Misi Köyü

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Misyaevi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,779

Misyaevi

Yeni Üye
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Köyümüzün adı Misi. Misi köyü, yeni adı ile Gümüştepe Mahallesi (Büyükşehir sınırları genişleyince mahalle oluyor) Bursa kentinin 15. km batısında ve Nilüfer Belediyesi'nin bir mahallesi olarak etrafı ormanlarla kaplı, dört tepenin çevrelediği, eğimli bir araziye kurulu bir yerleşim. Batısında Demirci mahallesi, doğusunda Beşevler ve Odunluk mahalleleri, güneyinde ise Gökçeler ve Doğancı köyleri bulunuyor.

Nilüfer çayının üzerine kurulu olan Misi Köyü, eşsiz dağ manzarası ve üzümleri ile sizi davet ediyor.

Misya Evi, köy kadınlarının ürettiği ev yapımı ürünleri ile hizmete hazır.
[attachment=1]

Kahvaltıda köyün zeytini, zeytinyağı, meyvelerinden yapılmış reçeller, yaprağından sarma, Gölyazı'ndan gelen tereyağ, sütünden yapılmış pankek, peynir çeşitlerimiz ve nar kurusu ile süslenmiş salatalar var.

Mantı, gözleme, çiğbörek gibi diğer etli ve sebzeli yemekler de aileden öğrenilen deneyim ve bilgiler ışığında geleneksel ve yöresel.

Erzurum kadayıf dolmasından Tiramusuya kadar pek çok tatlı çeşiti de bulunuyor.

Misi köyünde, nilüfer deresinin sesini dinleyerek, Uludağ'ın kokusunu içinize çekerek, köyün yeşil manzarasını izleyip çayınızı ve kahvenizi içebilirsiniz.

[attachment=2]
Misi Köyü'nün tarihi ise çok zengin. Nilüfer Belediyesi'nin Misi Koruma ve Yaşatma Projesi kapsamında hazırladığı broşürden aktaralım:
"Trakya'dan Anadolu'ya geçen altı kavimden biri olan Mysi'ler burada "Misyalılar" olarak bilinen bir birlik kurmuşlardır. Bu kavim dünya tarihinde ilk kez batıdan doğuya geçen kavim olarak bilinir. İon ırkları buraya yerleşene kadar Misyalılar "Misipolis" (Grekçe adı Mitravit Vitavan yani şimdiki Misi Köyü), "Misapoli" ve "Eşkel" isimli üç yerleşim kurmuşlardır. Bu üç yerleşim birleşik şehir Phitinia (şimdiki Çekirge) ile birlikte Romalılarla karışarak Bizans Devri'ne kadar (M.S. 450) bir birlik altında yaşamıştır. Sonra Doğu Bizans İmparatorluğu'na geçmiştir. M.S. 183 yılında putperest Batı Romalıların baskısıyla Batı Roma'dan İstanbul'a, oradan da Bursa'ya (Prusias) gelen dini kavimlerin içerisinde olan adı Alex olarak tarihe geçen bir keşiş, seksen beş kişilik maiyetiyle birlikte Hıristiyanlığın öncüleri olarak İnkaya Köyü ve Misi Köyü'ne yerleşmişlertir. İki dini kuruluşa ayrılan keşişler Keşiş Dağı olarak adlandırılan Uludağ'ın (Olympos) eteklerine yayılmışlardır.
[attachment=3]
"Misi" kelimesinin kökeni de Misyalıların yurt olarak buraya yerleşmeleri ve misyonerlik merkezi olarak Misi'nin seçilmesinden geliyor. Yörenin gözlenmeye elverişli bir boğaz niteliğinde olması keşişlerin burada yüzyıllarca güçlü bir misyonerlik örgütü kurmalarına yol açmıştır. Dünya dillerine geçen "misyoner" kelimesi de Misi'den gelmektedir. Bu dönemde Misi'de bir konsül toplanarak üç kez yazılmış olan İncil'in ruhu araştırılmış ve halen kalıntılarına rastlanılan Misipoli Manastırı'nda İncil tartışmaları yapılmıştır. Bu bilgiye dayanılarak; Misi'de anılan manastırda İncil'in bir nüshasının gömülü olduğuna inanılmaktadır.
1953 yılında manastırda kazı çalışmasına başlanmış ancak aynı yıllarda köye akın eden define avcıları ve tarihi eser yağmacıları tarafından manastır talan edilmiştir. 1316'da Orhan Gazi, Hıristiyanlık merkezi olan Misi'yi alıp Bursa'yı kuşatma altına almak amacıyla burada ve Kestel'de birer kale yaptırmıştır. Bu dönemde Misi 10 yıl süreyle geçici başkent olmuştur.(bu tarihi gerçek pek bilinmemektedir)"
[attachment=4]

Tarihinin dışında jeolojik özellikleri de çok güzel. Nilüfer Hatun Köprüsünün üzerine kurulmuş köyün etrafı üzüm bağları ile meyveliklerle çevrili. Köydeki yapıların büyük bölümü 18. yüzyılın ortalarında inşa edilmiş olup 17. yüzyıldan kalma yapıların da olduğu tahmin ediliyor. Yine broşürde ifade edildiği üzere, Maksem Sokaktaki Osmanlı Barok stili çeşme, Pınar sokakta bulunan kitabeli çukur çeşme, 1933 ve 1939 tarihli istatistiklerde belirtilen en eski mezar taşının bir asırlıktan fazla olması ve bazı evlerdeki tepe pencere örnekleri yerleşimin tarihine dair ipuçlarını veriyor. Kentsel sit alanı içerisinde yer alan yerleşimde Belediyenin yoğun koruma yenileme çalışmaları sürüyor.
[attachment=5]
Hıristiyanlığı yayma görevinde olan Keşişler zamanla yok olsa da becerileri miras kalmış. Köyün en ünlü değeri İpekçilik ve Bağcılık dolayısıyla da Şarap. Rivayete göre Bursa'lı bir keşişin bastonunda kaçırılarak getirilen ipek böceği kentin geçimini sağlamış. (Çin İmparatoru o vakitler böceğin ve ipek yapımının ülke sınırından çıkışını yasaklamış, bu suçun cezası da direk idammış) Bu keşiş, köyün keşişlerinden miydi bilmiyoruz ama çok değil 10 yıl öncesine kadar köyde ipek böceği üretimi yapılıyormuş.
Haftasonu hem tarihi hem de doğal çevreyi gezmek için Misi Köyü'ne gelebilirsiniz.

İstanbul'dan gelecek olanlar için Bursa Güzelyalı ve Yalova hızlı feribotları ile ulaşım oldukça kolay.

İletişim için: 0 534 414 45 82
misyaevi@gmail.com

Misyaevi


Koy3


Misyaevibaks2


Koyden


Misyaevisokakbaks
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst