Sonbaharın Sonsuz Güzellikleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,413

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Sonbaharın sonsuz güzellikleri

Giriş tarihi : 10.12.2011, Cumartesi 15:07 Güncelleme : 15:10

ALİ KAYADİBİ

Zaman taşlarının farklı dizildiği ilçe topraklarında yaşayan bütün medeniyetlerin izlerini taşıyor. Tarihin doğal dokuya işleyen güzellikleri, günümüz insanına zengin duygular yaşatıyor

[attachment=1]

Ege'nin her köşesinde antik çağdan izler bulabilirsiniz. Salihli'de ise fazlasını.. Mekanları, yaşamaya değer kılan en önemli ihtiyaçların başında gelen ulaşım kolaylığı, su, verimli toprak ve korunaklı olma özelliklerinin hepsi Salihli'de toplanmış.
Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'ın, ilçeyi tanıtım davetine katıldık. Hizmetlerini anlattı, göstermek için bir gün boyunca gazeteci arkadaşlarla Arkeolog Altan Türe rehberliğinde yöreyi gezdik. Gördüklerimiz büyüleyici, dinlediklerimiz etkileyiciydi. Ege'nin ortasındaki bu güzelliği görmek zor değil. Yeter ki karar verin. İşte, ekonomik ve kaliteli bir hafta sonu tatili yapabileceğiniz Salihli...

YARI ÇIPLAK DOĞA
Manisa'dan, İzmir'den, Uşak'tan; hatta Denizli ve Aydın'dan çok kolay ulaşım sağlanabilen Salihli, bugünlerde sonbaharın renkleriyle boyanmış, "yarı çıplak" güzelliğini kuşanmış. Bir yandan Gediz ovasının verimli topraklarıyla beslenen ilçe, sırtını Bozdağlar'a yaslayarak tarih boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmanın heybetini taşıyor. Bugün merkez nüfusu 100 bini aşan Salihli, ekonomik varlığını tarım, sanayi ve turizmle güçlendiriyor.

SAĞLIK TURİZMİ
Sıcak su kaynaklarını turizme dönüştüren Salihli Belediyesi, Kurşunlu Kaplıcaları ve çamur banyolarında şifa dağıtıyor. Termal tesisler romatizmal hastalıklar, siyatik, lumbago, kireçlenmelerde, nevrid, nevralji gibi hastalıklarda, kırık çıkık sekeleri, çeşitli cilt hastalıklarında, bazı kadın hastalıklarında, böbrek rahatsızlıkları ile taş ve kum dökülmesinde iddialı. Sıcak su kaynakları sayesinde Salihli'nin büyük ölümü jeotermal enerjiyle ısıtılıyor. Hava kirliliği de oldukça azalmış durumda. Kurşunlu'da belediyenin tesisleri yenilenerek yeterli konforu sağlıyor. Yeşil dokunun çevrelediği tesislerin hemen yanındaki şelaleler, her mevsim başka güzel. En güzel görüntüler de sonbaharın son günlerinde ortaya çıkıyor.
Salihli, Türkiye'nin en büyük maden tesisleri tarafından yatırım alanı haline geldi. Burada kurulan tesislerde altın, gümüş, krom, kurşun, çinko, titanyum, zirkonyum, magnezyum ve kuvars işleniyor. Bugün 50'ye yakın fabrikada dünya markası ürünler işleniyor. Yine Türkiye'nin en büyük modern seralarını burada görmek mümkün.

SARDES'İN İHTİŞAMI
Lidya devletinin başkenti olan Sardes Antik Kenti'nin kalıntıları Sart'ta bütün haşmetiyle ayakta. Sart ve yöresinin 5 bin yılı aşkın süredir çeşitli yerleşimlere sahne olduğu biliniyor. Roma ve Bizans dönemlerinde de önemli bir yerleşim merkezi olduğu kazı çalışmalarında ortaya çıktı. İncil'in vahiy bölümünde, hıristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rol oynayan Batı Anadolu'daki yedi kiliseden biri olarak anılan Sardes, dini açıdan da ayrı bir öneme sahip. Sardes'de aynı zamanda Yahudiliğin önemli havralarından birine ev sahipliği yapar.

İLK PARA BASILDI
Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Lidya döneminin Sardes kenti, tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos (Sart) çayında yapılan altın madenciliği sayesinde zenginleşti. M.Ö. 7. yüzyıldan başlayarak M.S. 7. yüzyıl erken Bizans dönemine kadar süren 14 yüzyıl boyunca Sardes ulaşım, idari ve ticari bakımdan önemli bir kent olma özelliğini korudu.

SOSYAL HAYAT
Salihli Belediyesi'nin seyir terası konseptinde hazırladığı "Bizim Ev" sosyal tesisleri, kent ormanı görünümündeki Büyük Parkı ve içindeki "Bizim Kafeterya"sı, Çınarlı'daki restoran ve istasyon civarındaki Vagon Bar sosyal hayatı renklendiriyor. Şehir içinde de yine belediyenin düzenlediği park ve bahçeler dinlenilebilecek mekanlar. Tabii ki, Sevgi Yolu üzerindeki çorbacıları ve Salihli'nin meşhur odun köftesini tadabilirsiniz.

Tarihin ayak izleri
Yörenin, tarihin derinliklerinden nasibini aldığını Sindel ve Çarıklar köyü civarında bulunan fosil ayak izlerinden anlıyoruz. Bilinen en eski önemli yerleşim merkezi, Salihli'nin 7 kilometre batısında yer alan Sardes. M.Ö. 547 yılına kadar Lidya toprakları olan bölge, bu tarihte Perslerin eline geçmiş. M.Ö. 334 yılına kadar de Pers yönetiminde kalmış. Daha sonra sırayla Makedonya, Bergama, Roma ve Bizans egemenliğinde kalan yöre, 1300'lerin başında Saruhanoğulları'nın, 1400'de Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimine girmiştir. Osmanlı döneminde Aydın Sancağı'na bağlı bir kaza olan Sart, Salihli'nin kuruluşuna zemin hazırlamıştır. 24 Haziran 1920- 5 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunan işgali altında kalan Salihli, kurtuluşunun ardından Türkiye'nin en hızlı gelişen ilçelerine arasına girmiştir.

Mutlaka gidin, görün...
Salihli'ye yolunuz düşerse; Sardes harabeleri, Adala kanyonu, Kız köprüsü, Kurşunlu şelaleleri, Karlıkaya mağarası ve Kanlıkaya mağara resimleri ile 25 bin yıllık ayak izini mutlaka görmelisiniz. Ayrıca yolunuz düşmüşken, Demirci yoluna girip 30 kilometre kadar ilerleyip Demirköprü barajının kıyısından muhteşem manzara eşliğindeki yolculuğunuz sizi dünyada benzersiz bir sanatın ortasına taşır. 9 bin yıllık teknolojiyle Gökeyüp beldesinde çömlek yapımını izleme olanağına sahip olursunuz.

Nasıl gidilir?
Ulaşımın en kolay olduğu merkezlerden Salihli, Manisa il merkezine 75 km. İzmir'e 96 km'dir. Salihli'nin ulaşımdaki en büyük avantajı İzmir- Ankara karayolu ve İzmir- Uşak demir yolu üzerinde olmasıdır. Salihli Güven Turizm, İzmir'e düzenli seferler düzenlemektedir. Otogar'dan saat başı hareket eder. Uşak, Afyonkarahisar, Ankara, Kütahya yönüne giden her araç, mutlaka Salihli'den geçer. Minibüslerle şehir içi çalıştığı gibi, günde birkaç kez de köylere sefer düzenler. Kent içinde de halk otobüsleri sürekli hareket halindedir.

Ne yenir?
Salihli deyince akla ilk gelen odun köftesidir. Özel etlerden yapılan köftelere adını ve tadını veren odun ateşi. Üzerine revani veya peynirden yapılan tatlıları tadabilirsiniz. Salihli'nin mevsimine göre kirazı, eriği, kestanesi ve meyvelerini tercih edebilirsiniz.

**********************************************************************************************
Alıntı: http://www.yeniasir.com.tr/Sarmasik/2011/12/11/sonbaharin-sonsuz-guzellikleri

Cavid Sezen

543770010135
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst