Şişme Bot ve Uygun Motor Seçenekleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan nivadefender Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 32,398

nivadefender

Ana Kamp
Mesajlar
29
Tepkime Puanı
0
Yer
Antalya
Merhaba.Bir süredir şişme bot ve dıştan takmalı motorlar hakkında bilgi topluyorum.Kullanım alanıma uygun olarak, 3.80 Quicksilver Heavy Duty ahşap tabanlı bot ve 25 hp 2 zamanlı kısa şaft Mercury motorda karar kıldım.Fakat istediğim botu bulamıyorum.Aynı markanın adventure modeli mevcut ancak anladığım kadarıyla bu model tatlı su için uygun.Eğer olur da istediğim modeli bulamazsam, fiyat ve kalite konusunda ''gerçek'' alternatiflere ihtiyacım olacak.En geç 2-3 hafta içerisinde botu ve motoru almak istiyorum.Bu sebeple konu ile ilgili bilgi ve tavsiyelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
Saygılarımla.
Barış.
 

Etiketler
Ynt: Şişme Bot ve Uygun Motor Seçenekleri

Merhaba Ben uzun zaman aluminyum tabanlı 3.5 metre zodiac MARK I kullandım biraz pahallı ama çok sağlam Bence piyasadaki en kaliteli şişme bot markası. 25 hp evinroude 2 zamanlı motorla kulanıyordum. Su kayağı dahi yapabiliyordum. Taban 4 parça olduğu için Standart bir arabanın bagajına katlayarak sığdırabiliyordum. aluminyum tabanlar daha dayanıklı oluyor. Tabanın çok parçalı olmasına dikkat et. Onun haricinde Turkiyede uretilen yedek parçası servis ağı iyi olan joker bot da işini görür. Motor olarak biraz ağır olsada 4 zamanlıdan şaşma derim . Özellikle Tatlı suda 2 zamanlı motorlara sorun çıkarabiliyorlar. Kesin bakmışsındır ama westmarine ve marintek firmalarının internet mağzalarını bir araştır.

http://www.westmarine.com.tr/Products/%C5%9Ei%C5%9Fme_Botlar_ve_Aksesuarlar%C4%B1/11/307/S_Products.aspx
http://www.marintekstore.com/?catId=396&p=1
http://www.asilmarine.com/
http://www.tekneyatmalzemeleri.net/?kategori-5-sisme-bot.html
 

Ynt: Şişme Bot ve Uygun Motor Seçenekleri

4 zamanlı zamanıdır derim den de, nerede kullanacaksınız acaba?
 

Ynt: Şişme Bot ve Uygun Motor Seçenekleri

Merhaba.İlginiz ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.23 Nisan Günü botumu ve motorumu aldım.3.80 Alüminyum tabanlı Quicksilver Adventure ve 25 hp 2 zamanlı kısa şaftlı Mercury.Aslında en baştan beri istediğim kombinasyon buydu ama botun kırmızı heavy duty modelini bulamadığım için farklı kombinasyonları araştırdım.Yeşil olan adventure modeli o zaman da vardı ancak araştırdığımda bütün resimleri gölde olduğu için tatlı su kullanımına daha uygun diye düşünüp tercih etmemiştim.Nihayet pazar günü kısa süreliğinede olsa botu suya indirdim.İlk izlenimim iyi bir tercih yaptığım yönünde ama zamanla daha ayrıntılı olarak tecrübelerimi paylaşacağım.
 

Ynt: Şişme Bot ve Uygun Motor Seçenekleri

Tekrar merhaba.Ben de sizin tavsiyelerinizdeki gibi 4 zamanlı motor konusunda karar kılabilirdim ancak motoru sedan bir arabada sürekli yatık vaziyette taşıyacağım için, 2 zamanlı motorun bu şartlarda daha uygun olduğunu düşündüm.Kurulumunu yaparken ve kullanırken yaşadığım,beni şaşırtan ya da ilk aklıma gelen konuları maddeler halinde paylaşmak isterim.
-Genelde eşim ile birlikte kullanacağımızdan yükün büyük kısmı benim üzerimde olacak.Motoru kaldırıp aynaya takılması konusunda tek başıma yapabilirmiyim diye endişelerim vardı.Motorun ağırlığı 52 kg.Ancak biraz zorlanarak kendi başıma halledebildim.
-Botun içinden çıkan el pompası ile ne kadar zamanda şişebileceğini merak ediyordum.Beklediğimden çok daha kısa sürede botu el pompası ile şişirdim.Ben özel durumlar haricinde elektirikli bir pompanın hiç de gerekli olmadığını düşünüyorum.
-Dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise,eğer benim gibi sedan arabada taşıyacaksanız, ilk kurulumdan sonra toplayınca hacmi artıyor.vw jettanın arka koltuklarını yatırdım,380 bot, 25 hp kısa şaft motor, 4 adet can yeleği, motor taşıma arabası biraz da ıvır zıvır rahatlıkla sığıyor.
Aklıma geldikçe yazacağım.
Sevgiler.
 



Ynt: Şişme Bot ve Uygun Motor Seçenekleri

Genelde bot ile verilen pompalarda kısa süerede çatlama, hortumda yırtılma olabiliyor, tüm zevkin kilit noktası olan pompadan 1 adet yedek alın derim.
 


Ynt: Şişme Bot ve Uygun Motor Seçenekleri

İlk fotolar...

Photo 0015
 


Ynt: Şişme Bot ve Uygun Motor Seçenekleri

Hayırlı Sudan her çıkardığında Motoru Tatlı suyla devridaim yapmayı unutma. Sanırım Suda sürekli bırakmıyorsun. Genede taban temizliğini ihmal etme. Bide Denizde önce güvenlik şişirilebilen canyelekleri var az yer kapladığı için Botlarda kulanımı kolay evden çıkarken giy üzerine emliyetKemeri gibi düşün bisüre sonra alışırsın hisetmessin bile. Belki Botundaki can yeleğini taşımaya üşenirsin diye söylüyorum. Aşşağıda naviga magazinden bir alıntı yazı var üşenmeyen herkes okusun Canyeleksiz çıkmayın.

Ufak sandalla gece macerası dört cana mal oldu

Ufak bir telefon şakası, dört arkadaşın Adalar’a giden son motoru kaçırmasına neden oldu. Gençler kendilerini alması için Kınalıada’dan bir arkadaşlarını çağırdılar. 4,5 metrelik sandal lodos fırtınasında alabora oldu. Sonuç: Gencecik dört insanımızı kaybettik…
abdulkadir yucel Tolga Baştepe
Abdülkadir Himmet Yücel Yazgan (sağda) Tolga Baştepe

Denizlerimizde (gemi ve iş kazaları hariç), can kaybı ağırlıklı olarak yüzme ve sandal kazaları sonrasında meydana gelir.
Sandal ya da küçük teknelerdeki kazaların can kaybıyla sonuçlanmasının en büyük nedeni ise tam anlamıyla bilinçsizlikten kaynaklanır.

Mayıs ayı ortalarında İstanbul’da yaşanan ve aşağıda kısa hikayesini okuyacağınız trajik olaydan çıkartılması gereken pek çok ders var. Denizciliğimizin usta isimlerinin bu olayla ilgili görüşlerinin pek çok kişiye ışık tutacağını düşünüyoruz.
Her şey bir şakayla başladı
Kınalıadalı gençler, bir yakınlarının düğünü için tekne kiralayarak Maltepe’ye geldiler. Düğün sonrası dağınık bir şekilde Maltepe sahilinde bulunan gemiye giden gruptan Abdülkadir Himmet(?), Cihan Şahin (27), Yücel Yazgan (28) ve Şerafettin Yakar (27) kendileriyle gelen bir arkadaşlarını aradı. Ancak arkadaşlarının telefonunu açan tanımadıkları bir kişi, "Arkadaşınız elimde. Birazdan keseceğim" dedi.
Dört arkadaş olayın şoku ile arkadaşlarını aramaya başladılar. Ardından bir başka arkadaşları arayıp olayın bir telefon şakası olduğunu ve telefonun sahibinin kendileri ile birlikte tekneye geldiğini söyledi. Ancak bu arada adadan geldikleri tekneyi kaçırmışlardı. Bunun üzerine adadaki arkadaşlarından Tolga Baştepe'yi (20) kendilerini alması için çağırdılar. Baştepe, 4,5 metrelik motorlu sandalıyla Kınalıada’dan gelip dört arkadaşını aldı.
Yola koyulduktan bir süre sonra esmekte olan lodos kuvvetini artırdı. Adaya 300 metre yaklaştıkları sırada Tolga, büyüyen dalgalara karşı motoruna gaz verdi ve bir anda ahşap sandal alabora oldu. Saatler 02:00’yi gösteriyordu. Denizdeki gençler kısa sürede dağılıp birbirlerini kaybettiler. Bunlardan Kınalıada imamının oğlu olan Himmet, adaya doğru yüzemeyince Maltepe sahiline yöneldi. 6 saat kadar suda kalan Himmet, sahile 500-600 metre yaklaştığında bir yolcu motoru tarafından fark edilerek kıyıya çıkartıldı. Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alınan Himmet'in olayı anlatmasının ardından Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı’na bağlı bir helikopter ve iki sahil güvenlik botu ile İstanbul Deniz Polisi Sualtı Grup Amirliği'ne bağlı ekipler, arama ve kurtarma çalışmaları başlattılar. Bazı vatandaşlar da tekneleriyle aramalara katılarak dört gencin bulunması için çalışmalara destek verdi. Alabora olan tekne ise Küçükyalı sahilinde bulundu. Tolga Baştepe'nin ise teknelerde çımacılık yaptığı öğrenildi.

Kurtulan anlatıyor
Abdülkadir Himmet yaşadıklarını şöyle anlattı:
Kınalıada'ya ulaşamayacağımı anlayınca sırtımı dalgaya verip Maltepe'ye doğru yüzmeye karar verdim. Bunun adı mucize. Önce Allah'a sonra kendime güvenip karaya çıkacağıma, Maltepe'ye doğru yüzmeye başladığımda karar vermiştim.
Son vapuru kaçırdığımız için Maltepe'de kaldık. Daha önce Kınalıada'ya geçen bir arkadaşımızı arayıp tekne temin etmesini söyledik.
Tolga sandalla gelip bizi Maltepe sahilinden aldı. Tekne çok küçüktü ama Kınalıada açıklarına kadar çok rahat bir şekilde geldik. Kıyıya 300-500 metre kala ne olduysa o anda oldu, birden lodos patladı ve dalgalar büyüdü. Tolga, gaz verdikten hemen sonra da tekne alabora oldu.
Devrildiğimizde beşimiz de sağdık. Bunu gece karanlığında birbirimize seslenerek anladık. Ancak acayip dalga vardı. Kısa zamanda da birbirimizden koptuk.
Birkaç kulaçla ancak 1 metre gidebiliyor, dalga beni 5 metre geriye atıyordu. O an anladım ki, Kınalıada'ya varamayacağım. Adaya çok yakın olup ışıkları görmeme rağmen kendimi dalgaya bırakıp Maltepe açıklarına doğru yüzmeye başladım. Çok su yutuyordum ve durmadan bacaklarıma kramp giriyordu. Ben de çözümü sırtımı dalgaya verip dinlenerek yüzmekte buldum. Bunun adı mucize.
Ağırlıklardan kurtulmak için üzerimdekileri çıkardım. Sürekli su yutuyordum, karnım şişti ve ara ara kusuyordum.
Bilincimi hiç kaybetmedim. Sadece ailemi düşündüm. Aileme evlat acısını yaşatmak beni çok korkuttu. Ve aklıma hep eski anılarım geldi. Allah'a çok şükür olsun ki, şu an hayattayım. Durmadan tövbe ettim. Günahlarımın affolması için dua ettim. Çok iyi bir yüzücü olmamama rağmen o anda hayatta kalma planları yaptım.
 



Ynt: Şişme Bot ve Uygun Motor Seçenekleri

3.5 metre civarı şişme botla 9.9 motor almak istiyorum bunlar için ne gibi evraklar isteniyor..ehliyet vs...Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim..şimdiden teşekkürler...
 

Ynt: Şişme Bot ve Uygun Motor Seçenekleri

Tuluyhan' Alıntı:
3.5 metre civarı şişme botla 9.9 motor almak istiyorum bunlar için ne gibi evraklar isteniyor..ehliyet vs...Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim..şimdiden teşekkürler...

Herşeyden Önce Adb (amatör denizci belgesi) , Bot ve motorun faturası , Limankaydı ( Motorlu deniz araçlarının kayıt olması gerekiyor ama küçük botlara sormuyabiliyorlar).
 


Ynt: Şişme Bot ve Uygun Motor Seçenekleri

Tuluyhan' Alıntı:
3.5 metre civarı şişme botla 9.9 motor almak istiyorum bunlar için ne gibi evraklar isteniyor..ehliyet vs...Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim..şimdiden teşekkürler...

10 beygirden küçük motoru olan 7 metreden küçük teknelerde mevzuat gereği ADB aranmaması lazım; ancak her sahil güvenlik botu kaptanı bunu bilemeyebiliyor. Ayrıntılı bilgi Amatör Denizcilik Federasyonu'ndan alınabilir: http://www.adf.org.tr
 

Ynt: Şişme Bot ve Uygun Motor Seçenekleri

10 HP den küçük motorlar için ,,kullanırken amatör denizci ehliyeti gerekli olmuyor..
botunuzun ve motorunuzun faturalarını bağlı bulunduğunuz liman başkanlığına götürüp ,kaydını yaptırıp...özel tekne belgesi almanız gerekir.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,422
Mesajlar
1,517,750
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst