Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan oralulkumen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 45
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 27,135
Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

Biz mevzuata göre truck camper olur mu olmaz mı konusunu tartışırken, Almanya‘ daki Truck camper forumda,
-Daha iyisini nasıl yapabiliriz,
-Hangi araç böyle bir kamper için daha elverişlidir.
-Ikinci el karavanı (kabin) kendi pikabıma takmam kaça mal olur? Ucuza maletmek için kendim yaparak tüve gitmek istiyorum.
-Aracıma karavan olarak mı ruhsat alayım, yoksa pikap olarak mı kullanayım?. Hangisi sigorta ve vergi bakımından daha elverişlidir?
-Hangi araçta kabini (karavan) daha kolay takıp sökmek mümkün?
-Aracımı hem ticari araç hemde özel olarak kullanmam içın ne yapmam lazım?
-Ve benzer konular konuşuluyor.

Linkte, özellikle katalog ve shop başlıklarında çok detaylı resimler ve bilgiler var.
http://www.wohnkabinen-forum.de/
 

Etiketler
Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

biz önce imalat kısmındayız :D imal edemediğimiz için sizin yazdığınız konuları tartışamıyoruz :D
 

Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

Kaderimizi değiştiremez miyiz? En azından çaba gösterip beceremedik diyelim. Mevzuatı degistirmek veya düzeltmek için nasıl bir yöntem izlemek gerekiyor bilen var mı?
 

Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

Bir firmanin tip onay belgesi gibi bir belge almasi gerek diye düşünüyorum.
 

Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

Ekmeği ekmekçiye ver, bir ekmek de üste ver.

Sanıyorum, bizde mevzuat yapanlar işin tekniğini ve dünyadaki son halini bilmiyorlar. Ayrıca istismarı önlemek için kontrol yerine yasaklamayı tercih ediyorlar.

Konuyu çıkmaza götüren bir diğer konuda ÖTV. Aracı karavan olarak kullanınca vergi kaçırılıyor gibi bir durum var galiba kafalarda. Halbuki bu aracın güzel tarafı, hafta içerisinde kendi işini görürürsün, hafta sonunda karavan kısmını yükleyerek otel sorunun olmadan gezersin (Karavan kasasını 5-25 dakika arasında söküp takmak mümkün deniliyor).

Almanya‘ da aracı ticari ve özel (gezi) işlerinde kullananlar, araçta bir defter taşıyorlar. Ticari işte gidilen yer ve yapılan kilometre bu deftere işleniyor (maliyenin isteği ile). Elinden iş gelen karavan kısmını kendi yaparak pikabının arakasına takıp tüve gidebiliyor. Tüv evet derse, pickap "LKW mit Wechselaufbau Wohnabsetzkabine" =Truck camper=karavan oluyor. Karavanların trafik sigortası pikaptan çok daha az olduğu için bu değişiklik maddi yönden önemli. Ayrıca iki yılda bir tüve gitmesi gerekir.

Bu tür karavanların imalatından onbinlerce insan geçimini sağlıyor ve bir okadarıda gezerek tadını çıkarıyor. Diğer önemli bir nokta: Ülke, karavanını kendi yapan binlerce insanın yaratıcılık (icat/buluş) gücünden yararlanıyor.

Konunun kısaca bir özeti: Almanya‘ da ve Türkiye‘ de çalışan aynı tüv. Almanya‘ daki tüve şahıslar araçlarını (proje sorunu) olmadan doğrudan götürür. Iki yılda bir gider. Karavanlar trafik sigortası en ucuz araçlardır.

Bu kadar detaylı yazmamın nedeni, mevzuat dediğimiz „canavarın“, bir endüsti dalındaki gelişmenin önünde nasıl bir takoz gibi durduğunun ve karavancıları nasıl mağdur ettiğinin altını çizmek için.
 



Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

MOTORLU ARAÇLAR VE RÖMORKLARI TİP ONAYI YÖNETMELİĞİ (2007/46/AT) okudum.
Tip onay belgesi için motorlu veya tekerlekli olması gerekiyor.
Bu yönetmeliğin konumuzla ilgili kısmı; bağlantı noktaları. Tekne ya da otomobil taşımak için yapılan araçlarda bağlantı noktalarını onaya bağlamış. Çeki demirinde olduğu gibi.

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.13168&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=
 

Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

Hüseyin bey, yasaklama konusunda haklısınız, halledilemeyen bir yönetmelik açığını halletmek yerine yasaklamanın kolaylığından yararlanılıyor. Ancak her konuda niyetin kötü olduğu kanaatinde değilim, zaman zaman yenilikleri yakalayamamaktan dolayı da mevzuat geri kalabiliyor sanıyorum.
Aslında bizim yönetmelik de Almanya'dakinden farklı değil sanırım. Araç üzerinde sabit olarak kalacak olan "bağlantı noktalarının sağlamlığını" denetime tabi tutmuş.
Bizim yönetmelik tamamen AT yönetmeliklerinden sadeleştirilerek alınmış. Muhtemelen Alman Tip Onay Yönetmeliği, bağlanabilir yükler sınıfında Tekne ve Otomobilin yanında bizimkinin kapsamında olmayan Truck Camper ı da tanımlamış olabilir. Bu yönetmeliğe ulaşıp inceleme şansınız olursa düzeltilmesi amacıyla emsal olarak sunabiliriz belki.
 

Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

Tip Onay yönetmeliğini AT mevzuatında buldum, bizimki bire bir çeviri.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:32007L0046

AT de kullanılıyor ve bizde kullanılamıyor ancak Tip Onayı ile ilgili mevzuatımız aynı ve metinlerde motorsuz ve tekersiz araç tanımı yok.

Demek ki Tip Onay Belgesi ile aşılacak bir sorun değil bu, taşıma konusundaki mevzuatlara bakmak gerek.
 

Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

Konuyu basitleştirmek için biraz detaylı anlatayım. Bu konuda mevzuat uzmanı değilim ama, konu Almanca forumlarda detaylı anlatılıyor. Aşağıda anlattıklarımda Almanya‘ daki durumu gösteriyor.

Avrupa birliği tip onay belgesini (E) her ülke verebiliyor. Örneğin Almanya‘ daki tip onay belgesi E1, Türkiye‘ deki E37. Karavanlarımızda kullandığımız aksamlarda bu E harfinin olması lazım (yandaki numara sadece tip onay belegesinin verildiği ülkeyi gösteriyor). Tip onay belgeli aksamlar kullanarak yaptığımız karavanı tüve götürerek kontrol ettiriyoruz. Tüv evet derse elimize bir belge veriyor. Bu belge karavanımız kullanıma uygundur anlamında bir „Einzellbetriebserlaubnis= Tek araç için kullanım/çalışma izni. Bu belge sadece bizim yaptığımız karavana aittir ve bununla karavanımızın ruhsatını çıkartırız.

Seri olarak karavan üreten firmalarda durum biraz farklı. Firmalarda tip onay belgeli aksamlar kullanarak karavanlarını yapıyorlar. Firma seri ürettiği karavanlar için „Allgemeine Betriebserlaubnis= Genel kullanım /çalışma izni“ (çok sayıda karavan için) çıkartıyor. Firma çıkarttıği bu genel izne uyacak şekilde karavanlarını seri olarak üretiyor. Karavan alan her müşterisine de bu iznin bir örneğini veriyor. Müşteri de bu izin/belge ile satın aldığı karavanın ruhsatını çıkartıyor.

Daha önce yazdıklarımın tekrarı olacak ama, Almanya‘ daki tüvün yetkileri daha fazla. Panelvandan yaptığımız karavan, çekme karavan veya truck camperleri tip onay belgeli (E) aksam kullanarak kendimiz yapabiliriz ve doğrudan tüve gidebiliriz (projeye gerek olmadan). Bu konuda tüvün internette yayınladığı PDF bilgi dosyaları var. Ayrıca karavanımızı yaparken tüvle konuşarak bilgi alabiliriz.
Tip onay belgeli aksamlar için, örneğin çeki demiri, tüve gitmeye ve proje yaptırmaya gerek yok. Böylece hem zamandan hemde paradan kazanıyoruz.
 

Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

Hüseyin bey, görünen o ki mevzuat aynı uygulamada farklılıklar var.

Ben ingilizce mevzuat metinlerinde truck camper, dimountable, demontable, slide-in, cab-over tanımlarından hiç birine ulaşamadım.
Almancasına ulaşabildiğiniz bir mevzuat metni var ise paylaşabilir misiniz? Gerçi almancam yok ama EC de mutlaka ingilizcesini bulup karşılık gelen alt başlığı okuyabilirim.
 



Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

İngiltere den resmi bir site buldum tip onayi ile ilgili ama pick up üstü kamper ile ilgili bir şey yok gibi.
http://www.dft.gov.uk/vca/vehicletype/motor-caravans.asp
 

Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

Teşekkürler Hüseyin bey,

İçinde bir alt başlıkta şöyle diyor;
http://www.dft.gov.uk/vca/additional/files/vehicle-type-approval/type-approval-for-goods-vehicles/n1-enhancements-scheme.pdf

Yük taşıma araçlarında yapılacak değişiklikler ile ilgili...

Bölüm 6
Modifikasyon İçerikleri (N1 için)
Bölüm 6.2
Kontrol gerektiriyor mu? sorusuna bir akış diyagramında cevaplar veriyor
 

Ekli dosyalar

  • foto1.jpg
    foto1.jpg
    59.3 KB · Görüntüleme: 194

Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

Oral Bey, Türkiye‘ deki mevzuatı biraz kavradım sanıyorum. Önce yanlışlarımı düzelteyim. E harfinin Türkçe karşılığı „aksam onayı“ oluyor. Tip onay belgeside Türkiye‘ de üretilen motorlu araçlara, römorklara ve yarı römorklara veriliyor.
AT-tip onay belgesinin anlamı, Avrupa Topluluğu ülkelerinden birisinde üretilen aracın, diğerlerinde yeni bir tip onayınına gerek kalmadan trafiğe çıkabilmesi. Aynı durum aksam onayı ( E ) içinde gecerli. Türkiye‘ de bu konudaki yönetmelik tek tip onayında da makine mühendislerine proje yetkisi veriyor. Almanya‘ da bu işi tüv yapıyor. Tek tip onayından anladığım, bizim yaptığımız tek karavan gibi. Aksam onaylı parçalarda da (örneğin: çeki demiri) neden makine mühendisi projesi istendiğini yönetmelikte bulamadım.

Tip onayıyla ilgili yönetmelikleri (Türkçe/Almanca) okumaya çalıştım. Çalıştım diyorum, sadece ihtiyacımız olan bölümleri okuyabildim. Her iki ülkedeki yönetmeliklerde truck-camper‘ in sırtında taşıdığı kabin için bir kayıt bulamadım. Almanca forumda, ikinci elden alınan böyle bir kabinin (pikap/kamyonet olmadan) tip onay belgesi yoktur deniliyor. Okuduklarımdan anladığım, eğer truck-camperi (kamyonet+kabin birlikte) hazır olarak firmasından alıyorsak tip onay belgesi var. Ama sadece kabini alıyorsak tip onay belgesi yok.

Almanya‘ daki tüvün verdiği bilgiler:
-Truck camper kabini sadece kamyonetlerin veya römorkların üzerine konuluyor.
-Bu kabinlerin kendilerini taşıyabilecek/kendi başına ayakta durabilecek sağlamlıkta olmaları gerekiyor.

Bu kabini kamyonetin üzerine yükleyip tüve gittiğimizde, tüv bize soruyor. Araç kamyonet olarak mı kalacak yoksa karavan mı olacak? Eğer araç kamyonet olarak kalacaksa, tüv kabininin araca bağlantısını kontrol ediyor. Bu kontrolu yaparken konteynarların araçların üzerine bağlantıları örnek alınıyor. Araç motokaravan olarak ruhsat alacaksa ve arkada yolcu içinde koltuklar isteniyorsa, bağlantıların daha sağlam olması isteniyor. Ayrıca kabinin içindeki donanımın, motokaravan donanım şartlarına uyması gerekiyor.

Yine Alman karavan forumda bağlantılar konusunda çok sayıda paylaşım okudum.. Her çeşit kamyonetin ve kabinin kendine uygun bağlantıları var. Önemli olan bağlantınin sağlam olması. Bağlantıların yeterli olup olmadığına tüv karar veriyor.

Bulabildiğim Türkçe ve Almanca yönetmelikler:
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/11/20081128-6.htm
http://www.stvzo.de/stvzo/fzv/inhalt_fzv.htm
http://www.svr.nomos.de/fileadmin/svr/doc/Aufsatz_SVR_10_10.pdf
Tüv Bilgilendirme:
http://www.busumbau.net/download/Infoblatt.pdf
 

Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

Hüseyin bey, Almanya ile ilgili aktardığınız bilgiler ışığında mevzuatı tarıyorum.

Şöyle bir şeye rastladım. İşe yarar mı acaba? "Sökülebilir üst yapı" konumuza uyan ilginç bir tanım değil mi?

ARAÇLARIN İMAL, TADİL VE MONTAJI HAKKINDA YÖNETMELİK
Resmi Gazete Tarihi: 28.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27068

Ek VIII

ÜST YAPI İLE İLGİLİ HUSUSLAR

3- Sökülebilen üst yapılar (Swap Bodies) ve konteynırları taşıyacak olan araçların üst yapılarında, bu amaca uygun her biri sökülebilen üst yapı ve konteynır için dört köşesinden bağlantı olanağı sağlayan dört adet konteynır kilidi olmalıdır.

3.1- Kilit yerleşimi; kamyon ve tam römork için Ek I, yarı römork için Ek II’ de belirtilmiştir.

3.2- Konteynır ile, taşıyıcı araç veya alt yürüyüş grubu arasındaki bağlantı form geçmeli olmalı, konteynır kilitleri takımsız kullanılabilmeli ve emniyete alınıp bağlantısının yapılmış olduğu ilk bakışta görülebilmelidir.

3.3- Taşıma esnasında konteynırı taşıdıkları uygun araca bağlayan kilit sistemi form ve mukavemet açısından çektirme yöntemi ile konteynır sağa, sola, öne, arkaya ve yukarı doğru olası hareketlerini de engellemelidir.

3.4- Kilitler form geçmeli olmalı, normal yol şartlarında kendiliğinden çözülmemelidir.

3.5- Kilit ekipmanları TS EN 1360 veya Uluslar arası ISO 668 ve ISO 3874 standartlarına uygunluğu belgelendirilmiş olmalıdır


Swap body yazınca google da çıkanlardan biri:

1040 1
 

Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

Karayolları Trafik Kanunu

Araçların yüklenmesi:
Madde 65 – (Değişik: 18/11/1986 - 3321/1 md.)
Araçların yüklenmesinde yönetmelikte belirtilen ölçü ve esaslara aykırı
olarak:
b) Taşıma sınırı üstünde yük alınması veya taşıma sınırı aşılsın veya
aşılmasın dingil ağırlıklarını aşacak şekilde yüklenmesi,
c) Karayolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli
olabilecek tarzda yükleme yapılması,
d) Tehlikeli ve zararlı maddelerin gerekli izin ve tedbirler alınmadan
taşınması,
e) Ağırlık ve boyutları bakımından taşınması özel izne bağlı olan
eşyanın izin alınmadan yüklenmesi, taşınması ve taşıttırılması,
f) Gabari dışı yük yüklenmesi, yük üzerine veya araç dışına yolcu
bindirilmesi,
g) Yükün, karayoluna değecek,düşecek, dökülecek, saçılacak, sızacak,
akacak, kayacak, gürültü çıkaracak şekilde yüklenmesi,
h) Yükün, her çeşit yolda ve yolun her eğiminde dengeyi bozacak,
yoldaki bir şeye takılacak ve sivri çıkıntılar hasıl edecek şekilde yüklenmesi,
i) Sürücünün görüşüne engel olacak, aracın sürme güvenliğini bozacak
ve tescil plakaları,ayırım işaretleri, dur ve dönüş ışıkları ile yansıtıcıları örtecek
şekilde yüklenmesi,

Yasaktır.
 



Ynt: Mevzuatımız Truck Camper'lara Müsaade Ediyor Mu?

KGM Özel Yük Taşıma İzin Başvurusu Bilgileri: (B-4 te prefabrik ev tanımı var)
Aslıda böyle bir başvuru yapılırsa, muhtemelen "özel izine tabi değidir" cevabı gelebilir ve böyle bir belge de işe yarayabilir belki?

GENEL BİLGİLER

1- Özel Yük Taşıma İzin Belgesi ve Özel İzin Belgesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 33. Maddesi ve bu kanuna bağlı olarak çıkartılan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 66. ve 128. Maddeleri gereği Kurumumuz tarafından verilmektedir.
2- Özel Yük Taşıma İzin Belgesi; bölünemez nitelikteki ağır ve/veya büyük yüklerin karayolu ile taşınması için verilmektedir. Bunun için; yük, ağırlık ve boyutları yasal sınırların üzerinde olmayan bir araca yüklendiğinde meydana gelen toplam ağırlık ve/veya boyutların yasal sınırların üzerinde olmasının söz konusu olması ve karayolundan başka bir ulaşım imkanının bulunmaması gerekmektedir.
3- Boyutları yasal sınırların üzerinde olsun yada olmasın, ağırlığı yasal sınırların üzerinde olan yüklerin nakli için; aracın toplam uzunluğunun ve yüklü iken dingil ağırlıklarının yasal sınırların üzerinde olmaması hususu dikkate alınarak, yeterli dingil sayısına sahip aracın seçilmesi gerekmektedir.
4- Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 128. Maddesinin (h) bendi gereğince; tescilli veya tescilsiz olup, ağırlık ve/veya boyutları yasal sınırların üzerinde olan araç, yarı römorklu araç, katar, iş makineleri ve benzerlerinin yüksüz olarak karayollarında trafiğe çıkışı için Karayolları Genel Müdürlüğünden Özel İzin Belgesi alınması gerekmektedir. Müracaatta bu durumun dikkate alınarak; sadece bölünemez özel yüklerin nakli için Özel Yük Taşıma İzin Belgesinin talep edilmesi, diğer hallerde Özel İzin Belgesinin talep edilmesi gerekmektedir.
5- Tescilsiz araçlara ilişkin değerlendirmenin yapılabilmesi için, aracın niteliğine ve özelliğine göre farklı bilgi ve belgelere ihtiyaç duyulması ve bu araçların trafiğe çıkışı için yolun trafiğe kapatılması dahil- çok özel tedbirlerin alınması söz konusu olduğundan, ağırlık ve/veya boyutları yasal sınırların üzerinde olan araçlar için elektronik ortamda Özel İzin Belgesi başvurusu plaka esasına göre yapıldığından, plakasız araçlar için araç bilgileri başlığı altında, aracına veya tescil durumuna uygun olan seçeneği seçerek giriş yapacaktır.
6- Özel İzin Belgesi trafiğe çıkacak iş makineleri için trafiğe çıkış izni anlamına gelmemektedir. İş makineleri için trafiğe çıkış izninin tescili yapan kuruluş tarafından verilmesi gerekmektedir.
7- Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 128. Maddesinin (g) bendinde:
a. Karayollarında trafiğe çıkışın devamlı olarak yapılmasının gerekli görülmesi halinde, bu işe ayrılacak her bir araç, yarı römorklu araç veya katar için güzergah ve taşıma sınırları ile süre belirtilerek süreli,
b. Karayollarında trafiğe çıkışın münferit olarak yapılması halinde, bu işe ayrılacak araç, yarı römorklu araç veya katar için güzergah ve taşıma şartları ile taşıma zamanı belirtilerek, her çıkış için ayrı ayrı, Özel Yük Taşıma İzin Belgesi veya Özel İzin Belgesi alınması gerektiği hükme bağlanmıştır.
Örnek:
1- A noktasından B noktasına (lastik tekerlekli mobil vinç, lastik tekerlekli beton santrali-pompası, lastik tekerlekli sondaj makinesi, itfaiye aracı-merdiveni, v.b.) gitmesi-gelmesi, lastik tekerlekli bir iş makinesinin çalışma sahasına günübirlik gitmesi-gelmesi süreli taşımadır.
2- Bir iş makinesinin, transformatörün, türbin parçasının v.b. bir noktadan diğer bir noktaya taşınması bir taşımadır.
8- Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 128. Maddesinin (i) bendi gereğince; ağırlık ve/veya boyutları yasal sınırların üzerinde olup, askeri maksatlarla kullanılan Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait araçlar için Karayolları Genel Müdürlüğün’den Özel Yük Taşıma İzin Belgesi veya Özel izin Belgesi alınması gerekli değildir. Ancak, söz konusu taşıma ve nakillerin yapılması sırasında alınması gerekli tedbirlerle ilgili olarak TSK tarafından yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluş yada kuruluşlardan bilgi ve görüş alınması uygun bulunmaktadır.
9- 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu'nun 5. Maddesi gereğince; Uluslararası anlaşmalar ile savaş hali, sıkıyönetim, olağanüstü hal ve doğal afet durumlarında uygulanacak hükümler saklı kalmak kaydıyla; taşımacılık, acentelik ve taşıma işleri komisyonculuğu ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapılabilmesi için Ulaştırma Bakanlığından yetki belgesi alınması zorunludur. Özel Yük Taşıma İzin Belgesi veya Özel İzin Belgesi, 4925 sayılı Kanun kapsamında verilen Yetki Belgesi, Geçiş Belgesi, Taşıt Belgesi v.b. Belgelerin yerine geçmez.
BAŞVURULARDA DİKKAT EDİLECEK VE UYULACAK HUSUSLAR

A - TAŞIMAYI YAPAN VE MÜRACAAT EDENE AİT BİLGİLER:

1- Özel İzin/ Özel Yük Taşıma İzin belgesi almak için; taşımayı yapanın bizzat kendisi, taşımayı yapan firmanın çalışanı veya firma tarafından yetkilendirilen kişiler başvuruda bulunabilir.
2- İşlemlerin başlatılabilmesi için başvuruda bulunacak kişinin şifre alması zorunludur. Aynı kişi tarafından daha sonra yapılacak başvurularda alınan şifrenin kullanılması mümkün olduğundan, bu şifrenin muhafaza edilmesi gerekmektedir (Her bir T.C. Kimlik Numarası için bir adet şifre alınabilir).
3- Yeni kullanıcı kayıt sayfasında; T.C. Kimlik No, Adı, Soyadı, Doğum Yılı, cinsiyet, e – mail adresini, telefon numarasını ve adresini belirtmesi, kendisi tarafından bir şifre oluşturulması zorunludur.
4- Özel İzin / Özel Yük Taşıma Belgesi almak için ana sayfadan TC kimlik numarası ve parola ile giriş sağlanır. Hangi işlem için başvuru yapacaksa (Özel İzin / Özel Yük Taşıma İzin Belgesi) seçimi yapılır.
5- Sistemde Özel Yük Taşıma İzin Belgesi seçili olup, Özel İzin almak isteyenler Özel İzin Belgesi Butonunu seçmek zorundadırlar.
Yapılan seçim sonrası;
Taşımayı yapan bölümünden; Vergi No/ TC Kimlik numarası girilir. Yabacı Uyruklu kişi ve firmalar Yabacı Firma Butonunu seçerek sisteme girebilir.

B - ARAÇLAR VE YÜKE AİT BİLGİLER

1- Araçlar Bölümüne: Plakası Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş/tescil edilmiş araçlara ait tescil plakları ve Araç Tescil Belge Seri numarası harf gurubu ile birlikte ayrı ayrı girilir.
2- Taşımaya ait bilgiler bölümüne; Taşımanın şekli bir taşıma için 15 gün olarak otomatik seçilidir. Bu taşıma süresi İdarenin uygun bulduğu süre olarak belirlenir.
3- Taşımaya ait özel bilgiler bölümüne; 150 ton ve üzeri projeli taşımalarda protokol numarası, ölçü ve boyut bakımından güzergahı çizilemeyen başvurularda güzergah metinin tamamının yazılması, ağımızda bulunup, ancak haritada seçilemeyen güzergahlar veya önceki alınan belgeleri ilgi tutabilmek için kullanılan yardımcı bölümdür.
4- Yüke ait bilgiler; Özel Yük Taşıma İzin Belgesi verilebilmesi için taşınacak yükün tanınması ve bölünemez nitelikte olması esastır. Bu bakımdan “Yükün Cinsi/Markası/Tipi” bölümüne yazılacak ifadenin açık, doğru, tutarlı olması gerekir. Aksi halde “Yükün cinsi anlaşılamamıştır.”, “Yükün bölünemez olduğu anlaşılamamıştır.” , “Yük bölünemez nitelikte değildir.” vb. gerekçelerle ile talebin reddedilmesi söz konusudur.
Yükün Cinsi, Markası, Tipi ile Genişlik(m), Yükseklik(m), Uzunluk(m), Ağırlığı(kg) bilgilerinin girilmesi zorunludur.
Yükün Cinsi/Markası/Tipi bölümüne yazılabilecek yüklere örnekler:
Asit Kazanı (Galvanizleme Fabrikası İçin)
Ergitme Potası (Demir-Çelik Fabrikası İçin)
Soğutma Sistemi Aparatı (Kağıt Fabrikasi İçin)
Salyangoz (Hidroelektrik Santrali Türbini İçin)
İş Makinesi markası ve tipi belirtilmek suretiyle (Yükleyici, Ekskavatör, Greyder, Dozer vs.)
Çelik Çatı, Prefabrik Ev, Rüzgar Türbini Kanadı vs.

Yüke Ait Özel Bilgiler bölümüne; yükün cinsi bölümüne yazılacak ifadenin yeterli olmaması veya yeterli görülmemesi durumunda, gerekli diğer ayrıntıların yükün daha iyi anlaşılması için yükün tanımı ile detaylı bilgi notu girilebilir. Bu bölüme girilecek bilgiler/notlar zorunlu değildir.
5- Aracın yüklü durumdaki bilgileri;
Araç yüklendiğinde yük ile birlikte olan ölçü ve boyutlar olup, Genişlik(m), Yükseklik(m), Uzunluk(m), Ağırlığı(kg) girilmesi zorunludur.
Safra; çekici aracın patinaj yapmasını engellemek üzere kullanılan özel ağırlıklardır. Bu bölüm özel durumlar için kullanılmaktadır. Safra ağırlığı kilogramdır.
Ekipman; yükü taşımakta kullanılan özel (ekipman) parçalardır. Ekipman ağırlığı kilogramdır.
Dingil sayısı yukarıda girilen bilgilerden otomatik olarak gelmektedir.

C - BİLGİLENDİRME SERVİSLERİ

Talebe göre; Kısa Mesaj veya Elektronik Posta talebi seçilebilir.

D - ÖDEME TÜRÜ

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 33. gereği 492 sayılı Harçlar Kanununun 138 inci maddesinde belirtilen 9 sayılı tarife ile belirlenen (Her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan maktu harçlar o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır.) harcın ödenmesi gerekmektedir.
Taşımayı yapanın harçtan muaf olması durumunda; “Taşımaya Ait Özel Bilgiler” bölümünde “harçtan muaf olduğunun” belirtilerek, ilgili kanun maddelerine ve mevzuat hükümlerine yer verilmesi ve bu durumun Karayolları Genel Müdürlüğüne belgeler ile birlikte bildirilmesi gerekmektedir.
Yatırılan harcın yatırıldığı yerin Banka veya Vergi Dairesi bölümünün seçilmesi zorunludur.

E - ÖDEME BİLGİLERİ

Harçlar Ver. T.K 9156 kodu ile bankalara veya vergi dairelerine yatırılabilmektedir.
Harç herhangi bir bankaya yatırıldı ise banka bölümünden banka adının seçilmesi ile birlikte, harcın TC kimlik numarası ile yatırılması halinde TC kimlik numarasının girilmesi, Vergi numarası ile yatırıldı ise Vergi numarasının eksiksiz olarak girilmesi gerekmektedir.
Harç makbuzu Seri Sıra Numarası ve Ödeme tarihi bölümünden, ayrıca takvimden tarihin seçilmesi zorunludur.
İdarece İptal edilen Başvurulara ait Harçların tekrar kullanılması mümkündür.

F - GÜZERGAH SEÇİMİ
Listeden il-ilçe seçerek güzergahınızı belirlemeniz mümkündür.
İlk belirlenen il ve ilçe güzergahınızın başlangıç noktasıdır.
Başlangıç noktası Harita üzerinden sembolü ile ifade edilmektedir.
İstenilen miktarda özel ara noktası seçilebilir.
Ara noktalar ile bitiş noktası harita üzerinden sembolü ile ifade edilmektedir.
Güzergah ve ara noktalara veya bitiş noktaları belirledikten sonra güzergah çiz butonu ile güzergahı harita üzerinden çizdirerek görebilmeniz mümkündür.
Hatlı giriş yapılması durumunda; Temizleme butonunu kullanmanız mümkündür.
Nihai güzergah KGM tarafından belirlenecektir.
Güzergah Kaydet Butonuna basıldıktan sonra sistem size otomatik olarak Başvurunuz alınmıştır. Başvuru numaranız D……….. veya B……….. olarak bilgilendirmektedir.


Başvuruda beyan edilen bilgilerin yanlış olması durumunda idarenin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle; araç, yük, taşıma tarihleri, taşıma güzergahı vs. bilgilerin doğru olup olmadığından emin olmak için başvuruda bulunan tarafından dikkatlice kontrol edilmesi gerekmektedir.

Özel Yük Taşıma İzin Belgesi veya Özel İzin Belgesi Başvurularının İdare tarafından incelenmesi ve değerlendirilmesi çalışmaları günün mesai saatleri içinde yapılır. Herhangi bir mesai günü öğlen (saat 12.00) kadar idareye intikal eden başvurular, normal koşullarda aynı gün içinde sonuçlandırılır. Öğleden sonra yapılan başvuruların aynı gün içinde sonuçlandırılması garanti değildir. Başvuran tarafından yapılacak takipte bu durumun dikkate alınması gerekmektedir.

İnternet sayfasında onaylanmış olan Özel Yük Taşıma İzin Belgesinin veya Özel İzin Belgesinin kullanılabilmesi (geçerli olabilmesi) için, belgenin çıktısının İdare yetkilisince onaylanması ve mühürlenmesi gerekmektedir. Onaylanan bu belgeler Kuruluşumuzun kendisine en yakın birimine (Genel Müdürlük veya Bölge Müdürlüğü) mesai saatleri içinde şahsen müracaat edilmesi halinde belgenin imzalı ve mühürlü bir örneği teslim edilmektedir.

G - İZNİN İPTAL EDİLMESİ
İzin Belgesinin alınmaması halinde, taşıma tarihinden bir önceki gün mesai bitim saatinde İzin Belgesi otomatik olarak iptal edilmektedir.
Özel hallerin dışında, belgede belirtilen tarihler arasında taşımanın yapılmaması halinde İdarenin sorumluluğu yoktur. Bu durumda yatırılan harç iade edilmez. İdareden kaynaklanan nedenlerle taşımanın gerçekleştirilememesi halinde, belgelenmesi kaydıyla yatırılan harcın iade edilmesi mümkün olabilecektir.

H - ONAYLANAN BELGEMİ NEREDEN TESLİM ALABİLİRİM?
İnternet sayfasında onaylanmış olan Özel Yük Taşıma İzin Belgesinin veya Özel İzin Belgesinin kullanılabilmesi (geçerli olabilmesi) için, belgenin çıktısının İdare yetkilisince onaylanması ve mühürlenmesi gerekmektedir. Bunun için; Kuruluşumuzun kendisine en yakın birimine (Genel Müdürlük veya Bölge Müdürlüğü) mesai saatleri içinde şahsen müracaat ederek; Karayolları Genel Müdürlüğünde Trafik Şubesi Müdürlüğünden, ilgili Karayolları Bölge Müdürlüklerinde Trafik Güvenliği Başmühendisliklerinden belgenin imzalı ve mühürlü bir örneğini talep etmesi gerekmektedir.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,926
Kayıtlı Üye Sayımız
172,082
Kaydolan Son Üyemiz
Tsow


Geri
Üst