Oylum Höyük

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,217

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
Anadolu , Suriye , Mezopotamya arasında yer alan oldukça büyük bir höyüktür. Stratejik bir konumda bulunan höyük hemen her dönemde iskan görmüştür. Bu nedenle arkeolojik açıdan büyük bir önem teşkil etmektedir. Söz konusu üç kültürün kesiştiği bir merkez olarak sadece Anadolu arkeolojisi için değil aynı zamanda Ön Asya arkeolojisi için de büyük önem taşımaktadır. Orta tunç çağında önemli bir siyasi güç olan Hititler , güney seferlerinde Oylum Höyük'ü kullanmış olmalılar. Höyük'te bu nedenle Hititler'e ait arkeolojik bulgular ele geçmiştir.

Oylum


Bakırtaş (Kalkolitik) Çağı'ndan Hellenistik Dönem'e kadar kesintisiz iskan gösteren Oylum Höyük'te yapılan kazılar sonunda bölgenin tarihinin yanı sıra , Ön Asya'nın da tarihi aydınlanmaktadır.

Oylum kazi
 

Etiketler
Ynt: Oylum Höyük

Kültürel yapı katlarından oluşan bir tepe (höyük veya tell) görünümünde olan Oylum Höyük, Kilis ili sınırları içinde, Türkiye ile Süriye arasındaki sınıra hakim bir konumda bulunmaktadır. Günümüzdeki bu siyasi sınır, aynı zamanda kuzeydeki Anadolu sıradağları ile güneydeki Süriye ovalarını ayıran doğal bir coğrafi hattır. Höyüğün hemen yakınından geçen Akpınar Deresi, Akdeniz'e dökülen Asi Nehri'nin bir kolu olup, bu nehir ile Basra Körfezi'ne dökülen Fırat Nehri arasında akmaktadır. Burası aynı zamanda Mezopotamya ve Akdeniz'deki eski uygarlıkların toplandığı kültürel bir bölgedir.

1


Oylum Höyük'te uluslararası araştırmalar 1987 yılında, Prof.Dr.Engin Özgen (Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Profesörü, Ankara)'in başkanlığında kurtarma kazıları mahiyetinde başlamıştır. Sistematik kazılar ise 1989'dan itibaren devam etmekte olup, Prof.Özgen ile Türk akademisyen ve ögrencilerden oluşan ekibi, gerek kazı alanında gerekse kazı evinde (depo odaları, laboratuvar ve barınmaya yönelik mekanlardan oluşan kazı evi 1998'den beri kullanılmaktadır) araştırma çalışmalarını yürütmektedirler.

2


Oylum Höyük kazı ekibine günümüzde farklı araştırma projelerine bağlı çalışan uluslararası arkeologlar da dahil olmuştur. Uluslararası katılımcılar arasında, Dr. Barbara Helwing (Alman Ark.Enst.,Berlin) Olivier Nieuwenhuyse (Leiden Univ.,Hollanda) ve Dr. Alan Greaves (Liverpool Univ., Ingiltere) yer almaktadır.

3


Kurtarma kazıları tepenin doğu yamacında başlamış olup, burada Geç Tunç Çağı'ndan Erken Tunç Çağı I-Geç Kalkolitik'e kadar tabakalasmayı ortaya koyan basamak açmalar bulunmaktadır. Batı terasındaki kazılarda ise höyüğün statigrafisini tamamlayan en erken seviyeler (Geç Kalkolitik I- Ubeid) incelenmektedir.Yeni kazılarda höyüğün tepe kısmındaki geç dönem yerleşimleri araştırılmaktadır.

Oylum team1


Diğer kazı alanları höyüğün güneyini (Erken Bizans -Geç Tunç), Kuzey tepedeki açmaları (Hellenistik-Geç Tunç Çağı) ve höyüğün batısındaki Geç Roma Dönemine ait kilisedeki kurtarma kazılarını içermektedir. Kilis ili yüzey araştırması projesi ise 2000 yılından itibaren sürdürülmektedir.
 

Ynt: Oylum Höyük

Kilis: Oylum Höyük'te 'Bazalika' bulundu

1988 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Özgen öncülüğünde başlatılan kazı çalışmalarında 14. döneme gelindi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük höyüğü olarak bilinen Oylum Höyük’teki kazılara çeşitli dönemlerde ABD, Almanya, İngiltere, Japonya ve Hollanda’nın yanısıra Türkiye’den de çok sayıda arkeolog katıldı.

Baz818


Oylum Höyük Kazı Ekibi Başkan Yardımcısı Dr. Atilla Engin, 1988 yılından buyana sürdürülen kazı çalışmalarında çok önemli bulgulara rastlandığını belirterek, 2001 yılında kaçak kazı yapan define avcıları tarafından ilk bölümü gün yüzüne çıkarılan mozaiğin o dönemde koruma altına alındığını, Kilis Belediyesi’nin personel desteği ile yeniden başlayan kazılarda mozaiğin ortaya çıkarıldığını kaydetti. Mozaik tabanının olduğu yerin milattan önce 5. yüzyılda dini törenlerin yapıldığı salon olarak kullanıldığını ifade eden Engin, "Hıristiyanlık öncesi Roma döneminde dini törenlerin yapıldığı bu tür büyük salonlar ’Bazilika’ olarak biliniyor" dedi. Engin, höyükte bulunan Bazilika’nın kazı çalışmaları sonrasında açık hava müzesine dönüştürüleceğini vurguladı.

Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut da, bu yılki kazılara belediye olarak her türlü desteği verdiklerini ifade ederek, işadamlarından da destek istedi. Bulut, Oylum Höyük’ün açık hava müzesine dönüştürülmesi için gereken her şeyin yapılacağını bildirdi.
 

Ynt: Oylum Höyük

ARKEOLOGLAR 14. DÖNEM OYLUM KAZILARI İÇİN KİLİS’E GELDİ

14 yıldan beri Oylum Höyük’te sürdürülen kazıların devam etmesi maksadıyla Hacettepe Üniversitesi ile Heidelberg Üniversitesinden oluşan ekip , Kilis’e gelerek kazı merkezine yerleşti. Bu yıl da Prof. Dr. Eğnin Özgen başkanlığında sürdürülecek olan kazılar için finanse edilecek tahsisatın beklendiği şu anda , geçen yıl elde edilen bulguların değerlendirmeye tabi tutulduğu bildiriliyor.

Oylum Kazı Başkanı Prof. Dr. Engin Özgen, konu hakkında yaptığı açıklamada, tasarruf tedbirleri dolayısıyla bu yıl gönderilecek olan ödenek kadar kazı yapabileceklerini , ödeneğin hiç tahsil edilmemesi durumunda ise geçmiş yıllarda elde edilen bulguların değerlendirileceğini belirtti… 14 yıldan bu yana Güney Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük höyüğü olma özelliğine sahip olan Oylum Höyük’te bazen yüzeyde ve bazen de sondaj usulü inilerek kazılar yapılmış ve bu yıla kadar yapılan çalışmalardan M.Ö. 5 bin yılına ait bulgulara rastlanmıştı.

Bazen küp, bazen toplu ve bazen de tek olarak ortaya çıkarılan mezarlardan, toplanan kemiklerin Heidelberg Üniversitesinde değerlendirilmesinden sonra , yöre insanının M.Ö. 5 bin yıllarında dahi üzüm ve zeytincilik yaptıkları tespit edilmişti.
 

Ynt: Oylum Höyük

Kilis'te 7500 yıldır kesintisiz iskan var

Kilis Oylum Höyük'te 14 yıldan beri sürdürülen kazılara başkanlık eden arkeolog Prof. Dr. Engin Özgen, "Oylum Höyük'te yürüttüğümüz kazı çalışmaları, en eski Kilis diyebileceğimiz bu alanda yaklaşık 7500 yıldan beri kesintisiz bir iskanın varlığını ortaya koymaktadır" dedi.

Höyüklerin tahribata uğramasından büyük üzüntü duyduğunu belirten Özgen, şunları söyledi: "İzerinde yaşadığımız vatanımız, binlerce yıl boyunca çeşitli kültürlere ve uygarlıklara ev sahipliği yapmış olup, içinde nice zenginlikleri barındırmaktadır.

Kilis ve çevresi de gerek konumu, gerekse verimli toprakları nedeniyle çeşitli kültür ve uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Kilis'in binlerce yıl önceye uzanan tarihi ise arkeolojik çalışmalar sonucunda anlaşılabilecektir.

Kilis ve çevresinde yürütülen ilk arkeolojik araştırmalar, 1960'lı yıllarda, ıstanbul İniversitesi'nden merhum Prof. Dr. Bahadır Alkım tarafından gerçekleştirilmiştir.

Alkım, araştırma raporlarında, Oylum Höyük'ün de aralarında bulunduğu Kilis çevresindeki birçok höyükten bahsetmiştir. Daha sonra 1960'lı yılların sonlarında ise bir ıtalyan araştırma ekibi, Gaziantep sınırları içerisinde, daha çok bölgenin tarihi coğrafyası üzerine odaklanan bir çalışma yapmıştır.

Bu çalışmada, Kilis çevresindeki bazı höyüklerden de sözetmiştir. Bölgede gerçekleştirilen kazı çalışmaları ise, halen ekibimizce yürütülmekte olan Oylum Höyük kazıları ile daha önce Gaziantep Müzesi tarafından Leylit Höyük'de yapılan kurtarma kazılarından oluşmaktadır.

Oylum Höyük'de yürüttüğümüz kazı çalışmaları, en eski Kilis diyebileceğimiz Oylum Höyük'de yaklaşık 7500 yıldan beri kesintisiz bir iskanın varlığını ortaya koymaktadır. Oylum Höyük'ün özellikle Tunç Çağları'nın (yaklaşık M.Ö. 3000-1100/ 1000) bazı evrelerinde, çerçevedeki yerleşmeleri kontrol eden bir şehir devleti kimliğine sahip olduğunu düşünüyoruz.

Oylum Höyük'de yürüttüğümüz kazı çalışmalarına ek olarak 2000 yılından itibaren genel olarak Kilis ıli sınırları içerisindeki alanda kapsamlı bir yüzey araştırması yapmaya karar verdik.

Yüzey araştırmaları ile Kilis sınırları içerisinde yeralan arkeolojik alanların daha iyi korunabilmesi amacıyla bölgenin arkeolojik ören yerlerinin envanteri çıkartılması hedeflenmiştir.

Oylum Höyük'de günümüze kadar yürütülen kazı çalışmaları, binlerce yıllık bir stratigrafik süreklilik ortaya koymuştur. Böylece bundan sonra yüzey malzemelerinin bu bölgesel kronolojiye göre değerlendirilmesi mümkün olabilecektir.

Ayrıca Oylum Höyük çeşitli dönemler boyunca bölgesel bir merkez konumundadır. Oylum Höyük ile çevredeki daha küçük olan yerleşmeler arasındaki ilişkiler bu merkezlerin tarihlendirilmesinden sonra mümkün olabilecektir.

Kilis çevresinde yürüttüğümüz bu çalışmaları önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi düşünüyoruz."



KENT (Kilis) Sayı: 11724
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst