Tırmanış ve İniş

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,528

VitaEsMorte

Zirve
Mesajlar
2,896
Tepkime Puanı
39
47120syfqe4.jpg


Arazide izlediğiniz rota üzerinde karşınıza dik bir yamaç veya tepe çıkarsa, yapmanız gereken en doğru hareket, araçtan inip yolu incelemek ve tepenin arkasında ne olduğuna bakmaktır. Tepenin arkasında hiç beklemediğiniz bir şeyle karşılaşabilirsiniz. Eğer başarabileceğinize inanıyorsanız, tüm ekipmanlarınızı kontrol edin ve araca binin. Emniyet kemerinizi bağladıktan sonra yolunuza devam edin.

Ayağınızı debriyaj pedalına sürekli olarak basıp çekmeyin. Bastıktan sonra yavaşça ayağınızı çekin ve ayağınızın debriyaj pedalıyla olan bağlantısını tamamen kesin. Gazı verdiğinizde aracın tepeye tırmanmasına izin verin ve frenleri kullanmayın. Debriyajları yakmak kayalıklı ve yavaş gidilen yollarda çok kolaydır.

Lastikler çekiş kontrolünü kaybederse ayağınızı gazdan çekin. Eğer lastikleriniz herhangi bir yere saplanırsa, ayağınızı hemen gaz pedalından çekin ve debriyaj pedalına basın. El frenini çekin ve araçtan inin. Durumu kontrol edin ve bir saptama yapın. Eğer ileri gidemeyeceğinizi anlarsanız, aracı geri vitese takın ve vitesteyken aşağı bırakın. Bu arada frenleri de serbest bırakın, çünkü frenleri kilitlerseniz aracın hâkimiyetini de kaybedersiniz. Bu tür durumlarda fren pedalını kullanmaya dikkat edin. Dik bir zemine çıkarken ve inerken aracın burnunu düz tutmak için yapmanız gereken şey, gereğinden fazla zorlamamaktadır. Bu pozisyonda dönmeye kalkarsanız, aşağıya yuvarlanabilirsiniz. Aracı düz bir çizgi üstünde ve dengede tutarsanız, diferansiyeller her aksın ucuna eşit miktarda güç dağıtacaktır ve maksimum çekiş gücü sağlayacaktır. Debriyaj pedalından uzak durursanız, dik zeminlere daha güvenli ve kolay çıkarsınız.

Tırmandığınız yamacın tepesine gelmeden önce ayağınızı gaz pedalından çekin. Tepeye tırmanacağınız zaman gaza yavaş yavaş yüklenin. Tepenin arkasında ne olduğunu öğrendikten sonra ilerleyin. Tepeye çıktığınızda aracınızı daha fazla zorlamamak için bir süre çalışır durumda bekleyin.

47220syfyw1.jpg

Tepeden aşağıya inerken vitesinizi küçültüp, ayağınızı gazdan çekin. Eğer aracınız kaymaya başlarsa, direskiyonu kayma yönüne doğru kırın. Sakın unutmayın, kilitlenmiş frenler dönmenizi zorlaştıracaktır. Lastiklerin dönmesini, süspansiyonun da çalışmasını sağlamak için frenleri devamlı pompalayın.
 

Etiketler
Ynt: Tırmanış ve İniş

Tepeden aşağıya inişte "Eğer aracınız kaymaya başlarsa, direskiyonu kayma yönüne doğru kırın." yazılmış ancak eğer ki gerçekten yüksek bir eğim söz konusu ise bu kontra hareketi yeterli olmayacaktır bu durumda kaymayı durdurmak için hafifçe gaza basmanız gerekecek.
Ayrıca inişte de çıkışta da aracınızın vitesini 4L ye alın. Çıkışta patinaja kalmaması için 2.vitesi seçebilirsiniz, ancak aracın motor gücü ve torku düşük ise 1. vitesi de seçmeniz gerekebilir. İnişte her zaman 1. vitesle inin, debriyaja veya frene kesinlikle basmayın! Kayma hareketi var ise hafifçe gaza basarak düzeltebilirsiniz ama sakın bayırın başından gaza basarak aşağıya inmeye kalkmayın!
 

Ynt: Tırmanış ve İniş

En önemli teknik burada unutulmuş yada benim gözümden kaçtı,

tırmanmaya çalıştığınız yokuşu tırmanmanız mumkun olamıyor ve araç patinaj yaparak geri kaymaya başladı ise panik yapmadan hızlı bir şekilde geri vitese takın ayagınızı debriyajdan ve gazdan çekin direksiyonu düz hizada tutarak aracın sizi geri indirmesini saglayın, asla geri dönmeye çalışmayın çok tehlikeli sonuçlar doğabilir.
 







Ynt: Tırmanış ve İniş

Kusura bakmayın yukarıdaki sabit konularda da geçmişti ama tam anlamadığımdan sormak isterim;
Yokuş çıkarken bir süre sonra araç bayıldı ve olduğu yerde kaldı. Bu sırada araba eğer debriyaja basmaz isek stop eder. Anladığım kadarıyla denmek istenen araba stop ederse etsin önemli değil, ne araca zararı olur ne de size ama kesinlikle debriyaj yapmayın deniyor. Arabayı sıkı fren ile sabitleyip hemen ardından hızlıca debriyaja basıp en kısa sürede geri vitese alarak marşa basıp (bu arada geri salınca araç eski tabirle vurdulmuş olmuyor mu zaten çalışmaya başlamaz mı? ??? ) aracı çalıştırıp motor freniyle aşağıya salınmalı...
İnerken anladığım göreceli olarak daha kolay asla unutma low 1 'de en küçük viteste , düz olarak aşağıya in. debriyaj ve freni unut...
Ne dersiniz anladığım doğru mu yoksa düzltmeniz gerekenler var mı?
Ayrıca yine sormak istediğim araç dik yokuşu çıkarken asıldı kaldı. Eh bizde de acemilik var ayrıca copilot da 'YUSUF' ;D
Böyle durumda geri vitese alamadım.Marşa basıp ileri low1 ile inmeye çalışsam hep stop ede ede insem ya da zorunda kalsam ne olur? Araca zararı olur mu?
 

Yeni ve ilk defa başımdan geçen bir olay 10 metrelik dik bir yamacı tırmannırken tepe noktasına yakın yerde lastikler tutunmayı kaybeti , bende geri vitese takıp kontrollü bir şekilde geriye inmeyi düşündüm . Debriyaj ve frene birlikte bastım vitese bile takamadan hızlı bir şekilde aşağı kadar kaydım. Sebebi ise fren pedalı araç çalışır vaziyette olduğu halde taş gibi şişti ve fren tutmadı. Allahtan uzun yokuş değildi. Her riski ve ihtimali göz önünde bulundurmak lazım.
 

Yeni ve ilk defa başımdan geçen bir olay 10 metrelik dik bir yamacı tırmannırken tepe noktasına yakın yerde lastikler tutunmayı kaybeti , bende geri vitese takıp kontrollü bir şekilde geriye inmeyi düşündüm . Debriyaj ve frene birlikte bastım vitese bile takamadan hızlı bir şekilde aşağı kadar kaydım. Sebebi ise fren pedalı araç çalışır vaziyette olduğu halde taş gibi şişti ve fren tutmadı. Allahtan uzun yokuş değildi. Her riski ve ihtimali göz önünde bulundurmak lazım.
Geçmiş olsun başıma gelmişti tepeyi çıktım arazide acemi olduğum halde ancak aracı dik yamaçta çevire bildim cesaret etmedim geri geri ineyim dik yamaçta dönene kadar canımdan can gitti indim daha öyle dik yamaçlara çıkmadım aracı çeviriken devrilseydi aşağıya kadar aracın parçaları kalmazdı allah kurtardı araç Series 3 artık sadece çamura giriyorum :smiley:))
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,432
Mesajlar
1,517,901
Kayıtlı Üye Sayımız
172,078
Kaydolan Son Üyemiz
zaferguloz

SON KONULAR



Geri
Üst