Sivil Savunma Müdürlüğü'ne Gönüllülük Kaydı Hakkında?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan iceman Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,908
Ynt: Sivil Savunma Müdürlüğü'ne Gönüllülük Kaydı Hakkında?

yeri gelmişken antalyadaki sel felaketinin ardından olaya müdahale eden kurtarma personelinin açıklamasını ekleyeyim.

"Arkadaşlar Basında KURTARMA REZALETİ olarak yer alan ve adeta linç edildiğimiz olayı sizlerle paylaşmak isterim
Olay pazartesi saat 17.50 itibariyle yani mesai bittikten sonra haber verildi ve ilk ekip saat 18.35 te olay yerine ulaşıyor. Bize bildirilen su baskınının olduğu yerde etrafı sularla çevrilmiş halde bulunan ve karayla irtibatı kopuk olan vatandaşların bulunduğu ve tahliye edileceğiydi.Nitekim burası göçebe çadırlarının olduğu 17 vatandaşımızın mahsur kaldığı ve su seviyesinin hızla yükseldiği bir yer. Ekibimizde 14 Arama Kurtarma Teknisyeni var ve tamamı dalgıç eğitimi almış kişiler. Olay yerine ilk giden ekip Zodyak bot ve 4 takım dalgıç kıyafeti kurtarma simitleri can yelekleri ipler dahil olmak üzere tam donanımlı gitmiştir. Zaten 20 gündür malzemelerimizin hepsi botun içinde hazır bekletiliyor ve ekibimiz önceki yılların aksine son haftalarda hazır kıta olarak sürekli nöbette…

1- Ekibimiz mevcut şartlarda vatandaşları bulunduğu noktaya müdahale edilebilmesinin mümkün olmadığını ve kesinlikle helikopter gereksinimi olduğunu kriz merkezine bildiriyor ve takriben 25-30 dk sonra helikopter olay yerine intikal edip 17 vatandaşımızın tahliyesi sağlanıyor.

2- Bilenler için söylüyorum Antalya – Alanya karayolunda Serik ilçesine varmadan Gebiz kavşağının bulunduğu noktada gerçekleşiyor tüm olaylar. Yine bilenler mutlaka vardır yol en az 1-1,5 metre kod farklı olarak zeminden yüksektir. Ve bu yoldan 800-900 metrelik bir genişlik düşünün ve o genişlik yol üzerinde en az 50 cm lik bir sel suyu akmakta ve yol trafiğe kapatılmıştır.Bu arada sadece o gün içinde ilimizde metrekareye 140 kg yağış düşmüş olayın olduğu yerde bulunan dağlardaki ve 1 hafta önce yağan karların erimesiyle tarifi mümkün olmayan bir sel suyu oluşmuştur..

3- Ekibimiz saat 23. 00 saatlerine kadar yolun trafiğe kapatılması için orada beklemiş birazda risk alarak 4x4 land Rover (araç yükseklğini siz arama kurtarmacılar biliyorsunuz kapılardan su giriyor araca !!!!) araçla suyun geldiği yöne doğru bize intikal etmemiş ama zor durumda olan kişiler olabilir diyerek Abdurahmanlar beldesinden tarafa geçmiş bölgeyi taramış hatta belediye çalışanlarından bilgiler alarak geri dönerken bahse konu olayın gerçekleştiğini öğrenmiş.Kaldıki bu sırada ana yol hala trafiğe kapalı

4- İçerisinde 2 kişinin olduğu ve geçebiliriz belki, ana yola ulaştıkmı gerisi kolay mantığıyla yolu geçmeye çalışan citroen C4 marka aracın selde sürüklenerek düştüklerini öğreniyor . Hemen olayı Kriz merkezine bildiren ekibimiz yardımcı ekipte istiyor ve zaten dairede bekletilen araçla 2. ekip çıkıyor 23.35 sıralarında ve 4 A.K.T daha olay yerinde oluyor .Kazazedelerden biri suların ortasındaki bir ağaca tutunuyor ve bir süre sonra sesi duyuluyor. Arkadaşlarım tam ters istikamette oldukları için yönlendirme polis tarafından yapılıyor. Ve en az 3- 4 kez botla dalgıç kıyafetli 4 arkadaşımız gitmeyi deniyorlar ama mümkün olmadığını görüyorlar ve geri dönüyorlar.(Her şeye rağmen iyiki gitmemişler) O sırada olay yerine gelen il müdürü ve Sorumlu Vali yardımcımızada bilgi veriyorlar.Zaten bu denemeler esnasında botun altında 3 noktada delikler oluşuyor, son denemedede alabora oluyor.Ve arkadaşlar bu esnada yağmur halen yağmakta. suyun biraz daha sakinleştiğini gören ve sabaha kadar ekibimizle araçta ısınan Adil Müftüoğlu isimli zatın arkadaşlarının olduğunu sonradan öğrendiğimiz ve suya beraber indirdiğimiz botla kazazedeyi alıyor.Ve sadece sizin anlayabileceğiniz bir ayrıntı o hız ve yoğunluktaki akıntı bir tarafa kazazedenin bulunduğu ağacın 20-25 metre altında bulunan gebiz köprüsü su üzerinden aştığı için görünmüyor ve sadece 4 aralığı olan köprünün anaforlar oluşturması ekibimizin esas çekindiği noktadır.

a- gazetelerin sayfalarındaki haberleri kim nasıl yapıyor anlamıyoruz. Orada bulunan muhabirlere bu haberi senmi geçtin gerçekten bu olay böylemiydi diyoruz Kesinlikle ben böyle bir haber yazdırmadım diyorlar. Habere ayar çekilir ama biz beraber yaşadığımız bu olayı bu kadar acımasız bir şekilde yazdıracak kadar şerefsizmiyiz!!! Diyorlar.

b- İki kişininde ağaca çıkmayı başardıkları ve yardımın geç geldiği için birisinin dayanamayıp kendini bıraktığı söyleniyor. Olayın daha ilk saatlerinde tv’lerin sitelerindede bulunan videolarda yaralı kurtulan insanın öbür kişiden haberi olmadığını söylediği gün gibi ortada.

c- 23.30 dan 06.10 kadar ağaçta mahsur kalan vatandaşın kendi ifadesindede arkadaşını en son aracın üstüne çıktıklarını ve bir anda gelen sel suyunun darbesiyle düştüklerini ve başka hiç görmediğini söylediğini (Bu arada bizi hiçmi hiç ilgilendirmez yaralı arkadaş 128 promil alkollü çıkıyor Akdeniz üniversitesi hastenesinde Dediğim gibi kesinlikle bizim konumuzla ve konumumuzla ilgisi yok)

d- Ölü olarak bulunan kişiyi araçlarından yaklaşık 20-25 metre ileride ve ağaçtan 80 -90 metre yukarıda bulduk. Akıntıya karşı yüzmemiştir veya sürüklenmemiştir herhalde.

e- Hayatını kaybeden kazazedeyi biz ona ulaştığımızda ortalıkta bırakın basın mensubunu uyuz köy köpeğinden başka kimse olmadığı halde vatandaşlar buldu demesi gerçekten bir rastlantımıdır.

Sahil bandında yaşayanlar bilir yağmurdan sonra havanın soğumasıyla denizden esen soğuk rüzgarın insanı nasıl titrettiğini ekip arkadaşlarımla beraber 2 gün boyunca yağmur,çamur ve soğuk demeden olay yerini terk etmeden çalışan ben ve arkadaşlarımı basının ne yazdığı, kazazede yakınının acısıyla ne söylediği,sivil toplum örgütlerinin kurtarma teknikleriyle alakalı ne ahkamlar kestikleri hiç ama hiç canımızı acıtmaz ama benle aynı işi yapan meslektaşlarımın yukarıda anlattıklarımı gözünün önüne getirerek yorumlamasını isterim.

Son olarakta;

HİÇ İSTEMEMİZE RAĞMEN KURUMUMUZU VE BU YÜCE MESLEĞİ YAPAN DİĞER ARKADAŞLARI BİZİM NAZARIMIZDA ZOR DURUMA DÜŞÜRDÜĞÜMÜZÜ DÜŞÜNÜYORSANIZ BİNLERCE KEZ ÖZÜR DİLİYORUZ . DAHADA ÖNEMLİSİ DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜNDE EŞİMİZİN VE ÇOCUĞUMUZUN SOFRASINA GÖTÜRDÜĞÜMÜZ HER LOKMANIN KARŞILIĞINI VERMEDİĞİMİZ 1 SANİYELİK AN BİLE OLDUYSA YAZIKLAR OLSUN BİZE….

Saygılarımla "
 

Etiketler
Ynt: Sivil Savunma Müdürlüğü'ne Gönüllülük Kaydı Hakkında?

Evet haklılık payı var.Medya gerçekten (bunu hepsi aynıdır diye nitelendirmiyorum) yanlı davranıyor.Derinlemesine girmeye gerek yok zaten girsekte olay siyasileşiyor ve bunlardan sıkıldık artık.Temiz doğru güncel haberi özler olduk.Haber yorumsuz olmalı.Bırakın yorumu okuyucu yapsın.Haberi okurken doğruluk payı açısından 'acaba mı?'diye sormaktan kendimizi alamaz olduk.
 

Ynt: Sivil Savunma Müdürlüğü'ne Gönüllülük Kaydı Hakkında?

Merhaba ;

Bu konu şu anda benim alanıma girmiyor ama bazı konualrın üzerine basmadan yapamıyacağım

Özellikle Yetişmiş Personel ( profesyonel )
Veya konusunda Uzman Kişi ( amatör )
şimdi önce bunları konusuna göre ayırmak gerekiyor

yukarıdaki konuya oraya giden ekibin davranışı ve girişim zamanı çok önemli

Önce karşı kıyıya ulaşmak için malzeme ..... ZIPKIN eğer 20 - 30 metre ise lastikli
daha fazla ise HAVALI 150 metre ye Naylon ip karşıya fırlatılır,
Karşı tarafa naylon ipe bağlı HALAT ( 4 parmak ) bağlanır ve karşı taraf onu alır ( herelde iki kişi bunu yapabilir )

daha sonra ekipten en güçlü ve tecrübeli kişi kelepçe ile garantiye alınarak BAĞLI HALATIN ÜZERİNDEN KANCA İle karşıya geçeer ve SAĞLAM NOKTAYA GERGİ YAPAR
bu işin yer ve duruma göre zamanı azami 30 dakikayı geçemez ( esasında bu eğitimi alan bir kişi ) 25 metre ile 40 metre en zor şat ile 10 dakika sürmez

BUndan sonrası Salıncak KAYIŞI DIR... bu iki taraftan idare edilerek KİŞİLER TAHLİYE EDİLİR.
En son düğümü çözen en hafif kişi HALAT ile beraber geri alınır...

Biz böyle biliyoruz belki son zamanlarda bu personellerde değişiklik olmuş olabilir....
 

Ynt: Sivil Savunma Müdürlüğü'ne Gönüllülük Kaydı Hakkında?

şimdi 25ü26 eylül ve sonraki hafta sonu SS bize arama kurtaram ve yangın eğitimi vercekmiş gideceksek mesele yok biz eğitim alalım kim sonra derse bizle çalışcan onlan çalışırız önce eğitim, eğitim şart!
 

Ynt: Sivil Savunma Müdürlüğü'ne Gönüllülük Kaydı Hakkında?

Değerli üyeler,
Arama kurtarma konusunda yaklaşık bir senedir kafamda hep Ankara'da üniversite derslerinden arta kalan zamanlarımda il afet ve acil durum müdürlükleri gibi kurumlardan eğitim alabilir miyim sorusu vardı.
Şimdi çok şükür okulu bitirdim ve kendime ayırdığım uzunca bir zaman dilimi var ve bir yandan doğa sporları ile ilgilenirken bir yandan da doğal afet gibi konularda arama kurtarma eğitimi almak istiyorum.
Şu an Kayseri ilinde ikamet etmekteyim, bu tarz bir eğitim alabileceğim kurum/kuruluş var mıdır?
Saygılar,
TT
 



Ynt: Sivil Savunma Müdürlüğü'ne Gönüllülük Kaydı Hakkında?

Dgrli Gönúllü arkadasim,
su an bir karmasa var, sivil savunma kanunu, AFET, ACIL DURUM VE SIVIL SAVUNMA HIZMETLERI KANUNU TASARISI olarak degismek üzere. Orta dogu Teknik Üniversitesinin bu telefon ve web sitesinden,
[+90] (312) 210 5410 Fax [+90] (312) 210 1328 e-mail: dmc@metu.edu.tr web: www.dmc.metu.edu.tr
T.C. Basbakanlik Afet ve Acil durum Yonetimi Baskanligi web sitesinden, www.afetacil.gov.tr bilgi alabilirsin. ama niyetinde ciddi isen bulundugun ilin Itfaiye daire baskanligina git egitim subeden bilgi al Gónülü Itfaiyeci ol, túm eitimleri hem resi kurium uhdesinde alirsin hemde disiplinli nöbet sistemi ile bilgilerni ve kendini devamli hazir tutarsin. yok bir sonuc ulasamaz isen, bana dön. seni Kocaelinde yada Istanbulda egitime yazdiralim, asagida biraz uzungelebilir sana gönúllú itfaiyeci nedir konulu bir yazimida gönderiyorum.
Gönlün iyilikler le dolsun. saglicakla kal.
Gönüllü İtfaiyecilik , oluşumu, Ülkemizde gelişimi, Yabancı ülkelerle karsılaştırması

Gelişen toplum bilinci ile 16.ci yüzyıldan itibaren insanların birlikte yasamaya başlaması, ekonomik korunma ve barınma genel şehircilik anlayışı çerçevesinde, ortaya çıkması vukuunda çok büyük can ve mal kayıplarının ortaya çıkması, zamanın yerel idarecilerini ve ülke yöneticilerinin dikkatini çekmiş bu durumda önlenebilir yangın ve yangın ile mücadele ile ilgili çalışmalar başlamıştır, ilk itfaiye teşkilatının İngiltere de 16.YY da kurulduğu ve çok kısa bir süre sonrada Topraklarımıza geldiği bilinmektedir, 1584 de İstanbul itfaiye teşkilatı kurulmuştur.
Buna mukabil her yere yetişememesi, günün haberleşme imkanlarının kısıtlayıcı sebepleri ile mahalle veya büyük semtlerde, Tulumbacılar tabir edilen gönüllü ekipler oluşmuştur, hatta bu ekipler arası yarışmanın/çekişmenin, yangın yerine erken yetişmenin yada sorumluluk alanına tecavüz etmenin hicvedildiği şarkılarımızda bile vardır.

Dünyanın birçok ülkesinde yüzyıllardır Gönüllü itfaiyecilik, normal örgün itfaiye kuruluşlarının yanında ya da bağımsız müfrezeler halinde kurulmuş, bir düzene, yönetmeliğe bağlı, eğitimleri, kullandıkları ekipmanları ve sorumluluk alanları ile sadece yangına değil, gelişen teknolojinin getirdiği, trafik kazalarına, büyük afetlerden, çatıdan kedi, kuyudan köpek kurtarmaya kadar birçok olay ya da kazada görev almaktadırlar. Bildiğim kadarıyla yalnızca İngiltere de ve Dağılan Sovyet Rusya ülkelerinde (CIS ) Gönüllü İtfaiyeci yoktur. İngiltere de herkes zaten kraliçenin tebasi olduğundan olsa gerek, CIS ülkelerinde de Sovyet Rusya dan kalan düzen ile her şehirde bir Albay komutasındaki tabur seviyesinde bir askeri birlik İtfaiye görevini üstlenmiştir. Diğer Avrupa ve Amerika ülkelerinde normal itfaiyeciliğin yani sıra Gönüllü Birlikleri de mevcuttur. Özellikle Birleşik Amerika da ve özellikle Güney Amerika ülkelerinde inanılmaz işler yapmaktadırlar ve ben 800 ün üzerinde Gönüllü itfaiyeci grubu olduğunu tespit ettim. Guayaquil/ Ekvator yayılışı İzmit Körfezine benzer ve toplam 2 milyon kişinin yaşadığı bu şehirde, Gönüllü itfaiyeci sayısı 2000 civarındadır ve İtfaiye daire başkanı statüsündeki kişi, Albay rütbesi ile ayni zamanda İtfaiye Akademisinin de başkanlığını yürütmektedir. Annesi ve kardeşi de Gönüllü itfaiyecilik yapmakta ve her biri ayrı müfrezeye komuta etmektedirler. Bu şehirdeki İtfaiye müzesi eski bir su pompa istasyonu olup ilk kurulmuş itfaiye müfrezesi olup halen faal ve müze müdürü ve yardımcısı Gönüllü itfaiyecidir. Ve müze Gönüllü itfaiyeciler tarafından her Pazar günü temizlenmektedir. Buna karşılık Gönüllü itfaiyecilerin bazı ayrıcalıkları bile vardır, şöyle ki araçlarına plaka üzerine kendi rütbe veya statülerini belirten bir plakayı yıllık 15 USD +KDV bir ücret ve Ceza puanlarına 100 yerine 96 dan başlamak şartıyla takabilirler ve kırmızıda geçme ve o şehirde yasak olan yol kenarına park etme ve araçlarının çekilmemesi gibi ayrıcalıkları , uçak,otobüs gibi seyahat vasıtalarına binmede öncelikleri vardır.
Kocaeli’nde 17 Ağustos 1999 depreminden sonra Kocaeli ( o zaman sadece İzmit Belediyesi) İtfaiyesi Başkanlığının bünyesinde Hollandalı ve Fransız eğitmenlerin verdiği eğitimler sonucu itfaiyecilerimiz Avrupa standartlarında eğitime kavuşmuş, Kocaeli Üniversitesinde bu konu ile ilgili bir bölüm açılıp 2 yıllık meslek yüksek okulu statüsünde eğitim vermeye başlamıştır. Yabancı eğitmenlerin önerisi ve yerel idarecilerin gayretleri ile Gönüllü itfaiyecilik yönetmeliği hazırlanmış ve bu yönetmelik uyarınca, hem itfaiyede yıllarca görev yapmış çeşitli personel ile Kocaeli Üniversitesi Meslek Yüksek okulundan bu konuda yetişmiş öğretim görevlilerinden gönüllü itfaiyeci eğitimi vermeleri ile başlamıştır. İlk zamanlar yönetmeliğin mevcut kanunlar ve yönetmelikler ve yasal mevzuat çerçevesinde uygulamalara başlanmış, ciddi eğitimler hafta içi pazartesi perşembe aksamları 18:00 ile 22:00 saatleri arasında 300~350 saat teorik olarak ve sonra 100 saat pratik olarak; yangının ortaya çıkması, sınıflandırma tarifleri, yayılması, önleyici tedbirler, oluşması durumunda söndürme sistemleri/ metotları, araç/gereç bilgisi, ilk yardim, haberleşme, trafik kazalarına müdahale, ilerleyen yıllarda Kandıra sahillerinde sahil koruma (Karadeniz in yüzmek isteyen vatandaşlarımıza çağrısı) ile bir şekilde Yüzme can güvenliği, su altı arama kurtarma eğitimleri verilmiştir.

Zaman, zaman Yönetmelikte bazı değişiklikler yapılmışsa da bunlar konunun içeriğinden çok katılımcıların yani Gönüllülerin kişisel eğitim ve yaş durumlarına uygun düzeltmelerdir, söyle ki ilk yönetmelikte öğrenim zorunluluğu en az lise iken katılımcılarda orta okul(ilköğretim) mezunu olanların Gönüllülüğe yaklaşımları ve çabaları göz önüne alınarak bu madde değiştirilmiş tir. Daha sonra 55 yas olan üst sinir hem bazı Gönüllülerimizin bu yaşa çok kısa sürede gelmeleri ve hem de güncel SGK yasasının çalışma hayati ile ilgili maddesi uyarınca 65 yaşa çekilmiştir.

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞI
GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLİK YÖNETMELİĞİ Kasım 2005 de yayınlandığı haliyle şöyledir.


1.AMAÇ:

Bu yönetmeliğin amacı İtfaiyecilik mesleğinin Kamuoyuna tanıtılması.Yangın ve Kurtarma konularında Eğitilmiş gönüllüler yaratarak,Yangın ve Afetlerle mücadelede halkımızın katkılarını sağlamak ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında Gönüllü İtfaiyecilik yapmak

2.KAPSAM:

Bu yönetmelik Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı olarak görev yapacak olan Gönüllü İtfaiyecilerin kabulune, görevlerine,kıyafetlerine, eğitimlerine,sorumluluklarına ve gönüllülüğün sona ermesine dair esas ve usulleri kapsar.

3.HUKUKİ DAYANAK:

a) 5393 Sayılı Belediye kanununun ilgili maddeleri.

b) 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun ilgili maddeleri.

c) İçişleri Bakanlığının 23 Ağustos 1985 tarih ve 18851 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “İtfaiye Teşkillerinin Kuruluş,Görev, Eğitim ve Denetim Esaslarına dair yönetmelik ile 28 Haziran 1995 tarih ve 22327 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan değişiklik kararları.

d) 9-Ekim-2005 tarih ve 25961 sayılı İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım yönetmeliği.

4.GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLİĞİN TANIMI:
İtfaiyecilik mesleğinin gerektirdiği özveri ve sorumluluğa emir ve komuta zinciri ile bağlanmış,görevini din,dil,ırk ayırımı gözetmeksizin zamanında ve eksiksiz yerine getiren topluluğun gönüllü üyelerine Gönüllü İtfaiyeci denir.

5.GÖNÜLLÜ İTFAİYECİ OLABİLMEK İÇİN ARANAN ŞARTLAR:
• T.C. Vatandaşı olmak
• 18 yaşını bitirmiş olmak.
• En az ilköğretim okulu mezunu olmak.
• İtfaiye teşkilatının çalışma şartlarına sahip olduklarını, Doktor Raporu ile belgelemek.
• Cumhuriyet Savcılığından iyi hal kâğıdının ibrazı.
• Muhtarlıktan alınacak Nüfus Cüzdan Sureti ve İkametgâh senedinin ibrazı.
• İtfaiyeciliği sevmek, sevdirmek ve insanlara yardım etmeyi görev kabul etmek gibi yüksek insani değerlere sahip olmakla beraber; Gönüllülük ilkesini benimsemiş olmak.

6.GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLERİN GÖREVLERİ:

a) Yangınlara müdahale etmek ve söndürmek,

b) Her türlü kaza, çökme, patlama, mahsur kalma vb. durumlarda teknik kurtarma gerektiren olaylara müdahale etmek ve ilk yardım hizmetlerini yürütmek; arazide, su üstü ve su altında her türlü arama ve kurtarma çalışmalarını yürütmek,

c) Su baskınlarına müdahale etmek,

d) Doğal afetler ve olağanüstü durumlar sonucu oluşan enkaz ve çöküntüler altında can ve mal kurtarma çalışmalarına katılmak,

e)Halkı yangın ve afetlere karşı alınacak önlemler konusunda aydınlatmak.

f)İtfaiye Daire Başkanlığının yapacağı eğitim ve tatbikatlara katılmak.

g)İtfaiye Daire Başkanlığından alacağı emirle yurt içi ve dışındaki yangın ve afetlere müdahale etmek.

h)Gönüllü İtfaiyeciler,İtfaiye Daire Başkanlığı yetkililerinin vereceği görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler.

ı)Gönüllü İtfaiyeci görev yaptığı bölgede yetkili İtfaiye Amirinin,halkın ve Gönüllü İtfaiyecinin can ve mal güvenliğini korumaya yönelik olarak vereceği kararları derhal yerine getirir.

j)Gönüllü İtfaiyeci Devlet malını koruma ve uzun süreli kullanabilme anlayışı ile görev yapar.

k)Gönüllü İtfaiyeciler acil durum ilan edildiği andan itibaren en kısa sürede İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde toplanarak verilecek olan görevleri yerine getirirler.

7.GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLİĞE KABUL, EĞİTİM VE ÇALIŞMA DÜZENİ:

a)Gönüllü İtfaiyeci adayları kendileri için gerekli olan eğitimlere tabi tutulurlar.Eğitim sonucunda yapılacak olan sınavda başarı gösterenler Gönüllü İtfaiyeciliğe kabul edilirler.

b)Eğitimi başarı ile tamamlayanların kendi istekleri doğrultusunda tespit edilecek bir çalışma programı hazırlanır ve bu çalışma programı uygulanır.

c)En az 2 yıl profesyonel İtfaiyeci olarak görev yaptığını belgeleyenler ve uzmanlık alanı doğrultusunda destek vermek isteyenler, ayrıca eğitim ve sınava tabi tutulmaksızın Gönüllü İtfaiyeciliğe kabul edilebilinirler.

d)Yapılacak protokol çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşları,kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları,dernekler,vakıflar,meslek odaları ve diğer yerel yönetim birimleri ile ortak çalışma ve işbirliği yapılabilinir.



8.GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLİĞİN SONA ERMESİ:

a)Kamu düzenini rahatsız edici davranışlarda bulunmak.

b)Emir Komuta zinciri içerisinde verilen görevleri yapmamak.

c)Tekrar istenmesi halinde, Cumhuriyet Savcılığından iyi hal kağıdı, Sağlık Raporu,İkametgah Senedi ve Nüfus Cüzdan suretini ibraz edememek.





9.MALİ HÜKÜMLER:

a)Gönüllü İtfaiyecilerin ferdi kaza sigorta poliçelerinin prim ücretlerini Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı öder.

b)Gönüllü İtfaiyecilerin araç ve kıyafetini İtfaiye Daire Başkanlığı temin eder.

c)Gönüllü İtfaiyecilerin kişisel koruyucu teçhizatları İtfaiye Daire Başkanlığınca temin edilir.

d)Gönüllü İtfaiyecilerin Karargahtaki görevleri esnasında Yemek ve Yatak ihtiyaçları İtfaiye Daire Başkanlığınca temin edilir.

e)Gönüllülere,onaylanmış resimli Gönüllü Kimlik kartları verilir.

f)Gönüllülerin,çalışma süreleri içinde çalışma yerlerine gidiş-geliş leri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından sağlanır.
g)Faliyetlerin bitiminde gönüllülere teşekkür belgesi verilebilinir.

h)Gönüllü İtfaiyeciler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile beraber yurt içi veya dışındaki afetlere katılmaları halinde ulaşım,yemek ve barınma masrafları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından karşılanır.

ı)Gönüllü İtfaiyeciler,çalışmalarının karşılığında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığından yukarıda belirtilen maddelerle sağlanan imkanların haricinde maddi hak talebinde bulunamazlar.

j)Herhangi bir iş kazasında,ferdi kaza sigortası kapsamı dışında kalan, tüm maddi veya manevi sorumluluk kişi veya kişilerin kendilerine aittir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bu konuda yükümlülük altına sokulamaz.

10.YÜRÜRLÜLÜK ve YÜRÜTME:

a)Bu yönetmelik Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisinin kararı, Büyükşehir Belediye Başkanının onayı,Kocaeli Valiliğine bildirilmesi ve Mahalli Gazetelerde yayınlanmasından sonra yürürlüğe girer.

b)Bu yönetmelik hükümlerini Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı adına İtfaiye Daire Başkanı yürütür.
g)Faliyetlerin bitiminde gönüllülere teşekkür belgesi verilebilinir.

h)Gönüllü İtfaiyeciler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile beraber yurt içi veya dışındaki afetlere katılmaları halinde ulaşım,yemek ve barınma masrafları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından karşılanır.

ı)Gönüllü İtfaiyeciler,çalışmalarının karşılığında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığından yukarıda belirtilen maddelerle sağlanan imkanların haricinde maddi hak talebinde bulunamazlar.

j)Herhangi bir iş kazasında,ferdi kaza sigortası kapsamı dışında kalan, tüm maddi veya manevi sorumluluk kişi veya kişilerin kendilerine aittir.

Diger taraftan asagidaki hususlarda Gönüllü itfaiyeci olmak için yeterlidir.
Kocaeli büyükşehir belediyesinin internet sayfasındaki gönüllü itfaiyecilik açıklaması

Gönüllü İtfaiyeciliğin Tanımı

İtfaiyecilik mesleğinin gerektirdiği özveri ve sorumluluğa, emir ve komuta zinciri ile bağlanmış, görevini din, dil, ırk ayırımı gözetmeksizin zamanında ve eksiksiz yerine getiren topluluğun gönüllü üyelerine “Gönüllü İtfaiyeci” denir.

Gönüllü İtfaiyecilerin Görevleri

• Yangınla mücadele,
• Teknik kurtarma ve ilk yardım
• Afetlerde verilen görevler

Bilgi alma ve yeni dönem Gönüllü Itfaiyeci egitimlerine kayit yaptirmak için, Itfaiye Daire Baskanliginin 0262-335 21 23 nolu telefonunu yada Gönüllü Grup Amiri Umut ÖCAL a ait =537 551 8141 numarali telefonu arayabilirsiniz, diger hertürlü yangin yada sikismali tarfik kaza ihbarlari (hatta yüksek yapilarda anahtarinizi evde unuttu iseniz, kapi açmak )için 110 nolu telefonu ücretsiz arayabilirsiniz,
• www.gonulluitfaiyeci.org sitesini yada
• http://www.kocaeli.bel.tr/yonetim/SemaDetay.asp?ManagementID=286&CategoryID=845&ID=31 linkinden ulasilibilir


.






ORMAN YANGINLARI
Genel tanımıyla ifade edecek olursak; serbest yayılma eğiliminde olan ve ormanda yaşama birliğine katılan canlı ve cansız bütün yanabilir varlıkları yakıp yok edebilen ateşe "orman yangını" denmektedir.
Dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de orman varlığını tehdit eden faktörlerin başında orman yangınları gelmektedir. Orman yangınlarının çıkış sebeplerine baktığımızda, yıldırım gibi doğal nedenlerin % 5-6 oranında kaldığını, diğer bütün yangınların çıkış sebebinin insan olduğunu görmekteyiz... Dolayısıyla ülkemiz ormanları için en tehlikeli varlığın "İNSAN" olduğunu söylemek yanlış olmaz.. Bu nedenle orman yangının çıkmasına engel olmak veya çıkacak yangınların sayılarını olabildiğince azaltmak için insanlarımızı bilgilendirmek ve eğitmek zorundayız.
DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE ORMAN YANGINLARI
Dünyada ve ülkemizde ormanları tehdit eden unsurlardan birisi de orman yangınlarıdır. Ülkemiz Akdeniz iklim kuşağına yer almaktadır. Orman yangınları bu kuşağın kaçınılmaz olgusudur. Her yıl dünyada ortalama 4 milyon hektar, Akdeniz kuşağında ise ortalama 550 bin hektar orman yanmaktadır.
http://web.ogm.gov.tr/diger/yanginhareket/Sayfalar/ormanyanginlari.aspx
Orman yangınlarının %94′ü insanlardan kaynaklanırken sadece %6’sı doğal afetlerden kaynaklanıyor. İnsan kaynaklı bu yangınların önemli iki ana sebebi dikkatsizlik ve kasıt.
İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınları:
• Ormanda güvenlik tedbiri almadan ateş yakmak.
• Yakılan ateşi söndürmeden bırakmak. Özellikle izgara yapmak için yakılan ateşin söndürülmeden bırakılması. Bu tür isler için özel olarak imal edilmis mangal kullanilmasi özellikle tavsiye edilir,
• Sönmemiş sigara izmariti ve kibriti yere atmak.
• Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen otları veya tarla anızını yakmak.
• Gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşmak.
• Cam ve cam kırıklarını ormanda bırakmak, güneş ışığının camdan yansıyarak otları yakması.
• Günümuzde içme sularinin Pet siselerde çok seffaf olarak satilmasi kullanilmasi ve içinde su bulunan bu sekildeki plastik siselerin açik arazi yada kuru otlarin bulundugu bölgelere atilmasi
• Çocukların orman içinde ateşle oynamaları.
Kasıtlı çıkarılan orman yangınları:
• Orman içinde veya bitişiğindeki tarla veya otlakları genişletmek.
• Orman içinde yapılan kanunsuz işleri gizlemek için çıkarılan yangınlar. Öyleki öldürdüğü adamı gizlemek için orman yakan kişiler ele geçirildi.
• Birilerinden intikam almak için, bir düğünü veya siyasi mitingi sabote etmek için yangın çıkarıp adam toplanmasını engellemek.
• Yabani veya istenmeyen hayvanları, böcek, yilan vs yi uzaklaştırmak.
• İş imkani yaratmak ve çıkar saglamak

her türlü orman ile ilgili ihbarlarinizi 177 no lu telefona ücretsiz bildirebilirsiniz



Orman içi piknik alanlarian gittiginizde oradaki görevlilerin talimatlarina uyunuz ancak musade edilen yerlerde kontrollü ates yakiniz
izciler kamp ateslerini etrafini iyice emniyete aldiktan ve söndürmeisne yetecek kadar su temin ettikten sonra yakarlar.ve tamamen söndügunden emin olmadan oradan ayrilmazlar.

kendi basiniza söndüremiyeceginiz bir atesi yakmayiniz, unutmayiniz ki ormanlar bir ülkenin akcigerleridir, ayrica ormanlarimizda dünyanin baska hiçbir yerinde olmayan bitki ve böcek türleri yasamaktadir.

Yazlari severek yedigimiz dondurmaya tad veren sahlep in bati karadeniz daglarinda ki ormanlarda dogal olarak yetisebildigi ve buradan bunlari toplayarak geçimini saglayan vatandaslarimiz oldugunu unutumayalim.
 

Ynt: Sivil Savunma Müdürlüğü'ne Gönüllülük Kaydı Hakkında?

turan tactical' Alıntı:
Değerli üyeler,
Arama kurtarma konusunda yaklaşık bir senedir kafamda hep Ankara'da üniversite derslerinden arta kalan zamanlarımda il afet ve acil durum müdürlükleri gibi kurumlardan eğitim alabilir miyim sorusu vardı.
Şimdi çok şükür okulu bitirdim ve kendime ayırdığım uzunca bir zaman dilimi var ve bir yandan doğa sporları ile ilgilenirken bir yandan da doğal afet gibi konularda arama kurtarma eğitimi almak istiyorum.
Şu an Kayseri ilinde ikamet etmekteyim, bu tarz bir eğitim alabileceğim kurum/kuruluş var mıdır?
Saygılar,
TT

KAyseri İtfaiye Daire Başkanlığı ile irtibata geçin. Onlar şu son 1 senedir avrupa birliği uyum mevzularından almanya'da bir şehrin itfaiyesi ile ortak çalışma yapıyorlar.
Bunun arasında gönüllü itfaiyecilik eğitimi de var.
İlgilenip bence sürecin oluşturulmasında ön ayak olun derim.
 


Ynt: Sivil Savunma Müdürlüğü'ne Gönüllülük Kaydı Hakkında?

selam dostlar..
Yüce devletimizin bir ayıbını ve bir birey olarak serzenişimi dile getirmek istiyorum..
1997 yılından beri maden sektöründe görev yapmaktayım..11 yılı yer altında görev aldım..kamuda çalışmaktayım..1998 yılı itibariyle tahlisiye diye adlandırdığımız yeraltı arama kurtarma biriminde fiilen 10 yılım geçti..(ozamanlar çok daha genç ve azimliydim)2007 yılında devletin rödavans ve özelleştirme hevesinden dolayı şuanda yer üstünde pasif bir görevde emekliliğimi bekliyorum..
Devletimizin bizleri onca masraf yapıp kursa tabi tuttuğu..gerçekten profesyonel nitelikte olmamızı sağladığı bu görevi 2007 den beri ifşa edemeyişimin üzüntüsünü yaşıyorum..hayat kurtarmak..milli servetimizi gözetmek..yeraltı ilişkili görevlerde görev alamamak ağrıma gidiyor..301 madencinin göçüp gittiği o madende 11 yılım geçti ve bütün olanları uzaktan seyretmekle yetindim..bana revamıdır..onca eğitim boşamı gitti..aktifken pasivize olmak kadar kötü bir şey yoktur sanırım..sistemin ve düzenin çarkı kağıt üzerinde kalmamalı..tepeden inmelerin show yaptığı bir dünyada asıl işi yapanların kenarda durmaları iyice ağrıma gitmeye başladı..
sivil savunmanın ve gönüllü mahalli ekiplerin pasivize edilmeleri çok yanlış..organize sıfır..bütün iş fosforlu tulumlar giymekle olmuyor..afet durumunda(Allah göstermesin) fosforlular nereye kadar yetişecek merak ediyorum..
sevgiyle kalın
 

Ynt: Sivil Savunma Müdürlüğü'ne Gönüllülük Kaydı Hakkında?

Sahil bandında yaşayanlar bilir yağmurdan sonra havanın soğumasıyla denizden esen soğuk rüzgarın insanı nasıl titrettiğini ekip arkadaşlarımla beraber 2 gün boyunca yağmur,çamur ve soğuk demeden olay yerini terk etmeden çalışan ben ve arkadaşlarımı basının ne yazdığı, kazazede yakınının acısıyla ne söylediği,sivil toplum örgütlerinin kurtarma teknikleriyle alakalı ne ahkamlar kestikleri hiç ama hiç canımızı acıtmaz ama benle aynı işi yapan meslektaşlarımın yukarıda anlattıklarımı gözünün önüne getirerek yorumlamasını isterim.

Son olarakta;

HİÇ İSTEMEMİZE RAĞMEN KURUMUMUZU VE BU YÜCE MESLEĞİ YAPAN DİĞER ARKADAŞLARI BİZİM NAZARIMIZDA ZOR DURUMA DÜŞÜRDÜĞÜMÜZÜ DÜŞÜNÜYORSANIZ BİNLERCE KEZ ÖZÜR DİLİYORUZ . DAHADA ÖNEMLİSİ DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜNDE EŞİMİZİN VE ÇOCUĞUMUZUN SOFRASINA GÖTÜRDÜĞÜMÜZ HER LOKMANIN KARŞILIĞINI VERMEDİĞİMİZ 1 SANİYELİK AN BİLE OLDUYSA YAZIKLAR OLSUN BİZE….

Saygılarımla "

Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Daha yeni okuyorum bu konuları.

Sormak istediğim bir konu var, bence çok önemli. Polis muhabiri denen bişi var memlekette. Polise kayıtlarla tanıklık eden insanlar. Hem polis hem muhabir. Polis izin verdiği zamanlarda uyuşturucu baskını, operasyon vb durumları yayınladıklarında nasıl da "vay be" diyerek izliyor ve gözlerdeki değer daha da artıyor, aynı şekilde sivil savunma sisteminde de sisteme ait basın mensupları olsa ve operasyonlarınızın video ya da fotoğraf haber ve metinleri hazırlansa ve bu haberler "Sivil savunma operasyonundan görüntüler" manşeti ile haber kanallarına servis edilse acaba böyle terbiyesizlikler görebilir miyiz?
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,429
Mesajlar
1,517,865
Kayıtlı Üye Sayımız
172,076
Kaydolan Son Üyemiz
Fevzican

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst