Osmanlı'da Ordu Düzeni

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan behicefe Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,432

behicefe

Zirve
Mesajlar
1,395
Tepkime Puanı
1
Yer
aydın-koçarlı
Geçenlerde Sedat'larla Osmanlı'daki bazı askeri düzenleri konuşurken bu konuların az bilinir olduğunu fark ettim. Zira geçen yılki gece fotoğraf safarimizin bir noktasıda Karaköy girişindeki Azapkapı ve osadaki Saliha Sultan Meydan çeşmesi idi. Bir çoğu için ızdırap olduğu sanılan azap aslında Osmanlı'nın bir askeri gücüdür.Azab veya azap, Osmanlı devletinde çoğunlukla garnizon askeri olarak görev yapan bir askeri birimdir. Sözcüğün anlamı "bekar erkek"tir. Henüz evlenmemiş genç erkekler azab yazılabilirlerdi.Gönüllülerden oluşan yayalardır.Savaşta ordunun en önünde yer alırlardı.

Azablar Osmanlı ordusunun Anadolu'daki yaya askerlerinin çoğunluğunu oluştururlardı ve yerleşim birimlerinin güvenliğinin sağlanması, kalelerin savunulması gibi görevleri yerine getirirlerdi.

Azablar yükseliş döneminde Osmanlı seferlerinin değişmez bir parçasıydı. Meydan savaşlarındaki görevleri ordu merkezinin ön tarafında, yeniçerilerin ilerisinde durmaktı. Hafif donanımlı olan azab askerleri düşman ordusunda Osmanlı merkezinin zayıf olduğu kanısını uyandırır ve bu durum padişahın tuğunun da bulunduğu merkeze doğru bir saldırı başlatılmasına yol açabilirdi. Beklenen bu saldırı gerçekleşirse, azablar düşman birliklerine ok atarak ilerleyiş sırasında kayıp vermelerini ve özellikle düşman süvarisinin saf düzeninin bozulmasını sağlamaya çalışırlardı.

Düşmanla yakın temasa giren azab birliği geri çekilerek ya da kaçarak gerisindeki yeniçeriler ve topçu birliklerinin ateş açmaları için alan yaratmaya çalışırdı. Bu arada Osmanlı ordusunun kanatlarını oluşturan tımarlı sipahiler için merkeze yüklenen düşman ordusunu kanatlardan vurma fırsatı doğabilirdi. Azapları takip ederken safları daha da bozulan düşman ordusu, tahkim edilmiş yeniçeri siperlerine ve onların arkasındaki daha ağır donanımlı, daha iyi eğitilmiş profesyonel askerlere çarpardı.

Azab askerlerinin temel donanımı ok, yay, eğri kılıç ve savunma için bir kalkandan oluşurdu. Çoğunlukla zırh giymezlerdi, bu da gerektiğinde daha hızlı geri çekilebilmelerini sağlardı. Bazı savaşlarda yeniçeriler gibi kazdıkları siperlerin içine süvariye karşı kazıklar yerleştirerek bunların arkasından ok atışı yaptıkları kaydedilmiştir. Kara ordusu dışında, donanmada görevli deniz azapları da vardı.Aynı zamanda, Osmanlı Ordusunda meydan savaşlarında en ön safta yer alan, azab askerlerinin, esas amaçları olan karşıdaki düşmanın elit birliklerini yorma görevleri sırasında hafif silahların kısa zamanda kullanılmaz duruma gelmesi ve ağır silahların kuşanmalarının aldığı zaman çoğu kez bulunamadığında tokat atmaya başlamaları ile askerler arasında yiğitliğin eriştiği son nokta olarak görülmeye başlanmış ve bunun üzerinde popülarite kazanmıştır. Sesi ile düşmanın üzerinde yarattığı psikolojik etki sebebiyle zamanla geliştirilmiştir. Bazı rivayetlere göre askerler çıplak elleriyle mermerler üzerinde tokat alıştırmaları yapmışlardır.Osmanlı tokadı burdan gelmektedir. Daha sonraları Delil aynı zamanda Deliler olarak adlarılan bir grup oluşturulmuştur.
 

Etiketler
Ynt: Osmanlı'da Ordu Düzeni

Osmanlı Devlet Ordusu ise Kapıkulu Ocağı, Eyalet Askerleri, Kara Okulları, Osmanlı Hava kuvvetleri, Donanma-yı Hümayun ve diğer birliklerden müteşekkildir.

Bunlar kendi iç düzenlerinde ise şöyle ayrılır.

1) Kapıkulu Ocağı

Kapıkulu Piyadeleri ve Kapıkulu Süvarileri olarak ikiye ayrılır.

a) Kapıkulu Piyadeleri

Acemi Ocağı
Yeniçeri Ocağı
Cebeci Ocağı
Topçu Ocağı
Humbaracı Ocağı
Lağımcılar

b) Kapıkulu Süvarileri

Silahtar
Sipahi
Sağ Ulufeciler
Sol Ulufeciler
Sağ Garipler
Sol Garipler

2) Eyalet Askerleri Yerli kulu, Serhat Kulu ve Topraklı süvarisi olarak ayrılır.

a) Yerli Kulu

Azap (Azab)
Sekban
Tüfenkçi
İcareli
Müsellem

b) Serhat Kulu

Deliler
Gönüllü
Besli

c) Topraklı Süvarisi

Tımarlı Sipahiler
Akıncılar

3) Kara Okulları

Kara Harp Okulu
Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn

4) Osmanlı Hava Kuvvetleri

Osmanlı Hava Kuvvetleri
Tayyare Mektebi

5) Donanma-yı Hümayun

Osmanlı Donanması
Kaptan-ı Derya
Haliç Tersaneleri
Forsa (kürekçi)
Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn

6) Diğer birimler ise yeni kurulan (3. Selim ve 2. Mahmut döneminde)


Asakir-i Mansure-i Muhammediyye
Nizam-ı Cedid
Sekban-ı Cedid


Askeri bütçe ise Ulufe,Has, Zeamet ve Tımardan oluşturulurdu.
 

Ynt: Osmanlı'da Ordu Düzeni

Gelelim Deliler'e

DelilerOsmanlı kara ordusuda görevli bir askeri birliğin ismidir.

Asıl olarak kendilerine kılavuz, rehber manasına gelen delil ismi verilmesine karşın, cesur ve korkusuzca düşmana atılmaları nedeniyle halk arasında deli olarak anılmışlardır. Üzerlerine ayı,pars,aslan veya sırtlan postundan kılları dışarıda şalvarlar giyerlerdi. Başlarında tüylü bir miğfer, ellerinde de yine tüylü bir kalkan bulunurdu. Ayaklarında mahmuzlu çizmeleri vardı. Deli adını almalarının sebebi gönüllü 20-25 yaş arası gençlerden oluşmalarıydı ve savaşlarda ordunun en ön saflarında çarpışmalarıydı. Bayraklarında "Kaderde ne varsa o gelir başa" yazılıydı.

Türkler, Boşnaklar, Hırvatlar, ve diğer slav halklarından oluşturulan Osmanlı birlikleri. Rumeli beylerbeyi ve serhat beylerinin maiyet askerleri arasında yer alırlar. En tehlikeli görevlere korkusuzca atılmaları yüzünden bu ismi aldılar. Korkutucu bir görünümleri vardı. silah olarak eğri pala, kalkan, mızrak ve bozdoğan taşıyan deliler, başlarına pars ya da benekli sırtlan derisinden yapılmış bir başlık giyerlerdi. Kalkanlarını da yine kuş tüyleriyle süsleyen delilerin giysileri aslan, kaplan ve tilki postundan, şalvarları da ayı ya da kurt derisindendi. Ayaklarına ise "serhatlik" denen sivri burunlu mahmuzlu bir çizme giyerlerdi. Sonradan giysilerinde değişiklik yapıldı, 17.yy'dan itibaren başlarına bir arşın uzunluğunda siyah kuzu derisinden üstü sarıklı bir kalpak giymeye başladılar. Gözünü budaktan sakınmayan yürekli ve korkusuz kişiler oldukları için efsanevi bir ünleri vardır.

Bir rivayete göre de ıslatılmış mermer üzerine çıplak elle tokat atarak talim ederlerdi. İri yarı adamların ellerinde sadece bir kalkanla ve dahi kimi zaman o bile olmaksızın üzerlerine saldırdığını gören düşman askeri ne olduğunu anlayamadan, mermere meydan okuyan meşhur Osmanlı tokadıyla karşı karşıya gelir, ve bunun nasıl bir şey olduğunu anladığında ya ölü ya da artık savaşamayacak denli sakat bir asker olurdu. Osmanlı tokadı deyimi buradan çıkmıştır.
 


Ynt: Osmanlı'da Ordu Düzeni

behicefe' Alıntı:
Vaktim oldukça inşallah resimleriyle de destekleyerek diğer birlikleri de yazmaya ve açıklamaya çalışacağım.
Sayın efe izninizle bir açıklama ilave etmek istiyorum. Yukarıda yapılan sınıflandırmada 1. Katagorideki askerler yani kapı kulları, Devşirmelerden oluşurdu. İkinci katagoride sınıflandırılanlar ise Türk halkından oluşurdu.
İşin garip tarafı düşmanla doğrudan muhatap olanlar ölenler, öldürenler Türk asıllı olanlardı ve çoğu zaman 1. Katagoridekilere sıra gelmeden savaş biterdi. Ve dahada acısı savaştan elde edilen ganimetlerden çoğu zaman savaşa dahi girmeyen bu Türk olmayan unsurlar faydalanır, Türkler ise ancak yağmadan pay alırlardı.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,788
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst