L200 K Belgesi İsteniyormu ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan hagurel Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 75
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 57,716

hagurel

L200 Magnum 4x4
Mesajlar
867
Tepkime Puanı
5
Yer
BOLU
L200 aracım var ve ruhsatta ( Yük Nakli- Hususi ) yazıyor bu araçlara K belgesi oluyormuş cezası 2400 liraymış bilgisi olan varmı etrafımda bundan ceza yiyenler var buna Doblo-Kango gibi araçlarda dahil tabiki belgenin çıkarılmasıda 900 lirayı buluyormuş ayrıyetten birde ehliyet almak gerekiyormuş E sınıfı ehliyet bile bunları kullanamayacakmış olan oldu yani bir tokat ta buradan yedik gibi Polislere sorarsanız haberleri yok Jandarmanın bilgisi varmı yarın öğrenecem alacağım bilgileri burada paylaşırım
 

Etiketler
Ynt: L200 K Belgesi İsteniyormu ?

selemlar K2 belgesi tüm ticari amacla kullanılan araçlarda gereklidir . Ancak aracınızı ticari bir amaçla kullanmıyorsanız K2 belgesi gerekmiyor .Ben L200 aracımda K2 belgesini kullanmıyorum ama fort tıransit aracımda kullanıyorum .Hiçbir polis jandarma maliye aracınız da ticari amaclı bir yük nakli yapmıyorsanız K2 belgesini soramaz sorsada olmaması bir suç değildir.
 


Ynt: L200 K Belgesi İsteniyormu ?

Başka bir şehirden kendime aldığım bir malzemeyi getirirken durdurulursam sorun olmazmı yani bu yüzden ceza yiyen tanıdıklarım var
 

Ynt: L200 K Belgesi İsteniyormu ?

santairas' Alıntı:
selemlar K2 belgesi tüm ticari amacla kullanılan araçlarda gereklidir . Ancak aracınızı ticari bir amaçla kullanmıyorsanız K2 belgesi gerekmiyor .Ben L200 aracımda K2 belgesini kullanmıyorum ama fort tıransit aracımda kullanıyorum .Hiçbir polis jandarma maliye aracınız da ticari amaclı bir yük nakli yapmıyorsanız K2 belgesini soramaz sorsada olmaması bir suç değildir.

siz öyle düşünüyorsunuz ama bu konuda ceza yiyen bir çok kişi var, tamamen polisin insafına kalmış bir şey ...
 




Ynt: L200 K Belgesi İsteniyormu ?

Alınması gerekiyor şu anda kampanyası varmış :smiley: ticaret yapıyorlar resmen K belgesi yanında SCR belgesi ve PSİKOMOTOR diye bir testen sonra onunda belgesini alıyormışsunuz ülkeyi terk edesim geliyor
 

Ynt: L200 K Belgesi İsteniyormu ?

YILDIZLI (K1* ve K2*)'de İNDİRİM
Eşya ve Yük taşımacılığı yapan toplam yüklü ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen Kamyonet sahiplerinin zorunlu olarak bulundurması gereken K1*,K2* Yetki belgeleri 31.12.2011 tarihine kadar indirimli alınabilecektir.
CEZAİ YAPTIRIMLARI
4925 sayili; Karayolu Tasima Kanununun 26/a bendi ;
a) 5 inci maddesine göre yetki belgesi almadan tasima isinde faaliyette bulunanlara ikibin TL, ceza kesilecektir.

K Yetki Belgesi : Yurtiçi Esya Tasimacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre türlere ayrılır.

K1 Yetki Belgesi : Ticari amaçla Eşya Taşımacılığı yapacaklara,

K2 Yetki Belgesi :Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara,

K3 Yetki Belgesi :Ticari amaçla Ev ve Büro eşyası taşımacılığı yapacaklara verilir.

K 1 YETKİ BELGESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Başvuru Dilekçe ve Taahhütnamesi (Temsil ve İlzama Yetkili Kişilerce İmzalanacak)
Başvuru Formu (Temsil ve İlzama Yetkili Kişilerce İmzalanacak)
Kuruluştan Bugüne Kadar Olan Ticaret Sicil Gazetelerinin Aslı veya Onaylı Örneği
Temsil ve İlzama Yetkili Kişilerin İmza Sirküsü (Noter Onaylı)
Sahip/Ortak ve Yöneticilere Ait Nüfus Cüzdan Fotokopileri (A.Ş ve Kooperatiflerde Sadece Yont. Kurulu ve Müdürlere Ait Olan)
Sahip/Ortak ve Yöneticilere Ait Cumhuriyet Savcılığından Alınmış Adli Sicil Belgesi Aslı (A.Ş ve Kooperatiflerde Sadece Yont. Kurulu ve Müdürlere Ait Olan
Merkez İşyerinin Bulunduğu Yerin Kira Sözleşmesi veya Mülkiyet İse Tapu (Fotokopisi)
Ticaret Odası Faaliyet Belgesi (Aslı ve yeni tarihli)
Adına Kayıtlı Taşıt/Taşıtların Ruhsat Fotokopisi (Taşıtlar Ticari ve Muayeneli Olacak)
Vergi Levhası (Fotokopisi)
Vekâletname (Noter Onaylı)

K2 YETKİ BELGESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Başvuru Dilekçesi (Temsil ve İlzama Yetkili Kişilerce İmzalanacak)
Başvuru Formu (Temsil ve İlzama Yetkili Kişilerce İmzalanacak)
Temsil ve İlzama Yetkili Kişilerin İmza Sirküsü (noter onaylı, ıslak kaşeli)
Sahip/Ortak ve Yöneticilere Ait Nüfus Cüzdan Fotokopileri (A.Ş ve Kooperatiflerde Sadece Yont. Kurulu ve Müdürlere Ait Olan
Merkez İşyerinin Bulunduğu Yerin Kira Sözleşmesi veya Mülkiyet İse Tapu (Fotokopisi)
Ticaret Odası Faaliyet Belgesi veya Bağlı bulunulan odadan Faaliyet Belgesi (Aslı-son altı ay)
Adına Kayıtlı Taşıt/Taşıtların Ruhsat Fotokopisi (Taşıtlar Muayeneli Olacak)
Vergi Levhası (fotokopisi)
Vekâletname (Noter Onaylı )

K3 YETKİ BELGESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Taşımacı gerçek kişi ise ilgili kişinin, tüzel kişilik ise Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen kişiler ile ( Anonim Şirket statüsünde tüzel kişiliklerde yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve temsil ilzama yetkili yöneticilerin, diğer şirket statüsündeki tüzel kişilerde, tüm ortakların ve bu tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili yöneticilerin) temsile yetkili kişinin adli sicil belgeleri ile nüfüs kağıt fotokopileri- ikametgahları-nüfus cüzdanı örnekleri
Firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin imza sirküleri (aslı veya noter onaylı suretleri)
Kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi ile değişiklikleri gösteren ticaret sicil gazeteleri ve taşımacı gerçek kişi/ firmanın kayıtlı olduğu Esnaf Odası Faaliyet Belgesi / Ticaret Odası belgesi Faaliyet Belgesi. (belgede taşımacının unvanı, adresi, kayıt tarihi, çalışma konusu/iştigali, sermayesi yazılı olacak)
Yetki belgesi talep edenin merkezi adresine ait kira kontratı veya tapu örneği (Muhtardan İkametgah Senedi)
Yetki belgesi talep edene ait araçların trafik belgesi ve tescil belgelerinin (ruhsat) fotokopisi. Araçların muayeneleri yapılmış olacak.
Kayıtlı olduğu vergi dairesinden iştigal konusunu ve faal vergi mükellefi olduğunu gösterir yazı/belge (K3 başvurularında iştigal konusunda " Ev ve Büro eşyası taşımacılığı " ibaresi aranacaktır.)
Faaliyetinde Bulunduğunu Belgeleyen kayıtlı olduğu Vergi Dairesinden Alınmış Vergi Levhası Fotokopisi

KBelgesi Com dan alıntıdır...

Yani...Ticaret odası ile ilişkisi olmayanların ve gerçek usulde vergi mükelllefiyeti bulunmayanların bu belgeyi alması mümkün gözükmüyor... :smiley: :smiley: :smiley:
Saygılar...
 


Ynt: L200 K Belgesi İsteniyormu ?

Ben de bu konuyu geçen yıl araştırmıştım. AB Uyum sitesinden görüştüğüm kişiden internet üzerinden aldığım bilgilere göre özet olarak; birincisi, K2 belgesi alınabilmesi için kişinin gerçek vergi mükellefi olması gerekiyor. İkincisi ise, taşıyanın yada taşınanın ticari olmaması gerekiyor. Aksi halde cezaya hükmedilir deniliyor. Yani Kamu görevlisi yani memur loan bir kişi istese de K2 belgesi alamıyor diye biliyorum.
 




Ynt: L200 K Belgesi İsteniyormu ?

hagurel' Alıntı:
BU durumda da esnaf olduğum için almam gerekiyor

Kendi iştigal sahanızda taşıma (kendi ürününüz veya kendi ham maddeniz)yapacaksanız veya yapıyorsanız,başkaca ticari bir taşıma
yapmıyorsanız K2 belgesi alacaksınız...
Saygılar...
 


Ynt: L200 K Belgesi İsteniyormu ?

Bence sorun şurada: Mevzuat bu araçları bizim gibi günlük kullanım amacıyla satın alan kişileri dikkate almıyor. Normal olarak, bir kişi neden kocaman kargo alanı bulunan kapalı kasa kamyonet satın alsın ki diye düşünüyor. Epey uzun olmasına rağmen elimden geldiğince K2 sözcüğünün geçtiği paragrafları okudum.

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.13108&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=

Üşenmeyip biraz okumanızı rica ediyorum Yönetmelikte der ki:

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ KISIM-Başlangıç ve Temel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM-Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, karayolu taşımacılık faaliyetlerini ülke ekonomisinin gerektirdiği şekilde düzenlemek; taşımacılık faaliyetlerinde düzeni ve güvenliği sağlamak; taşımacı, acente, taşıma işleri komisyonculuğu, taşıma işleri organizatörlüğü, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, lojistik işletmeciliği, terminal işletmeciliği, dağıtım işletmeciliği ve benzeri taşımacılık faaliyetleri için mali yeterlilik, mesleki yeterlilik, mesleki saygınlık ilkelerine uygun olarak pazara giriş şartları ile bu faaliyetlerde bulunanların, gönderenlerin, yolcuların, çalışanların haklarını, sorumluluklarını, yükümlülüklerini tespit etmek; taşımacılık faaliyetlerinde istihdam edilenler ile taşımacılık faaliyetlerinde yararlanılan taşıt, araç, gereç, yapı, tesis ve benzerlerinin niteliklerini belirlemek; karayolu taşımalarının diğer taşıma sistemleriyle birlikte ve birbirlerini tamamlayıcı olarak hizmet vermesini, denetimini ve mevcut imkânların daha yararlı bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır.

Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, kamuya açık karayolunda motorlu taşıtlarla yapılan yolcu ve eşya taşımalarını, taşımacı, acente, taşıma işleri komisyonculuğu, taşıma işleri organizatörlüğü, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, lojistik işletmeciliği, terminal işletmeciliği, dağıtım işletmeciliği ve benzeri taşımacılık faaliyetlerini yapanlar ile taşıma işlerinde çalışanları, taşımacılık faaliyetlerinde yararlanılan her türlü taşıt, araç, gereç, yapı, tesis ve benzerlerini kapsar.
(2) Servis taşımaları hakkındaki usul ve esaslar Bakanlıkça ayrıca düzenlenir.
(3) Aşağıdaki taşıtlarla yapılan taşımalar bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.
a) Özel otomobillerle ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar.
b) Lastik tekerlekli traktörlerle ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar.
c) Üç tekerlekli taşıtlarla yapılan taşımalar.
ç) Resmi taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan ticari olmayan taşımalar.
d) Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar.
e) Gerçek kişiler adına hususî olarak kayıt ve tescil edilmiş kamyonet cinsi taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan ve hem taşımanın hem de taşınan eşyanın ticari olmadığı taşımalar.
(4) 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu hükümleri saklıdır.
Buraya özellikle dikkat çekmek istiyorum: e) Gerçek kişiler adına hususî olarak kayıt ve tescil edilmiş kamyonet cinsi taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan ve hem taşımanın hem de taşınan eşyanın ticari olmadığı taşımalar.
Ne taşıyan ticaretle uğraşıyor ne de taşınan mal ticari. Sadece kullanılan araç kamyonet olduğu için bu araçları kullananlar yasa kapsamında değerlendiriliyor.
 

Ynt: L200 K Belgesi İsteniyormu ?

Madde6
( 8 )
b) K2 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara verilir
Burada da çelişki var. Benim mesleğim bankacılık, memurluk vs. yani ücretliyim.
ben şahsım veya şirketim adına vergi levhası düzenleyip vergi ödeyen kesimden değilim. Dolayısı ile iştigal konum da yok. Taşıdığım mal da herhangi vatandaşın otomobilinin bagajında taşıdığından farksız. Ama arcım kamyonet olduğu için bu belge isteniyor
 



Ynt: L200 K Belgesi İsteniyormu ?

İKİNCİ KISIM-Yetki Belgesine İlişkin Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM-Yetki Belgesi Almanın ve Yenilemenin Şartları ve Gerekli Belgeler
Madde 13
( 8 )
c) K2 yetki belgesi için başvuranların, ticari veya hususî olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet eşya taşımaya mahsus özmal taşıta sahip olmaları şarttır. Sadece kamyonetlerle taşımacılık yapmak üzere başvuran kişilerin yetki belgesi ücretlerinde % 75 indirim uygulanır. Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yetki belgesi eki taşıt belgesine toplam yüklü ağırlığı 3500 kilogram’dan fazla olan ve eşya taşımak için imal edilmiş taşıt/taşıtları kaydettirmek istemeleri halinde; K2 yetki belgesi geçerli tam ücreti üzerinden % 75 fark öderler.
....
Yetki belgesi almak ve yenilemek için gerekli belgeler
MADDE 14 – (1) Yetki belgesi almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin aşağıdaki belgeleri Bakanlığa vermeleri zorunludur:
a) Bakanlıkça hazırlanan ve başvuru sahibi tarafından doldurulan Başvuru Formu.
b) Bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen kişilerin T.C. Kimlik numarası beyanları, adli sicil kaydı belgeleri, temsil ve ilzama yetkili olanların noterden onaylı imza sirkülerleri.
c) Ticaret odaları veya ticaret ve sanayi odaları veya esnaf ve sanatkarlar odaları veya ziraat odalarından birine kayıtlı olduğunu gösteren belge.
ç) Ticaret veya ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı gerçek ve tüzel kişilere ait geçerli unvan, adres, ortaklar, temsil ve ilzama yetkili olan kişiler, sermaye miktarı ve iştigal konusunun yer aldığı ticaret sicili gazetesi/gazeteleri.
d) Esnaf ve sanatkarlar odaları veya ziraat odalarına kayıtlı gerçek kişilere ait geçerli unvan, adres, temsil ve ilzama yetkili olan kişiler, sermaye miktarı ve iştigal konusunun yer aldığı ilgili odadan alınmış belge.
e) Yolcu taşımacılığı yapacakların, taşımada kullanacağı taşıtlara ait Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası ile Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası poliçelerinin aslı.
(2) Yetki belgesi almak için müracaat eden kamu kurum ve kuruluşlarından sadece birinci fıkranın (a) ve (e) bentlerinde belirtilen belgeler istenir.
(3) B3, C1, D3 ve K2 yetki belgesi talep edenlerden adli sicil kaydı belgeleri ve birinci fıkranın (Ek ibare:RG-25/12/2009-27443) (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen belgeler istenilmez.
(4) Birinci fıkranın (e) bendinde istenilen belge, sigorta poliçelerine ilişkin kontrollerin elektronik ortamda yapılabilmesi imkanına bağlı olarak Bakanlıkça istenmeyebilir.

Buraya özellikle dikkat çekmek istiyorum: (3) B3, C1, D3 ve K2 yetki belgesi talep edenlerden adli sicil kaydı belgeleri ve birinci fıkranın (Ek ibare:RG-25/12/2009-27443) (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen belgeler istenilmez
K1 ve K3 belgelerinde belirli bir oranda sermaye veya işletme sermayesi aranmakta ama K2 için böyle bir şart aranmamaktadır. K1 ve K3 için gerkli olmakla beraber K2 belgesi almak için ticaret, esnaf ve sanatkarlar veya ziraat odası kaydı aranmaz deniyor. Yani bir odaya kayıtlı olmasanız da bu belge istenebilir.

Sonuç olarak:
Benim bu mevzuattan anladığım şudur: Ruhsatta hususî veya ticari yazsın yazmasın K2 belgesi arandığında ceza kesilebilir. Ruhsatta hususî yazıyor ve dolayısı ile bu araç da ticari değil ve ben de bir şeyle iştigal etmediğim için bu belgeyi alma gereği görmedim. Sıradan bir otomobilin bagajında her ne var ise bu aracın bagajında da o vardır deseniz bile kullandığınız aracın kamyonet olması ve ruhsatta da yük taşıma amaçlı yazması bu belgenin aranması için yeterli görünüyor.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,929
Kayıtlı Üye Sayımız
172,082
Kaydolan Son Üyemiz
Tsow

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst