Sülün’ün Öreni Yeraltı Şehri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,793

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
1 20


İli: Afyon

İlçesi: Bolvadin

Kasabası: Kemerkaya

Mevkii: Kemerkaya beldesi, Sülün’ün Öreni ve Yedikapılar mevkii

Konumu: Yedikapılar sit alanı içindedir. Bolvadin-Emirdağ yolu ile Aşağıkurudere yol ayrımının 650 m. güneydoğusu, Sorkun yolunun güneyinde yer almaktadır.

Grubu: Arkeolojik Sitler

2 20


Nasıl Ulaşılır?

Bolvadin-Emirdağ yolundan

3 18


Kemerkaya beldesinin 3650 m kuzeyinde, Kemerkaya Emirdağ yolunun 700 m doğusunda, İnburun’un 2800 m doğusunda yer almaktadır.

Emirdağ dağ silsilesinin bir bölümünü oluşturan Kemerkaya Bölgesindeki doğu-batı doğrultusunda uzanan yamaçta, halk arasında “Yedi Kapılar” olarak anılan kaya yerleşimi ve 200 m. aşağısında ise “Sülün’ün Öreni” olarak adlandırılan, Eski Tunç, Roma, Bizans ve İslami Döneme ait seramiklerin bulunduğu ören yeridir. Ören yerinin toprak altında ise tüf kayalığa oyulmuş, Yedi Kapılar Yer altı Yerleşimi (Yer altı Sığınağı) bulunmaktadır. Kaya yerleşim alanlarının yaklaşık 600-700 m. kuzeyindeki (Sorgun yolunun kuzey yönündeki) derin dere yatağında, arazinin tüf arazi olması nedeniyle, ilginç özelliklere ve güzelliklere sahip, ender bulunan doğal sit özellikler bulunmaktadır.

4 18


Yedikapılar Kaya Yerleşiminin yaklaşık 200 m. aşağısında (batısında) yer almaktadır. yerinde yapılan incelemeler sonunda Yer altı Yerleşimine girişi sağlayan bölümün doğal şartlarla tahrip olarak üst örtüsünün büyük kısmının çöktüğü tespit edilmiştir. Girişin yan tarafında yer alan Şırahaneninde doğal tahribattan etkilendiği görülmektedir. Yine Afyonkarahisar Müze Müdürlüğünün bildirilerinde bu yerleşimin 3 kattan oluştuğu belirtilmiştir. Bu katlar, Üst kat, Orta kat ve Alt kat olarak isimlendirilmiştir. Burada barınma odaları, havalandırma bacaları, su sarnıçları, gizli geçitler ve ulaşım tünelleri bulunmaktadır. Kazı sonrasında havalandırma bacaları Müze Müdürlüğünce herhangi bir tehlike oluşturmaması için demir mazgallarla örtülmüştür.

5 13


Tünel, koridor ve dehlizlerin dar olması ve barınmayı sağlayan mekanların oldukça küçük ve az sayıda olmaları burada sürekli bir yaşam yerine tehlike anında geçici olarak kullanılan bir yer olduğu kanaatini uyandırmaktadır.

Erken Hristiyanlık dönemine ait olması nedeniyle önemlidir.


Afyonkarahisar Valiliği Acil Durum Yönetimi ve Bilgi İşlem Merkezi (ADUYBİM)
 

Etiketler









Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,769
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst