Salihli Ve Çevresi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Macit Şekerci Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,779

Macit Şekerci

Ana Kamp
Mesajlar
93
Tepkime Puanı
4
Yer
İstanbul
Yaklaşık dört yıl önce yapmış olduğum 3-4 günlük Salihli yöresi gezi gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Sımsıcak ve samimi insan ilişkilerinin ön planda olduğu şirin ilçelerimizden Salihli‚ Gediz Ovası´nın güney bölümünde ve doğu-batı doğrultusunda uzanan Bozdağlar’ın orta bölümünün kuzey eteklerinde kurulmuş, Manisa ilimize bağlı bir ilçemizdir. Gediz Ovası‚ doğu-batı yönünde uzanan bir çöküntü (Graben) alanı olup, vadi tabanında Gediz Nehri’nin yatağı bulunur. Ovanın kuzey tarafı‚ engebeli tepelerle çevrilidir. Gediz Nehri bu ovaya kuzeydoğu bölümünden girer‚ Salihli´nin kuzey bölümünden vadiyi boydanboya geçip batıya doğru yol alır ve Ege Denizi´ne dökülür. Gediz Nehri’nin‚ vadiye girmeden önce Demirköprü Barajı ile‚ debisi yeterli olmayan sularına gem vurulmuştur. Salihli´ye Akhisar yönünden gelindiğinde‚ Gölmarmara sahilinde biraz mola vererek dinlenmenin tadına doyum olmaz. Gölmarmara ile Salihli arasında Bintepeler denilen bölgeden geçiliyor. Buralarda adından da anlaşılacağı üzere‚ irili ufaklı onlarca tepe (Tümülüs) vardır. Bunlar kral mezarlarıdır. Geçmişte geniş bir bölgede gelişmiş medeniyet kuran Lidya uygarlığının merkezi, Salihli´nin 7 km batısında bulunan ve günümüzde Sart Harabeleri denilen yerde bulunan Sardes şehriydi. Bu Lidyalılar‚ bildiğiniz gibi parayı icat etmişler ve insanlığın başına‚ bu para illeti yüzünden türlü belalar açmışlardır! İşte Lidya kralları için bu mezarlar (Tümülüs) yapılmış. Tümülüslerin en büyüklerinin çapı 60 metredir. Sart (Sardes) şehri, aynı zamanda da tarihi Kral Yolu’nun başlangıcıdır. Salihli Ovası´nın güney tarafını ise bir duvar gibi Bozdağlar çevreler. Doğu-batı doğrultusunda 120 km´lik uzunluğuyla Bozdağlar‚ gerçekten bir duvar gibi set oluşturur. Öyleki‚ kuzey-güney doğrultusunda köy yollarını saymazsak, sadece bir-iki yerden geçişe izin verir. Bu geçişlerden biri‚ Salihli-Ödemiş arasındaki karayoludur. Salihli´den İzmir yönüne doğru 7. km’den sonra‚ Bozdağ´a çıkmak için ana yoldan ayrıldık. Çok dik ve kıvrımlı olan yoldan ağır ağır yükseldikçe‚ yolun müsait olan bölümlerinde mola vererek Salihli´yi kuşbakış seyretmek değişik bir haz veriyor. Yolda sayısız virajları döne döne yükselerek, bir müddet sonra Allahdiyen Köyü’ne vardık. Köyün ilk sakinleri köye isim takarken‚ herhalde yolunun dikliğini dikkate alarak köye, Allahdiyen Köyü demişlerdir diye düşünüyorum. Yaklaşık bir saat sonra da, Salihli-Ödemiş karayolu geçidinde bulunan, dağları aşmak için yükseldiği son nokta ve Bozdağlar ile adaş olan 1050 m rakımlı Bozdağ ilçesine ulaştık. Bozdağların 2150 metrelik zirvesi‚ sanki elimizi uzattığımızda tutulacakmış gibi önümüzde duruyor. Zirveye çıkma düşüncemize‚ yükseklerde ayıların olduğu gerekçesiyle nöbetçi jandarmalar müsaade etmediler. Şimdi düşünüyorumda‚ izin vermemekle iyi de etmişler. Yazın sıcaktan kavrulan ilçeden çıkıp‚ serin ve püfür püfür esen bu köyde günün yarısını geçirdik.
Ertesi gün‚ Kurşunlu Kaplıcalarına çıktık. Buradan çıkan sıcak suyun birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca bu sıcak su ile binlerce konut ısınıyor. Kurşunlu Kaplıcaları’nda günboyu kaldık.

Kirazı ve çekirdeksiz üzümü ile de meşhur olan Salihli yöresinin ilginç bir özelliği daha var. Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi, binlerce yıl önce buralarda da volkanizma etkinliği had safhadaydı. Bu etkinliğin izleri, geniş bir bölgede göze çarpıyor. Günümüzde Salihli ile Kula ilçeleri arasında 40-50 tane sönmüş volkan krateri bulunmaktadır. Demirköprü Barajı’nın batı kıyısında bulunan kraterler‚ volkan külünden (Tüf) oluşmuştur. Yaklaşık yüz metre yüksekliğinde olan bir kratere tırmandım. Un ile yükseltilmiş konik bir tepe düşünün‚ ayağınızı basıyorsunuz bir metre batıyor, yarım metre de geriye aşağıya geriliyorsunuz. Kan ter içinde krater ağzına çıktım. Kraterden iniş ise, çıkıştan da beterdi. Volkan küllerine bata çıka, yuvarlana yuvarlana aşağı indim. Barajın doğu tarafındaki vadi tabanı, kilometrelerce uzunluğunda donmuş lavlarla kaplı. Barajdan yaklaşık 10 km uzaklıktaki volkan bacasından aktığını tahmin ettiğim bu süngerimsi kara taş şeklindeki lavların görünüşü, ilk günkü tazeliğini koruyor. 20.000 yıl önce patladığı tahmin edilen volkandan, Karataş Bucağı çevresine kadar vadi boyunca akan lavların üzerinde ot bile yetişmemiş!. Barajın biraz aşağı çığırında bulunan Karataş Bucağı’nın adının da, bu lavlardan esinlenerek Karataş olarak isimlendirildiğini tahmin ediyorum. Salihli ilçesi, doğu-batı doğrultusunda işleyen Ankara-İzmir karayolu ile demiryolunun geçtiği güzergahta bulunur.
Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğinde gerçekleşen Kurtuluş Savaşı´nda‚ yenilen Yunan Orduları´nın İzmir´e doğru kaçarken Anadolu’nun birçok yerinde yaptıkları gibi, Salihli´den geçerken de buraları yakıp yıkmışlardır.
İlçe günümüzde 100.000´e yaklaşan nüfusuyla‚ büyümekte ve gelişmektedir.

Sevgiyle Kalın

Macit Şekerci
29 Eylül 2009
Gezdiklerim, Gördüklerim, Düşünceler
www. kalemtiras.com
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst