Taşkale (Atatürk’ün Ata Yurdu Otantik Kent)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AltanKara Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,172

AltanKara

Yeni Üye
Mesajlar
8
Tepkime Puanı
0
Karaman'in 46 km dogusunda yer alan Taskale kasabasi birçok dogal ve kültürel degerleri barindirmakatadir.Taskale Atatürk'ün "Ata Yurdu" olarak tanitilir.Taskale Belediyesinin yayinladigi bir kitapcikta M.Kemal Atatürk'ün hem anne tarafinin hem de baba tarafinin soylarinin Karamanli oldugu belirtilir.Karaman'in Konya yönünden girisinde "Atatürk'ün Ata Yurduna Hos Geldiniz" yazisini görürüz. Taskalede karstik asinimla olusmus iki magara var,Incesu ve Asarini.Incesu magarasi kuzey yönüne uzanir.Girisi genis olan magarada ilerledikçe egilmek gerekir.1356 metre uzunlugundaki Incesu magarasinin son kisminda sürünerek ilerlemek mümkündür.Magarada bahar aylarinda dere olusur.Yazin kaybolan derenin yerini traverten havuzlari alir.Magara duvarindan sizan suyun olusturdugu çökeller,sarkit ve dikitler görünümü güzellestirir.Kasabanin tarim ürünlerini ve peynir tulumlarini saklamak için dogal soguk hava deposu olan magaranin turizme açilmasi yöre ekonomisine katki saglayacaktir. Asarini magarasinin girisi,Incesu girisinden 350 metre uzaktadir.Toplam uzunlugu 750 metre olan Asarini magarasi iki koldan olusur.Kollardan birinde yarasalar vardir. Yesildere vadisinin kuzeyinde kayalara oyulmus Manazan magaralari üst üste birçok kattan olusur.Katlar arasinda dikey geçisler bulunmaktadir.Ölü Meydani olarak adlandirilan son katta düzenli olarak siralanmis 100 den fazla ceset-mumya bulunmustur.Bunlardan bir kadin ceset-mumyasi Karaman Müzesinde teshir edilmektedir. Taskalede dik bir duvara oyulmus 250 kadar bugday ambari ilginç bir görünüm arzeder.Duvardaki oyuklara basilarak çikilan ambarlara makara ile çekilen tahillar yillarca bozulmadan kalmaktadir. Ayrica yöresel desen ve renklerle dokunan Taskale halilari,seyirlik halk oyunlari ve Gürlük pinari piknik alani ile Taskale ziyaretçilerini beklemektedir.

1366609_0.jpg


Halıcılık
Tarihiyle olduğu kadar, doğası ve el sanatlarıyla da önem kazanan Taşkale'de Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğlu dönemi izlerine rastlanıyor. Turizm, hayvancılık ve halıcılıkla geçinen eğitimli ve misafirperver bir toplumun yaşadığı Taşkale'de, 10 halı şirketi faaliyet gösteriyor. 500'e yakın bayan 200 tezgahta halı dokuyor ve bu halıların neredeyse tamamı, yurtdışına pazarlanıyor. Dokunan halıların metrekaresinin 40 milyondan alıcı bulduğunu belirten halıcılar, sipariş üzerine halı yapıldığını, köy evlerinden de halı alınabileceğini belirtiyorlar.Karaman koyunundan elde edilen yün, Taşkale'de köklü ve yaygın olan Kızıllar halısının üretiminde değerlendirilirken, Orta Asya'dan gelen 39 motif ve desen kullanılıyor. Sarı-kırmızı hakimiyetindeki halıların yünleri Avrupa boyalarla boyanıp, ihraç halılar için özel ilaçlarla soldurulup antik hava kazandırılıyor. Şirvan modeli halılar 1 metrekareden 12 metrekareye kadar ebat kazanırken, keçi tüyü yünle kravat türü (Türk düğümü) santimetrekareye 40-45 düğüm sığdırılabiliyor. Geleneksel motifler arasında bıçakucu, amber, akıtma, zavrak, ayna, lale, çevrim, takke, tarak gibi isimler yer alıyor. Taşkale'de 5 yaşında halı dokuyan kız çocuklarına da rastlanıyor. 90, 95, hatta 100 yaşındaki birçok Taşkaleli, hava ve suyun etkili olduğu uzun ömürlerinin sırrının doğal ürünlerle beslenmelerinden kaynaklandığını söylüyorlar. Bölgedeki ünlü Karaman koyunlarından esinlenerek kullanılan bir de söz var:"Karaman'ın koyunu, sonra çıkar oyunu"Bizans Kalesi'nin fethi sırasında hücum eden askerler, kaleye koyun postuna bürünüp, sürünerek yaklaşmışlar. Uzaktan koyun sürüsü geldiğini zanneden kale görevlileri, bu umursamazlığın bedelini, kale ellerinden gidince anlamış ve günümüzde bile kullanılan bu sözü dile getirmişler. Tamamı birinci derece sit alanı olan Taşkale'de eski bir iç deniz olması nedeniyle, toprak ve yamaçlarda sık sık taşlaşmış deniz anası gibi çeşitli hayvan fosillerine rastlanıyor. Taşkale'de Asarini Mağarası, Taş Cami, Orta Cami ve Orta Köprü'yü görebilir; kasabadaki düğün ve özel günlerde oynanan seyirlik ve oda oyunlarına tanık olabilirsiniz.

taskale1.jpg
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,444
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst