Skeet Atıcılığı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Küçük Dede Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,611

Küçük Dede

Discovery II 4.0 V8
Mesajlar
1,671
Tepkime Puanı
3
Yer
Dallas / TX
Atıcılık branşları arasında en hareketli olanıdır. Bu özelliği ile seyredenlere ve atanlara çok zevkli anlar yaşatır.
Skeet atışları için süperpoze veya iki atış
yapabilecek şekilde sınırlandırılmış otomatik tüfekler tercih edilir. Kullanılan tüfeklerin bu işe uygun olması atıcıya büyük avantaj sağlar. Seçilen tüfekte
aranan en önemli özellik, namlu şoklarıdır (Namlu ağzı genişliği). Genellikle özel skeet şoklu namlular kullanılır. Bu tür şoklu namluların tercih edilmesindeki
neden, namludan çıkan saçmaların en uygun mesafede plağı vurabilecek dağılıma ulaşmasını sağlamaktır. 140 km/h süratle fırlatılan plakların vurulabilmesi
ancak bu şekilde mümkün olmaktadır.
Skeet atışlarında 12 cal. 9 1/2 numara saçmalı 24 gr. fişekler kullanılır. Kurallar gereği daha kalın saçmalı (7-8 numara gibi) ve 24 gr.'dan daha ağır gramajlı fişeklerin kullanılması yasaktır. Atış şekli olarak Trap atıcılığından farklı bir kaç özelliği vardır.
Her plağa bir fişek hakkının olması, atıcının plak beklerden tüfeğini kalça hizasında tutması ve kuleler arasından geçit yapan plaklara atış yapılması bu özellikler arasında sayılabilir.
Yarışmaları erkeklerde 25 atışlık beş seri, bayanlarda 25 atışlık üç seri olarak atılır (Toplam 125 veya 75 atış). Her yarışmacı 125 atışını tamamladıktan sonra,
en yüksek skora ulaşan ilk altı sporcu final serisi olan bir 25'lik seri daha atar, madalya sıralaması bu final serisi sonunda belli olur.
Skeet atıcıları giysi ve aksesuara önem verirler,giysi olarak genellikle yelek kullanılır. Günümüzde çok çeşitli model ve renklerde üretilen yelekler atıcılar arasında adeta bir moda
rüzgarı estirmektedir. Göz ve kulak sağlığı için gözlük ve kulaklık önemle tavsiye edilen aksesuarlardır. Skeet atıcıları için gözlüğün şu yararlarından söz
edebiliriz, güneşe çok değişik açılardan bakarak atış yapıldığı için plağı her açıdan net görüntü vermesini sağlamak ve en önemlisi plak parçaları ile
sekebilecek saçmaların göze zarar vermesine engel olmaktır.
Skeet atışları seyredenlere başta çok zor gibi görünür. Bunun en büyük nedeni kulelerden bazen tek, bazen çift olarak fırlatılan plakların gözle takibinin bile güç olmasıdır. Aslında atanlar için de süratle uçan bu plakları vurmak oldukça zordur.
Özellikle çift atışlarda 140 km/h süratle birbirine zıt yönde uçan her iki plağı vurmaya çalışmak beceri ve antrenman isteyen bir iştir. Skeet atış programında plaklar her zaman aynı yükseklikten uçar ve aynı noktaya düşer.
Şekilde de görüleceği gibi büyük ve küçük kule olmak üzere karşılıklı iki kuleden çıkan plaklar, orta noktada yaklaşık 4.50 m.den geçer ve 65-67 m. uzağa düşer. Atışlar 36.80 m. yarıçaplı bir yarım çember üzerinde kuleleri değişik açılarda gören sekiz ayrı istasyondan yapılır. Plakların fırlatıldığı kuleler bu çemberin her iki başında yer alır. Kurallar gereği yapılan atışın vuruş sayılabilmesi için fırlatılan plakların kulelerin önündeki 40 m.'lik alan içerisinde vurulması gerekmektedir.Bu alan bayrak direkleriyle işaretlidir. İşaretli alan dışında vurulan bir plak vurulamayan plak (Manke) olarak değerlendirilir.






Skeet programında istasyonlardaki atış sıralaması şöyledir;

1. İSTASYON

1 Tek, büyük kule plağına atış.

1 Çift, önce büyük kule plağına, sonra küçük kule plağına atış.


2. İSTASYON

1 Tek, büyük kule plağına atış.

1 Çift, önce büyük kule plağına, sonra küçük kule plağına atış.


3. İSTASYON

1 Tek, büyük kule plağına atış.

1 Çift, önce büyük kule plağına, sonra küçük kule plağına atış.


4. İSTASYON

2 Tek, önce büyük kule plağına, sonra küçük kule plağına atış.

1 Çift, önce büyük kule plağına, sonra küçük kule plağına atış.

1 Çift, önce küçük kule plağına, sonra büyük kule plağına atış


5. İSTASYON

1 Tek, küçük kule plağına atış.

1 Çift, önce küçük kule plağına, sonra büyük kule plağına atış.


6. İSTASYON

1 Tek, küçük kule plağına atış.

1 Çift, önce küçük kule plağına, sonra büyük kule plağına atış.


7. İSTASYON

1 Çift, önce küçük kule plağına, sonra büyük kule plağına atış.


8. İSTASYON

1 Tek, büyük kule plağına atış.

1 Tek, küçük kule plağına atış.


taf.gov.tr
 

Etiketler
Ynt: Skeet Atıcılığı

yarışmalara falan çıkma hedefim yok ama hareketli hedeflere çalışmak için skeet düşünüyorum. skeet eğitimi hangi aşamalardan oluşur, ne kadar sürer?
tüfeğimin namnusu 61 cm, 5 cmlik uzatma ile çalışabilir miyim? 66 namnu yaptırmam gerekir mi (en az 66 cm gerekir diye okudum, )

fişekteki gramaj konusunda otomatik tüfeğin gaz kaybı düşünülmüş müdür? otomatik tüfekte farklı gramaj gerekir mi?

tek tetik süperpoze alacaksak ejektör ve selektör zorunlu mudur?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst