Marmara Denizi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SEVAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,966

SEVAL

www.sevalduban.com
Mesajlar
3,866
Tepkime Puanı
39
Web
www.sevalduban.com
20090220 RESIM


Marmara Denizi, kuzeyde İstanbul Boğazi ile Karadeniz’e, güneyde Çanakkale Boğazı ile Ege denizine bağlanan, Kuzey sahillerini Trakya’nın, güney sahillerini Anadolu’nun çevrelediği, 11.350 Kilometre kare yüzölçümü ile Asya ve Avrupa kıtalarının arasına sıkışmış bir iç denizdir. Genelde derinliği 200 metre civarında olmasına rağmen, izmit Körfezinden Silivri/Tekirdağ (doğu/batı) istikametnde uzanan hat üzerinde 1000 metreyi geçen derinlikler mevcut olup en derin yeri 1300 metre ile Silivri açıklarındaki çukurdur.

Marmara Denizi’ndeki med-cezir, fark edilemeyecek kadar az olmasına rağmen şiddetli rüzgarları estiği dönemlerde (güneyden esen rüzgarlar ile kuzey sahillerindeki su seviyesinin yükselmesi, güney sahillerindeki su seviyesinin alçalmasına; kuzeyden esen rüzğarlar ile güney sahillerindeki su sviyesinin yükselmesi, kuzey sahillerindeki, su seviyesinin alçalmasına ‘’bu seviye değişikliği 40-60 santimetreye kadar çıkar’’) sebep olamaktadır. Marmara Denizi, yoğunluğu az olan Karadeniz sularının, Ege Denizine taşıma özelliği de gösterir. Az tuzlu karadeniz istanbul Boğazı’ndan Marmara’ya yelpaze gibi dağılarak akar. Marmara Denizi’nin hemen her yerinde bu akıntıları izlemek mümkündür. Tekrar Çanakkale Boğazı’nda sıkışarak şiddetlenir ve Ege Denizine akar. Akdeniz’in daha yoğun olan sularını Marmara Denizi’nin güney sahilleri boyunca İstanbul Boğazına Kadar taşıyan bir güney akıntı da mevcuttur.

Kuzeyde Ahırkapı feneri F1 W 36 m 16 M ile kadıköy mendirek fenerini Iso 13M, güneyde Gelibolu Çankaya burnu ile Zincirbozan bankı fenerini Fi 10$ /M birleştiren hatlar arasında kalan, deniz alanını kapsayan ve bu alan içersindeki (Ataköy marina, Selimpaşa arınağı, Marmara Ereğlisi Limanı, Tekirdağ Limanı, Marmara adasıMarmara Barınağı, Aşmalı barınağı, Saraylar Limanı, Marmara adaları koyları, Karabiga barınağı, Erdek Limanı, İlhanköy barınağı, Fıstıklı barınağı, Esenköy barınağı, Prenses adaları, Kalamış Marina, Fenerbahçe Yat limanı) marina, barınak ve limanlar kapsamına alınmıştır.

MARMARA DENİZİNDEKİ REHBER FENERLER

Ahırkapı FnF1 W 6s 36m 16M
Değirmen burnu FnF1 W 5s 20m 10M
M.Ereğlisi FnF1 W 15s 53m 15M
Hoşköy FnF1(2) W 10s 50m 19M
İnceburun FnF1(3) W 10s 32m 12M
Doğanaslan bankı FnQ (6)+LF1 15s 5M
Gelibolu FnF1 W 5s 34m 15M
Zincirbozan bankı FnF1 10s 7M
Karaburun FnF1(2) W 10s 54m 12M
Hayırsız ada FnF1 W 3s 112m 12M
Aşmalı Ada FnF1(3) W 15s 40m 12M
İmralı Martı burnu FnF1 W 10s 110m 10M
Bozburun FnF1 W 5s 76m 10M
Yelkenkaya FnF1 W 15s 20m 18M
Fenerbahçe FnF1(2) W 12s 15M
kadıköy Mendirek Fn Iso 13M

BELİRGİN MADDELER:

Yeşilköy Havaalanı kontrol kulesi feneri gece beyaz ve yeşil çakan Marmara ereğlisi limanının doğusunu sınırlayan burunda doğalgaz santrali alev bacası, :Tekirdağ çevresindeki radyo anteni, Gelibolu kuzeydoğusunda Namaztepe üzerindeki Gazi süleyman paşa namazgahı ve TV yansıtıcı anteni, Karabiga kuzeyinde Kale burnu üzerindeki kale harabeleri, Erdek Bandırma arasındaki Delikli Taş tepesi zirvesinde kıbrıs şehitleri anıtı, Gemlik körfezi Tuzla burnundaki azot fabrikası alev bacası, Kınalıada üzerindeki TV antenleri, istanbul beyazıt kulesi ve çamlıca tepesi TV anten kulesi belirgin maddelerdir.

TEHLiKELER:

Marmara Denizi güneydoğusu, Çanakkale Boğazı girişi kuzey sahilinde (40 29 35N, 26 51 40E) doğanaslan bankı (Fener ile belirlenmiştir) Çanakkkale Boğazı girişi güney sahilinde (40 25 00N) (46 35E) koyun adası güney-güney doğusu ile paşalimanı adası arasındaki sığlıklar. Tuzla Koyu Hırsızada civarındaki (40 47 30N) (29 16 30 E) sığlıklar, Prenses adaları Bostancı-Maltepe sahilleri arasında kalan Yıldız ve Dilek kayalıkları,Fenerbahçe burnu Öreke taşı (fener ile belirlenmiştir) ve Fenerbahçe burnu açıklarından Fenerbahçe yat limanı-Kalamış marina istikametinde sıralanan şamandıralar mevcuttur.

AKINTILAR:

Karadeniz’in yoğunluğu az olan sularını Ege Denizi’ne taşıyan yüzey akıntıları, istanbul Boğazı’ndan Marmara Denizine şiddetini azaltarak dağılır. Kuzey rüzgarlarının sert estiği dönemlerde 0.5 ile 3 Knots sürate ulaşan bu akıntıları Marmara Denizi’nin orta suları kuzet yansında izlemekle beraber, Kapıdağ yarımadası batısında Erdek Körfezinde ve Marmara adası güneyi Marmara boğazında da izlemek mümkündür. Güney rüzgarlarının estiği dönemlerde, güneyden kuzeye hareketlilik kazanan Marmara Denizinin sulan kuzey akıntıları ile karşılaştığı bölgelerde ORKOZLAR meydana getirir. Kuzey akıntılarının, Marmara Denizinde şiddetli olduğu bölgeler, İstanbul Boğazı’nın Marmara’ya açıldığı boğaz ağzı, Marmara adası kuzey ve güneyi, Marmara adası batısındaki, Hayırsız ada civan ve Çanakkale Boğazı’na yaklaşıldığında, Karabiga burnunun feneri ile Hoş köy fenerini birleştiren hattın batısıdır. Akdenizin daha yoğun olan sularını taşıyan ve Marmara Denizi’nin güney sahillerini takip ederek İstanbul Boğazına kadar ulaşan dip akıntıları, kuzey rüzgarlarının şiddetli estiği dönemlerde güneye doğru hareketlilik kazanan sular ile karşılaştığında özellikle Erdek Körfezinde ORKOZLAR meydana getirir.

DALIŞA YASAK SAHALAR

20090220 RESIM20002


1. Sedef adası çevresi,
2. Büyükçekmece Güzelce ile değirmen burnunu birleştiren hattın kuzeyi,
3. Gündoğdu köyü doğusundan, Ormanlı burnu arasını birleştiren hattın sahil kısmı,
4. Kapıdağ yarımadası kuzey batısındaki Akça ada çevresi,
5. Erdek Limanı
6. Marmara adası Domuz burnu ile Aba burnu arasında kalan sahiller,
7. Marmara adası batısı Hırsız ada civarı.

Kültür ve tabiat varlıklarını korumak amacı ile dalışa yasak saha kapsamındadır.

Kaynak: Türkiye Deniz Turizm Rehberi
 

Etiketler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,769
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst