Rusya;ural Etekleri Ve Idil(=volga) Boyları;1-9.ağustos.2015

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan vata Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 152
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 34,719

vata

Zirve
Mesajlar
1,376
Tepkime Puanı
360
Yer
İZMİR
Bir arkadaşımla birlikte uzun zamandır kendi aracımızla Rusya,Türki Cumhuriyetler ve Moğolistan gezisi yapmayı planlıyorduk.Fakat,Baltık Denizi’nden Pasifik Okyanusu’na,Kuzey Buz Denizi’nden Moğolistan steplerine kadar uzanan 23 milyon kilometrekarelik ve on bir farklı saat diliminin kullanıldığı dev bir coğrafyada araçla yaklaşık 30.000 kilometre ve hakkını vererek seyahat etmek en az altı ay gerektiriyor ki işimiz nedeniyle bu bizim için imkansızdı.Öte yandan,bu seyahati on dört günde 10.650 kilometre kat eden transsibirya trenini kullanarak kısmen yapmak mümkün görünse de hem istediğimiz gibi olmayacaktı hem de artık elli yaşını geçkin bizler için fazla yıpratıcı olacaktı.Bunları göz önüne alınca biz de hayalimizden vaz geçmek yerine geziyi her yıl 9-10 gün sürecek parçalar şeklinde uçak,tren ve biraz da kiralık araç kullanarak beş yılda gerçekleştirmeye karar verdik.
Planın birinci ayağı olan Moskova ve Saint Petersburg’u daha önce katıldığımız mesleki kongreler nedeniyle gezmiştik.İkinci ayakta Rusya’nın Avrupa kısmında kalan Ural bölgesi ve İdil(=Volga) boylarını içeren 1922 kilometrelik bir güzergah vardı.Avrupa-Asya sınırını oluşturan Ural Dağları eteklerindeki Ekaterinburg,Başkurtistan’da başkent Ufa,Çuvaşistan’da başkent Şupaşkar(=Çeboksari),Mari-El Cumhuriyeti’nde başkent Yoşkar-Ola,Tataristan’da başkent Kazan ile tarihi Bulgar ve Sviyajsk şehirlerini ziyaret etmeyi planladık.
Aralık ayında uçak biletleri ile konaklama rezervasyonlarımızı hallettikten ve gideceğimiz yerler hakkında bilgi notlarımızı hazırladıktan sonra beklemeye başladık.12.Haziran akşamı saat 21'de İzmir-İstanbul uçağına bindiğimizde içimizi kaplayan coşku aşırı yoğun hava trafiği nedeniyle İstanbul'a ancak saat 23.55'de inebilmemiz yüzünden saat 00.05'de havalanan Ekaterinburg uçağını kaçırmamız nedeniyle yerini üzüntüye bıraksa da biz vazgeçmedik ve İzmir'e geri dönüp THY'nin 01.Ağustos için verdiği yeni randevuyu beklemeye başladık.

Yol1 zpsm9gralz4

Gezi rotamız
 

Etiketler
01.Ağustos.2015 Cumartesi saat 00.05'de Atatürk Havalimanı’ndan kalkan uçağımız bizi üç saatlik rahat bir uçuştan sonra yerel saat ile sabah 05.15’de Koltsovo havalimanına indirdi.Ekaterinburg ile aramızda yaz saati uygulaması nedeniyle artı iki saat zaman farkı bulunmaktadır. Havaalanında, Rusya ve ülkemiz arasında vize sorunu olmadığından sadece kayıt kartının(=регистрация карта = registratsiya karta) görevli tarafından hazırlanıp onaylanmasını bekledik.Eskiden yolcuların sıkıntı çekerek doldurmak zorunda kaldıkları bu kartın artık sınır görevlileri tarafından direkt bilgisayardan çıkarılması Rusya'ya yolculuk yapanların ülkeye ayak basar basmaz karşılaştıkları sevimsiz bir engelin ortadan kaldırılması açısından çok iyi olmuş.Ancak hemen hatırlatayım ki bu kart olmadan Rusya’da konaklama yapmak ya da tren,otobüs ya da uçak bileti almak sıkıntı yaratır.Bu nedenle bu kartı yolculuğunuz boyunca saklamanız gerekir.
Ural Dağları üzerinde yer alan Sverdlovsk bölgesinin en büyük yerleşim merkezi konumundaki Ekaterinburg(=Екатеринбург=Yekaterinburg),Çar I.Petro Romanov(=Büyük Petro) ’un emriyle Vasili Tatishchev ve Georg Wilhelm de Gennin adlı devlet adamları tarafından İset Nehri çevresinde 18.Ekim.1723’te kurulmuştur.Başlangıçta bir demir fabrikası yerleşkesi olarak kurulan kent,daha sonra Çariçe I.Katerina’ya adanır ve adı da Ekaterinburg olur.Tarihe son Çar II.Nikola’nın önce sürgüne gönderilip sonra da öldürüldüğü yer olarak geçen Ekaterinburg,1924-91 arasında Lenin’in yoldaşlarından Sverdlov’un adını alarak Sverdlovsk diye anılır ve 1930’lu yıllarda ülkenin güçlü bir sanayi merkezi haline gelir.İkinci dünya savaşı sırasında büyük kayıplar yaşayan bu kent,1980 yılından itibaren endüstriyel ve tarımsal alanda hızla büyümeye başlar ve glasnost (=гласность = açıklık) politikası sonrası eski adına döner.2000 yılından itibaren ise Ekaterinburg’da iş hacmi,ticaret ve turizm aktif hale gelmeye başlar.Bunun bir sonucu olarak,Expo-2020 elemesinde İzmir’i geçip finale kadar yükselmişse de Dubai’ye karşı kaybetmiştir.
Başkent Moskova’dan yaklaşık 1800 kilometre uzaklıktaki Ekaterinburg; 1,4 milyonluk nüfusuyla Moskova,Saint Petersburg ve Novosibirsk’ten sonra Rusya’nın dördüncü büyük kentidir.Ekaterinburg’da on altısı devlet ve dört tanesi de özel olmak üzere yirmi adet üniversite ve dünyada nadir görülen bazı koleksiyonların da sergilendiği otuzun üzerinde müze bulunmaktadır.
Şehir,tayga olarak tanımlanan soğuk, bataklık ve ormanlık alanlarla çevrilidir.Tayga, kuzey yarımkürede,tundranın güneyinde oluşmuş bitki örtüsünün Sibirya’da biten sınırına verilen isimdir. Çevresindeki Ural Dağları ve nemli karasal iklimin de etkisiyle kentte Kasım ayından Nisan’a kadar oldukça soğuk bir kış hüküm sürmektedir. Yılın nerede ise üçte birinde tam 115 gün kar yağışı alan kentte kışın ortalama sıcaklık eksi 20 derece civarında olurken eksi 40’lar da oldukça sık görülürmüş. Keza 70 gün kadar süren yaz boyunca ortalama sıcaklık +18 derece civarında olsa da yaz aylarında dahi kar yağması nadir bir durum değilmiş.Kışı bu şehirde geçirmeyi pek istemem ama Ekaterinburg'da geçirdiğimiz sürede gündüzleri 19-20 geceleri 12-13 derece olan sıcaklık İzmir'in 37 derece sıcağından gelen bizleri doğrusu çok mutlu etti.
icon_e_smile.gif
 

Ve artık Ekaterinburgdayız.Burada geçireceğimiz 1.5 günümüz var. Rusya’nın hem uluslararası hem de yurtiçi uçuşlara açık en büyük bölgesel havaalanı olan Koltsovo Havaalanı’ndan şehir merkezine gitmek için 1 ya da 29 numaralı otobüsler ya da Koltsovo ekspres trenine binmek yeterlidir.Kişi başı 100 ruble(yaklaşık 5 TL) ödediğimiz minibüs (=маршрут=marşrut) bizi Malişeva Caddesi(=улица Малышева=Ulitsa Malişeva) No:51 adresindeki otelimiz Vısotski(Высоцкий =Gökdelen)'nin önüne kadar götürdü.
Rusça yüksek anlamına da gelen Vısotski(=Высоцкий) Ekaterinburg’un ilk ve en yüksek binasıdır.Moskova şehrindeki gökdelenler dışında Rusya’nın en yüksek bir kaç binasından biri olan ve mavi camlardan oluşan 188 metrelik bu silindirik yapı şehrin hemen her yerinden görülebilmektedir.2011’de tamamlanan,elli dört katlı gökdelenin içinde eğlence merkezleri,ofisler ve otel bulunmaktadır. Gökdelenin adını vermek için yapılan halk oylaması sonucunda amerikalı muhalif sanatçı Bob Dylan’ın sovyet versiyonu olarak tanımlanan,rus halkının çok sevdiği ve 42 yaşında vefat etmesi üzerine yüz binlerin cenaze törenine eşlik ettiği şair,oyuncu ve müzisyen Vladimir Simonoviç Vısotski’nin adı verilmiştir.Okuduğum kaynaklarda Vısotski’nin bu kadar değerli olmasının temelinde rus halkına “yaşadığımız ülke gerçekten en iyisi mi?” sorusunu sormayı öğretmesinin yattığı yazılmaktadır.Gökdelende 2013 yılında Vısotski’ye ithaf edilmiş ve içinde balmumundan yapılmış heykeli, Mercedes marka arabası,giysileri ve şarkı sözlerinin sergilendiği bir de küçük müze bulunmaktadır.
Gökdelenin otuz yedinci katında yer alan Vısotski Hotel(=Отель Высоцкий)’de oda-kahvaltı seçeneğiyle iki kişi gecelik 260 TL. karşılığı konakladık.Otele sabah dokuzda kabul edilince 41.kattaki odamızda kısa bir dinlenme fırsatı bulduk.Oda,gerek manzarası gerekse donanımı ile beş yıldızı hak ediyordu.Bu otelde kalamasanız bile gökdelenin elli ikinci katındaki seyir terasında bir çay keyfi yapmanızı tavsiye ederim.

IMG 1190 zps0unlobgm

Vısotski Hotel

IMG 20150801 WA0005 zps8xw0zlle

Şehrin her yanından kolayca görülebilen otelin 1905 meydanından görünümü
 

Otelden bir kilometre kadar yürüyerek ulaştığımız Vaynera Caddesi (=Улица Вайнера=Ulitsa vaynera), Ekaterinburg’un tam merkezinde bulunmakta olup halk arasında Uralların Arbat’ı olarak da adlandırılır. Moskova’da turistlerin hatıra eşya satın almak için mutlaka ziyaret ettikleri Arbat Sokağı’na benzeyen Vaynera Caddesi,Ekaterinburg'da yaşayan insanların boş zamanlarında gezip,dolaştığı yerlerin başında gelmekte imiş.Biz önce para bozduracak bir yer aradık ve yeni bir uygulama ile daha karşılaştık.Daha önceki gezilerimizde her şehirde yaygın olarak gördüğümüz döviz büfelerinin (=Обмен валюты=obmen valyuti) yerini banka şubeleri almıştı.İlk bankada 1 doları yaklaşık 58 ruble karşılığında değiştirdik.Kazan şehrinden ayrılmadan önceki fiyat ise 64 ruble idi.
Trafiğe kapalı olan Vaynera Caddesi üzerinde ayrıca seyyar satıcı heykeli(=skulptura karobeynik =Скульптура Коробейник) ,bisikletin mucidi Efim Artamonov heykeli(=Скульптура Ефим Артамонов),aşk heykeli(=skulptura lubi= Скульптура любви),Berlin ayıları (=Berlinski mişki=берлинские мишки)heykeli gibi pek çok anıt ve heykel bulunmakta idi.

IMG 1144 zpsro3xzdqb

IMG 1129 zpsehe3983u

IMG 1142 zpsors7lrfr

IMG 1145 zpsu2p1b0am

IMG 1134 zpsxgoe554m

Vaynera Caddesi'ndeki bazı heykeller
 

IMG 1147 zpsg04xacog

Caddede emekli müzisyenlerden oluşan topluluğun çaldığı klasik müzik parçalarını bir süre dinledikten sonra yürümeye devam ederek yaklaşık 1.5 kilometre uzunluğundaki caddenin sonunda bulunan Sirk binasına (=Екатеринбургский цирк=Ekateriburgski sirk) ulaştık.Sirk kapalıydı.

IMG 1135 zps2l3hover

Ekaterinburg Sirki

IMG 1136 zpsoqyjltc1

Sirkin hemen önündeki alanda el yapımı hediyelik eşyalar satan satıcılardan buzdolabı magneti alıp artık zil çalmaya başlayan karnımızı doyurmak için hemen caddenin karşısındaki restorana geçtik.
 



Kuibişev Caddesi(=улица Куйбышева=Ulitsa Kuibişeva),No:55 adresinde bulunan Nigora Restoran(=Нигорa Pectopah) Özbek mutfağı sunan bir mekan olup hem yeri hem de iç dizaynı çok iyiydi.Şehirde ayrıca iki şubeleri daha varmış.Zaten internette en çok tavsiye edilen restoranlardan birisiydi. Menü Rusça ve İngilizce yazılmış ayrıca menüde siparişinizin resmini de görebiliyorsunuz.

20150801 1011411 zpsqbz30yyd

İlk kez tattığım Kömürde Kuzu Dil Şiş(=Шашлык из языка ягненка=Şaşlık iz yazika yagnenka) mükemmeldi.

20150801 1010571 zpscpydefso

Azerbaycan'da da denediğimiz koyun etinden yapılan Lüle kebap (=Люля кебаб из баранины=Luliya kebab iz baranini) bizim Adana kebabın acısız şekliydi.

20150801 1011231 zps9x3qegi2

Çuçvara(=Чучвара=Özbek mantısı),Özbek kardeşlerimize özgü bir mantı olup Kayseri mantısına göre daha büyük yapılıyor ve kavrulmuş soğan ve yoğurt eşliğinde servis ediliyor.

IMG 1672 zpsdwccd2tu

Daha önceki Ukrayna ve Rusya gezilerinden bildiğimiz Özbek pilavı (=Узбекский плов=uzbekski plov)’nda kullanılan koyun eti ile havuç ve soğanın uyumu çok güzeldi.

20150801 1004371 zpsuntldhqz

Lepeşka(=Лепешка) ya da Semerkand ekmeği.Bu lezzetli ekmeğin özelliği ağır ateşte yaklaşık 2 saatte pişmesiymiş.

IMG 1139 zpsvwe07avi

Cevizli İran Baklavası(=Пахлава Иранская=pahlava iranskaya)’nın farkını sorduğumda şeker şurubu değil bal şurubu kullandıklarını söylediler.Yaz günü için biraz ağır bir tatlıydı.

IMG 1138 zpsc9z8zflm

Kırmızı Yaban Mersini Suyu(=Морс брусничный=mors brusniçni) ev yapımıymış ve bu yemeğin yanında gayet iyi gitti.

Biz, bu lezzetli menüye menüye 1200 ruble(=60 TL) ödedik.
 

Rus restoranlarında masaya oturduğunuz anda bizdeki gibi su,ekmek , yeşillik,vs. gelmez.Bu nedenle bunların hepsini tek tek sipariş etmek zorundasınız.Dolayısıyla sipariş faslı bir tören niteliğindedir.Öte yandan otuz üç harfli Kiril alfabesinde sadece altı harfin (a,e,k,m,o,t) okunuşu Latin alfabesi ile aynıdır.Dolayısıyla biraz zaman ayırıp Kiril alfabesini öğrenir ve bazı basit kelimeleri bilirseniz sipariş verirken çok zorlanmazsınız.Derdimi basitçe anlatacak kadar bildiğim rusçada size yardımcı olabileceğini düşündüğüm bazı kelimeleri ve okunuşlarını eklemeye çalışarak yemek konusunu noktalayayım;

Rusça yazılışı.................................................Okunuşu....................................................Türkçe anlamı

Холодные закуски............................................Holodniye zakuski.........................................Soğuk mezeler
Горячие блюда.................................................Goriyaçiye bluda...........................................Sıcak yemekler
Напитки............................................................Napitki .......................................................İçecekler
из Ягнятины.....................................................İz yagniatiniy ...............................................Kuzu etinden yapılmış
из курицы.........................................................İz kuritsiy.....................................................Tavuk etinden yapılmış
из баранины.....................................................İz baraniniy..................................................Koyun etinden yapılmış
из говядины......................................................İz gavyadiniy ...............................................Sığır etinden yapılmış
из телятина.......................................................İz telyatina ...................................................Dana etinden yapılmış
из свинина.......................................................İz svinina ...................................................Domuz etinden yapılmış
счет, пожалуйста..............................................Şot pajalusta ..................................................Hesap lütfen
спасибо............................................................Spasiba............................................................Teşekkür ederim
хорошо.............................................................Haraşo............................................................İyi,tamam
Здравствуйте....................................................Zdravstvuite.....................................................Merhaba
Привет.............................................................Priviet .............................................................Selam
Доброе утро....................................................Dobre utra............................................................Günaydın
Добрый вечер.................................................Dobri veçır............................................................İyi akşamlar
Как дела?........................................................Kak dila?.............................................................. Nasılsın?
я хочу ….........................................................Ya haçu ............................................................… İstiyorum
Извините........................................................İzviniti...............................................................Özür dilerim,pardon
Где туалет?.....................................................Gdie tualet?...........................................................Tuvalet nerede?
хлеб...............................................................Hleb ..................................................................... Ekmek
минеральная вода..........................................Mineralnaya voda ..................................................Maden suyu
Coк................................................................Sok....................................................................... Meyva suyu
пиво.............................................................. Piva...................................................................... Bira
вода без газа..................................................Voda bez gaza........................................................ Normal su
Один..............................................................Adin....................................................................... Bir
Десять............................................................Desiat ....................................................................On
Сто.................................................................Sto..........................................................................Yüz
тысяча............................................................Tıyseçi.................................................................... Bin
приятного аппетита.........................................Priyatnogo appetita.................................................Afiyet olsun
До свидания.....................................................Dasvidaniya............................................................Hoşçakalın
Ha слева...........................................................Na sleva................................................................. Sola
Ha право..........................................................Na prava................................................................ Sağa
Сколько с меня?.................................................Skolka sı miniya?..........................................Ne kadar ödeyeceğim?
 
Son düzenleme:

Karnımız doymuştu ve cebimizde yeterli ruble de olunca şehri gezmeye devam edebilirdik.İlk durağımız olan 1905 Meydanı (=тысяча девятьсот пять года площадь =Tıyseçi deviatsot piat goda ploşad)’na ulaştık.Burada eskiden var olan Epifani Katedrali ve şehrin ticaret merkezinin yıkılması sonucunda ortaya çıkmış olan bu meydan ismini devrimci hareketlerin ilk kez burada 1905 yılında başlaması nedeniyle almış.Ünlü Bolşevik manifestosu ilk kez bu meydanda 19.Ekim.1905’te ilan edilmiş.Ekaterinburg’da tiyatroların yoğun olarak bulunduğu bu meydan ve çevresinde özellikle yılbaşı civarında buzdan yapılma heykeller sergileniyormuş.Tesadüfen o gün Ekaterinburg'da Avrupa-Asya koşusu düzenleniyormuş. Ortam gayet hareketli idi.

IMG 20150801 WA0015 zpsrtirhscp

IMG 20150801 WA0013 zpsnm09booj

Avrupa-Asya koşusunun finiş bölgesi

2015 yılının Rusya'da edebiyat yılı ilan edilmesi nedeniyle Ekaterinburg'un bu en önemli meydanının ortasına bu simge yerleştirilmiş.

IMG 20150801 WA0018 zpsnrl04dcj

2015 rus edebiyatı yılı simgesi.Bu simgede görülen mavi ve gri renkli erkek başları ünlü şair Aleksandr Puşkin ve yazar Nikolay Gogol'ü kırmızı renkli kadın başı ise ünlü kadın şair Anna Ahmatova'yı temsil ediyormuş.

Rusya’da her şehirde olduğu gibi burada da bir Lenin Heykeli (=памятник Ленину=Pamiyatnik Leninu) ve üzerinde saat kulesi de bulunan beş katlı,Sovyetler birliği döneminin tipik mimari çizgilerini taşıyan bir Kent Yönetim Binası (=здание администрации города =zdaniye administratsii garoda) bulunmaktadır.

IMG 1148 zpscwflidny

Lenin Heykeli

IMG 20150801 WA0014 zpscf6rony2

IMG 1150 zpsubpvbohj
Kent yönetim binası

IMG 1674 zpsccotumm6

Ural Devlet Üniversitesi

Meydanın doğu tarafında ise Ural Devlet Üniversitesi(=Урaльский госудaрственный университeт=Uralski Gosdarstveni Universitet) bulunmaktadır.1920 yılında aralarında ünlü rus yazar Maksim Gorki’nin de bulunduğu bir heyet tarafından kurulan üniversitenin kuruluşunda mevcut olan pek çok enstitü ve yüksek okul daha sonra başka üniversitelere dönüşmüştür.Bu üniversite,Ural Devlet Maden Üniversitesi’nden sonra şehrin ikinci eski üniversitesi olup bilim ve eğitim alanında ülkenin en prestijli üniversiteleri arasındadır.
 

Ekaterinburg’da kaldırımda yürürken kırmızı ve kalın bir çizgi dikkatimizi çekti.Biz bu tip çizgilere hastane ortamında aşina olduğumuzdan bunun ne olduğunu sorgulayınca Ekaterinburg kırmızı çizgisinin (=Екатеринбург Красная линия=Ekaterinburg krasnaya linia) turistlerin şehri daha kolay dolaşmaları için 2011 yılında yapılmış olduğunu öğrendik.Lenin Caddesi’ndeki başlangıç yerini bulduktan sonra hat boyunca aşağıya doğru yürürseniz 6.5 kilometre uzunluğunda ve üzerinde 35 adet önemli yer barındıran bu yolu üç saatte kat edip tekrar başlangıç noktasına dönebilirsiniz.

IMG 1220 zpsau468zok


IMG 1143 zpse5hznnxi


Ekaterinburg kırmızı çizgisi
 

Bundan sonra aşağıya doğru yaklaşık bir kilometre daha yürüyerek Lenin Bulvarı(=проспekt Ленина=Prospekt Lenina)’na geliyoruz.Bu kesişme noktasından sağa doğru dönüp Lenin Bulvarı No:35 adresinde yer alan ve kentin en güzel evi olarak kabul edilen Sevastiyanov Evi(=Дом Севастьянова=Dom Sevastianova)’ne ulaştık.

IMG 1221 zps3vh8etab

IMG 1224 zpsomwt9ki5

Sevastiyanov Evi

Nikolay Sevastiyanov,18.yüzyılda altın madeni işletmecisi zengin ve başarılı bir işadamıdır.O zamanlar Ekaterinburg;Moskova ve Saint Petersburg’un yanında sıradan bir taşra merkeziydi. Bu iki büyük şehirde yaşayan asiller taşradaki zenginleri daima küçümserlermiş. Asillerin bu tutumuna çok içerleyen Sevastiyanov onları kıskandırmak için muhteşem bir ev yaptırmaya karar verip Gorodskoy Göleti’nin yanına bu eklektik(=tüm mimari yapı üsluplarını içeren) tarzdaki binayı yaptırır. Hatta bununla da yetinmeyip bir de o devirde sadece kiliselerde kullanıldığı gibi evin çatısının altın kaplatılması için izin ister. Bu davranışı çarı fena halde öfkelendirir ve Sevastiyanov her gün ayağına ağır demir ayakkabılar giyerek evinden kiliseye gitmek cezasına çarptırılır.Takdir edilmeyi beklerken cezalandırılan Sevastiyanov,bu olaydan sonra bu ihtişamlı ev yerine son derece mütevazı ağaçtan yapılma bir evde oturmaya başlar ve bu muhteşem evi de zengin ziyaretçilere kiralamayı tercih ed
 



Sonrasında Lenin Bulvarı’nda yukarıya doğru 900 metre kadar ilerleyip No:46 adresinde bulunan Ekaterinburg sanat akademisi opera,bale ve tiyatrosu(=государственный академический театр,оперы и балета екатеринбург= Gosdartsvenni akademiçeski teatr,operıy i baleta ekaterinburg)’a vardık.

IMG 1675 zpsvoydmg5l

Opera binası

1912 yılında kurulmuş olan binanın girişinin hemen üzerinde korkuluklarla çevrili balkonda üç sanat ve ilham perisini temsil eden heykeller bulunmaktadır.Binanın içinde bulunan auditorium ise Viyana ve Odesa opera binalarında olduğu gibi at nalı şeklinde inşa edilmiştir.Bina girişindeki yazıda bu binada pek çok ünlü eser sergilendiği gibi opera ve bale sanatçılarının başarılı pek çok yurtdışı turneler gerçekleştirdiği yazıyordu.

Binanın hemen yanında ise Yakov Sverdlov anısına dikilmiş devasa bir heykel bulunmaktadır. Yakov Mihailoviç Sverdlov,Lenin’in yakın dostu ve Sovyetler Birliği döneminin önemli bir siyasetçisidir.Aynı zamanda Bolşevik ihtilalinin en önemli planlayıcısı ve son çar II.Nikola ve ailesinin Ekaterinburg’da öldürülmesi emrini veren kişiymiş.

Tiyatro binasının hemen arkasında ise Ural Mineraloji Müzesi (=Уральский Минералогический Музей=Uralski Mineralogiçeski Muzey) bulunmaktadır.Bina çok eski ve bakımsız olup bilgilendirme levhalarının tamamı rus dilinde yazılı olunca pek keyif alamayıp hemen çıktık.
 

Artık Ufa için otobüs biletini satın almamız gerekiyordu.Bu nedenle şehir gezisine bir ara verip otogara gitmek için bir araç aramaya koyulduk. Rusya’da her araç sahibi aynı zamanda potansiyel bir taksi şoförü demektir.Rusya’yı gezen yabancıların gypsy cab(=korsan taksi) olarak adlandırdıkları bu sürücüler ile anlaştığınız taktirde normal taksiye göre çok daha uygun fiyatlara yolculuk yapabilirsiniz.Çok geçmeden elli dolara anlaştığımız bir sürücü ile önce Çkalovskaya Otogarı’na(=Чкаловская Автовокзалa=Çkalovskaya avtovakzala) doğru hareket edip Pazar gecesi Ufa’ya gitmek için otobüs biletlerimizi satın aldık.

Otogara altı kilometre mesafedeki Zavodskaya caddesi üzerindeki (=Улица Заводская=Ulitsa Zavodskaya) Avrupa-Asya anıtı(= монумент европа-азия =Monument evropa-azia) ikinci durağımız oldu.

IMG 1157 zpsng3xvrwi

Avrupa-Asya Anıtı

Orta Çağ’da Balkan yarımadası,Avrupa-Asya arasındaki sınır olarak kabul edilirken sonraları bu sınır önce Don sonra Volga Nehri olmuş ve 1730 yılından itibaren de İsveçli bilim adamı Stralenberg’in önerdiği Ural Dağları sınır hattı olarak kabul edilmiştir.Ural Dağları(=Уральские горы=Uralskie gorıy),Avrupa ve Asya'yı birbirinden ayıran, Kazakistan steplerinden Kuzey Kutbu'na kadar uzanan 2,498 km. uzunluğunda sıra dağlar oluşumu olup en yüksek noktası en kuzeyindeki Narodnaya Dağı (1,895m)'dır.Yaşlı dağlar olmaları nedeniyle Urallar çok yüksek dağlar olmayıp özellikle 130 km. genişlikteki orta kesimi daha alçak olup yoğun ormanla örtülü bir plato görünümündedir. Urallar'ın bu kesimi nikel,gümüş kömür,altın gibi yeraltı kaynakları bakımından son derece zengin olması nedeniyle Rusya’nın "Ural Endüstri Bölgesi" burada kurulmuştur.

Günümüzde 5524 kilometre uzunluğundaki Avrupa-Asya sınırının 2000 kilometresinin Ural Dağları,2534 km.sinin Ural Nehri ve 900 km.sinin ise Hazar Denizi tarafından çizildiği kabul edilmektedir.İşte bu sınır üzerinde bulunan Ekaterinburg’da bunu simgelemek için 1837 yılında şehrin kırk kilometre kadar uzağına tepesinde iki kafalı kartal bulunan mermer bir dikilitaş yerleştirilmiştir.Ancak bu anıt Bolşevik ihtilalinde yerle bir edilince 1926’da bu kez granitten yapılan yenisi aynı yere dikilir. Ekaterinburg-Moskova arasındaki otoyolun 40.kilometresinde bulunan bu eski anıtı ziyaret etmenin turistler açısından zor olacağı kanaatine varan şehir yöneticileri daha sonra 2004 yılında şehire sadece 17 kilometre mesafede bulunan bu yeni anıtı yaptırmıştır. Anıtın kompozisyonunda kullanılan iki büyük taştan Asya’yı temsil edeni Bering Boğazı’nın kenarında bulunan ve Asya’nın en doğu noktası olan Rusya’daki Deznev Burnu(=Cape Dezhnev=мыс Дежнёва)ve Avrupa’yı temsil edeni ise Avrupa’nın en batı noktası Portekiz’deki Roka Burnu(=Cabo da Roca)’ndan getirtilmiştir.Burayı ziyaret edenler için en popüler aktivite bir ayağını Avrupa diğerini Asya’yı temsil edecek şekilde açarak resim çektirmek ve sertifika almaktır.

IMG 1155 zpslwejvyno

IMG 20150801 WA0020 zpstnovoupl

IMG 1165 zps0wgkohj3

IMG 1154 zpsituc0qmg


Avrupa-Asya anıtı



Günümüzde bu anıt yeni evlenenler için bir uğrak yeri durumundadır.Yeni gelinlerin evlilikleri ile ilgili dileklerinin simgesi olarak ağaçlara bağladıkları çaputlar bizim kültürümüze ne kadar da tanıdık duruyor.
 

Bir sonraki durağımız ise internette adını çok duyduğum ve bu anıttan yaklaşık altı kilometre ötedeki bir mezarlık oldu.Gerçi mezarlık ziyareti çok iyi bir fikir gibi görünmese de güzergahımıza uygun olması nedeniyle burayı pas geçmek istemedik.Şirokoreçenskoy Kladbişe Mezarlığı (=Широкореченское Кладбище=Geniş mezarlık) mafya üyelerine ait bir mezarlık olup burada gömülü eskiden mafya üyesi olan şahısların resimleri ile süslü mezarlar gerçekten ilginçti.Buraya Kontrolnaya (=Контрольная) yönüne giden otobüslerle de ulaşabilirsiniz.

IMG 1168 zpskbggs4fj

IMG 1166 zpslhnwjrqq

IMG 1167 zpsrrpooqrg

IMG 20150801 WA0003 zps3ffogbsr

Mezar taşlarındaki isimlerin genellikle 30-50 yaş aralığında olması dikkat çekiciydi.

IMG 1170 zpsguy9jlwr


Anıt mezar


Mezarlığın hemen yanında II.Dünya Savaşı'nda ölenler için hazırlanmış bir anıt mezar bulunuyordu.
 

Sonra kuzeye doğru yol alıp önce Rusya’nın en büyük ağır makina endüstrisi merkezi olan Uralmaş (= Уралмаш)’ı uzaktan gördük. 1933 yılında kurulmuş ve halen altı bin çalışanı olan bu dev komplekste Rusya’daki madencilik ve sondaj tesisleri,demiryolu,uçak,askeri zırhlı araç ve otomobil fabrikaları için çelik malzeme ve makineler üretilmektedir. Bu kompleksin çevresinde çalışanların aileleriyle birlikte yaşadığı ve aynı ismi taşıyan bir de uydu kent var ve Ekaterinburg metrosu Uralmash’ın önüne kadar gelmektedir.


IMG 1179 zpsq2qcuczq


Uralmaş fabrikasının önü


Tahmin edeceğiniz üzere güvenlik gerekçesiyle içerisini gezmemiz için izin verilmediğinden dışarıdan bir fotoğraf alıp yolumuza devam ettik.
 

Sonrasında (=озеро Шувакиш=Ozera Şuvakiş) kenarından geçerek 17 kilometre ötede Koptyaki Kasabası’nda bulunan ve Rusya’nın yeni kutsal mekanlarından yedi şapelli Ganina Yama (=Ганина Яма) Manastırı’na ulaştık. Ganina Yama,günümüzde Ortodokslar için önemli bir hac yeridir.Manastır kompleksi çar, çariçe ve beş çocuğunun adına yapılmış yeşil damları olan,çevresi ağaçlarla bezeli toplam yedi şapelden oluşmaktadır.Ayrıca çarın çok sevdiği belirtilen beyaz zambaklar bile unutulmamış.


IMG 1171 zpsl8w3u6xi

Ganina Yama Manastırı girişi

IMG 1172 zpsatgijfao

IMG 1173 zpsarjtwo25


IMG 20150801 WA0002 zpsb3uq3i3b

Çar ve ailesi için yapılmış şapeller

IMG 1177 zps88u8tayr

IMG 1176 zpszuc6ku9y

Çar ve çariçenin heykelleri


17.Temmuz.1918 gecesi Ekaterinburg’da Mühendis İpatev’e ait evde Çar II.Nikola ve ailesini katleden bolşevikler bulunmasından korktukları cesetleri Ekaterinburg’a 15 kilometre mesafedeki bu kasabanın yakınındaki maden ocağına gizlice getirerek önce elbiselerini sonra da cesetlerini yakarlar.Rusya Ortodoks kilisesinin 2000 yılında Romanov ailesini kutsal aziz olarak ilan etmesinden sonra bu bölgede manastır kompleksinin inşaatına 2001 yılında başlanmış.
 



Bundan sonra şehre dönerek otelimizde biraz dinlendik ve akşam yemeği için Lenin Caddesi No:69/1 adresinde bulunan Belmesi Restoran (=белмесы Pеctopah)'ın yolunu tuttuk.Burası Özbek mutfağı ağırlıklı çalışan bir mekandı.

IMG 1185 zpso6yc7o1d

Tatarlar çorbaya şurpa diyorlar.Kuzu etinden hazırlanmış şurpa(=Шурпа из баранины=Şurpa iz baranin) gayet güzeldi.

IMG 1186 zpsgjyiuajx

Kuzu kaburga etinden yapılan şiş olarak tanımlayabileceğim Uçpanja (=Уч-панжа)

IMG 1187 zpszkj6bugx

Dana kaburga etinden yapılan Parmuda Samsa(=Шашлык из говяжьего рулета=Şaşlık iz goviyajego ruleta),

IMG 1188 zps7j9xyj7p

Sığır eti,tereyağı,nohut,kazılık(at sucuğu) ve kuru üzüm kullanılarak yapılan Bayram pilavı (= праздничный плов=Prazdniçni plov) ve biradan oluşan bu lezzetli yemeğe 1300 ruble(~ 65 TL) ödedik.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,434
Mesajlar
1,517,912
Kayıtlı Üye Sayımız
172,080
Kaydolan Son Üyemiz
yusuf75

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst