Mercedes Sprinter 212 D

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 163
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 170,874

Akdeniz45

Otelde misafir karavanda evimizdeyiz
Mesajlar
3,281
Tepkime Puanı
4,610
Yer
Almanya
Mercedes Sprinter.

Bu başlıktaki bilgilerin çoğu, aramızda araçlardan iyi anlayan ve tamir edebilen karavancılara basit gelebilir. Onların bu bilgilere ihtiyaçları olmayabilir ama forumda benim gibi bir çok karavancının bu tecrübeli dostların bilgilerine ve deneyimlerine ihtiyacımız var.

Konuya ilk önce araç seçimi ile başlamakta fayda var. Ama önce kendi karavanımdan bahsedeyim. 2006 yılında aldığım, 1997 model Sprinter 212 D şu anda 296.350 kilometrede. Eğer kaportasının paslanmasını yavaşlatabilirsem, 5 silindirli turbo motor bir 300.000 km daha gider sanıyorum. Iki yıl önce altenatörün önündeki makarayı değiştirdim. Motor aksamında yapılan tek tamir bu. Debriyaj balatası bile halen orijinal. Almanya´da kış aylarında yollar çok tuzlandığı için kaportanın paslanması büyük bir problem. Her Türkiye gezisinden sonra aracın özellikle önünde ve sol tarafındaki taş yerleri paslanmayı daha hızlandırıyor ;D. 2008 yılında Keşan`da aracın altının boyasını yenilettim ve 4 tekerin arkasına paspas taktım. Bu nedenle aracın altı temiz ve tüv almak bir sorun değil. Aracımdan çok memnunum ama şimdiki deneyimlerime göre 212 D yerine 312 D alırdım. Çünkü 212 D`in yoldaki azami yük kapasitesi 2960 kg. 312 D de ise 3500 kg. Aracın donanımında çok hafif malzeme kullandığım halde, gezilerde 3000 kilonun altına düşmek çok zor. Aracın taşıyabileceği en ağır yükle devamlı yolda olmak hiçte güvenceli bir durum değil.
Araç seçiminde bence karavan için serisi 3 ile başlayan bir Sprinter şart.

Ayrıca hangi boy ve hangi motor gücünde bir araç istediğimizi bilmemiz lazım. Çoğunlukla ikinci el araçlardan karavan yaptığımız için yıpranmamış bir araç bulmak hiçte kolay değil. Alman polisi bir kaç ay önce her üç ikinci el araçtan birisinin kilometresinin değiştirildiğini söyleyerek araç satın alanları uyardı. Benim bu konuda dikkat ettiğim noktalar:
-Alacağım aracın üçüncü el araç olmamsı.
-Araç hangi işte kullanıldı.
-Aracın bakımı düzenli yapılmış mı. En iyisi araçın hep kendi servisinde bakımının yapılarak sevis defterine kilometresinin işlenmiş olması.
-Tüv ve emisyon kontrol kağıtlarında da araçların kilometresini görmek mümkün.

Almanya´da olsun Türkiye´de olsun aracının kilometresini saklama gereği duymayan bir satıcının hiç olmazsa yukardaki belgelerin bir kısmıyla aracın kilometresinin doğruluğunu ispat etmesi lazım. Bu belgeler aracın en azından satışını kolaylatırır

Kilometresinin orijinal olduğu ispat edilemeyen araçla bence ilgilenmemek lazım.

Devamı gelecek.
 

Etiketler
Mercedes sprinterin boyutlarını aşağıdaki linkte ( 31-34 sayfada) bulabiliriz.
http://www.sug.de/ppdf/ppdfnfz/sprinter%20crewbus%20kombi.pdf

Linkte boyutlara bakınca dikkatinizi hemen aracın 178 cm olan iç genişliği çekecektir. Bu, boyu 178´i geçmeyenler araçta enlemesine yatabilirler demektir. Eğer yatağı pencere seviyesine yükseltirseniz, pencere girintilerinden faydalanarak 182 boyunda bir yatak yapabilirsiniz. Böyle yüksek yatağın önemli bir faydası altta daha fazla bagaj yerinin olmasıdır. Bu nedenle panelvan araçlarda son yıllarda yataklar büyük çoğunlukla yüksekte yapılmaktadır. Geçen hafta gördüğüm bir sprinterde oturma yeride yaklaşık 20 cm yükseltilmişti. Böylece su deposu ve akü için ilave yer kazanılmış oluyor.

Sprinter 212 D´i satın alırken arkasındaki basamak hoşuma gitmişti. Fakat balık tutmaya giderken küçük tekneyi çekebilmem için arkada bir çeki demirine ihtiyacım vardı. Bu basamağı çıkarmadan, veya bir parçasını kesmeden nasıl çeki demiri takilabilineceğini Almanya´da Mercedes Sprinter-Forumda öğrendim. Bu basamağın çok faydasını gördüm. Hiç aklıma gelmeyen bir faydasını da 2012 Türkiye gezimizde yaşadık. Antalya´da bir dörtyol ağzında sprintere arkadan bir BMW wurde. Bu basamak sayesinde aracın arkasında hiç hasar yoktu.

Araçta önde, sürücünün yanındaki iki kişilik koltuğun yerine tek kişilik koyunca önde bir ikaz lambası devamlı yanmaya başladı. Yine sprinter-forumda araştırınca, ikaz lambasının, iki kişilik koltuktaki emniyet kemerinin elektrik bağlantısı nedeniyle olduğunu öğrendim. Yakınımızdaki Mercedes servisi iki saate yakın bir uğraşıdan sonra sorunu çözdü. Aslında 5 dakikalık bir işti ama onlarda konuya yabancıydılar.

Iki yıl kadar önce kontağı kapatmama rağmen motor 2-4 saniye çalışmaya devam etmeye başladı. Ayrıca yolda giderken gaz verdiğimde araçta bir duraksama oluyordu, sanki el freni çekilmiş gibiydi. Mercedes servisinde tanıştığım bir usta araca baktı ve beraber küçük bir tur attık. Arızanın elektrikle ilgili olduğunu ama nedenini araştırmak gerektiğini söyledi. Bana önce hatayı kendin ara dedi. Ararken en son aracta elektrikle ilgili ne yaptığını iyi düşün ve oradan başla, aracı şimdi servise verirsen belki hatayı 5 saat ararız bu da sana 500 Euroya mal olur dedi. Eve dönerken bir süre önce arkadaki ampüllerden birisini değiştirdiğim aklıma geldi. Eve gelince son değiştirdiğim ampülü kontrol ettim. Aşağıda resmini gördüğümüz ampüllerden çift duy yerine tek duy taktığımı farkettim ve doğrusunu taktım. Motorun çalışması düzeldi. Durumu Mercedes servisindeki ustaya söyledim. Mümkün olamaz, çünkü Mercedeste elektrik devreleri arasında bağlantı yoktur, dedi. Fakat sprinter-forumda araştırdığımda aynı sorunla başkalarının da karşılaştığını gördüm.
devamı var.

Resim 1348937418


Resim 1348937470
 

Süper faydalı bilgiler. Yıllar boyunca edindiğiniz tecrübeleri aktarmanız çok güzel.Genişliğinden dolayı bir ara çok bakmıştım ama Türkiye'de oldukça pahalı ve uygun fiyatlı dogru dürüst araç yok.
Bu araçların tek sıkıntısı olarak forumlarda "Black Death" denilen enjektör sızmasıyla başlayıp kopup motora zarar vermesiyle biten sıkıntıları vardı.

Bu araçları alırken motoru üzerideki plastik kaplamayı çıkarıp enjektörlerin dibini kontrol etmemiz söyleniyordu. Sizin ekleyebileceğiniz bu araçları alırken özellikle dikkat ettirmemiz gereken bir nokta var mıdır?

Hasan
 

Hüseyin Bey, aslında burayı meşgul etmemek için yazmayacaktım, çünkü konu akışı teşekkür vs. ile kesilince hoş olmuyor, mesaj gelmeyince de yazan arkadaşımız ilgi çekmedi galiba diye düşünüyor; ama belirtme gereği duydum, yazmam lazım: İlgiyle okudum, okuyacam da... Paylaşımınız için teşekkür. Devam...
 

Ailemde iki adet sprinter var, bir 2007 model eski kasa diğeri 2010 model yeni kasa...Aynen belirttiğiniz elektrik problemlerini yaşıyoruz özellikle 2007 eski kasada söylediğiniz tüm olumsuzluklar mevcut, düz yolda giderken araç birden gaz yememeye başlıyor, gitmiyor, kenara çekip stop edip tekrar çalıştırınca herşey düzeliyor tekrar yola devam edebiliyorsunuz, sabah aracın çalışıp çalışmayacağı meçhul özellikle soğuk ve nemli havalarda, pazartesi sabah sorunsuzca servise çıkabilmesi için pazar günü aracı çalıştırmak gereği hissediliyor, araçta durduğu yerde enerji harcayan bir şey var sanki, arka makasları sürekli sorunlu ses yapıyor, araç düzenli bir şekilde yürür veya motordan gelen en ufak sesde bakım kontrol gerektiriyor, atlanırsa üst üste bir kaç sorun biriktimi, araçdaki toplam sorunlar keyif kaçırıcı bir şelikde rahatsız edici oluyor..2010 modelinde bu sorunlar yok muhtemelen çözümlenmiş, fakat son kasa o kadar çok mazot yakıyorki, acıtacak cinsden, ailenin üçüncü aracı benim karavan dönüşümü yaptığım ducato PSA'lar, 4 yıldır kullanıyorum sprinter'larda yaşadığımız hiç bir sorunu yaşamıyorum, sprinter'lara yaptığımız bakım masrafının % 10'u ile surunsuzca biniyoruz..Şu soruyu sormanız gerekir, madem aynı aileden 3 kişisiniz niye diğerleri kendi sorunlarını görüp senin sorunsuzluğundan ders almıyorlar diye..aslında deslerini alıyorlar ama söyledikleri tek bir şey var "aracın önünde yıldız varmış o yetermiş", Araçların önündeki yıldız, kaz ayağı gibi sembol takıntılı insanlar da var, mecburen "yıldızın" bedelinide ödeyecekler, genele hitep ederken memnuniyetlerini anlatırkan, rakı masasında bize sorunlarını anlatacaklar...
 



Yazılanlar üzerine "gerçekte durum nedir ?" diye, www.mobile.de sayfasından 400.000 km.üzerinde satışda olan panelvanları aradım.

Sonuçta bulduğum 43 panelvanın,
23 tanesi Mercedes
3 ü WV
diğer bütün modellerin toplamı ise sadece 17 !

300.000 km. üzerindeki 283 araçtan;
131 i Mercedes
49 u toplam PSA ( 28 i ise Fiat)

Üstelik bu arayı daha da dramatik bir şekilde açan, Mercedes'in piyasadaki payının sadece 1/4 civarında olması; örn. 2012 senesinde, yine Almanya'da, trafiğe çıkan bu sınıf 260,320 araçtan yalnızca 66,160 ı Mercedes.
Buyurun buradan yakın ! :smiley:)

Demek ki; bu araçlara daha fazla sarfetmek sonuçta, kullanım zamanı ile yapılan yol açısından, yeni araç alımını geciktirerek, toplamda madden uygun ve yeni bir araç üretiminde, değer verenler için (?), doğal kaynaklara ihtiyacı geciktirmesiyle de çevreci olmalı !

Atilla beyin münferit hakkı olsa da, imaj üzerine yargısı, kusura bakmasın !, acımasız ve toptancı olmuş.
En azından rakamlar başka şeylerden bahsediyor. ;)

Not. Aracım Mercedes değil, üstelik ilgim de sınırlı. Zaten yıllık kısıtlı kullanma hedefim açısından, özellikle yenisi bence aklıma da uygun değil.
Hüseyin, Mehmet bey, keyfinize bakın, açıkçası rakamların boyutu beni de şaşırttı.
 

Hüseyin bey biz karavancılar açısından yine farklı ve faydalı bilgiler veren yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Çalakalem yazılan yazılar ve açılan başlıkların içerisinde sizlerin ve sizin yazılarınıza benzeyen yazılar o kadar azki.
Sizin ve Mesut Beyin ( Evliya Çelebi2 ) yazılarınız, çoğunlukla yapılan bir araştırma ve çalışma sonucu derlenen bilgilerin aktarılması şeklinde gelişiyor, istatistiki bilgilerle destekleniyor ve bu içerikte bağlantılar da veriyorsunuz. Bu bağlantılar eğer kullanılırsa karavancıların bilgi dağarcığını kat ve kat geliştirecek bir yolun kapısını da açıyor.
Ancak ilginç olan, bu tarz yazıların Almanya’da yaşayan iki Türk karavancıdan geliyor olması.
Siz bir eğitimcisiniz bunu muhakkak ki daha iyi değerlendirebilirsiniz. Acaba bizim araştırıcı ve sorgulayıcı olmayı önleyen, ezberci eğitim sistemimiz mi Almanya’dan yazan sizle burada bizlerin yazılarımızı bile etkileyen anlayış?
 

hüseyin bey merhaba bizde naçizane motokaravan dünyasına 98 model 312d ile geçen sene katıldık. Eksiklerimizi gidermeye çalışıyoruz. tecrübelerinizi takip etmeye başladık.
 

Mesut bey,

Bence verdiğiniz rakamlar Atila bey'i destekler nitelikte. :smiley: Ben rakamlara baktığımda, pazar payına oranla daha çok sayıda Mercedes aracın elden çıkarılma çabası gördüm. Yani bunu bir anlamda Mercedes kullananlar arasındaki memnuniyetsizlik göstergesi olarak yorumladım. PSA ve VW kullananlar ise araçlarından fazlasıyla memnunlar ki satmayı düşünmüyorlar diye yorumladım.
 

Bekir bey,
yazıda, piyasada ayakta kalan vasıtalara dikkati çekmek istedim.
Çünkü sadece onlar satışda, hurdalar değil. ;) Zaten o yüzden 3-400.000 km. yazdım.

Araç satışlarında memnuniyetsizlik ise, vergi avantajından, biten leasig mukavelesine, kazalardan, modelin yenisine tekrar sahip olmak gibi daha birçok sebepden sadece bir tanesi.
Ben bugüne kadar memnun olmadım diye bir tek aracımı bile satmadım. :smiley:
 




Önce paylaşımda bulunan hepinize çok teşekkürler.

Hasan Bey merhaba,
Enjektör konusunu sprinter-forumda araştırdım. Söylediğiniz doğru, bu sorun özellikle 212D ve 312D motorlarında görülüyor (ikisinde de aynı motor var). Işin ilginç tarafı bu 5 silindirli motorlar, ayni forumda en güvenilir ve uzun ömürlü motorlar olarak tavsiye ediliyor. Ben l992 yılında aldığım 1983 model Mercedes transporteri (209 D) 2006 yılına kadar kullandım. Bu tranporterde de 5 silindirli, aynı hacimde, yalnız turbo olmayan motor vardı. Araç satarken 250.000 km´nin üzerindeydi, paslanma çok ilerlemişti ama motoru çok iyiydi. Ben 22 yıllık Mercedes transporter ve sprinter kullanım süresinde enjektör sorunu yaşamadım. Bence beğendiğimiz bir aracı almadan bir tamirciye göstermek çok iyi olur.


Sayın Olguncandan,
Haklısınız, mesaj gelmeyince insanın kafasında soru işaretleri oluşuyor. Bu başlıkta, sprinter tercübesi olan herkesin bilgilerini aktarması çok faydalı olur diye düşünüyorum.


Attila Bey merhaba,
Uzun süre kullandığımız araçlara alışıyoruz ve bu alıkanlık bir pozitif ayırımcılığa dönüşüyor. Bu bakımdam karşılklı fikirlerin dile getirilmesi bence çok faydalı. Pozitif ayrımcılık konusuna bir örnek vermek gerekirse, benim anlattıklarım Almanya´da sprinter forumdaki paylaşımlara, sizin anlattıklarınızda yine Almanya´da ducato forumdaki paylaşımlara çok benziyor. Ben bu başlığı açarken sprinter forumu örnek aldım. Gezenbilir Forumda Fiat Ducato (veya PSA Grubu) başlığında teknik bilgiler toplansa çok yararlı olur sanıyorum. Forumda ducato karavan kullananlar sprinterin bir kaç katı olsa gerek. Tecrübelerini anlatabilecek çok karavancı var demektir.

Mesut merhaba,
Verdiğin sayılar beni şaşırttı. Rakamların sprinter için böyle yüksek oranda olacağını hiç tahmin etmemiştim.
Dünyanın bu tarafını unuttun galiba. Almanya´da günlerdir bahar havası yaşıyoruz. Kıs sizlerin gelmesini bekliyor galiba. ;D


Fatih Bey merhaba,
Kendi yönümden şöyle bir cevap vereyim. 1978-2009 yılları arasında danışmanlık/eğitim danımanlığı yaparken danışmaya hergün 15-20 kişi gelirdi. Gelenlerin hemen hepsi Almanca bilmeyen vatandaşlarımızdı ve binbir türlü soruyla ve sorunla gelirlerdi. Bavyera Çalışma Bakanlığının bize (büroda çalışan hepimize) verdiği "görevlerinde hüviyet sahibine yardımcı olun" yazan hüviyetle heryerden bilgi ve yardım görürdük. Bu nedenle değişik konularda hertaraftan bilgi toplama alışkanlığı var bende. ;D


Sayın Karafatma,
312D karavanınızla size çok güzel ve sorunsuz geziler dilerim.


Bekir Bey merhaba,
Almanya´da çok büyük bir ikinci el araç pazarı var. Karavanlarını kendileri yapanlar nadiren yeni araç alıyorlar.

Ebay´in internet sayfasındaki satılık ducato ve sprinterler aşağıdaki listede. Haklısınız, satılık sprinter sayısı biraz daha fazla ;).
http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-autos/fiat-ducato/k0c216
http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-autos/mercedes-sprinter/k0c216
 

Ynt: Mercedes Sprinter 212 D

Hüseyin bey bilgiler için teşekkürler güzel düşünülmüş bir konu başlığı.
Bende şöyle bir katkıda bulunayım. aşağıda ki linkini paylaştığım rusya dan bir siteden aracınız şase nosu ile aracın özelliklerine,motor tipine vede kullanılan parçaların resimleri ve parça sipariş nosuna ulaşabiliyorsunuz.

http://mb.ilcats.ru/

buda sayfadan ekran alıntısı.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    77.3 KB · Görüntüleme: 1,643

Ynt: Mercedes Sprinter 212 D


Not. Aracım Mercedes değil, üstelik ilgim de sınırlı. Zaten yıllık kısıtlı kullanma hedefim açısından, özellikle yenisi bence aklıma da uygun değil.
Hüseyin, Mehmet bey, keyfinize bakın, açıkçası rakamların boyutu beni de şaşırttı.


Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=101880.0#ixzz2ttsYdGeO





Öyle Yapıyorum. (keyfime bakıyorum)
Aracımı , çok iyi tanıyorum , 7 yıldır altımda. :D :D
Teşekkür ederim.
 

Ynt: Mercedes Sprinter 212 D

Coşkun Bey, verdiğiniz bilgi çok faydalı. Google Almanca tercümesi de çok iyi.
Teşekkürler.

Mehmet Bey, forumda sizin karavanı aradım bulamadım.
Paylaşımlarınız için teşekkürler.



Diğer panelvan araçları bilmiyorum ama sprinterin üstü düz olmadığı için pencere takmak kolay iş değil. Yalnız bir noktada 40X40 cm´lik bir pencere için düz bir yer var. Sürücü koltuğunun biraz arka tarafında. Yukarıdan bakıldığında hemen görülür. Buraya takacağımız pencerenin altınada genellikle oturma yerimizi yaparız. Buraya koyacağımız masanın önünede dışarıya doğru açılan bir pencere takarsak, bu masada yaz günleri de oturabiliriz. Yandaki ve üstteki pencereyi açınca hemen bir serin havayı hissederiz. Bence bütün pencerelerde sineklik olması lazım. Zaten artık sanıyorum bütün yeni pencerelerde bu olanak var.
Söz sinekten açılmışken, size sivri sinek konusunda deneyimlerimizi de anlatayım.
Sanıyorum yirmi yılı geçti, aracın gaz kontrolunu yaptırdığım kamping malzemeleri satılan bir yerde 12 voltluk bir sinek kovucu gördüm ve hemen aldım. Evde Sonja ile konuyu tartıştık. Konumuz kimyasal madde mi yoksa geceleri huzursuz uyumak mı? Aslında bu Sonja`nın karar vermesi gereken bir konuydu. Çünkü karavanda bütün sivri sinekler ona saldırırlar. Netice olarak aleti kullanmaya karar verdik. Yalnız alteti kullanırken, üstte alete en yakın olan pencereyi açık tutarız. Gezilerimizde bugüne kadar, Avrupa´nın sivri sinekleriyle meşhur yerlerinde bile rahat uyuduk.
Aleti aşağıda görebilirisiniz.
http://goo.gl/EyqXZl

Mcken
 



Ynt: Mercedes Sprinter 212 D

Bu da Sprinter'i "Transit" geçen bir dostunuzdan ! :smiley:)

Daimler-Benz, Mercedes Sprinter' in, yazılıdan geçirmek için, kısa versiyon olarak ölçüleri:
Mübarek asilzade ismi gibi, çekinmeseler "Sprinter von Mercedes" diyecekler. :smiley:)

http://goo.gl/XGI3Bl
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,775
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst