Suriye ve Ürdün Gezi Notlarımız

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bartek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 54
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,717

bartek

Zirve
Mesajlar
3,218
Tepkime Puanı
1,881
Vizeler kalkmışken aklımızda olan Suriye ve Ürdün gezisini tamamladık. 2200 km’si yurt içinde olmakla birlikte toplam 5800 km yol yaptık. Bu geziyi düşünenlere faydalı olabilecek bazı bilgiler vermek istiyorum.

İstanbul'dan triptik çıkarttık, 180 TL verdik. Turing'deki yetkililer Suriye ve Ürdün uluslararası ehliyet istemiyor, çıkartmayın dediler ama ben ne olur olmaz diye çıkarttım. 230 TL verdim. Gerçekten ne Suriye ne de Ürdün'de sormadılar. Yabancı forumlarda her iki ülke de istiyor yazıyordu. Belki kaza olursa isteniyordur. Ayrıca Garmin navigasyon cihazımız vardı. Üzerinde genel dünya haritası var. Sadece ana yollar var. Şehir içleri yok. Yine de çok faydası oldu. Ayrıca istenmemesine rağmen 30 TL ye 2 kişilik 30.000 Euro'luk seyahat sigortası yaptırdık. Aracın kaskosunda değişiklik yaptırarak yurt dışını da ekledik. Aracın Suriye için % 20 eksik, Ürdün için tam kapsamlı kaskosu oldu. Aracın son kontrollerini de yaptırdık.

İstanbul'dan sabah çıktık, akşam 9 gibi Antakya'ya ulaştık. Öğretmen evinde yer yoktu. Oteller garip şekilde çok pahalıydı. Biz de Asi nehri kıyısında bir yer bulup minibüs karavan karışımı aracımızda yattık. Sabah erkende yola çıktık ve Cilvegözü sınır kapısına 2-3 km öncesinden bekleyen tırları gördük. Burada ilk kural bekleyen tırları nerede olursa olsun geç , sakın onları bekleme. Kapıya ulaşınca aracı solda park yerine koyuyorsunuz. Girişten önceki sağdaki kulübeden 3 TL ye yurtdışı giriş çıkış formu alıyorsunuz. Önceden almadıysanız hemen ordaki Turing den triptik yaptırıyorsunuz. (Şirket aracı olduğu için ne olur olmaz diye ben Istanbul'dan almıştım.) Sonra araçların giriş yaptığı yerden sonra hemen solda 15 TLlik yurtdışı çıkış pulu alıyorsunuz ve arabanıza dönerek tırların arasından ilk kapıya hucum ediyorsunuz. Tırlar alışık olduğu için yol veriyorlar. Suriye ve Ürdün tır geçişlerini ayırmışlar. Bizde ne yazık ki bu ayrım yok. Aracınızla kapıdan geçerken aldığınız yurtdışı çıkış formunu gösteriyorsunuz. Sonra ilerleyerek pasaportları damgalayan kulubeye ulaşıyorsunuz. Daha sonra çıkış formunuzu - triptiğinizi işletmek için duruyorsunuz. Onuda yaptırdıkta sonra en son çıkışa gidip çıkış formunu yetkiliye teslim edip Suriye tarafına geçiyorsunuz. 2-3 km tampon yolun sonunda Suriye kapısına ulaşıyorsunuz. Hem Suriye hem de Ürdün de giriş için formaliteler aynı. Aracınıza sigorta yaptırıyorsunuz, dizel vergisini veriyorsunuz ve triptiği gümrükcülere işletiyorsunuz. Pasaportları damgalatıyorsunuz. Çıkışta ise gümrükcülere triptiği işletip pasaportları damgalatıyorsunuz.

Suriye kapısına gelince arabayı müsait bir yere park ediyorsunuz. Sol tarafta bulunan binaya giriyorsunuz. Bank yazan yere gidip sigorta - mazot diyorsunuz. 100 dolar / 1 haftalık dizel vergisi, 65 dolar 1 aylık sigorta ve 10 dolar giriş parası , toplam 175 dolar veriyorsunuz. En az 1 aylık sigorta yapıyoruz dediler. Küçük araçlar için sigorta ücreti daha az olabilir. Bankadaki adam size Suriye parası ve kağıtlar veriyor. Sizde hemen yandaki Insurance yazan yere veriyorsunuz. Onlar hem triptiği işliyor hem de sigortanızı yapıyor, hem de 1 haftalık dizel vergisini alıyorlar. Ben bunlarla uğraşmam diyorsanız etrafta olan muameleciler 35 Tl ye sizin adınıza hepsini yapıyorlar. Arabaya gitmeden önce binanın sol içinde bulunan yerde pasaportlarınızı damgalatıyorsunuz.Suriye size form doldurtuyor, Suriye’den çıkışta bu formu istediği için onu iyi saklıyorsunuz. Kalacak yere bi otel ismi uyduruyorsunuz. Daha sonra aracınız binip gümrük memurlarının olduğu kapıya gidiyorsunuz. Evraklara ve araca bakıp sizi çıkışa gönderiyorlar. En son çıkışta pasaportları gösterip Suriye’ye giriyorsunuz.
Suriye’den Ürdüne girerken işlemler benzer şekilde devam ediyor. Suriye kapısından girince aracınızı park ediyorsunuz. Pasaportunuzu damgalatıp, gümrükcülere triptiği işletiyorsunuz. Eğer 1 haftadan fazla kaldıysanız bi 100 dolar daha dizel vergisi bayılıyorsunuz. Sonra Ürdün tarafına geçiyorsunuz. Burada işlemler daha düzenli ama daha kontrollü . Aracın içini , altını kontrol ediyorlar. Sonra arabaya binip diğer işlemleri yapacağınız yere geliyorsunuz. Önce bank yazan yerde para bozduruyorsunuz. Insurance yazan yere sigorta yaptırıyorsunuz. 1 gün- 3 gün- 1 hafta-1 aylık yapıyoruz dediler. Ben 10 gün civarında kalacağım için mecburen 1 aylık yaptırdım. Triptiğe bakıp arabayı görüp kaç kişilik dedi. 5 kişilik dedim. Insurance için hemen 82 dinarımızı aldılar. Bu arada daha tenha olur diye Suriye’de Dera çıkış kapısını kullandım. Diğeri otaban çıkışı olduğu için kalabalık oluyor diye kutsal kitap lonely planette okumuştum. İşlemler ne kadar hızlı oluyor iyiki buraya gelmişiz derken iri kıyım gümrük görevlisine sigorta belgemi ve triptiği uzattım. Araca baktı, seninki otobüs diye tutturdu. Bu arada aracımız uzun şase Transporter. Ne Suriye’de ne de Ürdün’de transporter görmedik. Oradaki araçların büyük bir kısmı Küheylanın ailesinden. İki de bir mafiş mafiş deyip duruyor. Ruhsatı , triptiği gösteriyorum 5 kişilik bu araç, nasıl otobüs olur diye . Gerçi triprikte small truck yazıyor. Beni müdürüne gönderdi, o geldi araca baktı , sonra o da amirin aradı. Amiri telefonda ruhsatına bakın van yazıyor mu diye sordu. Ruhsatta model kısmında Transporter Van ibaresi yazdığı için oluru verdiler. Arapça bilmediğim için tabii ki konuşmaları tahmin ediyorum. Sonra iri kıyım kişi kaç gün kalacağımı sordu. 10 gün dedim. 80 dinar dizel vergisi ve 10 dinar giriş ücreti istedi. Yapacak bir şey yoktu. Ürdün’e girmek için 172 dinarımızı aldılar. Bir anda iri kıyım görevlini telefonu çaldı. Bana sırıtarak arayan Polat Alemdar dedi . Bir anda sinirleri yatıştı ve gülüştük. Bu aralar hem Suriye’de hem de Ürdün’de en çok bilinen , en sevilen Türk sanırım Polat Alemdar karekteri. Dizi varken garsonlar bile işi bırakıp izliyorlar. Her yerde posterleri var. Aracın işi bitince pasaportları başka bir binada damgalatıyorsunuz ve Ürdüne giriyorsunuz.

Ürdünden çıkarken pasaportları damgalatıp, gümrükcülerden beyaz çıkış kağıdı alıp, triptiği işletiyorsunuz. Sanırım onlarda dizel vergisi süresini ve sigortayı kontrol ediyorlar. Ürdün’den Suriye’ye giriş Türkiyeden daha kolay. Bankaya gidip aynı işlemleri yapıyorsunuz. Suriyeden Türkiye girişte de işlemler aynı. Pasaporta damga, gümrükcülerden triptiği işletme. Nedense gümrükcüler 100 Suriye parası adılar çıkışta. Suriye parası elinizde kaldıysa bankada bozdurabilirsiniz. Ben free shopta alış veriş yaparım dedim ama Suriye free shopları sadece euro ve dolar kabul ediyor, aklınızda bulunsun.

Korkularımdan biri kötü dizelin beni yarı yolda bırakacağıydı. Korkulan olmadı ve dizel nedeniyle problem yaşamadım. Sadece şehir içlerinde dizel bulunmuyor. Şehir dışlarında biraz düzenli olan istasyonlardan dizel aldık. Açıkcası dizel vergisi verdik diye üzülmeyin. Çünkü 1 depo dizel alınca verdiğiniz para çıkıyor. Suriye’de dizelin litresi 20 Suriye Poundu. Yaklaşık 70 kuruş. 50 litre mazot için 35 TL ödüyorsunuz. Ürdün de ise 0.455 dinar. O da yaklaşık 1 TL. O nedenle klimayı sonuna kadar açıp, bol bol km yapabiliyorsunuz.

En beğendiğimiz lokanta Halep’deki Al Kommeh oldu. Humus, muhammara ve babagannuş süperdi. Halep kebabı bizim Adana kebabı gibi yağlı değildi. Vişneli kebap ise muhteşemdi.

En beğendiğimiz yerler ise Petra, Wadi rum, Aqaba’da kızıl denizde yüzmek, Jerash , Ölü Deniz , Halep çarşısı ve Palmira idi. Suriye’de garip bir şekilde camilere girişte para istiyorlar . Herhalde dünyanın başka hiç bir Müslüman ülkesi cami için para istemiyordur. İstedikleri para 2 TL gibi ama önemli olan para istenmesi. Ben inat ettim para vermeden girdim, burası müze değil cami diyerek. Eşime de Cüneytin filmlerinde rahibelerin giydiği pelerinlerden giydirmek istediler. O da inat etti giymedi ama içeri de giremedi. Sadece Şam’da Seyide Zeynep Camisinde kadın görevli kıyafetin cami için uygun diye içeri girmesine izin verdi. Halbuki orada tüm kadınlar peçeli ve yüzleri kapalıydı. Caminin etrafı da çok iyi korunuyordu. Bir an nereye park edelim diye duraklayınca ellerinde makinalı siviller hemen yaklaştı ve bize park yeri gösterdiler.
Ürdün’de Ölü deniz yolununu kullanırsanız İsrail sınırına yakın diye çok fazla check point var. Bu aralar hem Suriye hem de Ürdün’de sevilen milletiz. Türküz deyince herkezin yüzü gülüyor. Check pointlerde bile hiç aranmadık, hep güler yüzle karşılandık.

Kaldığımız yerlere gelince; Halep dışında hep araçta kaldık . Gerçi Halep yakınında kamp yeri vardı. Bir evin bahçesini hazırlamışlar. Hem ilk günün tedirgenliği hem de kimsenin o an kalmaması nedeniyle orada kalmadık. Şamda çok güzel kamp alanı var. Palmira’da kalmadık ama Bel Temple’ın arkasında kamp yapılacak bir yer var , ayrıca Zenobia oteli kamp yaptırıyor deniyor. Jerash ta zeytinlikler içinde otelin bahçesinde kamp yaptık. Amman’da kalmadık ama bir okulun bahçesinde kalınabiliniyor. Bu okulu dışarıdan gördüm. Hem küçük bir oteli var, yeşilliler içinde bir bahçesi var. Madaba’da bir klisenin bahçesinde kaldık. Aqaba’da yine bir otelin kamp alanında kaldık. Wadi rumda çok güzel bir çadırlı kamp alanında kaldık. Buralardan hem elektrik aldık, hem de banyo ve tuvaletlerini kullandık. Sadece Petra’da girişin hemen yanındaki otoparkta kaldık elektriksiz. (Gitmek isteyenler için daha sonra kaldığımız yerlerin gps konumlarını ve adlarını yazacağım)

Şam’da araç başına 200 Pound, kişi başına 350 pound alıyorlar. Ürdün’de ortalama ücret adam başı 8- 10 dinar. Aqaba’da otel ayarlanabilir , yine Aqaba’ya tatil olan Cuma ve Cumartesi dışında gitmek denize halk plajlarından girmek için faydalı olabilir.

Ürdünde araç kullanmak kolay ama Suriye’de temkinli olmak gerekiyor. Geceleri seyahat etmemek gerekir. Suriye’de otobanda 130 la giderken yoldan araçların arasından insanlar gecebiliyor, bir anda çukura girebiliyorsunuz. Halep Lazkiye arasındaki otoban ise henüz bitmediğinden biraz garip. Bir anda otoban bitebiliyor ve önünüze kum yığını çıkabiliyor ya da ters yönden gelen araç görebiliyorsunuz. Halep şehir ici ise çarpışan arabalar gibi. Yine de Istanbul trafiğine alışanlar için kolay adepte olunabilir. Sadece temkinli, yavaş ve sinirler alınmış şekilde araç kullanmak gerekir.

Suriye’deki tüm haritalar bilinçli bir şekilde Hatay’ı Suriye sınırları içerisinde gösteriyor. Arapça rakamları mutkala öğrenin. Harfleri de çalışırsanız bazen şehir tabelaları bilhassa tamir varsa Arapça olabiliyor, o zaman faydalı olur. Ana yollarda şehir tabelaları latince yazılmış.

Son tavsiyem rahat olun, olumsuzlukları görmezden gelin ve etrafın güzelliklerini, atalarımızın izlerini hissetmeye çalışın.



 

Etiketler
Ynt: Suriye ve Ürdün Gezi Notlarımız

Sayın "bartek";

Öncelikle hoşgeldiniz ve geçmiş olsun (kazasız ve belasız bir yolculuk ve gezi nedeniyle) diyor ve bu yurtdışı geziniz için kutluyorum sizi.

Güneye yolculuklarda (Suriye başta olmak üzee) büyük bir artış var; vize kolaylığı sonrasında. Sizin başlığı gördüğümde, ilk usuma gelen bu oldu..

Birkaç soru ile konunun daha iyi anlaşılmasını belki sağlarız diye düşünüyorum. Gezinizin tarihini yazmamışsınız ama sözlerinizden yakın bir tarihte olduğunu anlıyorum. Geziyi neden sıcak mevsime bıraktınız; bahar ayları bence daha uygundu? Transporter için artı ve eksiler neler? Yüksek tavan gereksinimi duydunuz mu? Neleri eksik ya da yanlış yaptınız? Şimdi bir daha gitseniz, neleri yapar, neleri yapmazsınız? Bu ve benzeri konulardaki izlenim ve deneyimlerinizi aktarmanız, bundan sonra gidecekler için, önemli bir yol gösterici olacaktır..

Fotoğrafları da bekliyoruz...

Cavid Sezen
 

Ynt: Suriye ve Ürdün Gezi Notlarımız

"bartek" e paylaşımı için teşekkür ediyorum.
Bu rotayı programa almak için sanırım konaklama konusunu daha iyi işlemek gerekecek.
Bu konuda daha ayrıntılı bilgi verilmesinde büyük yarar var.Nitekim Avrupa ülkelerinde kamp, sosta camper, aire camp,stellplatz gibi yerleri bulmak nisbeten kolay.Kamp dışı konaklamak ise sorun değil ama doğumuzdaki ülkeler için durum farklı.

Konaklama yerlerini belirleyerek mi çıktınız yoksa oralarda mı buldunuz ?


Diğer taraftan bu yıl Avrupa ülkeleri için artık Triptik istenmiyor.Ruhsatınıza bakıyorlar.Ehliyet istenmiyor zannediliyor ama Yunanistan çıkışta bakıyor.Ayrıca bir kaza halinde gerekiyor.Doğumuzdaki ülkeler için ise durum farklı ve Triptik isteniyor anlaşıldığı gibi.
"bartek" e tekrar teşekkürler,

RÜZGAR
 

Ynt: Suriye ve Ürdün Gezi Notlarımız

Cavit Bey ve Hüseyin Bey'e teşekkür ederim. Önce bir yanlışımı düzelteyim. Suriye'de sadece Şam'da bulunan Ümeyye (Emevi ) Camiisi için 50 Pound isteniyor. Başka camilerde istenmedi. Ürdün'den Suriye'ye girişte Suriye'ye yine 100 dolar/haftalık dizel vergisi ödedim. 1 aylık sigortam olduğu için tekrar ödeme yapmadım.10 dolar giriş parası da aldılar. Suriye'den Ürdün'e girerken 2 kişi için 10 değil 20 dinar ödemiştik.
Lübnan Dizel araç kabul etmediği için gidemedik. Suriye'ye araçla girip araçsız çıkış mümkün olmadığı için aracı bırakıp da gidemedik.

Yazı ortasında mecburiyetten Güneye gittik. Cavit Bey'in yazdığı gibi baharda, hatta sonbaharda gitmek çok daha iyi olacağı bir gerçek. Sanırım bu bölgede turizmin en önemli ayları Ekim ve sonrası. Biz sıcaklık sorununu açık alanları sabah ve akşam üzerleri gezerek, öğlenleri müzelerde veya arabayla yol alarak aştık. Arabanın kendi kliması çok faydalı oldu.
Aracımızda yan camlarda havalandırma, izolasyon, yedek akü, redresör , invertör , 12V buzdolabı, ısıtıcı , tuvalet ve camlara takılan izolasyonlu matlar var, ayrıca camlar filmli. Daha önce en fazla 3-4 günlük kamplar yapmıştık. Çok rahat idare etmiştik. Ama 2 haftalık sürede en çok aradıklarımız esasında temel karavanda olması gerekenlerdi. Dolabın çok önemli olduğunu anladık. 10 litrelik bile olsa bir evyemiz olsa iyi olurdu. Aracımız kısa tavan. Koltuk-yatak sistemini yaptırırken ferah ferah uyuyalım diye alçak yerleştirmiştik. Rahat uyuyoruz ama koltukların altını dolap gibi kullanamıyoruz. Ben daha önce üstü açılır transporterde 10 günlük kamp yapmıştım. Yüksek tavandan çok açılır tavanı daha çok arıyorum çünkü çadır gibi serin de oluyor. Yanımıza Beko'nu tek gözlü elektrik ocağı ve 220 Voltla çalışan küçük bir vantilatör almıştık. Çok faydasını gördük. Keşke tuvaletin yedek contası olsaydı (problemi kalın naylon üzerinden kapağı kapatmakla çözdüm) ve akü voltmetremi arkada değil de şöför mahalline koysaydım dedim. İki aküyü bağlayan röle tutukluk yapmış ve ben yol alırken aküm şarj oluyor diye bilirken yapmıyormuş. 3 gün sonra buzdolabının az çalışmaya başlaması ile fark ettim.
Bir de bu bölgeye biraz tarih çalışarak gitmek daha iyi olabilir. Golan tepelerini görüyüm diye Ürdün'de Umm Qais'e gittiğimde birden Osmanlı kalıntıları karşıma çıktı. Hangi birlik ne zaman burada kalmış insan merak ediyor. Her iki ülkeyi gezerken Lawrance'nin nasıl sevildiğini anlıyorsunuz. Biraz Lawrance okumak gerekebilir. Suriye'de hristiyan şövalyelerin kullandığı kaleler var , onlar hakkında da tarihi bilgi edinmek iyi olabilir. Daha uzun süreleri olanlar Aqaba üzerinden Suudi Arabistan'a Umre'ye, Mısır'a geçebilirler. Biz Suudi sınırına 10 km kadar yaklaştık. Yine Aqaba'dan feribotla Mısır'a geçmek mümkün. Yalnız Mısır için triptik farklı düzenleniyor, ekstra depozito yatırmanız gerekiyor. Ürdün'den İsrail'e geçiş var. Pasaporta damga vurdurmamayı becerirseniz gidebilirsiniz yalnız pasaporta damga vururlarsa tekrar Suriye'ye giremeyeceğiniz için risk büyük.
Fotoğrafları düzenledikten sonra koyacağım.
Hüseyin Bey , kaldığıım yerlerin hemen hemen hepsini gitmeden internette buldum. Daha önce o bölgeleri gezmiş kişilerin bloglarından faydalandım. Ayrıntılı olarak kaldığım yerler hakkında bilgi hazırlayacağım.
 

Ynt: Suriye ve Ürdün Gezi Notlarımız

Paylaşım için teşekkürler, yararlı bilgiler. Fotoğrafları eklemenizi bekliyoruz.
 



Ynt: Suriye ve Ürdün Gezi Notlarımız

arkadas,
cok tesekkurler paylasimlar icin,
ben de dubai dusunuyorum ,o yuzden yazdiginiz bilgiler cok cesaret verici oldu,
selamlar
 

Ynt: Suriye ve Ürdün Gezi Notlarımız

RÜZGAR' Alıntı:
"bartek" e paylaşımı için teşekkür ediyorum.
Bu rotayı programa almak için sanırım konaklama konusunu daha iyi işlemek gerekecek.
Bu konuda daha ayrıntılı bilgi verilmesinde büyük yarar var.Nitekim Avrupa ülkelerinde kamp, sosta camper, aire camp,stellplatz gibi yerleri bulmak nisbeten kolay.Kamp dışı konaklamak ise sorun değil ama doğumuzdaki ülkeler için durum farklı.

Konaklama yerlerini belirleyerek mi çıktınız yoksa oralarda mı buldunuz ?


Diğer taraftan bu yıl Avrupa ülkeleri için artık Triptik istenmiyor.Ruhsatınıza bakıyorlar.Ehliyet istenmiyor zannediliyor ama Yunanistan çıkışta bakıyor.Ayrıca bir kaza halinde gerekiyor.Doğumuzdaki ülkeler için ise durum farklı ve Triptik isteniyor anlaşıldığı gibi.
"bartek" e tekrar teşekkürler,

RÜZGAR

Sn.Rüzgar bir konuda yeniden teyidinizi rica edecem . Avrupa ülkeleri artık triptik istemiyor demişssiniz ??? bu benim içn şaşırtıcı ve sevindirici oldu ancak bu konudan eminmisiniz ? gerçi Turingden ögrenirim ama genede bir açıklama ve teyid verebilirseniz memnun olurum .

Selamlar Erhan
 

Ynt: Suriye ve Ürdün Gezi Notlarımız

Sn. "erhan110", Sn. "bartek",
Avrupa ülkelerine Triptik artık düzenlenmiyor. Ben bu yıl uluslararası ehliyet değişimini İstanbul dan, green card ımı ise zaman kaybına yol açmamak için İpsala dan yaptım. Böylelikle iki noktadan teyit edilmiş oldu.
Neyse, o koskocaman evrakdan da kurtulmuş olduk.
Bu arada bir iki noktaya değineyim.
Araç ruhsatına çıkış yaptığınız yerde (Yunanistanda) bakıyorlar. Yolda başka gümrüklerde bakabiliyorlar. Grna-Gorada bir de Bosna Hersek de bakmışlardı.
Ben 12/6 da bir aylık Green Card alıp çıkış yapmış ve 12/7 de giriş yapmış ve net 30 gün yurt dışında kalmıştım.Bu arada 23/6 da aracın muayene süresi dolmuştu. :(
Ama o ayrıntıya girmediler ya da farketmediler.Farketselerdi ne olurdu ? İşte size güzel bir soru. Herhalde git bi koşu yaptır gel biz burdayız demeyeceklerdi. ;D
Ama bir dahaki sefere bu noktaya da dikkat edeceğim.

Hazır yeri gelmişken karavanlar için Green Card bedellerini de yazıvereyim.
15 günlük € 148,30 günlük €185,2 ay 258,3 ay 332,4 ay 406, 5 ay 480, 6 ay 553, yıllık € 738
Ben 45 günlük istedim ama İstanbul 45 gün vermedi. İpsalada ki arkadaş ise 30+15 yapabilirim dedi. Tabii bu durum da kişisel yorum farkı oluyor.
Bir daha sefere o arkadaşın nöbetine denk getirmek gerekiyor sanırım :D
Tabii uzun rotalarda 30 günü tam tamına denk getirmek te ayrı bir hüner ve stres konusu maalesef. Ama bir daha 30 gün çıkacak olsam bile 15 günlük 148€ ya (ya da 75€ fazlasına) kıyıp 45 günlük yaptırmayı düşünüyorum.Ola ki insanlık hali,arıza olur, rotayı uzatırsın filan...
Sizden de Green Card bilgilerini eklemenizi rica edelim. Lübnan a dizel arabayla geçememeyi hiç düşünememiştim. Uyardığınız iyi oldu.

Tüm ayrıntılar faydalı oluyor aslında. Özellikle bir harita üzerinde konaklanacak yerlere ait bilgiler çok faydalı olacak.Kısmet olursa son baharda denerim.
Teşekkür ederim.

RÜZGAR
 

Ynt: Suriye ve Ürdün Gezi Notlarımız

[attachment=1]

Google Earth kullanamıyorsanız DNS nizi : 156.154.70.22 ve 156.154.71.22 olarak değiştirebilirsiniz.


Gittigimiz ve kaldigımız yerleri google earth'e aktardım. Yaklaşık yazdığım yerlerin tam koordinatı çok az farklı olabilir. Rotamız şu şekilde oldu;
Istanbul - Antakya -Cilvegözü-St Simon -Halep Kamp - Halep - Lazkiye - Tartus- Crac Des Chevalies Kalesi - Şam kamp- Deraa çıkış - Umm Qaysr- Madaba- Mt Nebo- Um ar Rassas-Karak- Dana- Petra - Wadi Rum-Aqaba- Wadi Mujib kanyon- Ölü deniz Amman beach- Madaba- Amman - Jerash- Bosra- Şam-Sydnaya-Malula -Şam - Palmira-Hama- Antakya -Istanbul .
Kamp yerleri: ( Hiç birisinde ağaç gölgesi yoktu. Gecelik kalma gibi düşünmek gerekir. Tesis temizliği Türkiye standartlarının altındaydı. Kaldığımız her yerde güvenlik sorunu yaşamadık, rahatça uyuduk.

SURİYE :
Halepe yaklaşık 20 km gelmeden önce 2 adet kamp alanı var. Birisi yoldan 500 metre içeride, diğeri köy içerisinde. İkisininde kapalı kapıları var. Biz kalmadık. Sormakta fayda vardı.
Halepde oteller ya çok iyi, ya da çok kötü. Ortalama pek otel yok. Herkesin bahsettiği Turist Otele hanımları zor götürürsünüz. Biz gezenbilir ekibininin ziyaretinden Baron Oteli öğrenmiştik. Park alanı var ama giriş kapısı çok dar. Transporter geçerken 3-4 cm boşluk kaldı. Otel eski tabii ki ve odalarda çok temiz değildi. 80 dolarımızı aldılar, zaten o gazla bir daha otelde kalmayız dedik. Ayrıca orta doğudaki ucuz otellerde gözetleme delikleri olduğu söyleniyor. Halep park diye bir yer işaretledim. Orası merkezi yerde park alanı. Belki kalınabilinir.
Crac Des Chevalies kalesinin olduğu yerde Hotel Table Ronde nin arkasında kamp alanı var.Kamp alanı derken arkada bahçe diyelim. Kapısı vs yok. Elektrik verebiliyor. Otel kısmı ise çok pis, köpek bağlasan durmaz cinsten. Biz kalmadık. Zor durumda kalınırsa veya kaleyi çok sevdim derseniz kalınabilinir. Köy içerisinde başka oteller var.
Şam kamping . Kaldığımız tek karavan kampıydı. Ortalama temizlikteydi. İlk gidişimizde 1, dönüşümüzde ise 15 adet İtalyan karavancı vardı. Burayı bulmak biraz zor. Hava kararmadan ilk girişi yaparsanız iyi olur. Halep'den gelirken Şam'a 10 km öncesinden sol tarafa bakmaya başlayın. Istikbal Mobilyası satan mağazanın büyük levhasını görünce hazırlanın. Sağ tarafta Volkswagen- Audi- Skoda levhasını görünce yan yola girin. İlk girişi kaçırdıysanız üzülmeyin, bir tane daha var. (Şam çıkış 1 ) . Sonra yan yolda şam yönüne doğru yaklaşık 1 km gidince yolu geniş bir yol kesiyor (şam çıkış 2) sağa dönün. 100 metre ilerde Camping levhasını göreceksiniz. Bir anda Şam'ın kenar mahalleleri başlıyor. Kaldırılmayan çöpler, yıkık binalar gözünüzü korkutmasın. 300 metre sonra yol 2 ye ayrılıyor, sağdan takip edin. 500 metre sonra kamp girişini sol tarafta görüyorsunuz.
Araç için 200, kişi başı 350 Pound alıyorlar. Şam'a biz araçla gidip şam park yazdığımız yerde park ettik. 50 pound/ saat. İsterseniz Şam'a taksi ile gidip gelebilirsiniz, şehir merkezine 8 km civarı.
Palmira : Biz kalmadık ama Bel Temple'nin arkasında Albaide de kamp yapılıyormuş ayrıca Zenobia ve Hotel Faris kamp yeri veriyormuş diye internette okudum.
ÜRDÜN :

Madaba : St George klisesinin Pilgrims Oteli bahçesinde kaldık. Otelin banyosunu kullandık. Elektrik verdiler. Kişi başı 8 Dinar/gecelik. Yolu biraz dar. Iveco türü araçlar girebilir. Alkovenli araçlar zorlanabilir.

Amman : Thedor School kamp. Bulması kolay. Amman’dan ayrılırken baktığım için kalmadık. Uygun gözüküyor. Bahçesi ve kendi oteli var.

Jerash: Olive Resort Otel tesisini ve park alanını kullandırıyor. Tepe üzerinde rüzgarlı serin bir yer. Kişi başı 11 Dinar/gecelik. Elektrik verdiler. Otele çıkmak için yoldan ayrılınca 2-3 km tepeye tırmanıyorsunuz. Yolda işaretleri vs yok. Navigasyon cihazından yaklaştığınızı görünce tepeye doğru tırmanın. Hiç bulamazsanız Jesah yakın, taksiyle bulun.

Petra : Petra girişindeki otoparkta gece kalacağımızı söyledim. 5 Dinar aldılar. Esasında Little Petra’da bulunan 2 adet Bedevi kampında kalırız demiştik ama birinde düğün vardı, diğeri de bomboştu.
Petra girişi kişi başı 33 Dinar, Kasım Ayında 50 Dinar olacağı yazıyordu. Manastır dahil her yerini gezdik. Sabah 6 da girdik, akşam üzeri 5 te çıktık. Kiş başı 3 litre su tükettik. Yanınızda kuru üzüm , kuru yemiş , bir iki elma vb yiyecek bir şeyler götürmeniz iyi olur.

Wadi Rum : Wadi Rum’a 5-6 km öncesinde Bait Ali kamp var . Çadır kampı. (http://www.baitali.com/ ) Bu kamp yalnız çölün ortasındaki kamplardan değil. Kişi başı 8 Dinar/gecelik aldılar. Elektrik verdiler. Kamp, İngiliz olduğunu tahmin ettiğim Bayan Rottenmair tipinde bir hanım tarafından yönetiliyor. Avrupa kampları gibi temiz ve düzenliydi.
Wadi Rum girişi bu kamptan sonra. Girişte Wadi Rum’a girmek için 10 Dinar veriyorsunuz sonra Wadi Rum köyüne aracınzla gidiyorsunuz. Köye girince otel benzeri bir yerin parkı var . Orada deve , 4*4 araç kiralayabiliyorsunuz. 4 * 4 aracı olanlar lastiklerini indirip çöle direk dalabiliyorlar.
Bu arada sabah girişin hemen sol tarafında başlayan turist yolu diye tabir edilen yerde konaklayan karavan gördüm. Yaklaşık yerini google earthe aktardım.

Aqaba : Bedoin Otel yazan yerde 2 otel kamp yaptırıyor. Biz sağdakinde kaldık. Tuvaletler mafişti. Burası Aqaba sahilinde şehre 10 km uzaklıkta , sol tarafta bir yer. Yalnız deniz muhteşemdi. Buraya gelmeye kafaya koyduysanız gelmeden once Dalış Malzemeleri satan bir yere gidin ve ABC almak istiyorum deyin. 200-250 TL civarı tutar sanırım. Güzelinden snorkel, palet, mutlaka ayaklarınıza patik alın. Balıklar, mercanlar super. Paraya kıyıp klimalı otellerde de kalınabilinir. Halk plajları Cuma-Ctsi çok kalabalık oluyor deniyor.
 

Ekli dosyalar

  • Suriye_urdun.kml
    113.9 KB · Görüntüleme: 389

Ynt: Suriye ve Ürdün Gezi Notlarımız

Sayın Bartek, önceliklşe hoşgeldiniz diyoruz.

Ben de vize kalktığından beridir. Suriye , Lübnan ve Ürdün gezilir diye düşünüyordum. Sıcak bölge olduğundan ve klimam olmadığı için ancak havaların serin olduğu bir mevsimde olur diye düşünüyordum. ::smiley: Siz bu arada gidip gelmişsiniz. ;) Paylaşım için çok teşekkürler güzel ve yol gösterici bilgiler vermişsiniz. :smiley:

Şu dizel meselesi ilginç geldi. Bir ülke dizel için vergi alıyor, bir ülke dizel aracı sınırından sokmuyor. Garip bir durum. Gerekçesi ne acaba. Çevre kirliliği olsa, dizel araçlar benzinlilere göre çok daha az tüketim yaptıklarından daha düşük emisyona sahipler. Acaba mazotu ülkelerinde ucuza sübvansiyonlu sattıklarından mı böyle bir yola gidiyorlar?

GPS koordinat verilerini de sabırsızlıkla bekliyoruz. Bunu yazdım ama şimdi göndermişsiniz. Tekrar teşekkürler. :smiley:
 



Ynt: Suriye ve Ürdün Gezi Notlarımız

Ferhat Bey sağolun. Suriye ve Ürdün'ün kendi vatandaşına sübvansiyonlu dizel sattığı için yabancılardan verdi aldığını duymuştum. Lübnan'ın nedenini bilmiyorum.
Google Earth yeterli olur sanmıştım. Bunlarda koordinatlar:

36.84429, 36.33237, "St Simon"
37.14958, 36.20487, "Halep Baron otel"
37.14968, 36.20370, "Halep Arkeloji Muzesi"
37.15629, 36.19989, "Halep Omayyad Cami"
37.16146, 36.19785, "Halep Kale"
37.22692, 36.18634, "Halep Havaalani"
36.87238, 36.13672, "Aleppo Salaam Camping"
37.15276, 36.20405, "Halep Saat Kulesi"
37.15536, 36.20505, "Halep Parking"
37.15545, 36.20718, "Halep kilise"
37.15661, 36.20619, "Halep kultur muzesi"
37.09583, 36.25674, "Halep Karfur"
37.15115, 36.20457, "Halep Turist otel"
37.15910, 36.19888, "Halep Kapali carsi"
36.56900, 35.67000, "Dead Serjilla2"
36.58209, 35.67183, "Dead Serjilla"
35.77871, 35.49717, "Lattakiya Deniz"
35.88113, 34.88060, "Tartus"
36.29366, 34.75628, "Crac Des Chevaliers"
36.29500, 34.75515, "Hotel Table Ronde"
36.26360, 34.78118, "Chevalies Meryem Heykeli"
36.05888, 35.59538, "Qalaat Saladin"
35.95278, 35.19139, "Banias wild camp"
35.77871, 35.49717, "Lattakiya Deniz"
36.28967, 34.75711, "Crac Bibars Hotel"
36.87610, 36.13983, "Aleppo Camping Kaddour"
38.26975, 34.56345, "Palmira kamp Hotel Al Faris17"
38.27217, 34.54799, "Palmira"
35.85285, 32.29073, "Jerash Hotel/Camping Olive Branch Resort"
36.01002, 32.00362, "Amman Camping Theodor School"
35.58255, 30.69512, "Dana wild camp"
35.79397, 31.71742, "ST George Pilgrims House otel park"
35.45875, 30.37100, "petra Bedouin camp"
34.97558, 29.42588, "Aqaba Camping Bedouin otel kamp"
36.30563, 33.51158, "Sam Emevi cami park"
36.30310, 33.51110, "Sam Hamidiye carsisi"
36.29076, 33.51206, "National Muze Sam"
35.83190, 36.35852, "Orient kamp"
36.54642, 33.84427, "Malula"
36.29512, 33.51590, "Ebu Kemal"
36.30114, 33.51146, "sam kale"
36.29504, 33.51140, "Hicaz Demryolu"
36.31481, 33.50936, "Hristan mah"
36.48256, 32.51730, "Bosra"
36.76773, 35.13421, "Hama donmedolap"
36.75474, 35.13122, "Hama su degirrmeni1"
36.74804, 35.13557, "Hama klise"
37.50753, 34.08235, "Bagdatcafe"
36.40175, 35.42198, "Apama"
35.54930, 31.83733, "Hz Isa Vaftiz"
36.76675, 35.13398, "Hama wheelsw"
38.27472, 34.54610, "palmira albaider camp"
35.68188, 32.65532, "Umm Qays"
35.72815, 31.76650, "Mt Nebo- Hz.Musa"
34.97383, 29.42185, "wildcamp"
35.88985, 32.27503, "jerash"
36.16056, 36.20231, "Antakya arkeloji"
36.16143, 36.20193, "Moazaik Muze park"
35.93912, 31.95166, "Roman theater"
35.93326, 31.94998, "Amman Muze"
35.93344, 31.95449, "Amman Kale"
35.93802, 31.95134, "Amman parking"
36.36518, 32.32611, "Umm Al Jimal"
36.81641, 31.83652, "azraq"
38.27472, 34.55553, "Palmira muze"
37.15220, 36.20523, "Al Kommeh Lokantasi"
38.27104, 34.55390, "Hotel Zenobia"
38.27448, 34.55598, "Palmira Turist Ofisi"
35.70227, 31.18009, "Karak"
38.25870, 34.54756, "Dedeman Otel"
38.27571, 34.55541, "Citadel Otel"
36.35571, 33.55670, "sam kamp cikis1"
36.29140, 33.51224, "Suleymaniye Camiisi"
36.50413, 33.78123, "Sydnaya"
36.34816, 33.54545, "sam kamp cikis2"
36.34640, 33.55280, "Sam-kamp"
35.60820, 30.67519, "Dana"
36.34010, 33.44442, "Seyide Zeynep Camisi"
36.05084, 32.58603, "Dera Suriye cikis"
36.34063, 33.44630, "Park"
36.29104, 33.51308, "Turizm ofisi"
35.85285, 32.29073, "Jerash Olive Resort otel kamp"
35.58352, 31.70031, "Amman Beach"
35.80070, 31.71744, "Firin -yaklasik"
35.46798, 30.32464, "Petra Giris"
35.46815, 30.32541, "Petra Park"
35.44987, 30.37463, "Petra Amorin kamp"
35.56646, 31.61204, "Wadi Mujib kanyon giris -yaklasik"
35.57954, 31.69003, "Oludeniz-beles yuzme"
35.42832, 29.68634, "Wadi Rum kamp- Bait Ali"
35.42343, 29.58131, "Wadi Rum koy -yaklasik"
35.44829, 29.66894, "Turist Yolu - kalinabilir-yaklasik"
35.43575, 29.64079, "Wadi Rum ilk giris-yaklasik"
35.92052, 31.50089, "Umm Ar Rassas"
36.29421, 33.51604, "Sam park alani"
 


Ynt: Suriye ve Ürdün Gezi Notlarımız

Şam'da ucuza alış veriş yapabileceğiniz Super Market , Ürdün Yolu çıkışında olduğu için kolay bulanabilir. Suriye Ürdün'den çok çok ucuz olduğu için dolaplar doldurulabilinir.

N 33.45777 E 36.27276

OluDeniz beles yüzme yazan yerden aşağıya inip göle girebilirsiniz ama unutmayın duş yapmadan en fazla 3-5 dakika dayanabilirsiniz. Antakya'da da stokladığım 10 litre su vardı bidonda, onu kullandım. Yazdıkça aklıma geliyor, Suriye ve Ürdün de bizdeki gibi çeşme pek bulunmuyor. Depoları Antakya'da doldurmak gerek. Akşam kalınan yerlerde Şam ve Aqaba da su doldurma yeri vardı. Diğerlerinden de yavaş yavaş, ara ara stok yapabiliyorsunuz.

Bu arada http://www.smellybiker.com/ sitesinde Garmin cihazlarında kullanabileceğiniz haritalar var. Dünyayı dolaşan gezginler kendi haritalarını oluşturuyorlar. Orta doğu haritasının Garmin'in genel dünya haritasından çok farkı yok.
http://www.africaminded.com/news/campsites/campsites.html Suriye-Ürdün kampları ..resimler de var. Yararlandığım sitelerden biriydi.
 

Ynt: Suriye ve Ürdün Gezi Notlarımız

Aqaba; 4.resim kamp alanından görünüş.
[attachment=1]

IMG 5999


IMG 6055


IMG 6083


IMG 6066
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,431
Mesajlar
1,517,895
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst