Mazlum Milletler ve Süper Devletlerin Sömürge Politikası

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mete Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 36
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,701
Ynt: Mazlum Milletler ve Süper Devletlerin Sömürge Politikası

Taksim Özgürlük anıtına dikkat A:Sovyetler Birliği Türkiye Elçisi ARALOV
B:SSCB Askeri ve Deniz İşleri Halk Komiseri K.E.Voroşilov

evet bu A ve B işaretlerindeki kişiler SSCB temsilcileridir. Atamızın arkasında ki ve yanındaki diğer kişiler ise İsmet İnönü, Fevzi çakmak ve Türk milletini temsil eder.
[attachment=2]

Aralov
 

Etiketler
Ynt: Mazlum Milletler ve Süper Devletlerin Sömürge Politikası

MG51' Alıntı:
Konu kurtuluş savaşında Rusya Türkiyeye yardım etmişmidir etmemişmidir, şekline dönüşmüş. Ülkeler arasında savaşlar olur ve her ülke bu savaşlarda kimin galip gelmesini veya kimin mağlup olmasını istemiyorsa ona yardım eder. Rusyada Türkiyenin yenilmesini ve Türk topraklarının batılıların eline geçmesini istemiyordu. Tabiki yardım yapacaktı bu yardım Türkiyeyi ve Türkleri sevdiği için değil kendisini korumak içindir.
Rusyanın en büyük ideali Boğazlara hakim olmaktı yukarıda bunlar anlatılmış, Türkiye savaşı kaybedip batılılar buralara yerleşseydi ne olacaktı bir düşünün. Boğazlar ingilizlerin, Güney Fransızların. Musul kerkük yine dönemin süper devleti İngilterenin.
Türkiye bu savaşta mağlup olsaydı Rusyanın boğazları ele geçirmesi ve sıcak denizlere inmesi hayal imkansız hale gelecekti. Bundan da kötüsü sınırında iki güçlü devlet olacaktı bunlarda zaman içerisinde Rusyayı zor duruma düşürebilecekti. Oysa Türkiye savaştan galip gelirse bu zayıf Osmanlı devletinin elinden boğazları almak daha kolay olacaktı.
Ama Mustafa Kemal'in bu kadar başarılı olacağı hesapta yoktu rejim değiştirip bu yeni kurulacak yeni devleti bu kadar kısa süre içerisinde derleyip toparlayacağı düşünülememişti.

Öncelikle şunu belirteyim ben sovyet yanlısı değilim. ancak şunları unutmamak lazım Türkiye olsun SSCB olsun ikiside anti-emperyalist, halkçı idi ( Kruşçev'e kadar) yani aynı Türkiye Cumhuriiyeti gibi karşı devrimler her iki ülkede de başlayana kadar bunu daha önce Tarih bölümünde Türk ve Rus devrimleri başlığı altında paylaşmıştım. o yüzden Rusya sadece çıkarları uğruna Türkiyeye yardım etmemiştir. Sosyalizm Ezilen uluslara yardım elini uzatan bir ideolojidir. ve Leninist Rusyada bu ideale inanmış bir ülke olarak Türkiyeye ve Atatürk'e unutulmaz yardımlarda bulunmuştur.

Ayrıca Atatürk benimde aslen oralı olduğum yere yani Eğin'e Kendi ismini vermiştir Kemaliye aynı zamanda eğin'in komşu ilçesinede Lenin'in ismi İLİÇ ismini koymuştur.
Kurtuluş savaşında yardımlarından dolayı Atatürk bakanlar kurulu kararıyla Eğin halkının yardımlarından dolayı ''Sizler Kemale ermiş insanlarsınız size kendi ismimi armağan ediyorum, aynı zamanda Kurtuluş savaşında bizlerden yardımlarını esirgemeyen, SSCB'nin ebedi önderi yoldaş Lenin'in isminide komşu ilçenize veriyorum demiştir ve böylelikle Ulu önder ATATÜRK ve yoldaş LENİN'in böylesine iki büyük devrimcinin ismi ilelebet sonsuza dek birlikte yaşayacaktır...
 

Ynt: Mazlum Milletler ve Süper Devletlerin Sömürge Politikası

Sayın Mehmet Can Bey, Atatürk komünistleri bu kadar sevdiği içinmi Komünizm'i Türkiyede yasaklamış sizce.

İşaret ettiğiniz tiplerin o şahıslar olduğundan nasıl bu kadar eminsiniz.
O anıtın yapılış tarihini biliyormusunuz sadece merak ettiğim için soruyorum
 

Ynt: Mazlum Milletler ve Süper Devletlerin Sömürge Politikası

Mete hocam konuya isinmişken devaminida bekliyoruz.
 

Ynt: Mazlum Milletler ve Süper Devletlerin Sömürge Politikası

MG51' Alıntı:
Sayın Mehmet Can Bey, Atatürk komünistleri bu kadar sevdiği içinmi Komünizm'i Türkiyede yasaklamış sizce.

İşaret ettiğiniz tiplerin o şahıslar olduğundan nasıl bu kadar eminsiniz.
O anıtın yapılış tarihini biliyormusunuz sadece merak ettiğim için soruyorum

Anıtın yapıma başlama tarihi 1925 olması lazım ayrıca bütün kaynaklarda yazar o kişilerin ismi hatta yolunuz taksime düşerse anıtın önündeki yazıda da yazar.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,770
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst