Safranbolu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan PASIFFLORA Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 37
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,009
Ynt: Safranbolu

Dönme Dolap;

Batikaradeniz 55



Evin harem bölümünden selamlığa hizmet eden kadınların yakın aileden olmayan erkeklere kendini göstermeden yemek ve kahve servisi için iki sofa arasında dönen bir dönme dolap yapılmıştır. Dolabın raflarına konulan tabaklar, dolap elle çevrilerek diğer bölüme iletilme haliyle servis yapılır.
 

Etiketler
Ynt: SAFRANBOLU

Mutfak ( Aşevi )

Orta kattadır. Evin hanımı kışın burada oturur, çalışır, ısınır, yemek ve yufka ekmeği yapar. Yemekler çoğunlukla mutfakta yenir.Yemek pişirmek için gerekli olan malzemeler az miktarda ocağın iki başındaki oymalarda bulunur.

41


42




Kalabalık ortamlarda kullanılan üst kattaki mutfakta tamamı bakır olan kaplar, tencereler, kapaklı sahanlar, güğüm ve sürahiler burada bulunur.

35


36


25
 

Ynt: Safranbolu

Kiler;

Mutfağın bitişiğindedir ve gerekli yiyecek maddeleri saklanır. İçinde ambarlar ve tel dolap vardır. Bitişiğinde dış çardak bulunur
 

Ynt: Safranbolu

Kaymakamlar Evi’nden sonra Safranbolu sokaklarında gezmeye devam ederken yolumuz Yemeniciler Arastası’na düşüyor. Yemeniciler Arastası Köprülü Mehmet Paşa Camisine bitişik 48 ahşap dükkandan oluşan ve “yemeni” denilen ayakkabının yapıldığı eski Lonca Çarşısıdır. Restore edilen çarşı turistik amaçlı kullanılmaktadır. Çarşıdaki Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi hafta sonlarında geziye açıktır.


49


20


21
 

Ynt: Safranbolu

Kent Tarih Müzesi’nin ( Eski Hükümet Konağı ) bulunduğu yer, Safranbolu’da Kale olarak bilinmektedir. 1904 yılında Kastamonu Valisi Enis Paşa tarafından yaptırılan, iki katlı görkemli bir taş yapıdır. 1976 yılında yanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığınca restorasyonu yaptırılan bina “Kent Tarih Müzesi” olarak Safranbolu Kaymakamlığımız tarafından hizmete açılmıştır


17
 



Ynt: Safranbolu

Türklerin Safranbolu’ya geldikleri vakit konuşlandığı yer Hıdırlık Tepesi’dir. Hıdırlık Tepesi açık namazgah şeklindedir. Yağmur duası ile “Hıdırellez” kutlamaları burada yapılıyormuş. Üzerinde Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın Türbesi (1845), iki namazgah, Hızır (Hıdır) Paşa’nın mezarı ile Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman’ın (1955) anıt mezarı bulunmaktadır.


Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın Türbesi (1845)

15




Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman’ın (1955) anıt mezarı

48




Hızır (Hıdır) Paşa’nın mezarı

47




Tepeye iki noktadan giriş ve çıkış vardır. Bir tanesi Kaymakamlar Evi’nin hemen yanındaki yoldur.
 

Ynt: Safranbolu

Cinci Hanı ve Cinci Hamamı; Padişah I. İbrahim zamanında Kazasker olan Safranbolu’lu Cinci Hoca tarafından 1645 yılında yaptırılmıştır. Cinci Hanı, 2 katlı 63 odalı olup, otel, restaurant, cafe ,bar olarak hizmete açıktır. Cinci hamamı (yeni hamam) kadın ve erkeklere ait iki bölümden oluşur. Halen çalışır durumdadır.


46
 



Ynt: Safranbolu

Cinci Han ve karakol ile üçgen oluşturan alanda kalan, ancak ismini hatırlayamadığım yerde yemeğin tadı ise halen damağımda :D :D :D


5
 



Ynt: Safranbolu

Tarihin yeniden canlandığı yer burada yaşamak çok güzel fotolar çok güzel elinize sağlık
Su kemerine gitmediniz mi ?
 

Ynt: Safranbolu

PERFORMANS' Alıntı:
Tarihin yeniden canlandığı yer burada yaşamak çok güzel fotolar çok güzel elinize sağlık
Su kemerine gitmediniz mi ?

Teşekkür ederim, bir ara bilgisyarımda ne kadar fotoğraf varsa silindi. Bazı fotoğrafları da salyt gösterisi şeklinde düzenlemiş ve kardeşimin bilgiyarına yedeklemiştim. Şimdi o fotoları tekrar slayttan çıkarınca orjinal görüntüsü bozuldu tabii. Bu yüzden fotoğraflar güzel görünmemesine rağmen, Safranbolu'yu uzun zamandır yazmak istiyordum.

Malesef gidemedim su kemerine, aslında görmek istediğim birkaç yer daha vardı ama bir başka sefere artık
 

Ynt: Safranbolu

Selma Hanım,

Çok ayrıntılı ve özenli bir çalışma olmuş; kutlarım sizi.

Safranbolu'ya 1975 yılında gittiğimde, o yıllarda Türkiye'de "bir avuç insan" dışında" pek tanınmayan bu kasabaya hayran olmuştum. Safranbolu ile başlayıp, Beypazarı, Mudurnu, Göynük, Taraklı ... gibi diğer kasabalarla artarak süren, "restorasyon furyası"nın başlamadığı zamanlar. "Bu mimari miras, nasıl korunur ve geleceğe nasıl aktarılır?" diye düşünmüş ve kendi çevremde konuşmuştuk.

Sonraları başta Safranbolu olmak üzere artık bu iş, yoluna girdi. Görüyoruz, kimler Safranbolu'nun peşine takılmadı ki? bugünleri gördüğümüz/görebildiğimiz için sevinçliyim.

Cavid Sezen
 

Ynt: Safranbolu

tadı damağınızda kalan ve ismini hatırlayamadığınız yer şehzade sofrası
ayrıca mükemmel bilgiler vermişsiniz. bir safranbolulu olarak kutlarım sızı
selamlar
 

Ynt: Safranbolu

Şehzade sofrası gibi bir diğer lezzet durağı da Asmazlar Konağı'dır. Özellikle güveçte yoğurtlu etli yaprak sarma diyorum size :D
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,420
Mesajlar
1,517,729
Kayıtlı Üye Sayımız
172,067
Kaydolan Son Üyemiz
Birkium

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.


Geri
Üst