Salihli'de Gezilmesi Gereken Yerler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ormantikinsan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 44,345

ormantikinsan

Yeni Üye
Mesajlar
9
Tepkime Puanı
0
Yer
Dünya
SARDES ÖREN YERİ

İlçenin 8 Km. batısında, İzmir-Ankara yolu üzerinde bulunan Sardes Antik kentinde eski Helen, Lidya, Pers, Roma ve Bizans döneminden kalma, geniş bir araziye yayılmış tarihi kalıntıları iki bölüm halinde ziyarete açıktır.

1910 yıllarında başlayan kazı çalışmaları halen devam etmektedir. Bu çalışmalarla ortaya çıkarılan Artemis tapınağı, gymnasium, Sinagog, Roma hamamı, Kral yolu ve Akropolün bir bölümü görülmeye değer unsurlardır.

Sardis4



BİNTEPELER (ALYAT) ANTİK MEZARLARI

Antik Sardes kenti ile güneyindeki Marmara gölü arasında yer alan bölgeye yayılmış, sayıları 119 olan bu Timulus (Dolgu toprak) mezarlar Lidyalı soylulara aittir. Ait oldukları kişinin sosyal durumuna göre büyüklüğü, küçüklüğü değişkenlik gösteren mezarların en büyüğü Kroisos’un babası Kral Alyattes’e aittir.
Bintepeler’e Akhisar-Salihli yolu (15 km) ile ulaşabilirsiniz.

Lydia 016 1



FOSİL AYAK İZLERİ


Salihli’nin 25 Km. güneybatısında, Adala ve Gökeyüp Beldeleri arasında, Divlittepe’de bulunan fosil ayak izlerinin günümüzden 26 bin sene öncesinden kaldığı yapılan incelemelerden anlaşılmıştır.
“İlk insanın ayak izleri” adı verilen bu fosil ayak izlerinden dünyada Fransa, İtalya ve Macaristan’da olmak üzere sadece üç örneği vardır. Ancak Salihli buluntusunda kadın, erkek, çocuk ve hayvan izlerinin varlığı burasının önemini arttırmaktadır.


5f4e2f8059eeea26a52a500f8ebb811d 1268736468



KIZ KÖPRÜSÜ

Adala ve Demirköprü Baraj seti arasında, Gediz nehri iki yakasını birleştiren köprü eski Kral yolunun üzerindedir.
6 gözenekli sütun üzerine kemerli, taş yapısı ile Mimar Sinan stilini andırmakta ise de yapım yılı kesin olarak bilinmeyen bir Osmanlı dönemi eseridir.


kiz_koprusu_8u1.jpg



SU UÇTU ŞELALESİ VE ADALA KANYONU


Kız köprüsünden karşı kıyıya geçildiğinde sola doğru takip edilen toprak yol sizi 2 Km. sonra doğal bir cennete ulaştıracaktır. 25 m yüksekten, Adala kanyonunun başlangıcına adeta uçarak dökülen Su uçtu şelalesi ve devamında üzerinde rafting gibi su sporları yapmaya elverişli volkanik Adala kanyonuna hayran kalacaksınız.


23492475.jpg




KURŞUNLU KAPLICALARI

1967 yılından bu yana Salihli Belediyesi tarafından işletilmektedir. Kente 4 Km. mesafede, her mevsim yeşil bir vadi içerisinde yer almaktadır. Çevresinde halka açık piknik alanları vardır.
Romatizmal rahatsızlıklar, kireçlenme, kırık-çıkık, cilt, böbrek ve kadın hastalıklarına faydalı kaplıca genelde 10 günlük devreler Halide konuk kabul etmektedir. Günü birlik ziyaretler de yapılabilmektedir.
Toplam 86 ev, 270 yatak kapasiteli tesiste, 2 kapalı yüzme havuzu, 8 özel sağlık havuzlu (Jakuzi) oda, 2 Sauna, Uzman doktor gözetiminde hizmet veren fizik tedavi ve iyileştirme (Rehabilitasyon) merkezine sahiptir.


salihli-kapl%C4%B1cas%C4%B1.jpg



KURŞUNLU ŞELALESİ

%C5%9EELALE-1.jpg



ÇAMUR HAMAMI - KAZAN

Salihliye 11 km. mesafede Salihli-Ödemiş yolu üzerinde mülk sahiplerince işletilen kaplıca, antik çağlardan bu yana hizmet vermektedir. Sardes’e 5 Km. mesafedeki bu kaplıca suları Romalılar tarafından pişirilmiş toprak künkler döşenerek antik kente taşıdıkları Gymnasium yakınlarında inşa ettikleri hamamlara götürdükleri kanıtlanmıştır.
Hemen Kurşunlu Kaplıcalarının taşıdığı şifalı sulara yakın özelliktedir. Eskiden su kaynağı civarındaki çamurlardan da faydalanıldığı için bu isimle anılmaktadır. Yakınındaki Kazan ve şelale ile güvercin kuyusu görülmeye değerdir. Köy kahvesinde, çınar ağaçları altında çay molası vermenizi öneririz.


TARİHİ ŞEHİR HAMAMI

Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, 1850 yılından bu yana Salihli halkına hizmet veren klasik Osmanlı hamam mimarisinin son örneklerindendir.
2005 yılında Salihli Belediyesince onarıma alınan tarihi hamam, bugün geçmişin kurnalı, göbektaşlı hamam kültürünü yaşatmaya devam etmektedir.

2009116854252341.jpg



BİZİM EV TESİSLERİ

Bozdağ’ın kuzey eteklerinde, Salihli’nin seyir tepesi olarak kabul edilen Seyran tepede bulunan 300 kişilik, teraslı lokanta, cafe-barın en önemli özelliği eğlenmeğe gelen çocuklu ailelerin bebek ve çocuklarının uzman görevliler tarafından “çocuk oyun odası ve kreş”te konuk edilmeleridir. Böylece büyükler baş başa yemek yiyerek eğlenebilmektedir.

30300a95a016d830ba4888ca6197b8fb 12687381051



ADALA KÖPRÜSÜ VE PİKNİK ALANI

Adala beldesi girişinde Belediye tarafından düzenlenen halka açık piknik alanı yaz günlerinin vazgeçilmezlerindendir.
Kanyonun bitimindeki köprü ayaklarından dökülen suların serinliği söğüt, çınar ve kavak ağaçlarının gölgesi ile bütünleşiyor. Kuş cıvıltıları ve suyun sesi insanın ruhunu dinlendiriyor. Mutlaka görmeli, Gediz nehrinin oluşturduğu doğal havuzlara karşı çayınızı yudumlamalısınız.


Turizm 1



ATTALOS AT ÇİFTLİĞİ


Adala beldesi, İncirlidere mevkiinde yer alan çiftlikte doğa yürüyüşleri, traking, piknik yapabileceğiniz gibi eğitmen nezaretinde at biniş dersleri alabilir, atlarla gezi yapabilirsiniz.
Doğal ortamda yapabileceğiniz piknik malzemelerini çiftlik işletmesinden temin edebilirsiniz


r4.jpg



DEMİRKÖPRÜ BARAJI - BARAJ GÖLÜ

Salihli-Köprübaşı yolu 23. Km.sinde yer alan baraj gölü, doğal piknik alanları oluşturmakta ve av mevsiminde balıkçılık yapmak isteyenlere bu zevki tattırmaktadır. Baraj gölünde Sazan, Yayın ve Levrek balıkları avlayabilir, civardaki Alabalık çiftliklerinde kendinize Alabalık ziyafeti çekebilirsiniz.

demirkopru_baraj.jpg



GÖKEYÜP ÇÖMLEKÇİLİĞİ


Salihli’ye 50 Km. mesafedeki Gökeyüp beldesinde, özel bir çamurun elle şekillendirilmesi ve pişirilmesi ile elde edilen teknik bize Orta Asya geleneklerimizden kalmadır.
Hemen tüm Türkiye’ye yayılan “Güveç” adı verilen çömlekler bu beldemizde asırlardan beri üretilmesine rağmen tanıtım eksikliği nedeniyle pek bilinmemektedir. Lezzetli güveç yemekleri için bu özel çömleklerden mutlaka edinmelisiniz.


BU-BELDEDE-COMLEKCILIK-GECIM-KAYNAGI_1311449618.jpg



ANADOLU ANIT ÇINARI


Barış mahallesi Tirebolu mevkiinde bulunan bu anıt çınar 410 yaşındadır. Yüksekliği 40m. Çapı 7 m.dir. Söylenceye göre bu çınarın dallarını yakmak veya odun olarak götürmek uğursuzluk getirmekteymiş. Belki bu söylencenin etkisi ile anıt çınar günümüze ulaşmayı başarabilmiştir.
Çevre düzenlemesi Salihli belediyesi tarafından yapılmıştır.

F171961b4b4529f485be3ae32429d504 12687383551



BURHAN ANIT ÇINARI


Burhan dağ köyü yakınlarındaki bu çınar yaklaşık 35m. boyunda 8m. Çapındadır. Yaklaşık 400 yıllık olduğu sanılmaktadır. Anadolu çınarının aksine pek bilinmemektedir. Geniş dallarının altı doğal piknik alanıdır ve yanında doğal kaynak suyu akan bir çeşmeye sahiptir.


burhan_anit_cinar_salihli11.jpg
 

Etiketler
Ynt: Salihli'de Gezilmesi Gereken Yerler

Çeşitli sitelerden aldığım bilgiler ve fotoğraflarla memleketimi anlatmaya çalıştım. Salihli ''keşfetmeye değer kent..'' Gezi planınız içerisinde aklınıza takılan bir şey olursa, bilgim dahilinde cevap vermeye çalışırum.. Sevgiler..:smiley:
 

Ynt: Salihli'de Gezilmesi Gereken Yerler

Mehmet Bey, ayrıntılı derleme çalışmanız ve emeğiniz için çok teşekkürler. :smiley:

Burada adı geçen yerlerin önemli bir bölümünü biliyorum ama bilmediklerimi de dağarcığıma ekledim.

Geçen yıl sonbaharda, günübirlik bir Salihli gezisi yapmıştık yağmurlu bir havada eşimle. Kent içinde ve Bozdağ eteklerinde serseri mayın gibi gezmiş, "Bizim Ev" tesislerinin konumunu (manzara nedeniyle) beğenmiş ve fotoğraflar çekmiştik.

Sizden bir de "Odun köfte" başta olmak üzere, yöre yemekleri konusunda yazınıza bir ek yapmanızı isteyebilir miyim? :-\
(Yemek yediğimiz ve aşağıda tabela fotoğrafı olan esnaf lokantası için görüşünüz ne olabilir; çok dar bir zaman aralığında tercih etmek zorundaydık? Eşim, koyun kıyması nedeniyle odun köftesini yemiyor; daha önceden denediğimiz için istemedi.)

Birkaç fotoğraf... :smiley:

Cavid Sezen

Salihli 055


Salihli 060


Salihli 087


Salihli 103


Salihli 093
 

Ynt: Salihli'de Gezilmesi Gereken Yerler

Rica ederim Cavid Bey, her ne kadar dünyalı olsakta elimden geldiğince kentimi tanıtmaya devam edeceğim.:smiley:

Sizin de bahsettiğiniz gibi ''Bizim Ev'' kente en hakim tepede yer alan bir yer dolayısıyla her ziyarette mutlaka oradan bi Salihli'ye bakılmalı. Aslında Cavid Bey benim odun köfte mevzunun da kafam hayli karışık; Salihli'de hayvancılığın pek gelişmemiş olması hem de ege yemek kültürünün hakim olması sebebiyle nasıl olur da odun köfte meşhur olur diye baya kafa yormuştum. Öğrendiğim bilgilere göre ''Meşhur Odun Köfte'yi'' Salihli'ye göçmenler getirmişler. İlk odun köfte dükkanları onlara ait sonradan harmanlanıp Salihli Odun Köftesi olmuş..
Yemek konusunda tipik ege mutfağı hakim, pek değişik bir yemek kültürü yok. Unutmadan Salihli suyunu çeşmeden güvenle, sağlıkla içebilirsiniz.. Bir de Salihli Kirazı vardır ki sormayın lezzetini..:smiley:
 

Ynt: Salihli'de Gezilmesi Gereken Yerler

Türkiye'deki ünlü köftelerin/köftecilerin kökeninde, genellikle hep suyun öte yakası vardır. Odun köftede de durumun böyle olması çok doğal. Aslında, kökü nerede olursa olsun; önemli olan, doğru lezzet noktalarını yakalamak diye düşünürüm. ;)

Fotoğraftaki esnaf lokantası için yorumunuzu alamadım; bu değmez mi demek yoksa? :-\

Esen kalın. :smiley:
Cavid Sezen
 



Ynt: Salihli'de Gezilmesi Gereken Yerler

Kusura bakmayın ben o soruyu atlamışım, fotoğrafta ki odun köfteci hakkında bilgim yok.. Çevremden edindiğim bilgilere göre en iyi odun köfte..

Değirmen Odun Köfte: İzmir/Salihli yolu üzerinde bulunur, çok kalabalıktır. Otoparkında karavancılar falan görürürüm..:smiley:
Cemal Usta: Eski odun köftecilerden yalnız sizin fotoğrafta olan Cemal Usta değil..:smiley:
Azaklar Odun Köfte: Tarihsel olarak en eski odun köftecilerden dededen toruna devam ediyorlar..:smiley:

Bu şekilde bir üçleme yapabilirim Cavid Bey..:smiley:
 

Ynt: Salihli'de Gezilmesi Gereken Yerler

Sanırım bir yanlış anlama/anlaşılma oldu. :(

Salihli'deki odun köftecileri genel olarak bilirim. Benim asıl sorduğum, bizim öğle yemeği yediğimiz, esnaf lokantasının nasıl olduğu idi (çorba ve sulu yemeklerin olduğu tipik bir lokanta). Yaptığım kısa araştırmada edindiğim izlenim üzerine oraya gitmiştik. Eğer tanıyorsanız, o lokanta hakkında sizin izlenimlerinizi de almak istemiştim. ::smiley:

Üçleme için ayrıca teşekkür ederim. Değirmen, sanıyorum içlerinde en medyatik olanı. Genel tercihim, en medyatik olandan çok, yöre insanının değer verdiği mekanlardır. Ayrıca, öğle yemeklerinde daha çok tercihim, çok tanınmayan, kent merkezlerinde yer alan (hatta kıyı semtlerde) esnaf lokantalarıdır. :smiley: ;)

Konuyu biraz uzattım sanırım Mehmet Bey, kusura bakmayın. :-[

Cavid Sezen
 

Ynt: Salihli'de Gezilmesi Gereken Yerler

Rica ederim Cavid Bey, sohbet etmiş oluyoruz uzasın varsın..:smiley: Kesinlikle ben de size katılıyorum. O zaman size çok iyi bir esnaf lokantası tavsiye edeyim Kosova Et Lokantası.. Gerçekten köfte yediğinizi hissettiğiniz bir esnaf lokantası.. Bir de Kurşunlu yolunda Köfteci Ali var.. Atıştırmalık ekmek arası yemek için pek bi ideal..:smiley: Sorunuza gelecek olursa genel olarak biz egeliler et konusunda pek marifetli değiliz..:smiley:
 

Ynt: Salihli'de Gezilmesi Gereken Yerler

Kosova Et Lokantası, yaklaşık olarak nerede?

Cavid Sezen
 

Ynt: Salihli'de Gezilmesi Gereken Yerler

Değerli bilgi paylaşımları için teşekkürler. Salihli'ye, hemen hemen her yıl giderim.
Bu gezilerimden birinde yapmış olduğum gözlemlerimi, küçük bir yazı şeklinde paylaşmıştım.
İzninizle, burada küçük bir yanlışı düzeltmek istiyorum.
Fosil ayak izleri ve Divlittepe Salihli'nin güneybatısında değil, kuzeydoğusundadır.
Macit Şekerci

ormantikinsan' Alıntı:
SARDES ÖREN YERİ

...
FOSİL AYAK İZLERİ

Salihli’nin 25 Km. güneybatısında, Adala ve Gökeyüp Beldeleri arasında, Divlittepe’de bulunan fosil ayak izlerinin günümüzden 26 bin sene öncesinden kaldığı yapılan incelemelerden anlaşılmıştır.
“İlk insanın ayak izleri” adı verilen bu fosil ayak izlerinden dünyada Fransa, İtalya ve Macaristan’da olmak üzere sadece üç örneği vardır. Ancak Salihli buluntusunda kadın, erkek, çocuk ve hayvan izlerinin varlığı burasının önemini arttırmaktadır.

...
 




Ynt: Salihli'de Gezilmesi Gereken Yerler

İyi günler
Sy Kuş
Vermiş olduğunuz bilgi için teşekkür ederim
Saygılar
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,423
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst