MOTOR DEĞİŞİMİ İÇİN YASAL KURALLAR

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan BIM01 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 73,302

BIM01

Kamp II
Mesajlar
393
Tepkime Puanı
0
Yer
ELAZIĞ
arkadaşlar malum benzin ve lpg fiyatları ile sıkıntılar dogunca motor değişimi icin araştırma yapıyorum burada gorduğum yazıları veya sizin bilgi ve deneyimlerinizi toplayalım bellimi olur hepimiz dizel bir motor takabiliriz..

istenilen belgeler aşagıda

1. Tip Onayı Belgesine istinaden uygunluk belgesiyle tescil işlemi yapılmış olan araçlar üzerinde yapılacak motor değişikliğinde, ülkemizde yürürlükte olan ilgili yönetmeliklerin güncel seviyelerini sağlayan motorlar kullanılmalıdır.

2. İmalat Yeterlilik Belgesine istinaden teknik belgeyle tescili yapılmış araçlar üzerinde yapılacak motor değişikliğinde, ilgili yönetmeliklerin en az temel seviyesini sağlayan motorlar kullanılmalıdır.

3. Motorun gücü vb. genel özelliklerini etkileyecek, parça değişiklikleri, tadilat seti kullanımı veya işlemci programlarında değişiklik yapılması durumunda, egzoz emisyon ve araç gürültüsünün ilgili yönetmelikler de belirtilen değerler içinde kaldığı tevsik edilmelidir.

Orijinal tipinin haricindeki motor değişikliğinde;

-Aracın imal yılı (modeli) esas alınarak aynısı veya daha sonra imal edilen motorlar kullanıldığında ve Motor Mukayese Raporunda benzinli araçlarda %30 dan fazla güç farkı, dizel araçlarda %50 den fazla güç farkı olmadığında, tadil edilen motor için egzoz emisyonu ve araç dış gürültüsünün ilgili yönetmeliklere göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu aranmayacaktır.

-Güç farkının yukarıda belirtilen değerlerden daha fazla olması veya aracın imal yılından (modeli) daha önce imal edilen motor kullanılması durumunda ya da yakıt sisteminin benzinli motordan dizel motora, dizel motordan benzinli motora tadil edildiğinde, tadil edilen motor için;

- Egzoz emisyonu:70/220/AT veya 88/77/AT,

- Araç dış gürültüsü: 70/157/AT veya ECE-R 51,

- Motor gücü: 80/1269/AT,

- Dizel Egzoz Dumanı: 72/306/AT,

Yönetmeliklerine göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu aranacaktır. Proje ekleri: Mukayese raporu, aranıyorsa tip onay belgesi veya teknik servis raporu, Ruhsat aslı veya noter tasdikli sureti, motor faturası (marka, tip, yakıt türü bilgileri olacak)

Aracın orijinal tipindeki motor, yenileme işlemi yapılmış olanlar dâhil, kullanıldığı takdirde, bu Ekin madde 4.1.1 ve madde 4.1.2 hükümleri uygulanmaz. Sınırlı tadilat bildirimiyle, proje gerektirmeden değişiklik yapılır. Aracın orijinal tipindeki motor (yeni, çıkma veya yenileme yapılmış olanlar dâhil) kullanıldığı takdirde, sadece Sınırlı Tadilat Bildirimi onaylanır.

Sınırlı Tadilat Bildirimi ekleri: Ruhsat aslı veya noter tasdikli sureti, motor faturası (marka, tip, yakıt türü bilgileri olacak), gerektiğinde orijinal motora ait bilgileri içeren kayıt (uygunluk belgesi, broşür, katalog, vb. Model yılı eski ancak özellikleri aynı (en az aracın imal yılının güncel seviyesinde), çıkma veya hiç kullanılmamış motorların tadilatında mukayese raporu ile proje düzenlenecektir.



bir sitede yazdıgına gore sıkıntı yok ...
Mevzuatı okursanız alt versiyon, üst versiyon demiyor.Önemli olan teknik belge-plan projedir. Eğer makine mühendisi teknik belge - plan projenizi onaylarsa sorun yok demektir. Her çeşit araca her motor monte edilebilir.Benzinliden dizele, dizelden benzinli veya hibrite her şekilde motor değiştirebilirsiniz. Bunu kısıtlayan tek şey aracın teknik özellikleridir. Siz 1200 motorlu arabaya 4800 motor takmaya kalkarsanız, zaten aktarma organları bunu karşılamaz, frenlerde aracı durdurumaz. Bu teknik belge- plan projeye hiç bir makine mühendisi de imza atmaz. Bence siz bu konuda işlem yapabilen bir motor ustası ile görüşün ve uygun seçenekler üzerinde somut olarak konuşunuz.

yalnız burda sorun makina muhendisinin cizdigi proje TSE tarafindan onaylanmaktadir.TSE projeleri sanayi bakanliginin AITM yonetmeligine gore inceler.

Tip Onayı Belgesine istinaden Uygunluk Belgesiyle tescil işlemi yapılmış olan araçlar üzerinde yapılacak motor değişikliğinde ülkemizde yürürlükte olan ilgili yönetmeliklerin güncel seviyelerini sağlayan motorlar kullanılmalıdır. İmalat Yeterlilik Belgesine istinaden Teknik Belgeyle tescili yapılmış araçlar üzerinde yapılacak motor değişikliğinde ilgili yönetmeliklerin en az temel seviyesini sağlayan motorlar kullanılmalıdır. Motorun gücü vb. genel özelliklerini etkileyecek, parça değişiklikleri, tadilat seti kullanımı veya işlemci programlarında değişiklik yapılması durumunda, egzoz emisyon ve araç gürültüsünün ilgili yönetmelikler de belirtilen değerler içinde kaldığı belgelemelidir. Sınırlı tadilat bildirimi ile proje gerektirmeden değişiklik yapılır.

Yani arkadaslar araciniza aynio marka ve ayni motoru yetkili serviste FATURA karsiligi taktirirsaniz.Makine muhendisi projesini cizerek TSE ye onaylattirabilir.Sonra siz proje ile muayeneye girip Ruhsatinizi yeniletirsiniz.

Ancaaak eger gidip farkli bir motor takarsaniz ''Motorun gücü vb. genel özelliklerini etkileyecek, parça değişiklikleri, tadilat seti kullanımı veya işlemci programlarında değişiklik yapılması durumunda, egzoz emisyon ve araç gürültüsünün ilgili yönetmelikler de belirtilen değerler içinde kaldığı belgelemelidir" bunu belgelemelisiniz. Bu belgeyi sanirim Istanbul Teknik Universitesinden temin edebiliyorsunuz.Fiyatida baya bir tuzlu olsa gerek ( bazı yerlerde 2000 - 3000 ) euro dıyorlar ama arkadaşın birisi bu sorunu şoyle cozmüş sonuçta fabrika bu motoru çıkarırken bu testlerın hepsını yapıyor ve size düşen bir tanıdık vasıtası veya daha önce bu işlemleri yapmış olan bir "muameleci" bulmak.)...O belgeyi ve raporlari da bir araya getirebilirseniz.Muhendis projesini o raporlara dayanarak cizer...TSE den onaylanirsa olay biter..


yaniii anladıgım kadarıyla bu iş oluyor ama ıyı bir muameleci ve baglantısı olan bir makine muhendisi bu işi yapabilir..
 

Etiketler
Ynt: MOTOR DEĞİŞİMİ İÇİN YASAL KURALLAR

Çok detaylı bilgiler. Okurken aklıma gelen soruların cevaplarını devamında buldum. Benim anladığım şu.

1- aynı tip ve/veya güçte motor (0 motor) takımına sorun yok proje lazım değil fatura yeterli.

2- farklı güç ve/veya güçte motor içn makine mühendisi projesi, yeni motorun bir takım test sonuçları belgelenir ispatlanır muayeneden geçer ruhsat alınır. Dizel benzin fark etmez birbirine geçiş mümkün.

Doğru mudur?
 

Ynt: MOTOR DEĞİŞİMİ İÇİN YASAL KURALLAR

bende şu şekilde anladım .


- Araca ait asıl ruhsatı,
- Aracın motor faturası (Değişimi yapılacak motorun, fabrika çıkışından -yurt dışı girişli ise gümrük beyannamesi değişimi yapan firmaya gelene kadar, aradaki bütün faturaların fotokopisi),
- Aracın motor değişim faturası (Motor faturasının araç sahibinin üstüne olması hususuna dikkat edilmesi, Noter satışı olması durumunda fatura ve araç sahibi arasındaki paralellik sağlanmalıdır),
- Motor değişimi yapan yerin ; Çıkan motor ile takılan motor arasında mukayese raporu (Tipi, Motor Gücü, Silindir Hacmi, Beygir Gücü) Kaşeli ve Antetli kağıda olması gerekmektedir.
motor değişimi işçilik faturası..

sonra tüvtürk muayene sonra trafıkte ruhsatın yenı motor numarası işlenmesi

2 soruyu bende aynı şekilde anladım..

index.php
 


Ynt: MOTOR DEĞİŞİMİ İÇİN YASAL KURALLAR

hocam şimdi motor ve araç üretiminin durması gerekmiş bu şartlar tamam gibi ama mantığa bakarsan işlem kolay ama bürokrasi işlemleri çok zormuş işini bilen sinir katsayısı çok yüksekte olan biri lazım ...bi çok kişi bürokrasiden bunalıp vazgeçmişler...

jeep 3.1 td olur ama o motor problemli ve güç dayanaıklılık açısından çok iyi deeğil diye duymuştum...mesela defendar için ford puma motoru kullanıyolarmış..fordun 3000 cc motorları bayağı var ve bayağı dayanıklı motorlar. olursa güzel olur..
 




Ynt: MOTOR DEĞİŞİMİ İÇİN YASAL KURALLAR

mrdnmz' Alıntı:
Hmmm. Yahu ne yaptın sen şimdi :smiley:

bende bilmiyomki ne yaptığımı kafam iyice karıştı ???...bence daha önce tecrübe edenlerin ortak bir cumlesi var..

bu işi daha yapmıi iyi bir muameleci bulun onun yönlendirmeleri ile bu işi yapın
 


Ynt: MOTOR DEĞİŞİMİ İÇİN YASAL KURALLAR

Merhabalar,
Ben bu motor işini yıllar önce birkaç defa yaptım.Sonra kanunda değişiklik yaptılar ve satın aldığım motor ve diğer ekipmanlar elimde patladı, parçalayıp sattım.
Şimdi 2000 model Hyundai Galloper II V6 3000 makine araba satınaldım, malum bu arabaların üretimi yıllar önce durdu şimdi başka modelleri başka isimle çıkıyor.
Bu arabaların 2.5 TDİ olanlarının motoru Sterex lerle aynı yani benim arabama o motor uyar, sanırım bu motor ülkemizde üretiliyor.
Benim niyetim bu işi kurcalamak bakalım bir sonuç çıkarabilirmiyim.
İlk iş olarak yeni senede ülkemizdeki fabrikaya bu konuyu iletip benim aracıma uygun 0 km motor satınalmak istediğimi bildirmek eğer üretimi yok ise bunu belgelemelerini istemek olacak.
Ondan sonra diğer işlemlere devam edeceğim.Bakalım ne olacak,
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
 

Ynt: MOTOR DEĞİŞİMİ İÇİN YASAL KURALLAR

niyazi bey artık bu konu hakkında olumlu olumsuz deneyimlerinizi yazmanızı sabırsızlıkla bekliyoruz..siz kapıyı aralayın biz geliyoruz arkanızdan
 



Ynt: MOTOR DEĞİŞİMİ İÇİN YASAL KURALLAR

birkaç bilgi daha

Mevzuatta motor hacmi ile alakalı sıkıntı yok. Önemli nokta MOTOR GÜCÜ.
Dizel dizel değişimişi için aynı veya + %50 güçlü motor
Benzinli benzinli değişimi için aynı veya %30 güçlü motor sınırı var.
Takılacak motor imal yılı aracla aynı veya daha yeni olacak.
Sanırım benzinli dizel - Dizel benzinli değişimde +/- %10 tölerans var.

Aynı motor tipi değişiminde değişimin yapıldığı yerde araç tadilat proje yetkisi olan bir makina mühendisinin projesi ve onun tse il md. alacağı uygunluk yazısı ile değişim yapılıyor.
Benzinli dizel veya tersi değişimlerde;
1. Araç veya motor imalatçısından gerekli tip onay belgesi ve uygunluk raporları alınacak.
Alınamıyırsa İTÜ bünyesindeki OTAM isimli kuruluştan testler yaptırılacak.



index.php



Gittik hurdacıdan bir motor aldık model, seri no, ve tipi yazıyor. Noterden alınacak sahiplik belgesinin üzerinde güç vs. yazıyormu?

Yavuz bey mrb.
Hurdacıdan veya aracını hurdaya çukarıp motorunu satan kişiden noterden sahiplik belgesi ile aldığınızda veya faturalı aldığınızda hurdaya çıkarılan aracan tescil belgesindeki güç hacim vs bilgiler geçerli.
Sıfır motor aldığınızda zaten motorun yanında teknik belgesi veriliyor.
Üretici firmadan alınacak TİP ONAY BELGESİ herzaman problemleri çözüyor.

1 ay kadar önce kamu ihalesinden aldığım 1993 Fargo aracım içinde sorunlar yaşadım.
Askam dan motor şasi numarası bildirerek tip onay belgesi temin ettim. Bu belge ile Trafik tescil memurları sorgusuz sualsiz tüm yanlışlıkları düzelltti.
Örnek Araç ruhsatı tip N1. N1G olarak düzeltildi.
Araç ruhsatı 5 kişi 5+1 olarak düzeltildi.
Araç tipi As 250 PW 250 olarak düzeltildi.
Araç gücü 80 HP 100 Hp olarak düzeltildi.

Bu belgeyi temin edemesem Aktarma organları tadilatı Koltuk tadilatı vsvsvsv bi dünya proje bedeli muayene ile uğraşacaktım.
 


Ynt: MOTOR DEĞİŞİMİ İÇİN YASAL KURALLAR

Merhabalar,
Ben yıllar önce ilk defa Sefaköy deki hurdacının birine gittim 76 model 115 kasa Mercedes arabama motor almak istedim.Yaşlı bir esnaftı evet hemde adam gibi bir esnaftı.
Esnaf amca bana dediki " bak evladım bu motorların çoğu senin arabana uyar ancak ben bunların hiç birini sana al arabana tak diye satmam, eğer yedek parça olarak istersen blok hariç heryerini kullanabilirsin, sakınha alırken dikkat et eğer sana STOK TAN FATURA VERMEYECEKLERSE SAKIN ALMA işetemezsin" dedi.
Diğer bir yöntemide anlattı oda "direkt ruhsattan satış olur" demişti.
Ben bu esnaf amcanın dediklerini yaptım ve aracıma dizel motor koymuştum.
İşe başlayayım zaten herşeyi buradan yeni bir sayfa açıp paylaşacağım.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
 

Ynt: MOTOR DEĞİŞİMİ İÇİN YASAL KURALLAR

sisdagili61' Alıntı:
Merhabalar,
Ben bu motor işini yıllar önce birkaç defa yaptım.Sonra kanunda değişiklik yaptılar ve satın aldığım motor ve diğer ekipmanlar elimde patladı, parçalayıp sattım.
Şimdi 2000 model Hyundai Galloper II V6 3000 makine araba satınaldım, malum bu arabaların üretimi yıllar önce durdu şimdi başka modelleri başka isimle çıkıyor.
Bu arabaların 2.5 TDİ olanlarının motoru Sterex lerle aynı yani benim arabama o motor uyar, sanırım bu motor ülkemizde üretiliyor.
Benim niyetim bu işi kurcalamak bakalım bir sonuç çıkarabilirmiyim.
İlk iş olarak yeni senede ülkemizdeki fabrikaya bu konuyu iletip benim aracıma uygun 0 km motor satınalmak istediğimi bildirmek eğer üretimi yok ise bunu belgelemelerini istemek olacak.
Ondan sonra diğer işlemlere devam edeceğim.Bakalım ne olacak,
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
Abi senin araç benzinli değilmiydi, dizel e çevireceksin anladığım kadarıyla.İlgiyle takip:smiley::smiley:
 

Ynt: MOTOR DEĞİŞİMİ İÇİN YASAL KURALLAR

Merhabalar,
Evet Yavuz bey benzinli ve lpg li.
Huy değişmiyorki, ben öyle yükselmeden filan hiç anlamam fakat hurdacılarla hep ahbap olmak isterim.
Şimdi kafayı taktım bu işe.Gerkirse yargıya bile gitme niyetindeyim avukat bir arkadaşım vardı, çok otomobil firmasını dize getirip hem araçın dava sonundaki değeri üzerinden tahsilat yaptı hemde başka ödemeler aldı izini kaybettim onu bulduğum zaman hemen yardım isteyeceğim.Geşmişte benimde kendilerine bazı desteklerim olmuştu beni kırmaz diye düşünüyorum.Şimdilik çokta acele etmiyorum duygusal nedenlerden dolayı.
Yapmaya başladığım gün herşeyi burada yeni bir sayfa açıp paylaşacağım.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
 



Ynt: MOTOR DEĞİŞİMİ İÇİN YASAL KURALLAR

Uzun ince bir yolda gideceğiz gündüz gece anlaşılan, sağlıcakla, varırız inşallah sılaya:smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,780
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst