MAVGA KALESİ VE KOZLAR PLATOSU (Müthiş bir yer)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AKPINAR07 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,899

AKPINAR07

GEZGİN ÇELEBİ
Mesajlar
293
Tepkime Puanı
3
Yer
ANKARA
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]

MUT MAVGA KALES KOZLAR PLATOSU264


MUT MAVGA KALES KOZLAR PLATOSU266


MUT MAVGA KALES KOZLAR PLATOSU275


MUT MAVGA KALES KOZLAR PLATOSU274


MUT MAVGA KALES KOZLAR PLATOSU259
 

Etiketler
Ynt: MAVGA KALESİ VE KOZLAR PLATOSU (Müthiş bir yer)

İkinci karedeki solda tek başına duran kayaya dikkat edin.

Mavga kalesi ve Kozlar platosu 1500 metre rakımlı MUT içerisinden gidilen bir yolla ulaşılmaktadır. Asfalt yolu gayet iyidir.
 

Ynt: MAVGA KALESİ VE KOZLAR PLATOSU (Müthiş bir yer)

Mersin'in Mut ilçesinin 16 km. kuzeybatısında (Mut-Kırobası yolu üzerinde), Kozlar Yaylası’nda bir kaya üzerinde bulunan Mavga Kalesi'nin Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Kalenin sağlam kalan bir burcundaki kitabeden Anadolu Selçuklu Devleti Hükümdarı I. Alâeddin Keykubat tarafından 1230 milad yılında alındığı ve kalede bazı tamiratla beraber mescit görevi de yapan bir burç yapılarak bedenine de bir kitabe konulduğu anlaşılmaktadır. Bununla beraber kalenin daha eski dönemlerde yapıldığı ve İlk Çağlara kadar uzandığı sanılmaktadır. Zira bölgede kayalara oyularak oluşturulmuş mağara yerleşimleri de bulunmaktadır.

Kale kesme ve moloz taştan yapılmış, 9 burç ile sur duvarları sağlamlaştırılmıştır. Giriş kapısı kuzey yönünde olup, çevresinde hendekler bulunmamaktadır. Sarp ve dik kayalar üzerinde yapılmış olan kale içinde odalar, ahırlar, yemlikler, sulama tekneleri ve içi Horasan harcı ile sıvanmış su sarnıçları kayalara oyularak oluşturulmuştur. Kule üzerinde dikdörtgen bir niş içinde Arapça harili kitabe bulunmaktadır. Kuleye bağlı sur duvarı bulunmakta, ancak tahrip olmuştur. Doğal olarak oluşan bazı mağaralar yerleşim amacıyla şekillendirilmiştir. Bazıları da ihtiyaç gereği olarak insanlar tarafından açılmıştır. Açılan odalarda kapı sövelerinin yuvaları ve askıları mevcuttur. Yerleşimin yanı sıra mağaralar arasında kare veya dikdörtgene yakın küçük girişli kaya mezarları da bulunmaktadır.

Sadece köy halkı tarafından definecilere karşı korunan kale, 1993 yılında 1. derece Anıtsal alan olarak tescillenmiştir.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,429
Mesajlar
1,517,870
Kayıtlı Üye Sayımız
172,076
Kaydolan Son Üyemiz
Fevzican

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst