Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 33
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 39,314

SDC

Zirve
Mesajlar
2,513
Tepkime Puanı
5
Yer
İstanbul
Kuş gözlemciliği nedir?

Kuş gözlemciliği, yaban hayat gözlemciliği türleri arasında en yaygın olandır. Bunun en önemli nedeni kuşların cezbedici özellikleri olsa gerek. Kuşların birçok türü var. Her mevsim ülkemize değişik türler gelip gözlerimizi şenlendirir. Değişik mevsimlerde örtündükleri değişik tüylerle bize adeta bir moda gösterisi yaparlar. Hele sesleri, cıvıl cıvıldır. İlkbahar sabahında bülbülün keyifli ötüşünü, şırıl şırıl akan bir derenin kenarında dinlemekten daha keyifli ne olabilir?

Kuşların insanlara çekici gelmesinin çok önemli bir nedeni daha var. Bizim yapamadığımız bir şeyi yapıyorlar: Uçuyorlar…
Bir martının kanadına takılıp süzülmeyi hangimiz istemez?
Gökdoğanın aerodinamik özelliklerini yansıtabilecek, onun gibi uçuş manevraları yapabilecek bir uçağın hayalini kurmak bile mümkün değil.


1

Erguvani Balıkçıl - Ardea purpurea - Göksu Deltası, İçel 2005



Nasıl kuş gözlemcisi olurum?

Her şey kuşları sevmekle başlıyor. İnsan sevdiğini merak da ediyor. Yolunu gözler oluyor, sesini duymadığında kendini huzursuz hissediyor. Sevgi, peşinde öğrenme merakını getiriyor. Ne zaman gelirler, ne zaman giderler, nerelerde beslenir, barınır, ürerler, ne yerler?

Öğrenmenin hemen ardından da koruma isteği geliyor. Kendinize, bu güzelliklerin yok olmaması için ne yapabilirim, diye sormaya başlıyorsunuz. Gözlemcilikle başlayan uğraş, doğa korumacılığa uzanıyor. İnsanların pek çoğu çevrelerindeki birkaç kuş türünü, örneğin serçeleri, kumruları, kargaları, martıları tanır. Ama kanlarına gözlemcilik girdi mi, bir de bakarlar ki hemen yanı başlarında başka güzel kuşlar da varmış: Saka, ketenkuşu, ispinoz, florya, iskete… Tanıdıklarını sandıkları kuşlar sadece göründükleri kadar değilmiş. Örneğin yurdumuzda sekiz değişik tür serçe, dokuz değişik tür baykuş, on değişik tür karga varmış, martıların ise o kadar çok türü varmış ki...

Hele bütün kuşlar bahar geldiğinde gelinliklerini ve damatlıklarını giyip en güzel sesleriyle düğün şarkıları söylemeye başladığında onları dinlemenin keyfi başka hiç bir şeye değişilmezmiş. Kuş gözlemcisi olmak için öyle çok şey gerekmiyor. Temel donanıma zaten sahibiz: Dikkatli bir çift göz ve kulak yeterli. Bir kez kuşların farkına varmaya başladınız mı, arkası da geliyor. Her yerde bizimle birlikte olduklarını fark ediyorsunuz. Pencerenizden dışarıya bakarak da kuş gözlemi yapabilirsiniz. Hele göçdönemlerinde binlerce kuştan oluşan kalabalık sürülere bile rastlayabilirsiniz.

Çevrenizdeki bahçelerde, parklarda, koruluklarda, derelerde, göllerde, ormanlarda pek çok kuş görebilirsiniz. Ormanlarda çok sayıda ötücü kuş bulunur. Ama ağaçlar yoğun, ışık yetersiz olduğundan oralarda kuşları görmek zor olabilir. Kuşlar kendilerini daha çok sesleriyle belli eder. Seslerini dinledikçe hangi sesin, hangi ötüşün ne anlama geldiğini de anlarsınız: Alarm mı, kur mu, alan koruma mı…

Bozkırlar barındırdıkları eşsiz yaşam nedeniyle eşsiz alanlardır. Başka hiçbir alanda göremeyeceğiniz canlı türleri barındırırlar. Buralardaki kuşlar gerek renkleri, gerekse üstün kamuflaj yetenekleriyle gözünüzden kolayca kaçabilir. Hele sulak alanlara, ormanlara doğru uzanıverdiniz mi çeşitlilik birden artar. Bu kez, bu güzellikleri biraz daha uzaktan ama daha ayrıntılı izleyebilmek için gözlerinize biraz yardım gerekir. Kolaylıkla bir dürbün edinebilir ve böylece bu güzelleri hiç rahatsız etmeden, uzaktan gözlemleyebilirsiniz.
Çok daha uzaktan izlemek için ise bir teleskop gerekebilir.


2

Ak Pelikan - Pelecanus onocrotalus - Meriç Deltası, Edirne 2006
 

Etiketler
Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı


Kuş gözlemi sırasında nelere dikkat edilmeli?

Kuş gözlem arazilerinde kendinizi korumaya özen göstermelisiniz. Giysileriniz kışın üşütmeyecek, yazın terletmeyecek özellikte olmalı. Ayakkabılarınız uzun yürüyüşler sırasında sizi rahatsız etmeyecek türden olmalıdır. Kocaman bir şapka kışın yağmurdan, yazın güneşten korunmanıza yardımcı olur. Yazın vücudunuzun açıkta kalan bölgelerine güneş kremi sürmeyi, yürüyüşler sırasında bolca su içmeyi de unutmamanızda yarar var elbette.

Gözlem sırasında ilk ve değişmez kural şudur: Kesinlikle zarar verme.
Öncelik her zaman doğanındır. Bir anlamda, gözlem yapmak için olsa bile orada bulunuyor olmak, doğaya müdahaledir. Bu müdahalenin, olabildiğince az zararla gerçekleşmesine özen gösterilmelidir.
Hiçbir gözlem, bir canlının barınmasından, beslenmesinden, üremesinden daha önemli değildir. Gözlem sırasında doğal yaşamın döngüsüne engel olunması, ciddi zararlara yol açabilir. Kuş gözlemcilerinin ve fotoğrafçılarının ortak buluşma noktalarından biri olan Trakuş ‘ta (www.trakus.org) benimseyip ilke haline getirdiğimiz etik kuralları buraya aynen almakta yarar var...


3

Karabatak - Phalacrocorax carbo - Gediz Deltası, İzmir 2005​



Etik Kurallar

Doğa fotoğrafçısı veya gözlemcisi olan herkes çevresel ve kişisel olmak üzere iki başlık altında toplanmış şu koşulları ilke edinir.

I) Çevresel Koşullar

• Öncelik doğanın kendisindedir. Gözlemci doğanın konuğuolduğunu unutmaz.
• Bulunduğu alan neresi olursa olsun işgalci olduğunu unutmaz ve canlı-cansız tüm ekosisteme saygı gösterir.
• Varlığının, doğada hiçbir şeyin yerini değiştirmesine neden olmaması gerektiğini temel bir ilke olarak kabul eder.
• Çevreye mümkün olan en az zararı vermek amacıyla, eğer varsa kullanılmış patikaları izler.
• Doğadaki tüm canlıların yaşamlarının ve yaşam alanlarının daha iyiye gitmesini amaç edinir.
• Her canlının ve yaşam alanının eşsiz olduğunu kabul eder.
• Özel mülklere, mülk sahibininizni olmadan girmez.

II) Kişisel Koşullar

• Fotoğrafını çekmeye çalıştığı veya gözlemlediği canlının rahatsız olduğunu hissederse, o canlıyı kaçırmaktansa kendisi alandan uzaklaşır.
• Canlının yaşam alanına herhangi bir şey fırlatmaz.
• Kullanıyorsa kamuflajını, herkesin dikkatini çekecek, dolayısıyla alana ilgiyi artıracak bir yere kurmaz.
• Yuvaya kesinlikle yaklaşmaz. Daha yakın poz almak için kuşu kovalamaz.
• Kuşun ebeveyninin yuvaya yarım saattir uğramadığını fark ederse hemen kamuflajından uzaklaşır.
• İyi foto elde etmek için dalları kırmaz.
• Kuşları cezbetmek için ses çıkaran araçlar kullanmaz. Gürültü etmez, göz alıcı renklerde giysi giymez.
• Yuvalardan, yuva kolonilerinden, kur alanlarından, kalabalık tüneklerden ve önemli beslenme alanlarından uzak durur.
• Zorda kalmadıkça yapay ışık kullanmaz.
• Nadir bir canlı görürse o canlının alanına hiçbir şekilde girmez ve alanı, yetkili kurumlar dışında kesinlikle ifşa etmez.
• Hiçbir şekilde yumurtayı, yuvayı veya kuşu eline almaz.
• Etik kurallara uymadığını gözlediği diğer gözlemcileri uyarır, onlara örnek olur.
• Bulunduğu tüm alanlardan güzel anılar ve fotoğraflar dışında hiçbir şey almaz, bu alanlara hiç bir şey bırakmaz.


4

İbibik - Upopa epops - Gediz Deltası, İzmir 2006
 

Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı


Neden Fotoğraf - Neden Gözlem?

Kuşları gözlemek çok zevkli bir hobidir. Ama bir süre sonra gördüğünüz bu harika canlıları başkalarına da göstermek istersiniz. Fotoğraf çekmek bu iş için biçilmiş kaftandır. Böylece gördüğünüz kuşları binlerce kişinin daha görmesine, çok sayıda insanın bu güzelleri tanıyıp, bu işe gönül vermesine aracılık etmiş olursunuz.

Kuş gözlemleri, fotoğrafların paylaşıldığı ortamlar, sergiler bu güzel uğraşın giderek daha da yayılmasına, sevilmesine yol açar. İnsanlar tanıdıkça sever, sevdikçe korumaya çalışırlar. Dijital fotoğraf
makinelerinin yaygınlaşmasıyla, yurdumuzda da insanların bu alana ilgileri çığ gibi büyüdü. Yakın zamana kadar sayıları çok az olan kuş gözlemcilerine, hemen her ilde çok sayıda kuş fotoğrafçısı eklendi. Kuş fotoğrafçılığı elbette kuş gözlemciliğinin yaygınlaşmasına da katkıda bulunacak.

Gözlemlemek fotoğraf çekmekten daha kolay ve çok daha ucuz bir uğraş olduğu için okullarımızda mutlaka kuş gözlem kulüpleri kurulmalı. Kuşları sevdirmeye ilkokul döneminde başlanmalı; lise ve üniversite düzeyinde kuş gözlem topluluklarının kurulmasına, yaşatılmasına özen gösterilmeli.Değişik illerdeki, sayıları yirmiye yaklaşan kuş gözlem toplulukları geleceğe umutla bakmamıza yol açıyor. Rant savaşlarıyla giderek yok olan sulak alanlarımızı gördükçe tutunacak başka dalımız da yok açıkçası.


5 6

Kukumav - Athene noctua - Denizli, 2007 İzmir Yalıçapkını - Halcyon smyrnensis - Adana, 2005
 

Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı


Kuş Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Nerede: Elbette ki kuşların olduğu her yerde. Balkonunuz, parklar, bahçeler, sulak alanlar, bozkırlar, yaylalar, ormanlar. Kuşlar hakkında bilginiz arttıkça hangi kuşların hangi yaşam alanlarında bulunduğunu, buralara hangi mevsimlerde geldiklerini öğrenebilirsiniz. Bu bilgilere kuşların davranış özellikleri bilgisi de eklenince, fotoğraflarını çekmek için gereken temeller atılmış olacaktır. İyi kuş
fotoğrafı çekmenin en önemli sırrı iyi bir kuş gözlemci olmaktır. Bunu yeterli, uygun donanım ve gizlenme izler.

Nasıl: Kuşların aşırı avlanması hemen hemen tüm kuşları içgüdüsel olarak insanlardan korkar hale getirmiştir. Yuvadan yeni çıkmış bir yavru bile insanı fark ettiğinde ilk tepkisi kaçmak olacaktır. Hele yırtıcılar daha yüzlerce metre uzaktan sizi fark eder. Hele de elinizde tüfeğe benzer kocaman bir aletle (teleobjektifle) onlara doğru ilerliyorsanız. Bu nedenle kuş fotoğrafı çekerken gizlenme (yani kamuflaj) çok önemlidir. Kuşların sizi fark etmesini önleyecek her türlü yöntem işinize yarayacaktır.

Alınacak ilk önlem, giysilerinizin kuşların sizi kolayca fark etmesini engelleyecek renklerde olmasıdır. Bir çalının ardına gizlenebileceğiniz gibi, özel olarak yapılmış gizlenme giysileri ve çadırlar da işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Elinizde ne kadar büyük teleobjektifler olursa olsun, gizlenmeden kuşlara yaklaşıp fotoğraflarını çekmek neredeyse imkânsızdır.

Hangi Donanımla: Kuş fotoğrafçılığında en önemli donanımı teleobjektifler oluşturur. Genellikle, odak uzunluğu 400 mm’den büyük olan objektifler yeğlenir. Çoğu kez ışık yeterli olmadığından, hele de hareketli anlar yakalanmaya çalışılacaksa, yani uçan kuşların fotoğrafları çekilecekse diyafram açıklığı fazla olan objektifler yeğlenir (f 2,8-5,6). Dijital fotoğraf makinelerinin yaygınlaşıp ucuzlaması da kuş fotoğrafçılığının yaygınlaşmasında çok etkili olmuştur. Teleobjektiflerle çekim sırasında, ufak titremeler bile fotoğrafınızı çok kötü etkileyeceğinden fotoğraf makinesini sabitlemenin çok yararı olur. Bu amaçla yaygın olarak tek ayak (monopod) ve üç ayak (tripod) destekler kullanılır.

Otomobil içinden yapılan çekimlerde fasulye torbaları çok yararlıdır. U şeklinde, dikilmesi çok kolay olan bu torbalar otomobilin penceresine konulursa objektife iyi bir destek sağlayabilir. Tek sakıncası kuru fasulyenin pahalı ve ağır olması. Ben bu nedenle ayçekirdeği koymayı yeğliyorum. Dijital makinelerin çok fazla fotoğraf çekmeye olanak sağlaması, makinelerin giderek büyüyen mega piksellerde fotoğraflar üretir hale gelmesi bir soruna da yol açamaktadır: Çekim sırasında hızla tükenen bellekler. Bu da bellek kartlarının kapasitelerinin artmasıyla çözümlenmiştir. Bugün kuş fotoğrafçılarının çoğu yanlarında gigabytelarca bellek, gereğinde yedeklemek ve boşaltmak için de yedekleme üniteleri taşırlar. Daha sonra fotoğrafların depolanması, yedeklenmesi, arşivlenmesi de evlerimizdeki bellek ünitelerinin tetrabytelar düzeyine çıkmasına neden olmuştur.

Çekim Sonrası: Fotoğrafçının işi elbette çekimle bitmez. Fotoğrafçıların çoğu işlenmemiş, ham formatlarda (raw, nef) çekim yapmayı yeğler. Bu formatlar, çekim sonrası işleme aşamalarında büyük yarar sağlar. Raw fotoğraflar fotoğraf işleme programlarında (örneğin photoshop) tek tek elden geçirilir. Bu sırada pek çok fotoğraf bellekte yenilerine yer açmak için temizlenir. Hatalı kadrajlamalar, yetersiz ışığa kurban gidenler, kötü pozlananlar siliniverir. Eğer buna eliniz varmazsa bilgisayar belleğiniz kısa zamanda tükeniverecek demektir. Sonra da çektiğiniz fotoğraflarınıza keyifle bakmaya, ”neler çekmişim ben” demeye gelir sıra (unutmayın, bir yıl sonra bu “harika” fotoğraflara baktığınızda hemen hemen hiçbirini beğenmeyeceksiniz).

Ardından çektiğiniz fotoğrafları arkadaşlarınızla paylaşmaya başlarsınız. Bunun altında bir özendirme yatar biraz da. Keyifli bir yarış başlar aranızda. “Bakın, bu gün ne çektim” demenin tadını çıkarırsınız akşam bilgisayar başına geçtiğinizde. Arkadaşınızın çektiği fotoğrafları gördüğünüzde de, bir sonraki fotoğraf gününüzde nerelere gideceğinizi planlamaya başlarsınız. Arada sırada da olsa fotoğraflarınızın en beğendiklerinizden baskılar alırsınız özenle. Hangisini bastıracağınıza uzun süre karar veremezsiniz, “hepsini birden” diyesiniz gelir, cebiniz engel olur. Bu harika ürünler duvarlarınızı süsler, sevdiklerinize güzel birer armağan olur.


8 7

Kuş gözlemi, Gediz Deltası, İzmir 2003 Kuş gözlemi, Büyük Menderes Deltası, Aydın 2003 Yazı ve Fotoğraflar:



Kazım Çapacı
Doç. Dr., Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi / Kuş gözlemcisi


Web siteleri - ilgili kurum ve kuruluşlar
Trakuş-Türkiye’nin Anonim Kuşları: www.trakus.org
Kuş Gözlemciliği Sayfası-Kustr: www.kustr.org
Kuş araştırmaları Derneği: www.kad.org.tr
Doğa derneği: www.dogadernegi.org
İzmir Kuş Cenneti: www.izmirkuscenneti.gov.tr
Ege Doğal Yaşamı Koruma Derneği: www.egedoga.org
 

Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı

Ben Ornito(kuş fotoğrafçılığı) fotoğrafçılığa bayılıyorum ama kuş çekmek sümüklü çocuk fotoğrafı çekmeye benzemiyor. Yani illaki pro bi body lazım en azından 30D veya 40D gibi bir makina ve prime veya prime kalitesine yakın tele lazım...
 



Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı

Bilgiler için çok teşekkür ederiz. Bilmediğimiz bütün konularda bilgi sahibi olduk. Kamuflaj giyip, yatarak bir gün boyunca tek kare çeken insanları da duymadım değil. UKALA'ya katılıyorum. Özellikle Canon için L serisi 100-400 ya da tele converter'lı bir 70-200 olması zorunlu gibi. Hatta para problemi yoksa L serisi 600mm
 

Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı

ya 600 L çok kaçar yani çok pro bir lens ;D ama eğer 2000 bin lira falan ayırırsanız 1300usd civarına bi sigma 100-300 F+ alınır kral bi lens çünkü..ona bir de 1.4 TC X alırız tamam olur set...
 

Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı

UKALA' Alıntı:
ya 600 L çok kaçar yani çok pro bir lens ;D ama eğer 2000 bin lira falan ayırırsanız 1300usd civarına bi sigma 100-300 F+ alınır kral bi lens çünkü..ona bir de 1.4 TC X alırız tamam olur set...

Merhabalar. Kuş için 1300 $ bütçelerinde 400mm f5.6 tek seçenektir. Sigma vs gibi yan sanayi objektifleri geçtim L serisi lense bile 1.4 takınca kalite ve ışık kaybı fazlaca olur. Aman, kuş çekmek amacı ile böyle bir yanılgıya girip yatırım yapmayın..
2x lerden hiç bahsetmiyorum bile.. Ha, elinizde 1 serisi body ve 500 veya 600 f4 varsa, o zaman olur.
Selamlar.
 

Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı

Sigma 100-300 F4 bu aralıkta neredeyse en iyi lenstir...

Ayrıca 100-300 arasında 400 L 5.6'ya göre 1 stop avantajı var.... 1.4 TCX taktığınızda zaten 420 5.6 oluyor Canon 400 5.6 L'den fazlaca da bize 20 mm veriyor... genelde başlangıç için 100-300 F4 sigma iyidir. Çünkü çok hızlı bi lens en az 400 4.6 Canon L kadar hızlı dediğim gibi MTF değerleri de daha iyi ayrıca photozone.de den bakabilirsiniz karşılaştırmalarına
 

Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı

UKALA' Alıntı:
Sigma 100-300 F4 bu aralıkta neredeyse en iyi lenstir...

Ayrıca 100-300 arasında 400 L 5.6'ya göre 1 stop avantajı var.... 1.4 TCX taktığınızda zaten 420 5.6 oluyor Canon 400 5.6 L'den fazlaca da bize 20 mm veriyor... genelde başlangıç için 100-300 F4 sigma iyidir. Çünkü çok hızlı bi lens en az 400 4.6 Canon L kadar hızlı dediğim gibi MTF değerleri de daha iyi ayrıca photozone.de den bakabilirsiniz karşılaştırmalarına

Sigma 100-300 kullanmadım. Dediğim gibi amaç SADECE kuşsa, 400 den de daha geniş açıya ihtiyaç yoksa 400 f5.6 fiyat/performansta hızda ve kalitede rakipsizdir. Sigmaya 1.4 takarsanız AF hızı yavaşlar, kalitesi ise L serisi bir prime ile mukayese edilemeyecek seviyeye geriler.
 



Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı

aşşağıda iki lensinde MTF değerleri mevcut 400 5.6 iyi bir lens ama 100-300 aralığı yok ve o aralıkta Sigma dediğim gibi süper bi lens. Açıkçası öğlen güneşinde dahi F4 yetersiz gelebiliyoe bazı kuşlar için... 1.4 TCX taktığınızda 400 5.6 seviyesine geliyor linklere bakarsanız TF değerleri birbirine çok yakın, AF'si de yavaşlamıyor. Şu an zaten sitelerde genelde ucuz bir çözüm olarak ornitocular 100-300 F4'ü seçiyor: )

Açıkçası ben Sigma derim...

400 5.6 L
http://www.photozone.de/canon-eos/173-canon-ef-400mm-f56-usm-l-lab-test-report--review?start=1

100-300 Sigma F4
http://www.photozone.de/canon-eos/328-sigma-af-100-300mm-f4-ex-hsm-apo-lab-test-report--review?start=1
 

Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı

işin içine teleconverter girince kağıt üzerinde ki herşey reelde değişiyor.
denenmiş ve memnun kalınmamıştır.
ama tc siz 100-300 300mm yeter diyenler için iyi bir secenek.
 

Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı

Kuş fotoğrafı çekmek hayli tecrübe ve bununla birlikte kuş ve doğa bilgisi de gerektiriyor. Aslında tüm fotoğraflar için bu geçerli normalde.

Uçar, konar, beslenir durumda olması, kuşun türüne, ona olan uzaklığına göre lens ihtiyacı değişkenlik gösterebilir. Kendime kuş gözlemcisi diyemesem bile meraklısı diyebilirim. Kuş fotoğrafçılığına özel bir ekipmanım yok. Önceki sene Sigma 70-300 ile Sarıyer gözlem noktasında bahar göçü sırasında çektiklerim var mesela. Elbette uçar halde, üstelik göç sırasında çekmek için yetersiz bir lens. Ama konar haldeki bir kuşu yakınlığa göre biraz daha kolay çekebilirsiniz; ama doğal ortamında o kadar yakın olmanız da pek mümkün değil.

Neden yetersiz kaldığını aşağıdaki örneklerle de görebilirsiniz. :smiley: İyi ve doğru bir lens olmazsa beklediğiniz sonuçları alamıyorsunuz! Bu işe merak sarılıyorsa paraya kıymak şart! Bunlar daha üst sınıf bir lens ve hatta body ile çekilse idi, sonuç bambaşka olacaktı, bunu biliyorum.


Kara Çaylak


Delice Doğan


Bozkır Kartalı


Yılan Kartalı
 

Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı

Siteye epeydir girmediğim belli oluyor.:(

Bir kuş fotoğrafçısı olarak böyle bir bölümün olması çok hoşuma gitti. Buradan bu konuda sormak istediğiniz herşeye cevap vermeye çalışacağım.Yaklaşık 3 senedir kuş ve yaban hayat fotoğraflıyorum.

Bu iş için kullandığım ekipmanları kısaca burada belirteyim.Belki faydası dokunur.
Nikon D300, Nikkor 500 mm f4, 1.4 teleconvertör, SB 900 flaş, Kamuflaj ağı ve çadırı, mat, dürbün.

Bu işi yapmak için bu işi sevmek gerekiyor.Sabır ve bilgi bu işin olmazsa olmazı.

Birkaç fotoğraf eklemeye çalışayım.
[attachment=3][attachment=4]

DSC 4592 2


DSC 50981
 

Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı

Kısaca, kuş fotoğrafçılığı zengin işi. Haddimizi bilelim :smiley:
 



Ynt: Kuş Gözlemciliği Fotoğrafçılığı

bence öyle düşünmeyin, ben kuş fotoğrafçılığına kompakt mkn ile başlamıştım, işe yarar görüntüler almıştım, şu an piyasada bulunan 12x - 18x büyütme aralığındaki kompakt mkn ların fiyatları oldukça düştü, tamam belki bir 500mm 600mm lensin keskinliği alınmaz ama kuş fotoğrafçılığı virüsü bir kere kapıldıktan sonra kolay kolay vazgeçilen bir sevda diildir:smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,799
Kayıtlı Üye Sayımız
172,072
Kaydolan Son Üyemiz
egedeba

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst