Labranda

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan queensland Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,565

queensland

.The redness of the sky at dawn.
Mesajlar
2,018
Tepkime Puanı
2
Yer
40° 52.0' 29° 07.0'
Labranda

Adını, Zeus'un sembolü, amazonların savaş aracı olan çift yönlü balta "Labrys"den alan Labranda, yumuşak içimli kaynak suyu, antik kenti, kaplan diyarı olmasıyla tanınıyor. Maden açısından da hayli zengin olan Labranda'da, tapınaklar, rahipevleri, surlar ve mezarlar da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Labranda antik kenti, Milas'ın 14 km. kuzeyinde Kocayayla adıyla bilinen yaylada kurulu. Deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte çam ve çınar ağaçları arasında eşsiz bir manzarası var. Adını çift yönlü balta anlamında olan "Labrys" sözcüğü kökeninden almış. Ayrıca bu balta Zeus tanrısının da sembolü ve amazonların da savaş aracı olmuş.

Kroki


Sıcak, kayalık, sık bitki örtüsü arasında 1950'li yıllarda yaşayan kaplanları yöredeki yaşlılar anlata anlata bitiremiyorlar.
1947 yılında Kayadibi Dağı eteklerinde kedi gibi hırlama kükreme duyan köylüler dikkat kesilmiş. İnekleri gütmeyip dağa bırakanlar sürünün akşam olunca eksik dönmeleri üzerine silahlanıp sürek avına başlamışlar. 90'lı yıllarda Ören yerinde bekçilik yapan Osman Gürsoy'un anıları ise hayli ilginç:
1950 yılında Labranda'nın arka taşlık tepesinde akan çay'ın ortasına kaplan iki yavru yapmış. Bekçi şöyle devam ediyor: "9-10 yaşlarındaydım, o zamanlar çobandım. Ana kaplanın olmadığı bir anda yavruları görünce elimdeki tara ile kestim. Çocuktum bilemedim, kurt yavrusu sandım. Ertesi gün yine sürüyü götürürken deliye dönen ana kaplan sürüye daldı. Keçilerden birini gözümün önünde yedi. Daha sonraları bir çok çobanın keçisini hep yedi. 1951'de yine birgün sürüyle giderken keçiler kaplanı görünce çil yavrusu gibi dağıldılar, bu defa kaplan kaçtı. Gelip anlattım, köylüler kaplan ve ayıları vurmak için av partileri düzenlediler. Kurnaz hayvandı. Kendi barındığı yerde değil, dışarda avlanır, Antik Kentin yakınlarına gelip gizlenirdi. Sürüye dalınca hayvanın ciğerine saldırır. İlk önce ciğerini yerdi. Yiyemediği kısımlarını ağaca asar, acıkınca dönerdi. Dağda taştan yapılma kaplan kapanları hala durur. Eskiden Kaplanı yakalamak içine ciğer koyardık. Ayılar ise bal dolu kovanlara dadanmışlardı. Ayılar için ayı kovanlığı yani kayalar üzerine duvarlar örülür içeri girmesi engellenirdi. Çoğu vuruldu ve beslenme yetersizliği yüzünden şimdi ne kaplan ne de ayı kaldı" diyor...
Akdeniz'in son kaplanlarının içi doldurulmuş olanlarını İzmir Bornova'daki Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi'nde görebilirsiniz.
Antik kentte sürdürülen kazı çalışmalarına geçtiğimiz yıllarda ara verilmiş. Kazılardaki en eski buluntu M.Ö. 6000 yılına kadar uzanıyor. Antik kent bugüne kadar iyi korunmuş durumda.

Turkey519 05b


Üstelik ören yerinde 25 yıldır bekçilik yapan Osman Gürsoy, İngilizce-Almanca hizmetini de ücretsiz veriyor.
Zeus Labrandos Tapınağı, Andronlar, Rahip Evleri, Proplea'lar, Dorik Evi, Doğu Hamamı, Stadium, Dinsel Yıkanma Salonu, surlar, mezarlar, kutsal yol Labranda antik kentinde görülecek yerler arasında bulunuyor. Üstelik bu kadar yeri tatlı esen rüzgar sayesinde de terlemeden gezmeniz mümkün.
Eğer bu antik kentin tamamını görmek istiyorsanız, heybetli "Gözetleme Taşı" üzerine basamaklarla çıkmalısınız. Zirveden görünüm dilinizi bile tutacak cinsten. Mezar odası ise hayli ilginç... Kral, iki hanımı ve iki çocuğunun yattığı mezar odası Karia dönemine ait... Helenistik çağın örneği olan yapının kapısı 6 tonluk granit blok taştan yapılmış. Taşlarda birbirine kurşunla bağlı...

labranda_metin.jpg


Mika ve alibit madeni bakımından hayli zengin olan bölgede, 1950'li yıllarda yaşayan kaplan ve ayılar da yöre halkının dilinden düşmeyen bir diğer unsur. Ancak avlanma nedeniyle bugün bölgede ne kaplanlara ne ayılara rastlanıyor. Akdeniz'in son kaplanlarının içi doldurulmuş olanları ise İzmir Bornova'daki Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi'nde bulunuyor.

16


Nasıl Gidilir?
İzmir-Bodrum yolu üzerinde bulunan Milas'a İzmir'den otobüsle, Muğla'dan Yatağan üzerinden de minibüsle 45 dakikada ulaşabilirsiniz. Milas'tan Labranda'ya 14 km'lik çok tozlu rampa yolu ise taksiyle almak gerekiyor. Özel aracınızla gitmeyi tercih edersiniz, asfalt bitince camlarınızı sıkı sıkıya kapamanızı öneririz. Zira çevresi zeytin ve çam ağaçlarıyla dolu olan bu yol, civardaki madenler dolayısıyla kamyonlar tarafından kullanılıyor. Bu yüzden de çok fazla toz oluşuyor. Çevredeki turizm merkezlerine asfalt yolla ulaşmak mümkün.

Ne Yenir?
Labranda'ya çıkarken Kargıcak kocatepesinde küçük bir büfe bulunuyor. Labranda suyu ile küpte soğutulmuş meşrubatlar müşterilere sunuluyor. İsteyene köy yumurtası ve domatesinden menemen, grup için özel hazırlanan saçta oğlak kavurması da enfes lezzetler arasında yer alıyor. Konaklama için en yakın deniz kenarı turizm merkezlerini seçtiyseniz hepsinde günlük hatta canlı balı bulabilirsiniz. Fakat kabak çiçeği dolması, çiçek kızartması, sarmısaklı gözleme, biber ekşilemesi, kiremittte pişmiş kurufasülye, odun ateşinde balık şiş ve terbiyeli ahtapot salatası yemek isterseniz Mazı İnceyalı'daki Taş Turizm aile tesislerine telefon etmeniz yeterli.
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,445
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst