Nesli Tehlikede Olan Saz Kedisi Koruma Altına Alınıyor

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ceranus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,791

ceranus

Tabanvay-Offroad Grubu
Mesajlar
11,960
Tepkime Puanı
11
Yer
ANKARA
Nesli tehlikede olan saz kedisi korunacak. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından başlatılan "Saz Kedisinin İzinde" projesi kapsamında gelecek nesillere saz kedilerinin aktarılması ve türün sağlıklı neslinin devamının sağlanması planlanıyor.


Sazkedisi


WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genellikle deniz, göl ve nehir kenarlarında yer alan sazlık ve çalılık alanlarla ormanlarda yaşayan saz kedisini iri bir yaban kedisi olarak nitelendirdi.

Yetişkinlerinin av köpeği boyutlarında olduğunu anlatan Baştak, saz kedilerinin doğadaki önemli ve faydalı türlerden biri olduğunu ifade etti. Baştak, şunları söyledi:

"Kuşlar, tavşanlar, kemiriciler, yılan ve kertenkelelerle bazen leşlerle beslenirler. Bütün bunlar, saz kedilerinin en iyi şekilde üreyip popülasyonlarını arttırmasına yardımcı olurken doğadaki ölü hayvanların da ayıklanmasını sağlar. Saz kedileri aynı zamanda yaban domuzu, ev faresi ve sıçan türleri ile kertenkele ve yılanların sayılarını da dengede tutar. Renk ve desenleri çok farklılık göstermekle birlikte boz renkli ve ayaklarında benek-desenler bulunmaktadır. Kuyruk ucunda da koyu renkte halkalar bulunur. Gece ve gündüz her zaman aktiftirler. Yavrularını ağaç altlarında korunaklı yuvalarında doğurup büyütürler ancak doğan yavrular diğer saz kedileri, çakal, kuyruk süren ve domuzlar tarafından avlandığı için yaşama şansları düşüktür."

Baştak, saz kedilerinin Türkiye'de Ege, Orta Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde çok nadir olarak yaşadıklarını belirterek, Köyceğiz Gölü, Bafa Gölü ve Dalaman Nehri civarı, Manavgat Çayı civarındaki sazlıklar, Hatay Asi Nehri, İskenderun Körfezi çevresindeki sazlık ve sulak alanlar, Eskişehir Porsuk çayı sazlıkları, Kütahya civarı ve Ağrı Dağı çevresindeki sulak alanlarda çok az sayıda saz kedisine rastlandığını bildirdi.

Nesli tehlike aslında

Yaşam ve beslenme alanlarının yetersizliği ve insan etkisi nedeniyle saz kedilerinin neslinin tükenmek üzere olduğuna dikkati çeken Baştak, bu nedenle avlanmasının yasak olduğunu anlattı.

Hazırladıkları projeyi saz kedilerinin neslinin varlığını sürdürebilmesi için çok uygun şartlara sahip olan Adana'daki Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında uygulayacaklarını belirten Baştak, "Alanda, ağaca tırmanarak avlanabilen tek büyük memeli türü saz kedisidir. Ayrıca yuvalama alanı olarak çok fazla seçeneğe sahiptir. Bu açıdan da gelecek nesillere saz kedilerinin aktarılması ve türün sağlıklı neslinin devamı için Akyatan ülkemizdeki en uygun yerlerden biridir" dedi.

Türkiye'deki saz kedisi sayısıyla ilgili sistemli araştırmalara dayalı veriler bulunmadığına işaret eden Baştak, Akyatan'da, bu türün korunması ve varlığını sürdürmesi açısından çok önemli bir çalışma yapılacağını söyledi.

Sayıları ilk defa belirlenecek

Bu ay başlayan saha çalışmalarının birinci hedefinin, Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme sahasında saz kedisi sayısının belirlenmesi olduğunu ifade eden Baştak, şunları kaydetti:

"Saha çalışmaları Ekim sonuna kadar devam edecek. Daha sonraki süreçte saz kedisinin korunmasına yönelik hem yerel hem de ulusal bazda farkındalık çalışmaları başlatılacak. Adana Çevre ve Orman Müdürlüğü, Doğa Koleji işbirliği ile gerçekleştirilen çalışma kapsamında, özellikle yerel okullarda saz kedisinin yeni nesiller tarafından sahiplenilmesi amacıyla bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilecek.

Proje, saz kedisinin tüm bölgedeki popülasyonunun belirlenmesi, türe yönelik tehditlerin tespiti ve türün korunmasına yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarını kapsıyor. Projenin amacı bugüne kadar Türkiye'deki popülasyonları tespit edilmemiş olan saz kedilerinin popülasyonunun öncelikli olarak Adana Akyatan'da belirlenmesi. İlerleyen yıllarda popülasyonun tespit edilmesi için saz kedisinin görüldüğü diğer alanlarda da projeler yapılması öngörülüyor."

Alıntı:CNNTÜRK
 

Etiketler
Ynt: Nesli Tehlikede Olan Saz Kedisi Koruma Altına Alınıyor

Sazkedisi, iri bir yaban kedisidir. Ergin bireyler av köpeği boyutlarında. Renk ve desenleri çok farklılık göstermekle birlikte boz renkli ve ayaklarında benek-desenler bulunmakta.

Kuyruk ucunda da koyu renkte halkalar bulunur. Gece ve gündüz her zaman aktiftirler. Yavrularını ağaç altlarında korunaklı yuvalarında doğurup büyütürler. Ancak doğan yavrular diğer saz kedileri, çakal, kuyruk süren ve domuzlar tarafından avlandığı için yaşama şansları düşüktür. Her batında doğan 3-5 yavrudan ancak bir, ikisi bir yaşına gelebilmektedir.

Deniz, göl ve nehir sistemlerinde yer alan sazlık ve çalılık alanlar ile ormanlarda yaşarlar. Kuşlar, tavşanlar, kemiriciler, yılan ve kertenkeleler ile bazen leşlerle beslenirler. Bütün bunlar, sazkedilerinin en iyi şekilde üreyip populasyonlarını arttırmasına yardımcı olurken, doğadaki ölü hayvanların da ayıklanmasını sağlar. Saz kedileri aynı zamanda yaban domuzu, ev faresi ve sıçan türleri ile, kertenkele ve yılanların sayılarının da dengede tutulmasını sağlar. Bu özellikleri nedeniyle saz kedileri doğadaki önemli ve faydalı türlerden biridir. Saz kedileri ülkemizde Ege Bölgesi, Orta Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesi’nde çok nadir olarak yaşamaktadır. Köyceğiz Gölü, Bafa Gölü ve Dalaman Nehri civarı, Manavgat Çayı civarındaki sazlıklar, Hatay Asi Nehri, İskenderun Körfezi çevresindeki sazlık ve sulak alanlar, Eskişehir Porsuk çayı sazlıkları, Kütahya civarı ve Ağrı Dağı çevresindeki sulak alanlarda çok az sayıda saz kedisine rastlanmış ya da avcı ve doğa gözlemcilerinden kayıtlar edinilmiştir.

Ancak tüm bu alanlarda saz kedilerinin yaşam ve beslenme alanları çok yetersiz olduğundan ve insan etkisiyle bu alanlar giderek daraldığından sazkedilerinin nesli tükenmek üzeredir. Avcılık, doğal yaşam alanı kaybı, bataklıkların tarım alanına dönüştürülmesi, kemirgenlerle mücadele sonucu avlandığı hayvanların azalması gibi nedenlerin sonucu sazkedisi ülkemizde “nesli tehlike altında” bulunan türler arasındadır. Bu nedenle sazkedisinin avlanması yasaktır.



Sazkedisinin ülkemizde yaşadığı yerlerden biri Adana Akyatan’dır. Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 15,304 hektar genişliğinde olup, tarım arazileriyle çevrilidir. Burası saz kedilerinin neslinin varlığını sürdürebilmesi için çok uygun şartlara sahiptir. Üç tarafı deniz ve lagünle çevrili olan Akyatan, türün besinini oluşturan kuş, kemirgen, sürüngen ve sucul canlıları ile sazedileri için ideal bir doğal yaşam alanıdır. Doğal bitki örtüsü, sazkedilerinin besin kaynaklarından biri olan kemirgen türlerinin yeterli sayıda bulunmasına olanak sağlar. Gölde yaralı ve sakat kuşlar ile balıkları avlar. Deniz kıyısında balık ve yengeç ve deniz kaplumbağası ölüleri bulur. Alanda, ağaca tırmanarak avlanabilen tek büyük memeli türü sazkedisidir. Ayrıca yuvalama alanı olarak çok fazla seçeneğe sahiptir. Bu açıdan da gelecek nesillere saz kedilerinin aktarılması ve türün sağlıklı neslinin devamı için Akyatan ülkemizdeki en uygun yerlerden biridir.


Oysa, ülkemizdeki saz kedilerinin populasyon durumları hakkında sistemli araştırmalara dayalı veriler bulunmamaktadır. Ancak uzmanlara göre, saz kedisinin var olduğu diğer yerlerde çok az sayıda birey yaşamakta; buna karşılık Akyatan, bu türün korunması ve varlığını sürdürmesi açısından çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Yine de Akyatan’da yaşayan saz kedilerinin popülasyonu bugüne kadar belirlenebilmiş değildir. Alanda yapılan bazı yüzeysel gözlemler dışında sistemli bir sayım yapılamamıştır. Nesli tehlike altında olan bu türün popülasyon durumunun belirlenmesi ve düzenli izleme çalışmalarının yapılması önem taşımaktadır.

Diğer yandan, zaman zaman tarlaların sınırında dolaşan, lagünde avlanan saz kedileri, tarla bekçileri veya avcılar tarafından avlanmaktadır. Yoğun tarım ilaçlarının kullanımı sonucunda ölen kemirgen ve kuşları besin olarak tüketmesi, tarlalardan süzülen tatlı suları içmesi sonucu tarla kıyılarında ölü sazkedisi cesetlerine de rastlanmaktadır. Bu durum, nesli tehlike altında olan türün ülkemizdeki varlığı ve geleceği açısından endişe vericidir. Çoğu kez yanlışlıkla karakulak, vaşak, yaban kedisi ile karıştırılan sazkedileri hakkında insanların bilgilendirilmesi ve koruma çalışmalarına desteklerinin sağlanması çok önemlidir.
 

Ynt: Nesli Tehlikede Olan Saz Kedisi Koruma Altına Alınıyor

iki elin parmak sayıları kadar var mıdır acaba..
Keşke sistematik bir çalışma ile koruma altına alınabilse ve çoğalabilse ' SAZ KEDİLERİ '...
Gerçekten çok üzüldüm bu habere..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst