Okurlarımızın Tarifleriyle Ege'nin Ot Yemekleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,297

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Okurlarımızın tarifleriyle, Ege'nin ot yemekleri

Görkem Gün

Giriş tarihi : 25.03.2011, Cuma 16:05 Güncelleme : 16:05

Birbirinden hamarat Yeni Asır okuyucuları, sağlık deposu, lezzeti dillere destan Ege otlarıyla yapılan zeytinyağlı yemek tarifleri verdi. Ayrıca bir de ustadan destek aldık. Tam mevsiminde otları hafta sonunun olayı yaptık

Ege Bölgesi, kendine has özellikleri ile tarih boyunca adından söz ettirerek köklü kültürünü günümüze taşımıştır. Hele hele mutfağının lezzetleri, her zaman büyük ilgi odağı olmuştur. Yeme-içme kültürü yaşamımızda çok önemli bir yere sahip olduğu için, vazgeçilmez lezzetlerin formülleri de nesillerden nesillere aktarılarak günümüze ulaşmıştır.
Ege mutfağı en çok otlarıyla ünlüdür. Kitaplara, filmlere konu olan bu otlar, uzun yaşamın da anahtarıdır adeta. Çeşitleriyle mutfaklara zenginlik katan Ege'nin otları, dünya yemek kültüründe de apayrı bir yere sahiptir.

[attachment=1]

ÇOK KÜLTÜRLÜ
Ege Mutfağı, çok kültürlülüğü de simgeler. Türkler, Rumlar, Museviler, Levantenler, Boşnaklar ve Arnavutlar bu kültüre katkıda bulunarak yemek çeşitliliğini zenginleştirip yepyeni bir kültür oluşturmuşlardır çünkü.
Ege otları arasında; radika, çibez, şevket-i bostan, deniz börülcesi, arapsaçı, turp otu, hardal otu, bambul, dağlama, eşek dikeni, eşek marulu, kazayağı, kenger, hindiba, gelincik, marata, tarla çakısı, tarla çivisi, kışkış, köremen, sakız, su teresi, gelincik labada, sinirotu, helvacık, kuşkonmaz, stifno ve yaban enginarı yer alıyor.
Bunlardan oluşan lezzetler ise tarif edilemeyecek kadar çok... Kimileri otları Ege'nin meşhur zeytinyağları ile pişirirken, kimileri de damak tadına göre etli yemek yaparak sofralarını zenginleştiriyor.
Bu yemeklerin sırrı, otların mümkün olduğunca az haşlanıp yeşil rengini koruması, limon suyu ve asidi 0.5'ten az olan sızma zeytinyağı ile tatlandırılarak ılık yenmesidir. (Bu bilgi kulağınıza küpe olsun.)

YEMEK LİSTESİ
Ot yemekleri arasında kabak çiçeği dolması, acı ot kavurması, papucaki, silkme, ısırgan salatası, kuzu etli şevket-i bostan, zeytinyağlı turp otu, ebegümeci dolması, koçinüsto, gelincik böreği, radika salatası, domatesli börülce, kirmen kabağı ekşilemesi, devetabanı otu kavurması, sütlü ebegümeci, kazayağı salatası, eşek turbu sündürmesi gibi birbirinden farklı isimlerle anılan birçok çeşit yer alıyor.
Ege otlarının şimdi tam zamanı. Tarifleri bir usta ve yemek yarışmamıza katılan okurlarımızdan aldık. Ot yemeklerini siz de evinizde rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun...

TÜM OTLAR YARARLIDIR
Ege otları sadece lezzet deposu değil, aynı zamanda sağlık depesodur. Özellikle antioksidan değeri taşıyan otlar beslenmemizde önemli bir yere sahiptir. Ne kadar bol tüketirsek o kadar sağlıklı bir yaşamın kapısını aralamış oluruz. Radika, hindibağı, hardal otu antioksidan değeri taşır. Ayrıca ürik asit toplanmasını engelleyen otlar da vardır. Eşek helvası, yabani kuşkonmaz bu tür otlara örnektir.
Bu otlar da vücut için çok yararlıdır. Enginar ve baklayı yanyana tükettiğinizde karaciğerinizi temizlemiş olursunuz. Ebegümeci tam bir demir deposudur. Deniz börülcesi, iyot lezzetiyle salataları süsler, lezzet verir, zenginleştirir. Sağlığımız için gerekli mineral tuzlarını büyük oranda sağlar. İdrar söktürücü, temizleyici, güçlendirici ve iştah açıcı özellikler içerir.
Şevket-i bostan, karın ağrısıyla birlikte görülen sindirim sorunlarına iyi gelir. İshale iyi gelir ve idrar söktürür.

LEVENT USTA'DAN BİR TARİF
YUMURTALI ISIRGAN

(4 kişilik)
MALZEMESİ
* Bir bağ ısırgan otu
* 1 adet pırasa
* 1 adet kurusoğan
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* 1 diş sarımsak
* 4 yumurta
* 4 adet taze soğan
* Birkaç adet çuçka biberi
YAPILIŞI
* Isırgan otları, pırasa, taze soğan yıkanır, temizlenir ve kıyılır. Bir tavada zeytinyağı, çuçka biber, sarımsak bir taşım karıştırılır. Sarımsağın yanmamasına dikkat edilir. Ardından tencerenin içine ısırgan, pırasa, soğan eklenir. Hepsi bir arada sotelenir. Pişme kıvamına gelince üstüne yumurtalar kırılır ve sıcak olarak servis yapılır.

OKURUMUZ YASEMİN KUTLAY
ARAPSAÇLI KURU FASULYE

MALZEMESİ
* 250 gr. kuru fasulye
* Yarım kilo arapsaçı
* 1 soğan
* 1 çay kaşığı un
* Yarım limon
* Yettiği kadar tuz
YAPILIŞI
Fasulyeler haşlanır. Arapsaçları dikkatle ayıklanır. Bol suyla 7-8 kere yıkanır. Tencereye soğan doğranır. Zeytinyağı ile hafif kavrulur. Bir çay kaşığı un ve tuz ilave edilir. Üzerine haşlanmış fasulyeler ve arapsaçları ilave edilir. Su konularak pişirilmeye bırakılır.

OKURUMUZ ŞENGÜL NİŞANCI
ZEYTİNYAĞLI EBEGÜMECİ SARMASI

MALZEMESİ
* Yarım kilo ebegümeci
* İki su bardağı pirinç
* Birer demet nane, maydonoz ve dereotu
* Bir yemek kaşığı salça
* Bir tatlı kaşığı karabiber ve kuru nane
* Bir demet yeşil soğan
* Yettiği kadar tuz
YAPILIŞI
İlk önce zeytinyağlı bol yeşillikli bir dolma içi hazırlanır. Daha sonra ebegümeci yapraklarını yıkayıp sıcak suya batırıp çıkarın. Sonra hazırlanan dolma içi ile sararız. Üzerine biraz sıcak su koyup kısık ateşte pişiririz. Su kaynayınca üzerine biraz zeytinyağı koyurur. Kapağı açmadan soğumaya bırakılır. Arzuya göre sarımsaklı yoğurt ile ya da limon sıkılarak servis edilir.

********************************************************************************************
Alıntı: http://www.yeniasir.com.tr/Alisveris/2011/03/26/okurlarimizin_tarifleriyle_egenin_ot_yemekleri

Cavid Sezen

578709327942
 

Etiketler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,434
Mesajlar
1,517,905
Kayıtlı Üye Sayımız
172,080
Kaydolan Son Üyemiz
yusuf75

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst