Şimdi Gül Hasadı Mevsimi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,038

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Şimdi gül hasadı mevsimi


Esra ERDOĞAN 31 Mayıs 2010

Türkiye’nin bahçesi Isparta’da güller açtı. Bahçeleri ve caddeleri güller süslüyor. Gül hasadı 15 Mayıs’ta başladı, Haziran sonuna kadar sürecek. Hasat zamanı uçsuz bucaksız, güzellikleri gözlerinizi kamaştıran bahçelerden toplanan güller, çuvallara doldurularak fabrikalara götürülüyor. Oradan nefis kokulu lokumlar, reçeller, kozmetik, temizlik ürünleri olarak çıkıyor. Hasat zamanı geçmeden şehre gidebilir, gül toplayan kadınlara eşlik edebilir ve gül ürünlerinin yapıldığı fabrikaları gezebilirsiniz.

[attachment=1]

Gül deyince aklımıza gelen ilk şehir Isparta, Akdeniz Bölgesi’nin batı bölümünde, dağlarla göllerin buluştuğu, “Göller Yöresi” denilen iç kesimde yer alıyor. Bu yüzden Ispartalılar “Hem gülümüz, hem gölümüz meşhur” diyor. Gülcülüğün tarihi çok eskilere dayanıyor, 1840-1915 yılları arasında yaşamış olan Gülcü İsmail Efendi’yle başlamış. Türkiye’de gül yetiştiriciliği ve endüstrisinin en çok geliştiği şehir olan Isparta, dünya gülyağı üretiminin yaklaşık yüzde 65’ini karşılıyor.

Şehri ve çevresini gezdiğinizde büyük gül bahçelerinin yanı sıra cadde kenarlarında ve evlerin bahçelerinde de rengarenk gülleri görebilirsiniz. Isparta’ya 5 kilometre uzaklıktaki Yakıören köyünün Gölcük Yolu üzerinde, sağlı sollu büyük gül bahçeleri yer alıyor. Ayrıca Atabey ilçesine bağlı İslamköy, Keçiborlu ilçesine bağlı Kılıç ve Senir, Gönen’e bağlı Güneykent kasabasında da büyük gül bahçeleri bulunuyor. Isparta’da birçok yerli ve yabancı gül işleme fabrikası yer alıyor. Şehrin Gülbirlik’e ve özel kuruluşlara ait, 5 adedi büyük olmak üzere toplam 15 adet gül yağı fabrikası var.

Gül hasadı mayıs ayının 15’inden haziran ayının sonuna kadar sürüyor. Bu zaman aralığında sabah saat 5’ten 10’a kadar gül toplanıyor. Eğer Isparta’ya gelirseniz gül toplayan kadınlara eşlik edebilir, gülün güzel kokusunu teneffüs ederek, bu bahçelerden yanınıza gül alma şansı bulabilirsiniz. Ayrıca manzaranın tadını çıkarırken, fotoğraf çekebilirsiniz.
Biz bu fırsatı Isparta Valisi Ali Haydar Öner’in basın mensupları için düzenlediği geziye katılarak yakaladık.

SAĞLIĞA DA FAYDALI

Gül bahçelerinden toplanan gül yaprakları çuvallara doldurulup, gülyağı fabrikalarına götürülüyor. Fabrikalarda işlenerek kozmetik, gıda, temizlik ve turizm sektörlerinde kullanılıyor. Gül ve gül hasadı o kadar yaygın ki bu şehirde, eskiden sabah 5 ile 10 arasında doğan kız çocuklarına “gül toplayan” anlamına gelen Gülderen ismi verilirmiş. Toplanan gül yaprakları öğleden sonra fabrikadalarda çuvallardan çıkarılarak bir zemine serildiği için öğleden sonra doğanlara Gülseren, akşam doğanlaraysa Gülay ismi verilirmiş. Gülle özdeşleşen bu şehre gittiğinizde Ispartalılar limon kolonyası yerine nefis kokulu gül kolonyası ya da gülsuyu ikram ediyorlar.
Isparta’da üretilen gülyağı ve her türlü gül ürünü iç pazarda tüketilmenin yanı sıra dünyanın çeşitli yerlerine ihraç ediliyor. Gül ürünlerinden her mevsim satın alabilirsiniz. Şehir merkezindeki Mimar Sinan Caddesi’nde gül ve gül ürünleri imalatçısı firmaların satış mağazalarında çok fazla seçenek var. Gül reçeli, yapraklı lokumu, kolonyası, yağı, suyu, parfümü, kremi, şampuanı, makyaj ürünleri, mumu, gül kokulu tesbih ve seccade bunlardan bazıları.

Isparta gülünün özellikleri

Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre dünyada yaklaşık 1350 gül türü tanımlanmış. Bunların 24’ü Türkiye florasında kayıtlı. Gülyağı elde etmek amacıyla kullanılan tür ise orijinal adı “rosa damascena mill” olan yağ gülü. Bu türün birçok çeşidi var. Özellikle “trigintipetale” çeşidi başta Bulgaristan ile Türkiye olmak üzere Fas, Mısır, İran, Suriye, Hindistan ve Kafkaslar’da gülyağı elde etmek amacıyla yetiştiriliyor. Rosa damascena; Isparta gülü, pembe yağ gülü, yağ gülü, sakız gülü ve Şam gülü adlarıyla da bilinen pembe, yarım katmerli, kuvvetli kokulu, çok yıllık, dikenli, kışa dayanıklı ve çok dallı bir bitki. Bu bitkiler 1,5-3 metre arasında boylanıyor. Gül tarih boyunca alternatif tıpta da kullanılmış. Gülsuyu, gül macunu ve gülyağı olarak işlenen gülün, bu üç ayrı şekliyle baş ağrısı, ateş, bayılma, mide ağrısı, göz kanlanması gibi rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor.

Uluslararası Gül, Halı Kültür ve Turizm Festivali

Isparta Belediyesi ve Isparta Valiliği tarafından bu sene 11’incisi düzenlenecek Uluslararası Gül, Halı, Kültür ve Turizm Festivali 11-12-13 Haziran’da. Yurtdışı ve yurtiçinden katılımın olacağı festivalde ünlü sanatçılar da var. Ses ve gül güzeli yarışması da yapılacak. Ses yarışmasının 1.’sine 2 bin, 2.’sine bin 500, 3.’süneyse bin TL ödül verilecek.

Isparta’dan bunları yapmadan dönmeyin

- Gülyağı ve halı almadan
- Isparta’nın gül bahçelerinde gül toplamadan
- Isparta Müzesi’ni gezmeden
- Isparta’nın fırın kebabından yemeden
- Atabey Ertokuş Medresesi’nden gökyüzünü seyretmeden
- Isparta’nın Kelebek Vadisi’nde fotoğraf çekmeden
- Yalvaç Pisidia Antiocheia Antik Ören yerini gezmeden
- Kovada Milli Parkı ve göllerin kıyısında piknik yapıp fotoğraf çekmeden
- Yedi renkli Eğirdir Gölü’ne karşı oturarak balık yemeden
- Şarkikaraağaç Mavi Sedir Ormanı’nda yürüyerek oksijen depolamadan
- Dedegül Dağlarında Melikler Yaylasında 1001 çeşit bitkiyle tanışmadan
- Gölcük Krater Gölü’nün maviliğini, ormanının yeşilini görmeden
- Uluslararası Gül, Halı, Kültür ve Turizm Festivali’ni görmeden
- Davraz Kayak Merkezi’nde kayak yaparken, Eğirdir Gölü’nü seyretmeden

********************************************************************************************
Hürriyet'ten alıntıdır.
http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/14879336.asp?gid=56

Cavid Sezen

10718682
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst