Onbin Yıllık İran Medeniyeti, İkibin Yıllık Ortak Miras Sergisi Açılıyor

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,035

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla 2009 Türkiye-İran Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında Onbin Yıllık İran Medeniyeti ve İkibin Yıllık Ortak Miras konulu sergiye ev sahipliği yapıyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile İran İslam Cumhuriyeti, Kültürel Miras, El Sanatları ve Turizm Kurumu, İran Ulusal Müzesi Genel Müdürlüğü’nün işbirliğiyle hazırlanan ve protokol açılışı 1 Aralık 2009 Salı günü yapılacak olan sergi, Topkapı Sarayı Has Ahırlar bölümünde sanatseverlerle buluşuyor.

İran Ulusal Müzesi ile Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Askeri Müze, Sadberk Hanım Müzesi ve Millet Yazma Eserler Kütüphanesi koleksiyonlarına ait seçkin eserlerle İslamiyet öncesi ve İslamiyet sonrası olarak iki bölüm halinde düzenlenen sergi, İran coğrafyasında varlık gösteren geçmiş medeniyetlerin çivi yazılı tabletlerinden hat örneklerine, minyatür ve el yazmalarına, pişmiş toprak kaplarından çiniye, insan ve hayvan figürinleri ve heykellerden tekstil, sikke, maden ve ahşap eserlere kadar yaklaşık 300 eseri içeriyor.

İnsan yaşamı ve gelişimine elverişli doğal özelliklere sahip İran coğrafyasında yaşanan Eski Taş Çağı, Yeni Taş Çağı, Bakır-Taş Çağı, Bronz Çağı ve Demir Çağı’na ait eserler sergide kronolojik olarak sergileniyor. Bunlar arasındaki en önemli eserler İran’da yazının gelişimini ortaya koyan Elâm ve Ahameniş İmparatorluğu’na ait yazı ve kitabelerdir. Sergide önemli bir eser grubunu da İran’ın batısındaki Luristan bölgesine ait, formları, bezemeleri ve yapım teknikleriyle oldukça zengin bir çeşitlik gösteren bronz eserler oluşturuyor. İran’ın en önemli medeniyetlerinden Sasaniler’in maden eserleri de seçkin örnekleriyle sergide yer alıyor.

İran’ın İslami dönemine ait eserleri, Abbasî, Selçuklu, İlhanlı, İncu, Muzafferî, Celayirî, Timurî, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safevî ve Kaçar dönemlerinin iki ülke müzelerindeki seçkin seramik, çini, maden, el yazma kitap, tekstil ve ahşap örneklerinden oluşuyor.

Serginin diğer önemli bir bölümünde, İran ile Türkiye arasındaki diplomatik ve kültürel ilişkileri belgeleyen başyapıtlar sergileniyor. Topkapı Sarayı koleksiyonundaki eserlerin büyük bir bölümünü iki ülke arasındaki barışı pekiştirmek amacıyla, Osmanlı sultanlarına gönderilen diplomatik hediyelerle elçilik heyetlerinin getirdiği hediyeler oluşturuyor.


Topkapı Sarayı Müzesi-Has Ahırlar

Ziyaret Saatleri: Salı günleri hariç her gün 09:00-17:00

Gp 591461
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,429
Mesajlar
1,517,866
Kayıtlı Üye Sayımız
172,076
Kaydolan Son Üyemiz
Fevzican

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst