Tekirdağ Hoşköy (Ganohora)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan devilkiss Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,719

devilkiss

Kamp I
Mesajlar
128
Tepkime Puanı
0
Yer
istanbul/sarıyer
GANOHORA - Bir Bizans Metropolü

Kuruluşu antik çağlara dayanan beldemiz M.Ö. 1.yüzyılda Yunanlılar tarafından bir koloni şehri olarak kurulmuştur. Bizans döneminin din merkezi olan GANOHORA (Ganos - Gaziköy ve Hora - Hoşköy) metropolitliği civarında 6 kadar manastır bulunduğu söylenmektedir. Ganos (Işık Dağı), eski dönemde hristiyanların "Kutsal Dağ" kabul ederek hacı olmak için uğradıkları 980 metre yükseklikteki Trakya'nın en yüksek dağıdır. Bu bölgede yer alan manastırlarda rahipler kendi yiyeceklerini üretiyorlar, üretim fazlasını diğer yerleşim bölgelerine satıyorlardı. Ganohora kıyılarında gemilere yüklenen ürünler, deniz ötesi birçok metropole sevk ediliyordu. Amforalar ile taşınan şaraplar bu bölgeyi amfora üretim merkezlerinden biri haline getirmiştir. Bölgedeki şarap üretiminin yoğunluğunu Ganos mühürlü amforalara Akdeniz'in doğu ve batı ucundan, Marmara Denizi ve Karadeniz'in hemen her köşesinde rastlanmasından anlayabiliriz.

Zeytin ve şarap üretiminin gözde merkezlerinden Ganahora'nın tam karşısında zengin mermer yatakları ile ünlü Prokenessos (bugünkü Marmara Adası) bulunmakta idi. Bu iki merkez arasında yoğun bir deniz ticareti olduğu varsayımından yola çıkarak geçtiğimiz birkaç yıl içinde yapılan araştırmalar sonunda Marmara Adası kıyılarında çeşitli devirlere ait tam 13 adet gemi enkazına rastlandı. Adanın Tekmezar Burnu'ndaki bir batığın yaklaşık 20 bin amfora taşıması ise eski çağlarda bu bölgedeki üretimin ve ticaretin kapasitesine ilişkin en çarpıcı örnektir.
Bölgede yüzyıllardır manastırlardaki papazlar tarafından Kolorko, Yapıncak, Kınalı Yapıncak, Gamay ve Sémillon gibi birçok üzüm türünden şarap üretilmiş.



St. İoannis Theologos Manastırı

Bölgedeki manastırlar içinde günümüze ulaşan tek kalıntı olma özelliğine sahip. Papaz Dionysuis (doğum adı ; Kalafatis) tarafından 1865 yılında yapılan manastırın inşaatı 49 yılda tamamlanıyor. 1865'de yapılan bu manastır, daha önceki bir Bizans manastırının kalıntıları üzerine inşa ediliyor. Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen Bizans manastırının ise İstanbul alınmadan önce yapılmış olduğu tahmin ediliyor. Bu arazinin Bizans manastırından da önce mezarlık olarak kullanıldığı biliniyor. Mezarlık 5.ve 6. yüzyıla tarihleniyor.
Bu bilgiler Melen Şarapçılığın internet sitesinde yer alan Patrikhane'den alınan Eklisiastiki Alithia dergilerinden derlenmiştir.)




Şarap üretimindeki tarihsel süreklilik amfora imalatı için de geçerli. Bölgedeki madensel yönden zengin sulardan elde edilen çamur amfora, tuğla, kiremit, çanak ve çömlek imalatında kullanılıyordu.Mürefte limanından Marsilya'ya daha sonra "Marsilya Kiremiti" olarak tanınan kiremit türünün ihraç edildiği bilinmektedir. Hoşköy'de bir süre öncesine dek birçok aile, geçimini fırınlarda pişirerek ürettikleri toprak kaplardan ve kiremit - tuğla ocaklarından sağlıyordu.


Osmanlı döneminde bölgede büyük ölçüde rum nüfus barınmaktaydı. Rumca'da Hora olarak anılan Hoşköy'ün 1800'lerde nüfusu 15.000 civarındaydı ve eski kayıtlarda Hora'da 40 kadar doktor olduğu söyleniyor.

Hora Feneri

Abdülmecit tarafından 1861 yılında Fransızlara yaptırılmıştır. Tamamen metal (demir) olan fenerin yapımında kaynak kullanılmamış, metaller civata ile tutturulmuştur. Yerden yüksekliği 20 metre ve bir o kadar da temelinin bulunduğu söylenmektedir. 96 kristalden meydana gelen fener kendi ekseni etrafında 360 derece dönerek görev yapar. Her tam dönüş 20 saniyede gerçekleşir ve bu sürede 4 kez çakar. Eskiden gaz lambası ile çalıştırılan fener şu an elektrikle çalıştırılıyor.

2007 yılı Haziran ayında yapılan ihale ile kiraya verilen Hoşköy Feneri'nin 2008 turizm sezonunda lüks restorant olarak değerlendirilmesi bekleniyor.
 

Etiketler
Ynt: Tekirdağ Hoşköy (Ganohora)

Merhaba,

Hoşköy, gerçekten çok hoş bir köy(kasaba). Hoşköy'e giden, bir taşla çok kuş vurur. Şarköy, Eriklice, Mürefte, Hoşköy, Gaziköy, Uçmakdere ... diğer köyler. Herbiri, ayrı güzel...

Cavid Sezen
 

Ynt: Tekirdağ Hoşköy (Ganohora)

Hoşköy ve civarı harikadır gerçekten. Özellikle bağbozumu zamanı buraları gezip görmelisiniz. Uçmakdere'den Şarköy' e kadar etkileyici bir coğrafya. Ganos fay hattının şekillendirdiği bu coğrafya ulaşımı zor fakat doyumsuz bir keyif yüklü keşifler sunar size.
Verilen bilgilere bir düzeltme yapmak istiyorum. Trakya'nın en yüksek noktası bilgide verildiği gibi Ganos dağı değildir. Burası Trakya' nın 2. yüksek noktasıdır. Trakya' nın en yüksek yeri Istrancalarda bulunan Mahya Tepe yükseltisidir ( 1031 ). Keşif tutkunu dostlarımıza bu düzeltmeyi yapmış olalım. En kötüsü yalnış bilgilenmektir zira. Tüm yola düşen arkadaşlarımıza selamlar.
 

Ynt: Tekirdağ Hoşköy (Ganohora)

Tekirdağ sahilinde huzur arayan tatilcilerin mekanı. Ganos (Işık) Dağı’nın eteğindeki köy bir zamanlar amfora atölyeleri, şaraphaneleriyle ünlüymüş. Şimdi doğada yürüyüş yapmaya sevenlerin, bisikletçilerin uğrak yeri olmuş.
 




Ynt: Tekirdağ Hoşköy (Ganohora)

Tekirdağ'dan kıyı boyunca Şarköy yönüne gitmek isterseniz, Kumbağ veya Yeniköy sırtlarında Marmara denizi dikilir karşınıza. Sağ tarafınızda yükselen bir tepe olan Nişantepe’ den, yamaç paraşütüyle solunuzdaki dik yamacın denize kavuştuğu yerde bulunan Ayvasıl mevkiine atlayan dizi dizi pervaneleri görürsünüz gökyüzünde. Ganos fayının şekillendirdiği ürkütücü kıvrım kıvrım yollar, Uçmakdere üzerinden Şarköy’ e doğru boyluboyunca uzanır.

Denize sokulmuş burunların birinde, çok ötelerde de olsa Hoşköy’ ü hemen fark edersiniz. Marmara’ nın ılık, çoğu zaman hırçın lodosu Hoşköy’ ün gerisindeki tepelere doğru uzanan dizi dizi üzüm bağlarını ve zeytin bahçelerini öpmektedir.

[attachment=1]

Hoşköy, Tekirdağ’ ın Şarköy ilçesine bağlı beldelerden biridir. Şarköy üzerinden Tekirdağ’ a yaklaşık 100 km, ilçesi Şarköy’ e ise 20 km mesafede bulunmaktadır. Tekirdağ’ a Gaziköy-Uçmakdere-Yeniköy-Naip üzerinden ulaşan sahil yolu Ganos fay hattının oluşturduğu engebeli ve zorlu coğrafyasıyla çok tercih edilmemektedir. Oysa ki manzarası açısından bu yol çok daha doyumsuz güzellikler sunar.

...daha fazlası için : http://www.trakyagezi.com/sehir-rehberi/tekirdag/188-hoskoy-hora-.html

Hoky  Hora
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,792
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.


Geri
Üst