Plastik Botun Avantaj ve Dezavantajları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan obenmico Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,259

Etiketler
Ynt: Plastik Botun Avantaj ve Dezavantajları

Kısa bir dönem kış dağcılığı yaptım.

Edindiğim izlenim eğer bir kaç günden fazla faaliyetler planlıyorsanız plastik bot daha ağır basıyor.

Dezavantajı ağırlığı ve dağa gidilen yolculuk boyunca kullanılamaması. Özellikle alpin faaliyetler için bir dezavantaj.

Ama daha sıcak ayaklar özellikle zirve yürüyüşü öncesi... :smiley:
 

Ynt: Plastik Botun Avantaj ve Dezavantajları

Bende sicak ayaklar daha agir basti gibi ... bir kqc kilo fazla tasimaya raziyim :smiley:))
 

Ynt: Plastik Botun Avantaj ve Dezavantajları

AKU EDGE GTX hakkında ne düşünüyorsunuz?

UPPER ___ Perwanger Suede
LINING ___ Gore-Tex Footwear
OUTSOLE ___Vibram Mulaz
SIZE ___ 3 - 13
WHEIGHT (GRAMS) ___ 745
CONSTRUCTION ___ Cemented - Microporosa midsole / Rubber sole
LASTING BOARD STIFFNESS ___ X hard
LASTING BOARD ___ 6 - 4 mm 50% glass fibre + microporosa
UPPER PROTECTION ___Rubber rand protection
UPPER THICKNESS ___ 2,6 mm

Urun 14327 d
 

Ynt: Plastik Botun Avantaj ve Dezavantajları

Eğer kış dağcılığı yapacaksanız eninde sonunda krampon takacaksınız. Bunun için otomatik krampon takabilecek bir bot öneririm.
 




Ynt: Plastik Botun Avantaj ve Dezavantajları

Aslına bakarsanız plastik bot daha çok 5000m ve üstü dağlar için üretilmiş botlardır. Gerek yükseklik, gerek soğuk gerekse yüksek irtifanın getirdiği dezavantajlar plastik bot kullanımının önemini arttırmaktadır. Ülkemize baktığımızda 5000m'nin üzerinde ki tek dağın Ağrı olduğunu hesaba katarsak diğer botlar da kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Aslında burada biraz da kişisel tercihlerde ön plana çıkıyor. Ama Efe abi'nin de belirttiği gibi krampon takılan bir modelin olması şart. Bunun için tabanların sert olması olmazsa olmaz bir durumdur. Diğer taraftan baktığımızda bu özelliğe haiz plastik olmayan bir çok bot mevcuttur. Asolo Peak (ki bunu ben kullanıyorum ve çok memnunum), Asolo Granite (yanlış hatırlamıyorsam Efe abi kullanıyor), La Sportiva Makalu, Boreal Nelion, Millet Alpinist GTX, Scarpa Phantom Guide vb. ortalama 2.8mm deri kalınlığı (marka ve modele göre değişiklik gösterir) gore-tex olması gibi ortak özellikleri ile bir çok kış dağcılığı faaliyetinizde sizi yarı yolda bırakmaz.

Plastik botlar ise hantallıkları ile eksi puan yazsalarda birkaç katmandan oluşması ve mes'li olması ile sebebiyle daha uzun süreli yalıtım özellikleri sağlayarak artı puanı hanelerine eklemeyi başarıyorlar.

Benim kişisel görüşüm eğer türkiye sınırları içerisinde dağcılık yapılacaksa deri olan dağ botlarının tercih edilmesi yönündedir. Hem fiyat olarak daha avantajlı hem de kullanım olarak daha işlevsel.

Sevgilerimle
 

Ynt: Plastik Botun Avantaj ve Dezavantajları

Bende size katılıyorum deri,krampon takılabilen daha çok kullanma alanı bir bot almak daha mantıklı kesinlikle....
 

Ynt: Plastik Botun Avantaj ve Dezavantajları

5500-6000 metrenin üzerinde irtifa düşünmüyorsanız plastik bot bence gerekli değil, özellikle ağırlığı ve ayakta ter yapması yönünden uzun faaliyetlerde sıkınt yaratbiliyor.. bunun yerine tek parça dikişsiz deriye sahip, tam sert taban teknik bir bot almanızı önerebilirim.. benim kullanmış olduğum boreal super latok bu konuda görevini gayet iyi yerine getirebilmekte ve plastik botlardan daha üst düzey konfor sağlamaktadır..
 

Ynt: Plastik Botun Avantaj ve Dezavantajları

Plastik botlar miladını çoktan doldurdu. Asolo'nun 6000 ve 8000ASM modeli iki botu var, onlar da fiyatlarına göre oldukça gereksiz ürünler. Bir kere plastik kaplamalar ve klipsler soğukta donuyor ve birçok parça kırılıyor, net. İkincisi içlerindeki mesler o kadar da iyi yalıtımlara sahip değiller, üçüncüsü insan bunları giyince ayağında çimento kalıbı var sanıyor, dördüncüsü fiyat olarak da gereksiz uçuk meblalara satılıyorlar..

Türkiye şartlarında kış ortamı için bile olsa fazlaca gereksiz botlar. Eğer erciyes, ağrı, kaçkarlar gibi dağlara yaz tırmanışları yapacaksanız bilimum gereksiz! Diğer türlü zaten türkiye'de yüksek irtifa için gerekli doğal ortam yok, yurtdışına çıkacaksanız da zaten bu soruyu şu an burada sormayacak kadar tecrübeli olursunuz : )

Asolo ve Boreal güzel botlar üretiyor, özellikle deri botları türkiye şartlarında oldukça yeterli. ayağı üşütmüyor ve su geçirmiyor diyemem, lakin öyle bir bot modeli şu an dünya üzerinde yok. her bot ayağı üşütür, her bot kar suyunu geçirir. Geçirmiyor diyen de yalan söyler.

Benim tavsiyem, naçizane: Eğer plastik bot alacak parayı gözden çıkardıysan Millet Rock&Ice modelini düşünebilirsin. Ortalama fiyatı 700 küsür. Biraz araştırma yaparsan 500-550 milyona çok rahat bulursun ve TÜrkiye'de birçok dağda ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılar
 




Ynt: Plastik Botun Avantaj ve Dezavantajları

Türkiye şartlarında, 2.8-3 mm gibi kalınlıklarda özel deri kaplı tam otomatik dağcılık botları çok daha kullanışlı gözüküyor. Tek eksisi, bu modellerin genelinde mes olmaması olabilir.

Millet Alpinist, Scarpa Mont Blanc, Meindl Air Rev 9.0 vs. vs. gibi bir çok üst kalitebot var piyasada. Kendinden tozluğu olanlar da bence Türkiye'de gereksiz, zaten çoğunun açıklaması 5000/6000 m üstü yüksek irtifa dağcılığı yazıyor.
 


Ynt: Plastik Botun Avantaj ve Dezavantajları

Arkadaşların söylediği Millet alpinist botun yanı sıra Scarpanın phantom guide modeli de sınıfında ayrı yer tutanlardandır.Alpin tırmanışlar için tasarlanmış, ultra hafif mesli bir bottur...
 

Ynt: Plastik Botun Avantaj ve Dezavantajları

Millet Alpinist bile yazın kullanılmayacak kadar kalınken, kendinden mesli phantom gibi modelin genel kullanım için uygun olmadığını düşünmekteyim.


Türkiye için Asolo Granite ve Aku Match en uygun 4/4'ler bence.

Sadece Kışın Kaçkar, Uludağ, Aladağlar yapıyorsanız tabi ayrı.
 



Ynt: Plastik Botun Avantaj ve Dezavantajları

Dağcılığa genel anlamda bakılıyorsa haklısınız fazla bir ayakkabı yaz kullanımı pek uygun değildir ama ciddi ve teknik bir gözle baktığımız zaman,
Nasıl kışın kullanılan uyku tulumu ile yazın kullanılan uyku tulumu fark yapıyorsa,
nasıl kışın kullanılan çadırla yazın dağa gitmek ekstra bir hammallıksa,
nasıl kış giysileri ile yazın dağa gitmek gereksizse,
Nasıl kışın kullanılan mat ile yazın kullanılan mat fark ediyorsa,

Kış şartlarına uygun bir botu yaz tırmanışları ile mukayese etmek bir o kadar anlamsızdır.Toparlanıp dağa gitmek mesele değildir.Mesele amacına yönelik doğru malzemeler ile en hafif şekilde dağa gitmektir.Extreme Alpinism kitabının yazarı Mark Twight bu olayı üç kelime ile açıklıyor."Light, Fast and high"...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,770
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst