 20 Ocak 1878’de Edirne düştü.

Ruslar Silivri’yi de alarak Yeşilköy’e kadar ilerlediler. Savaş Osmanlıların isteği üzerine imzalanan Ayastefanos Antlaşması’yla son buldu. Ama Avrupa’da dengenin Rusya lehine bozulduğunu gören Avusturya, İngiltere, Fransa ve Almanya bu antlaşmaya karşı çıktılar.

Berlin’de uluslararası bir konferans toplandı ve 13 Temmuz 1878’de imzalanan Berlin Antlaşması’yla savaş sona erdi. Bu savaş, Osmanlı Devleti’nin dağılma sürecini başlatan ilk önemli olay sayılır. II.Abdülhamit, yenilgiden sorumlu tuttuğu Meclis-i Mebusan’ı süresiz tatil ederek Kanun-i Esasi’yi askıya almıştı. Özellikle Tuna cephesindeki komutanlar arasında görülen anlaşmazlığın Osmanlı’ya yenilgiyi hazırladığı düşünülür.

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]

Gökhan Karakaş
Milliyet

1


2


4


6


9
 

Etiketler

Ynt: Trakya' nın Derinlerindeki 130 Yıllık Tarih

1996 yılının yaz mevsiminde şimdi rahmetli olan şehir planlamacı olan bayan arkadaşımla Tekirdağ/Saray Belediye başkanını ziyaret ettiğimizde benim balık adam olduğumu öğrendiğinde bize Kıyıköy deki bir batıktan bahsetti.
Kendi anlatımıyla devam edeyim."dalgıcın biri geldi,Kıyıköy de batık bulmuş bana sponsor olun çıkan ganimeti paylaşalım dedi,bende yol verdim üzerinde durmadım(bana hitaben)doğrumudur,olabilirmi böyle bir şey?"diye sordu.
İşte bizim yöneticilerimizdeki zihniyet...
 





Ynt: Trakya' nın Derinlerindeki 130 Yıllık Tarih

1996 yılının yaz mevsiminde şimdi rahmetli olan şehir planlamacı olan bayan arkadaşımla Tekirdağ/Saray Belediye başkanını ziyaret ettiğimizde benim balık adam olduğumu öğrendiğinde bize Kıyıköy deki bir batıktan bahsetti.
Kendi anlatımıyla devam edeyim."dalgıcın biri geldi,Kıyıköy de batık bulmuş bana sponsor olun çıkan ganimeti paylaşalım dedi,bende yol verdim üzerinde durmadım(bana hitaben)doğrumudur,olabilirmi böyle bir şey?"diye sordu.
İşte bizim yöneticilerimizdeki zihniyet...
Sayın Dalyan görüşebilirmiyiz..
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,444
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst