Sorentomuzu Ne Zaman Stop Etmeliyiz Fabrika Tavsiyesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tr100a Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 56
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,184
şayet bilgiler sizin beyanınız gibi sürücü belgesinin eskiliği ile orantılı ise eh ben yanınızda çırak kalırım bundan dolayı bu konuda daha fazla yazmıyorum.Sizin turbonuz sizin tarzınızda benim turbom benim tarzımda çalışsın varsın.
Sürücü belgemin Cinsi DE alınış tarihi 1977 seri nosu 34506
Dayanamadım sorayım Turbonun devre girmediği diye yazı yazmışsınız peki turbo devre gireceğine nasıl karar veriyor sizce
( arabayı alçak devirlerde turbo lag sınırları içinde kullanıyorsun turbon onun için devreye girmiyor(turbo lag turbonun devreye girdiği devire kadar olan turbosuz devirlerdir)
Sevgili kardeşim okuduğunu anlayamıyorsan ben ne yapayım, turbonun nasıl çalıştığıyla ilgili en ufak bilgin yok, burada
n
 

Etiketler
Ricama karşılık verdiğin en cevaptan çıkardığım kanım şu:SENİN BU KONU HAKKIINDA EN UFAK TEKNİK BİLGİN YOK,SADECE ÇOK GENEL KULAKTAN DUYMA EDİNİMLERİN VAR.
Haydi bana bilgisiz,okuduğunu anlamayan diyerek küçümseyen aşagılayanakıl veren arkadaşım haydi bir yerden alıntı yapmadan kendi cümlelerinle bir zahmet anlatıver artık ta yukarıdaki iddiamı çürüt.
Hani yoksa İFTİRACI durumuna düşeceksin ona göre.
 

Bildiğiniz için size soruyorum mademki benim bilmediğimi de biliyorsunuz haydi ban lütfen bir içten yanmalı motorda Turbo nasıl çalışır çalışınca ne yapar anlatın artık.
Peki ince bey turbo salyangoza benzeyen birbirine kupleli iki parçadır, eksoz çıkışına bağlı olan kısma türbin, hava girişine ve intercoolera bağlanana da kompressör denir.Amaç eksoz gazı ile türbini çevirip aktarılan hareketle kompresörde yüksek basınçlı hava akımı yaratarak intercooler de soğutarak motora yüksek oksijen sağlamaktır. Motora ne kadar fazla hava girerse yanma o kadar verimli ve yüksek olur bu yüksek enerjiyi sağlamak için daha fazla yakıtı motora vermek gerekir.Böylece ortalama %50 güç artışı olur, fakat motor çok yüksek devirlere çıkması turboda kompresörde çok yüksek basınçlar meydana getirip motoru patlatabileceğinden ,senin eksoz baypası dediğin wastegate devreye girer türbine gelen eksoz gazının bir kısmını tekrar eksoza aktararak olası hasarı önler. Turbo lag yani turbonun devreye girme olayına gelince , motorun çalışmasıyla birlikte aslında türbin dömeye başlar fakat etkisizdir sanki hava girişine bisiklet pompasıyla hava üflemeye benzer, etkili bir üfleme belli bir motor devri gerektirir, bu devri etkileyen en önemli etken turbonun büyüklüğüdür, turbo küçükse düşük devirlerde devreye girer ama motora vereceği hava az olduğundan düşük güç elde edilir.Fabrikalar bu turbolag süresini kısaltmak yani turbonun eksik devirlerde devreye girmesi için çalışmalar yapıyorlar, şu anda bunu en iyi yapan twin turbo denen çift turbolu sistemdir, turbonun biri büyük biri küçüktür, küçük turbo rölantiden itibaren devreye girer büyük turbonun devreye gireceği devire kadar motora güç sağlar sonra görevi devreder.Umarım faydalı olmuştur.
 

İnce bey aklıma gelmişken turbo dağlık yaniyüksek yerlerde oksijenin azlığından dolayı atmosferik motorlardaki güç kaybını yaşatmaz çünkü kompresörüyle yüksek miktar oksijeni motora verdiğinden buradada çok faydalıdır.
 

Evet faydalı oldu teşekkür ederim.Yüksek devirlerde eğzoz gazının bir miktarı bypass edilebildiğine göre yani böyle bir sistem olduğuna göre neden aynı mantıkla ve uygun düzenekle (ki burada bu işi atmosfer-emme manifoldu basınç kompansatörü düzenegi ile çalışan sensör yapmaktadır.) belli bir seviyeye kadar turboya hiç egzoz gazı yollanmasın.senin anlattığın yüksek dev irdeki by pass ile benim söylediğim by pass tamamen aynı mantık ve tekniktir.
Şimdi aracımda yaşadığımı yazayım. Dogu Karadeniz dağlarını tırmanmaya başlıyorum benim araçta Optimal devir 1800 D/D bu devirle dağ yolunu tırmanmaya başlıyorum bir süre tırmanıp yukarılara çıkmaya başlayınca motor hep 1800 devirde olmasına rağmen yavaştan yavaştan yorgun eşek moduna girip yukarı çıkmaya nazlanır olmaya başlıyor bu bir süre böyle devam edip nazlanması hafif hafif artarken bir an geliyor motor 1800 devirde olmasına yani gaz pedalına o ayarda basmama ragmen birden bire canlanıp canavar kesiliyor yokuşu değil çıkmak sanki iniyormuş gibi tırmanmaya başlıyor.Aynı anda gazpedalının basma miktarını değiştirmediğim halde motor yokuş yukarı 2000 devire çıkıyor.Bakın gaz pedalına fazladan basmıyorum.Bunun sebebi şu.Benim motorda zaman zaman çalışçak turboya göre dizayn edilmiş Bosch marka enjektör pompası var ve bu pompada turboyu devreye sokan sistemden hareket alan ilave bir mekanik kol var,bu kol turbo çalışır konumuna göre ileri itilince benim gaz pedalına ilave yapıp motor devrini biraz çoğaltıyor.İşte turbo açılınca o an hangi devirde olursam olayım motorumun canlanmasına sebeb olma durumuda bu.
Şimdi hala benim Turbo sistemimde arıza var diyecekmisiniz?
 



Vallahi devamlı kafa patlatıyorum senin turboyu çözemedim,hiç egr valfi temizliği yaptırdın mı? yaptırmadıysan tavsiye ederim, birde o dağ tırmanışlarında 1900 d/d dene tam 1800 senin turbo lagının bitip turboya geçiş devriyse böyle bir durum olabilir.
 

ince arkadaşım bize inanmıyorsan yazdığımızı gerçekçi bulmuyorsan çözüm basit fiat servisine yada fiat müşteri hizmetlerini arayıp seni bir mühendise yada servisten sorumlu elemanla görüşmek istediğini bildir gerekli bilgiyi al seninde birçok konuda ve bizim bilmediğimiz bir çok konuda bilgin olduğu gerçek ama herkes herşeyi bilecek diye bir kaide yok

fakat her iki araçta turbo var iğtiyaç olduğunda çalışıyor ve araçtan daha hızlı aşınıyorlar bu bir gerçek fazla tartışmaya gerek yok
 

Vallahi devamlı kafa patlatıyorum senin turboyu çözemedim,hiç egr valfi temizliği yaptırdın mı? yaptırmadıysan tavsiye ederim, birde o dağ tırmanışlarında 1900 d/d dene tam 1800 senin turbo lagının bitip turboya geçiş devriyse böyle bir durum olabilir.
Benim aracın motoru eski usul karadizel.Hiç bir elektronik birleşeni filan yok.
Bakın Turbonun açılması çok kısa bir sürede ve kesin belirti ile oluyor öyle geciş filan değil.
Ayrıca deniz seviyesinde karadeniz sahil yolunda hangi devirde gidersem gideyim o Turbonun açılma yada devreye girme işlemini yapmıyor.
 
Son düzenleme:

Benim aracımda Turbo dizel ama turbosu devamlı çalışmıyor ancak belli yüksekliğe varınca turbo kendiliğinden devreye giriyor çalışma şartları böyle olduğu için normal kullanım şartlarında Turbo çalışmayıp uykuda oluyor böyle oluncada motoru stop ederken yukarıdaki kural benim aracım için geçerli olmuyor.
Marş basma anından itibaren yaklaşık 3000 d.d ile başlayan dönme hızı egzos gazı yoğunluğu ile orantılı olarak yeni nesillere 20.bin d.d. ,eski nesillerde 100.bin d.d olarak çalışır. Turbo devreye girme demek, atmosfer basıncı üzerinde basınçı manifold içerisinde sıkıştırmaya başlaması demek
 
Son düzenleme:

İlave olarak yüksek rakımlı yerde manifold basıncı atmosfer basıncı üzerine çıksa dahi verim kaybı kaçınılmaz. Rakım yükseldikçe motorun canı oksijen değeri azalır.
 



Yeni nesil turbolarla 2000 metreye kadar havadaki oksijenden dolayi motorda guc dusumu olmuyor , daha yuksek rakimlarda da az oluyor . Nedeni basit. Hava sıkıstırılabilen bilesen oldugu icin yeni turbolarda daha fazla sıkıstıstirma yapabilme kapasitesi.
 

Turbo hep calisir belirli devirden sonra manifolda badincli hava verir,
Surekli dusuk devirde iseniz, rolantide tutmaya gerek yok,
Yuksek rakimda turbo atmisferik araclara gore daha gucludur,
Turbonun calismasi devire goredir hocam, aracinizda deneyin, rakimla ilgili degil, her turbo dizelin.maksimum tork devri vardir, turbo bu devrin yaklasik 500 devir altindan itibaren guce katkida bulunur, sizin deyiminizle devreye girer. Jtd motor multijet teknolojisi ki bu motoru daha torklu yapar

ALE-L21 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

İnce bey birbirimizi boşu boşuna kırdık, sizin araba 127 ps sanıyorum turbosuz, 1.3 fiat punto 90 ps, 1.6 multijet 140 ps olursa 2.8 motor turbolu olarak 127 ps olmaz, yalnız eski model 1999 vw golf 1.9 90 ps turbolu fakat çok küçük bir turbosu var arabanda varsa golfünki gibi olabilir.Herşey arabanın motor tipinden kaynaklandı hakkını helal et.
 


Birbirimizi kırmak üzmekten yana bende senden özür dilerim.forumlarda yazışmalarda böyle şeyler ara sıra olur.
Benim aracım PSA gurubunda 12.5m3 hacimli kapalı kasa kamyonet diye tanımlanan 2001 model FİAT DUCATO 2800 TURBO İNTERCOOLER TDİ
Üstünde İmmobilizer hariç ki onuda bozulunca söküp attım; hiç bir elektronik veya elektrikli sistem yok kapılar ayrı ayrı kilitleniyor,camlar elle açılıyor.Bu araç ile o ülke senin bu ülke benim geziyorum(Yeşil pasaportum var vize derdim yok).Aracın arkası boş,akşam olunca arabanın içinde çadır kurup yatıyorum,gündüzleri yine içinde bir köşede piknik tüpü ile yemek yapıyorum.
Arabamı sürekli ve uzun süreli kullandığım için arabanın kullanırken çıkarttığı her tıkırtıyı,gıcırtıyı tanıyorum.yeni bir tıkırtı türerse sebebini araştırıyorum,buluyorum.Yani biraz meraklı turşucuyum.
Bir evvelki aracım1987 model orjinal TURBOSUZ DİZEL RENO 9 idi. Onunla tam 1.5 milyon km gezdim dolaştım,onun bana dağlardaki yaylalara sararken yaptığı nazlanmaları ,ölü eşek rollerini çok yaşayıp ezberlediğimden,şimdi aynı yolları DUCATO ile çıkarken belli yüksekliklerde canlanmasını hemen fark ediyorum.Ducatoyu ilk aldığım zaman Turbonun yataklarını yağsız bırakıp hasar vermemek adına motorda turbo yatağı yağlama şişesi_haznesi varmı diye hem fiziksel kontrol yaparken hemde yazılı bilgileri araştırırken gördüm ki benim aracım emme manifoldunda atmosfer basıncı ile manifold vakumunu karşılaştırıp orantılıyan bir sensör var.Bu sensör normalde deniz seviyesinde iken atmosfer basıncı ile emme manifoldu vakumu arasında epey basınç farkı olduğunu hissediyor ve turbodaki egzoz gazına yol verme sistemini turboyu çalışmaz modunda tutuyor.Araç dağlara sarıp yükselmeye başlayınca atmosferin basıncı düştüğünden atmosfer ve emme manifoldu arasındaki basınç farkı azalıyor bu azalan değer belli bir seviyeye gelince sensör egzoz gazının yolunu değiştirip Turbodan dolaştırmaya başlıyor,aynı anda enjektör pompasındaki bir koluda çekip sanki fazladan basmış gibi enjektörlerede fazladan mazot basmaya başlıyor.Hele bu durumu anlamak çok kolay çünkü tam o anda eğzozdan kısa bir süreliğine kapkara duman çıkıp sonra kesiliyor.
Ha yazmayı unutmuşum benim motorun turbosunda ilave yag şişesi-haznesi yokmuş bu yüzden yaylalara çıktığım zaman turbo sürekli çalıştığı için motoru stop etmeden önce rölantide göz kararı 1 dakika kadar çalıştırıyorum.aşagılara deniz seviyesine inince bu uygulamayı gerek olmadığı için yapmıyorum.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,927
Kayıtlı Üye Sayımız
172,082
Kaydolan Son Üyemiz
Tsow

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst