Midilli Adası Gezisi 04-05.nisan.2015

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan vata Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,577
Ynt: Midilli Adası Gezisi 04-05.nisan.2015

Bundan sonra akşam yemeği için 56 km.lik yolu kat ederek Mitilini’ye döndük ve ilk güne ait gezi programını noktaladık.
Akşam yemeği için seçimimiz Mitilini’de en çok tavsiye edilen yerlerden birisi olan Kalderimi(=Kaldırım) Restoran oldu.

IMG 1064 zpslqzcxtsz

Kalderimi Restoran

IMG 1067 zpsicqmghvj

Cacık,

IMG 1069 zpso41nbqdd

Ladotiri peyniri,

IMG 1066 zpsdzzp7f0n

Haşlanmış otlardan yapılıp limon ve zeytinyağıyla servis edilen Horta,

IMG 1070 zps28soe0fz

Etli yaprak sarma,

IMG 1068 zps6syicnjj

Şarapla pişirilmiş ahtapot,

IMG 1072 zpsf9mkdawt

Kalamar dolması,

IMG 1071 zpsgykfzoff

Karides kızartması,

IMG 1073 zps8cjdlbsj

İnanılmaz yumuşak bir biftek yanında tabii ki uzo ve finaldeki tatlı dahil 65€ ödediğim bu yemekte sofradan çok memnun ayrıldık.O yorgunluk ve keyifle otelimize dönüp dinlenmeye çekildik.

Burada denemeyi çok istediğim kabak çiçeği(=kolekiti) kızartmasını ise mayıs ayından sonra bulabileceğimi söylediler.
 

Etiketler
Ynt: Midilli Adası Gezisi 04-05.nisan.2015

IMG 1077 zpsw8rzc6zk

Köy meydanındaki saat kuleli Madonna Kilisesi

IMG 1078 zpssboe2fs5

Madonna Kilisesi’nin karşısındaki Yannakis’in taş kahvesine oturarak önce birer grek kafe söyledik.Kahve,bilindiği üzere pers ve araplardan bize geçmiş bir içecektir.Atalarımız da egemenliği altına aldıkları tüm ülkelere bu alışkanlıklarını taşımışlar ve kahve onların da günlük yaşamında yer etmiştir.İşte bu yüzden Arnavutluk,Hırvatistan ya da Makedonya’da bu içeceğin adı kahve,pişirildiği kap ise cezve olarak tanımlanmaktadır.İşin aslı Yunanistan’da da bu içecek “turkiko” olarak bilinirmiş.Ancak Kıbrıs Barış Harekatı sonrası adını “grek kafe” olarak değiştirmişler.Yunan kahvesinin bizim kahvemize göre daha ince çekildiği için daha köpüklü olması ve dibinde daha az telve kalması dışında bir farkı yoktur.

IMG 1080 zps4pjzmu5d

IMG 1079 zpsjxbgappb

IMG 1081 zps4q7tss6b

Sade kahveye sketos,orta kahveye metrios ve şekerli kahveye ise glikos deniliyor.Kahve,şeker ve su bakırdan yapılma kaplarda saklanıyor ve karışım bakır cezvelerde kömür tozlarının arasına gömülerek onların ateşinde yavaş yavaş pişiriliyor.

IMG 1082 zpsxanqym4f

Agiasos’da mutlaka tadılması gereken lezzetlerden biri organik vişne suyu.Yanakis vişne özütünü bardağımıza doldurduktan sonra üzerine su eklememizi söyledi.Kahvenin üstüne içtiğimiz vişne suyu bizi kendimize getirdi.
 

Ynt: Midilli Adası Gezisi 04-05.nisan.2015

Agiasos’tan Plomari’ye ulaşım için iki yol mevcut.Dağ yolu 30 km. ve 90 dakika kadar sürüyor.Adrenalin sevenler için ideal bir yol imiş.Bizim zamanımız kısıtlı olduğu için düzgün olan diğer yolu tercih ederek 40 km.lik bu yolu yaklaşık 45 dakikada katederek Plomari’ye ulaştık.

IMG 1096 zpsv0ignxrp

IMG 1095 zpskkkuraxw

Geras Körfezi

Bu yolda ilerlerken masmavi ve durgun suyu ile bir gölü andıran adanın diğer sardalya deposu Geras Körfezi’ni gördük.Yol,zeytin ve çam ağaçları ile bezenmiş küçük yerleşim birimlerinden geçiyor ve nihayet Kaptan-ı Derya ve Preveze Deniz savaşının muzaffer komutanı Barbaros’un doğum yeri olan Plomari’ye varıyoruz.Arnavut asıllı Sipahi Yakup Ağa ve Midilli’li Rum Katerina’nın dört çocuğundan biri olarak,1478 yılında bu topraklarda doğan Hızır,kardeşleriyle deniz yoluyla ticaret yaparken Rodos şövalyelerine esir düşer.Bir süre sonra ellerinden kurtulunca da denizciliğe korsan olarak devam edip Akdeniz’de korkulu bir rüya haline gelir.Kızıl sakalları nedeniyle batılılar tarafından ağabeyi Oruç’a verilen Barbarossa lakabı onun ölümünden sonra kendisi için de kullanılmıştır.Dinin hayırlısı anlamına gelen Hayreddin adı ise kendisine Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilmiştir.
Geçmişte adanın sanayi bölgesi olan Plomari’de, tersane ve çok sayıda sabun ve zeytinyağı imalathanesi ile birlikte, birkaç tane de maden işletmesi mevcutmuş.Tersane varlığını halen sürdürse de diğer imalathaneler kapalı durumdadır.
Ada çevresindeki irili ufaklı çeşitli koylara serpiştirilmiş çok sayıda plajlar dikkat çekiciydi. Plomari’de Isisdiros ve Vatera plajları öne çıkmakta. Mevsim nedeniyle deneme imkanımız olamasa da gördüğüm kadarıyla plajlar genellikle taşlık,deniz ise çok temiz ve berraktı.Bunun sırrı ise Midilli’de denize sıfır tesis kurulmasına izin verilmemesi, atıkların tamamının arıtılıp borular vasıtasıyla 2-3 mil açığa bırakılıyor olması imiş.Sözün özü bu adada bizde olduğu gibi işin kolayına kaçılmayıp atıksu kanalları hemen sahil kenarına bağlanmadığı için deniz temiz kalmayı başarmış.
 

Ynt: Midilli Adası Gezisi 04-05.nisan.2015

Plomari’nin asıl önemli iş kolu ise ouzo(=uzo) imalatıdır.Bu bölgede suyun çok iyi olması ve uzo için gerekli diğer bitkilerin adada yetişiyor olması bu işin gelişmesini ve dünyada üretilen uzonun %60’ının Plomari’de üretiliyor olmasını sağlamış.Midilli’nin Osmanlı toprağı olduğu 1860 yılında,aslen Odesa’lı olan Eftathios Varvayannis ilk imbiğini başkent İstanbul’dan alarak bu imalathaneyi kurmuş.

IMG 1091 zpszjv7wrxn

155 yıllık Barbayanni(=Varvayani okunur) fabrikasının alt kısmında imalat devam ederken üst kısmı müze haline getirilmiş.

IMG 1092 zpstov4z1zl

IMG 1093 zpsn46simtu

Müze kısmında, ilk yıllarda üretimde kullanılan materyaller ile birlikte, fabrikanın damıtım için kullandığı ilk imbik de sergileniyor. Girişi ücretsiz olan müzeyi,hafta içi 09-16 arasında gezebilir,imalatı görebilir, uzoların tadına bakabilir ve dilerseniz satın alabilirsiniz.Biz Pazar günü gittiğimiz için müze kapalıydı.Tesadüfen karşılaştığımız bekçi kapıyı açıp biraz bilgi verip bir kaç resim çekmemize imkan tanıdı. Anlatılana göre eskiden yalnızca bu bölgedeki anason kullanılırken şimdilerde anason Türkiye’den geliyormuş.Anasonu kullanmadan önce bir süre denizde beklettiklerinden uzoya tuzlu bir tat ve koku veriyormuş.Uzo imalatında anason dışında kullanılan elbette başka otlar da var ancak bunlar meslek sırrı.Sadece uzonun makbul olması için bakır imbiklerde üç kez distile edilmiş olması gerektiği bilgisini aldık.

IMG 1101 zpsoup3wchq

Uzo’lar alkol oranlarına göre etiketleniyor;en hafifi yeşil etiketli %42, mavi etiketli %46,siyah etiketli Afrodit ise %48 oranında alkol içeriyor. Plomari’ye Temmuz ayının sonunda gelecek olursanız 3-5 gün süren,Uzo festivaline de katılabilirsiniz.
 

Ynt: Midilli Adası Gezisi 04-05.nisan.2015

Bundan sonra 40 km. yolu kat ederek Mitilini’ye güney yönünden girdik. Şehir merkezinde önce karnımızı doyuracak bir yer aradık.Liman caddesinde Meating isimli bu yerde giros da denilen yunan usulü döner yapılıyordu.Beş kişi tavuk döner+içecek+tzaziki şeklindeki menüye 30€ ödedik.

IMG 1099 zpswcbhgv5m

Yemeğin üstüne şehirde gezmeye başladık.Adanın canlı yaşam merkezi olan Mitilini şehri U şeklinde konumlanmıştır.Liman bölgesinde önce görkemli bir yapıt olan şehrin en büyük kilisesi Agios Ioannis Therapondas kilisesine ulaşıyoruz.

IMG 1105 zpsfgj7pq9v

IMG 1103 zps6l8s0t7f

Agios Therapon Kilisesi

Terapia tedavi;therapon ise iyileştiren anlamına geliyor.İstanbul’daki Tarabya'nın adı da muhtemelen bu kelimeden türemiştir.1860 yılında, haç şeklinde ve Bizans tarzında inşa edilen kilisede, değerli ikonların yanında, Bizans dönemine ait iki önemli ikon;İsa (14. yüzyıl) ve Ayos İoannis Theologos(15. yüzyıl) ikonları mevcutmuş.
 



Ynt: Midilli Adası Gezisi 04-05.nisan.2015

Kilisenin tam karşısındaki Bizans Müzesi ne yazık ki kapalıydı.Biz de hemen şehrin ana damarı olan olan Ermou(=Ermu okunur) Caddesi’ne çıktık.Burası iyi markaların yanı sıra basit esnaf dükkanlarının da bulunduğu bir yer.Bizim gezimizde Ortodokslar için son derece önemli olan Paskalya(=Hz.İsa’nın çarmıha gerilişinin üçüncü gününde dirilişinin kutlanması) dönemiydi.Hıristiyanlar bu dönemde beş gün süre ile oruç tutup sonrasında kutlama gününde paskalya çöreği ve çukulata yiyip birbirlerine genellikle çukulatadan yapılan ve yeniden doğum ile verimliliği simgelediği için paskalya tavşanı ve başta kırmızı olmak üzere rengarenk boyalı paskalya yumurtası hediye ederler.

IMG 1063 zpszyvhxswo

IMG 1059 zpslmedvlyo

IMG 1062 zps8l6orplm

Ermou Caddesi’ndeki dükkanlarda Paskalya hazırlıkları

IMG 1061 zps1xuowv3r

Bu da çukulata döneri.Bunu tıpkı döner gibi kesip krepin içine koyup üzerine de çukulata sosu ekliyorlar.Tam bir kalori bombası oluyor.
 

Ynt: Midilli Adası Gezisi 04-05.nisan.2015

Günün belli saatlerinde trafiğe kapalı olan Ermou Caddesi,kuzeyde Epano Skala(=Yukarı İskele)’ya kadar uzanmaktadır.Antik çağda bu cadde bir kanal ve şimdi kalenin bulunduğu bölge de bir ada şeklindeymiş.Yüzyıllar boyunca,bu kanalın birikintilerle dolması neticesinde Ermou caddesi ortaya çıkmış.Ermou Caddesi’nden kuzeye doğru yürüdükçe mimari stilin değiştiğini,Türk mimari yapısında ev ve dükkanları görmeye başladık. Bu bölgede 1825’te Kolağası Nazır Mustafa Ağa tarafından yaptırılmış olan, minaresi bulunmayan Yeni Cami ile karşı sokağında bulunan ve günümüzde sergi yeri olarak kullanılan Çarşı Hamamı’nı uzaktan gördük.

IMG 1115 zpsaanuabii

Agios Athanasios Metropolit Kilisesi

Ermou’da gözümüze çarpan bir başka kilise,30 metre yüksekliğinde ve gotik tarzda yapılmış çan kulesine sahip olan ve bu nedenle şehrin bir çok yerinden görülebilen Agios Athanasios Metropolit Kilisesi oluyor.1706’da metropolit olan Agios Athanasios’a adanan bu kilise üç geçitli bazilika türündedir.Kubbesi ve çan kulesi Ayvalık Sarımsaklı'dan getirilen kızıl dikdörtgen taşlar ile yapılmıştır.
 

Ynt: Midilli Adası Gezisi 04-05.nisan.2015

IMG 0989 zps6svmwwly

IMG 0988 zpswl9xp27c

Midilli Kalesi

Midilli Kalesi,Anadolu ile ada arasındaki deniz trafiğini kontrol edebilecek konumda olup Doğu Akdeniz’in en büyük kalelerinden birisidir.Antik yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilmiş olan kalenin içine Osmanlılar döneminde bir de medrese ilave edilmiştir.Savaş zamanlarında kadın ve çocukların sığınabilmesi için barınak olarak kullanılan yer altı pasajları ve dört bin metreküp hacminde su sarnıcı da bulunan kalede günümüzde yaz aylarında kültürel etkinlikler düzenlenmekte imiş.Kale,pazartesi hariç her gün 08-14 arası ziyarete açık.
 

Ynt: Midilli Adası Gezisi 04-05.nisan.2015

Geminin kalkış saati iyice yaklaştığından bu bölgenin ve özellikle ecdadımızdan kalan eserlerin hakkını veremedik ve eski liman bölgesine geri dönerek 1800’lerde Osmanlı tarafından banka binası olarak yapılmış şimdilerde adı Panellinion kafe olan tarihi binaya girdik. Sütunları,yüksek tavanı,iç dekorasyonda kullanılan eski Midilli fotoğrafları ve ihtişamlı aynaları ile dikkat çeken gündüzleri kafe geceleri bar olarak hizmet veren bir yer burası.

IMG 1107 zpsocrer511

IMG 1108 zpsg12yvuf2

Panellinion Kafe

Burada önce internet sitesinde okuduğum üzere gülsuyu ve badem ile yapılan geleneksel gemata tatlısını sorduk ancak yapılmadığını öğrenince;

IMG 1110 zpsj8ug0gxb

Çukulatalı kek+pralinli bisküvi+sütlü çukulata ile yapılan Kısmet ile,

IMG 1109 zpshpgjyktj

Çukulatalı kek+pralinli bisküvi+süt kreması kullanılarak yapılan Güzel isimli tatlıları deneyip üzerine köpüklü birer kahve içtik.Hesap 15€.
 

Ynt: Midilli Adası Gezisi 04-05.nisan.2015

Aracımızı teslim ettikten sonra liman caddesindeki hediyelik eşya satılan dükkanlardan bir kaç basit hediyelik eşya satın alıp gümrük binasına girdik ve saat 18’de hareket eden tekne ile 19.30’da Ayvalık Limanı’na ve 22’de de İzmir’e ulaşarak bu geziyi noktaladık. Gümrüksüz satış mağazalarından alışveriş yapmak isteyenler için son olarak gerek Ayvalık gerekse Mitilini'de gümrük binalarının içinde bu mağazalardan mevcut olduğunu ancak fiyatların genellikle çok cazip olmadığı bilgisini sunayım.

Sonuç olarak Midilli Adası,gerek bize yakınlığı gerek doğal ve tarihi dokusunu zamana meydan okurcasına koruyarak günümüze ulaştırmış olması ve gerekse son derece ekonomik bir yer olması nedeniyle şimdiye kadar gezdiğim yunan adaları içinde en beğendiğim ada oldu.Ancak bu adayı hakkıyla gezmek için bizim yaptığımız gibi sadece Cumartesi-Pazar değil daha fazla zaman ayırmalısınız.Biz elimizden geleni yapmamıza rağmen Sigri,Skala Skamnia bölgelerini görmek ve Mitilini'nin içini hakkıyla gezmek imkanı bulamadık.İnşallah ilk fırsatta bir daha ziyaret etmek istiyoruz.Sizlere ve özellikle yeşil pasaport sahiplerine mutlak gitmenizi öneririm.
 






Ynt: Midilli Adası Gezisi 04-05.nisan.2015

Bizde midilliye gidip 3 gün kaldık bizde çok beğendik ama sizin bu yazınızı okuyup gidebilseydik çok daha güzel olacakmış.
Bu kısa zamana sığdırdığınız doyurucu yazı ve bilgilendirme için teşekkür ederiz
ersin
 

Yakın zamandan Midilli Notları
Gezi ve Anlatı: Yakın Ve Uzak Lesvos Ve Midilli
Yakın Ve Uzak Lesvos Ve Midilli

IMG 0782
Çok hızlı tavsiyelerle başlayayım. Nedense bu sefer böyle bir hassasiyete kapıldım. Kapıda vize! İlk duyduğumda kapı önü sohbeti gibi pratik bir şey sanmıştım. Hani biz içeri girmeyelim hemen kapıda ne konuşacaksak konuşalım. Tatlı da olur öyle uzar biraz. Hiç alakası yokmuş ya! Neredeyse 3 saat bekledik Yunan kapısında. İki gece kalacağımız için programımızda çok bir aksaklık yaratmadı ama günübirlik gelen birileri vardı. Şunu söyleyeyim hemen günübirlik diye bir şey yok. Vapur saatleri ve bekleme süreleri birbirine eklenince geriye o günden pek bir şey kalmıyor. Tabi biz bayram tatilinde gittiğimiz için ekstra kalabalıktı ve üstüne elektrikler gitti falan...
Araba kiralayacaksanız önceden kiralayın! Biz öyle yaptık Özge sağ olsun.
Toprak yollara girmeyin! Biz girdik. Google Maps'e güvendik. Yol görünen yerler zeytinliğe dönüşene kadar gittik. Kiralık araba, zaman geçiyor, lastik patlasa bittik dağın başı, hava sıcak...
Neyse ki bu stresi bayağı bir yaşadıktan sonra düze çıktık da sonunda rotamıza başladık.
 



Yakın zamandan Midilli Notları
Gezi ve Anlatı: Yakın Ve Uzak Lesvos Ve Midilli
Yakın Ve Uzak Lesvos Ve Midilli

IMG 0782
Çok hızlı tavsiyelerle başlayayım. Nedense bu sefer böyle bir hassasiyete kapıldım. Kapıda vize! İlk duyduğumda kapı önü sohbeti gibi pratik bir şey sanmıştım. Hani biz içeri girmeyelim hemen kapıda ne konuşacaksak konuşalım. Tatlı da olur öyle uzar biraz. Hiç alakası yokmuş ya! Neredeyse 3 saat bekledik Yunan kapısında. İki gece kalacağımız için programımızda çok bir aksaklık yaratmadı ama günübirlik gelen birileri vardı. Şunu söyleyeyim hemen günübirlik diye bir şey yok. Vapur saatleri ve bekleme süreleri birbirine eklenince geriye o günden pek bir şey kalmıyor. Tabi biz bayram tatilinde gittiğimiz için ekstra kalabalıktı ve üstüne elektrikler gitti falan...
Araba kiralayacaksanız önceden kiralayın! Biz öyle yaptık Özge sağ olsun.
Toprak yollara girmeyin! Biz girdik. Google Maps'e güvendik. Yol görünen yerler zeytinliğe dönüşene kadar gittik. Kiralık araba, zaman geçiyor, lastik patlasa bittik dağın başı, hava sıcak...
Neyse ki bu stresi bayağı bir yaşadıktan sonra düze çıktık da sonunda rotamıza başladık.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,799
Kayıtlı Üye Sayımız
172,072
Kaydolan Son Üyemiz
egedeba

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst