Su Geçişleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,431

VitaEsMorte

Zirve
Mesajlar
2,896
Tepkime Puanı
39
water20crossingpetersia6.jpg

- Suya girmeden önce göstergelerinizin ne olduğunu ve ne işe yaradıklarını mutlaka öğrenin. Su veya yağ basıncındaki ani düşüş, su veya yağ radyatörünün suyun altında kaldığının göstergesidir. Ampermetrenin çok düşmesi, alternatör kayışının boşa döndüğünü gösterir. Yani kayışla kasnak arasındaki sıvı, dönüşü kaydırarak engeller.

- Suda ağır ağır ilerlemeniz ani ve beklenmedik olaylara karşı daha yumuşak tepki vermenizi sağlar.

- Aracınızda vakum göstergesi varsa ve bu gösterge 75 cm. veya daha kötü bir değerdeyse motor içine almaması gereken bir nesneyi çekmiş olabilir.

- Aracınızın seslerini mutlaka tanıyın. Su fokurdaması gibi sesler egzozun suyun altında kaldığını gösterir. Eğer kontağı kapatmazsanız, fazla problem yaşamazsınız. Esasen nehir ve göl gibi yerlerden karşıya geçerken egzozunuz için yapabileceğiniz fazla bir şey yoktur.

- Eğer aracınızdan bir çarpma veya sürtünme sesi gelirse, fan pervaneleri suyun içinde kalmış olabilir. Bunun sonucunda pervaneler eğrilebileceği gibi kayış gereğinden fazla zorlanacağından her yere su sıçrayacaktır (bu yüzden 4x4’lerde genellikle manuel olarak kontrol edilebilen elektrikli fanlar kullanılır). Eğer arazi aracıyla suya girilecekse kayış yerinden çıkarılmalı ya da radyatör düz bir tahta parçasıyla bloke edilmelidir. Bundan sonra bütün kabloların ve bujilerin iyice yerlerine oturmuş olmasına dikkat etmek gerekir.

- Bir akıntıya girmeniz gerekirse ne kadar derin olduğunu ve ne kadar hızla aktığını hesaplamalısınız. Bu işi bir sopayla, ayağınızla veya çevrenizde bulunan başka bir aracı kullanarak yapabilirsiniz. Aracınız modifiye edilmişse ne kadar derine inebileceğini bilirsiniz. Eğer saplanırsanız porya veya tampon seviyesi üstündeki her elemanın zarar görebileceğini bilmeli ve ona göre devam etmelisiniz.

- Eğer derin su geçişi yapmanız gerekirse kaputu açıp hava kanallarının yüksekliklerini ölçmeli ve cisimlerin bu delikleri tıkayacağı mesafe hakkında bilgi edinmelisiniz. Eğer ön diferansiyel havalandırmanız su almışsa akıntıya çaprazlama geçmeli ve iki çeker kullanmalısınız. Motorunuzun su alması size pahalıya patlayabilir bu yüzden dikkatli olun.

- Su geçişi yaparken dört noktaya dikkat etmelisiniz. Bunlar; suya girmek, çıkmak, suyun derinliği ve akıntı hızıdır. Suda ilerlerken iki nokta arasındaki en kısa mesafenin düzgün olması şart değildir. Eğer becerebiliyorsanız derin çukurların kenarlarından ilerleyin. Büyük kayaların üstünde ilerlemekten kaçının. Çünkü kaygan olabilirler. Akıntıya çapraz gitmek ve akıntı yönünde ilerlemek ters yöne gitmekten daha kolaydır.

- Küçük dalgalar geçiş için idealdir çünkü yan taraftaki bir yükselti veya kaya dalgayı direkt olarak size aksettirir. Hız ne olursa olsun sabit olması gerekir.

- Sudan çıktığınız zaman mutlaka uygun bir yerde durup aracın altını kontrol edin (frenlerin ıslak olduğunu unutmayın). Eğer radyatörün önünü kapattıysanız açın.

- Hava borusu filtreden kurtulmuşsa eski yerine tutturun. Su içinde bulunan yosun ve benzeri cisimler şafta dolanmış olabilir. Bu cisimlerin mutlaka dışarı atılması gerekir. Son olarak mutlaka egzozu kontrol edin. Katalitik konvertörün üstündeki herhangi bir nesne zamanla kuruyacak ve kısa bir süre sonra yanacaktır.
 

Etiketler
Ynt: Su Geçişleri

Arazi aracı kullanıcıları, araçlarını satın alırken genellikle off-road kullanımına uygun donanıma sahip olmasına özen gösterirler. Şnorkeller ve su girişini önleyen hava giriş kanalları bu donanımların başında gelir. Ancak bu donanımlar ne kadar faydalı olursa olsun, sürücünün kabiliyeti ve araca olan hâkimiyeti sudan korunmak için en iyi metoddur.

47020syfld7.jpg

Suda sağlıklı bir şekilde ilerlemek için uyulması gereken belirli kurallar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Aracınızı dikkatli ve sabit bir hızda kullanın.
2. Suyun derinliğini ve suyun içindeki nesneleri sürekli kontrol edin.
3. Akıntıya kapılmaksızın yönünüzü tayin edin.
4. Su nedeniyle akslarda ve şanzımanlarda özelliğini kaybetmiş madeni yağları değiştirmek için hazırlıklı olun ve poryaları devamlı kontrol edin.
5. Motorun suyla temas etmesi sizin için en önemli tehlikedir. Aktarma organları arasında kalan su zerreleri bile ileride büyük problemler doğurabilir. Bunun için motorunuzu kontrol ettirin. Çünkü su tutan motor size çok pahalıya mal olabilir.

Akıntı üzerinde yol alırken suyun girmesini engellemek çok kolay değildir. Bunu önlemenin en doğru yolu, üretici firmaların verdiği derinlik ölçülerine uyarak aracı kullanmaktır. Bu bilgiye en rahat, araçla birlikte edindiğiniz kullanım kitapçığı (Owners' Manual) ile ulaşabilirsiniz. Fabrika değerinin üzerinde derinliğe sahip bir sudan geçmek, motorunuzu riske etmek anlamına gelir.

Su seviyesi, bir nehirden geçerken motora zarar vermeyecek maksimum derinlik demektir. Herhangi bir 4x4 aracının hava kanallarının alt bölümüyle zemini arasında kalan uzunluk ölçülebilir. Sonra bu rakamlar değerlendirilip doğruluğu saptanabilir. Her ne kadar kolay görünse de üreticiden bu verileri almak o kadar da kolay değildir. Bazı üreticiler; “Bu araçların suda kullanılmasını uygun görmüyoruz” gibi yorumlar yapabiliyor.

Genellikle koruma sorunlarının başladığı muhtemel en alt noktayı baz alan üreticiler, bu yükseklik ayarını suyun girip zarar verebileceği en alt nokta olarak belirtiyorlar. Çoğu üretici su geçiş yüksekliğini diferansiyellerdeki havalandırma tüpleri, arazi şanzıman kutusu, kapı kolları ve poryadan hesaplar.

Bu rakamlar ayrıca sürüş hızı ve suda kalma uzunluğuna göre de sınıflandırılabilir. Örneğin bir aracın yükseklik ayarı 48 cm. ise hızı en fazla 8 km/s, suda kalma zamanıysa maksimum 3 dakikadır, ancak araç bu hızın üstünde kullanılırsa bütün bu değerler geçersiz olur. Ancak motor problemi yaşayan yeni arazi aracınızı yetkili servise götürdüğünüzde umarız içinde su bulmazlar. Çünkü bu gibi durumlarda aracınız garanti kapsamının dışında kalacaktır.

Bir nehirden geçerken su içinde kaya ve sert cisimler arayın. Aracınızın sürüklenmemesi için akıntının yönüne dikkat edin. Akıntıya karşı belli bir açıyla girmek sizi belirlediğiniz noktaya götürecektir. Ancak ilk önce aracınızın su yüksekliği ayarına dikkat edin. Derinliği bir sopayla ölçmek size yardımcı olacaktır.

Bazı özel durumlarda ölçüler hava kanallarının altından alınmıştır. Çalışan motorla alınan bu sonuçlar sonunda, verilerden memnun kalmazsanız aracınızı değiştirmek için tereddüt etmeyin.
 

Ynt: Su Geçişleri

Benzinli araçlarla su geçişlerinde daha bir dikkat edilmelidir çünkü benzinli motorlar elektrik emerjisinden faydalanarak yakıtı güce çevirmektedir ve elektrik aksamları motorun çalışması için büyük önem arzederler.Oysa dizel motorlar havayı ısıtıp sıkıştırıp patlatarak yakıtı güce çevirirler yani elektrik enerjisine çok fazla ihtiyaç duymazlar seyir halindeyken.
Benzinli araçlarda distribütör kapağındaki 1mmlik çatlak bile sizin suyun ortasında kala kalmanıza yol açar.
Bu yüzden aracınız benzinli ise su geçişlerinde daha dikkatli olunmalı ve tüm elektrik sisteminin korumalarının sağlam olduğundan emin olunmalıdır.
 








Ynt: Su Geçişleri

Snorkelsiz su geçişlerinde motorunuza su kaçması an meselesir.Derinliği tam olarak belirleyemeyebilir veya sürpriz çukurlar çıkabilir :smiley:
Yüksel(yuysal) ve benim tecrübem böyle diyor..

IMG 0305


IMG 0304


IMG 0302


IMG 0301
 




Ynt: Su Geçişleri

Benzinli ve dizelin su geçişlerindeki avantajları ? benzinliye bağlanan şinorkerin avantajı ek yapılması gerekenler ? sadece su geçişleri için üretilen izole sistemleri koruyucular parca koruyucuları varmı ? şinorker yakıt masrafını arttırırmı ( ben taktığımda şinorkeri şunu düşünmüştüm motor havayı daha çok altından alıyor dolayısıyla tüm toz duman da hava filitresine doluyor şinorkerle yukselen hava emiş ağızı temiz daha temiz havayı çekiyor ) cevaplar ve paylaşım için şimdiden teşekkur ederim
 

Ynt: Su Geçişleri

İşte bu su geçiş fotoğrafında ilk giriş yerinde çekmişler ileride su tarafı kaputun üstündeydi ;)

Perşembe yaylası (14-15 Şubat 2009)İteniçi Kamplı Gezi
Bi 1

Bu arada bu güzel bilgiler için teşekkür ederim.. ;)
Selamlar..
 

Ynt: Su Geçişleri

Benzinli araçlar için distribütörü nasıl korumalıyız, ben aracıma 31inç taktıktan sonra altı havalandığı için ufak su birikintilerinden daha etkilenir hale geldi, distribütörü açtığımızda içi çalışmasını engelleicek şekilde ıslanmıştı.

Aşağıdaki linkteki silikon spreyleri işe yarar mı?
http://urun.gittigidiyor.com/Arexons-Silikon-Spray-400ml_W0QQidZZ18063511
 


Ynt: Su Geçişleri

Geçen kış İzmir - Seferihisar'ı sel bastığında Citroen C4 dizel aracımla Sığacık'ta bulunuyordum ve sel basmış yoldan geçmek zorunda kaldım. Hayatımın en zor ve korkutucu durumlarından biriydi.
Zaman zaman kaput seviyesinin üzerine çıkan suyun içinde yaklaşık 2 km ilerlerken yolun sınırlarını görememek, akan suyun gücünün aracı yol dışına iteklemesi, eksozun suyun içinde kalması nedeniyle çaydanlık gibi fokurdaması ve motorun stop etti edecek zorlanması beni çok korkutmuştu. Araç benzinli olsa sanırım hiç şansım olmayacaktı.
İçgüdüsel olarak durmamam ve motoru stop ettirmeden ilerleyebildiğim kadar ilerlemem gerektiğini düşünmüş ve seli aşarak evime ulaşmayı başarabilmiştim. Aracın içine damla su girmemiş olmasına da çok şaşırmıştım.
Eve gelir gelmez ilk farkettiğim, ön plakamın yerinde olmadığıydı. plakanın yenisini çıkartmak işin en kolay kısmı oldu ama sonraki gün aracımdaki teklemeler nedeniyle servise gittiğimde aracımın klima kompresörü, marş motoru, dinamoları, ön farları ve daha pekçok parçasının hasar gördüğünü ve masrafın 5600 TL olduğunu öğrendim. Masraflar kasko tarafından karşılanmış olsa da, 3 hafta aracım serviste kalmış olsa da hepsi unutuldu ama selden geçerken çektiğim korkuyu ben bilirim. Zor durumlarda beni zor durumda bırakmayacak bir aracımın olmasını en çok o gün istemiştim.
Kimsenin böyle bir deneyimi kontrolsüz ve tek başına yaşamaması dileğiyle.
 



Ynt: Su Geçişleri

su geçişlerinde ne olursa olsun çok yavaş hareket edilmeli derinlik kontrol edilmeli hava filtresine kadar su gelmişti neyseki içeri almamıştı[attachment=1]

DSC03444
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,445
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst