Kocaeli Üniversitesi Sualtı Topluluğu - KOÜSAT

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan GEZENBİLİR Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,084

GEZENBİLİR

Admin
Mesajlar
126
Tepkime Puanı
3
Yaş
23
Web
www.gezenbilir.com
Kousat

Kocaeli Üniversitesi Sualtı Topluluğunun kuruluş çalışmalarına 1996 yılında Tunç TİRYAKİ öncülüğünde on kişilik bir ekiple başlandı. 27 Aralık 1996 yılında Ayvalık’ta yapılan ilk eğitim dalışlarının ardından resmi işlemlerin de tamamlanmasıyla 1997 Kocaeli Üniversitesi Sualtı Topluluğu faaliyete geçti. Bilinçli, disiplinli bir şekilde sürdürülen çalışmalarla kısa zamanda gelişen kulübümüz, kendi bünyesinde yetiştirdiği eğitmenlerle üniversite çapında her yıl periyodik olarak dalış kursları açmakta ve uluslararası geçerliliği olan CMAS sertifikaları ölçütlerinde bröveli dalıcı yetiştirmekte ve bröve vermektedir.

Bugün itibariyle 400’ü aşkın üyesi bulunan kulübümüz, dört yıl gibi kısa bir sürede gerek üye sayısı, gerek malzeme donanımı gerekse gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlerle bir çok üniversite sualtı kulübünün önüne geçmiş durumdadır.

KOÜSAT sualtı ve dalış sporunu üniversite çapında tanıtıp ilgilenen öğrencilerin bu spora başlamasına destek vermenin ve düzenli olarak dalış yapmanın yanı sıra, bir üniversite kulübü olmanın bilinciyle ülkemizde hızla gelişen sualtı faaliyetlerine bilimsel proje ve çeşitli etkinliklerle katkıda bulunmaya çalışmaktadır.

Kocaeli Üniversitesi Sualtı Topluluğu ilk olarak Ağustos 1997 tarihinde İzmit Körfezinin ekolojik yapısını araştırmak amacıyla TÜBİTAK’la ortak olarak Körfeze bilimsel amaçlı dalışlar gerçekleştirmiştir.

KOÜSAT 1998 yılında 15-24 Mayıs tarihleri arasında ülkemizin en büyük barajı olan Atatürk Barajının sualtı potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik bilimsel çalışmalarda bulunmuştur. Bu bölgede yapılan araştırma amaçlı dalışların ilkini gerçekleştiren kulübümüzün bu çalışmadaki amacı; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde dalış faaliyetlerinin yoğunlaşması ve buralardaki dalışa uygun platformların tespit edilerek, bölgenin dalış potansiyelinin belirlenmesi, enerji üretimi dışında baraj göllerinin bölgeye ekonomik açıdan yarar potansiyelinin değerlendirilerek, fauna ve flora hakkında veri toplanmasıydı. Atatürk Baraj gölünün Adıyaman-Kahta ilçesi ve Samsat ilçesi sınırlarında 7 gün boyunca yapılan toplam 25 tüplü dalışın sonucunda bölgenin dalış turizmine açılabilmesi için uygun özelliklere sahip olduğu gözlenmiş, fauna ve florası listelenmiştir. 1998’de yapılan Sualtı Bilim ve Teknoloji Toplantısın’da (SBT) kulübümüz tarafından gerçekleştirilen bu projenin sunumu yapılmıştır. Ayrıca SBT 99’daki toplantıda kulübümüz 2001’de yapılacak olan Sualtı Bilim ve Teknolojisi Toplantısının organizasyonunu üstlenmiştir.

Sualtının güzelliklerini, dalış sporunu üniversite çapında tanıtıp sevdirmek, ilgilenenleri bilgilendirmek ve dalış sporuna yönlendirmek ayrıca kulübümüzü tanıtmak amacıyla her eğitim ve öğretim yılında düzenlediğimiz Mavi Paylaşım adı altındaki etkinliklerin ilki 98-99 eğitim öğretim döneminde gerçekleştirilmiştir. Mavi Paylaşım organizasyonu , sualtı ile ilgili konularda yapılan sosyal , bilimsel, sportif çalışmaları , bu konularda çalışan ve emek harcayan insanları bir araya getirmek; sualtını ve sualtı sporlarını üniversite çapında yaymak ve bu sporların tanıtımını yapmak için KOÜSAT tarafından her yıl düzenlenmeye çalışılan bir organizasyondur. Bu etkinlikler çerçevesinde fotoğraf sergileri açılmış, dia ve video gösterileri yapılmış, sualtı ve dalış sporuyla ilgili konuklar çağırılarak çeşitli panel ve konferanslar düzenlenmiştir.

24-27 Nisan 2000 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz Mavi Paylaşımda ise diğer üniversitelerin sualtı kulüpleriyle iletişim kurularak, ortak kararlar alınmıştır. Alınan bu kararlar çerçevesinde Temmuz 2000’de Gökçeada’da İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Sualtı Kulübü (SÜFSAK) ve KOÜSAT olarak, Boğaziçi Üniversitesi Sualtı Sporlarının da (BÜSAS) katkılarıyla bir proje gerçekleştirilmiştir. Gökçeada’nın kuzey sahilinde deniz çayırları olarak bilinen POSİDONİA OCEANİCA adlı sualtı bitkisinin dağılımı incelenmiş bazı yerlerde yanlış avlama ve kirlilik nedeniyle çekilmeye başladığı tespit edilmiştir. Gökçeada’da daha sonra yapılacak olan bilimsel çalışmalara da kaynak olacak nitelikteki bu projenin sunumu SBT 2000’ de yapılmıştır.

Kocaeli Üniversitesi Sualtı Topluluğu olarak ayda bir düzenli olarak sportif ve eğitim amaçlı dalışlar yapmaktayız. Hafta sonları Ayvalık, Fethiye, Kaş, Kalkan, Marmaris, Kemer, Bodrum gibi yerlere yaptığımız gezi dalışlarının yanı sıra yazları bir hafta olarak kamp dalışları da düzenlemekteyiz. 1998/1999’ da Saroz’un Kömür Koyunda, 2000 yazında ise Gökçeada-Kaleköy’ de 2002/2004 yılında Saroz İbrice limanında 2005 ve 2006 yıllarında Kömür Koyunda kamp dalışları yapılmıştır.

2005/Mayıs da KOCAELİ de MAVİ PAYLAŞIM 2005 i düzenleyerek üniversite sualtı kulüplerini ve Sualtı Federasyonunu bir araya getirerek Dia gösterileri Sunumlar ile Üniversite sualtı kulüpleri ve federasyon ile ilişkilerinin tartışıldığı bir platform oluşturmuştur. 2006 Mayısında düzenlenen mavi paylaşımda ise Çanakkale Savaşından kalma batıklarla ilgile belgeseller ve dia gösterileri ile tamamlanmıştır.

2007 yılında etkinliklerine aralıksız devam eden KOÜSAT, eğitim-öğretim dönemi boyunca ortalama ayda 1 yapmış olduğu dalış etkinliklerinin yanı sıra, yine Mayıs ayı içerisinde “Mavi Paylaşım ‘07” yi başarılı bir şekilde düzenlemiştir. “Avrupa Birliği Gençlik Projeleri” ne başvuruda bulunarak Ekim ayı içerisinde, Litvanya, Estonya ve Bulgaristan’dan gelen üniversite öğrencilerini 1 hafta boyunca İzmit ve İstanbul’da ağırlamış, aynı zamanda çevre konusunda yerel halkı bilinçlendirerek son dere başarılı bir yurtdışı organizasyonuna imza atmıştır.

Her yıl gerek proje çalışmaları ile gerekse sportif amaçlı olmak üzere düzenli dalışlar düzenleyen KOÜSAT; Kocaeli Üniversitesinin ve Üniversite Sualtı Kulüplerinin en faal kulüplerinden biri olup biz Koüsat üyeleri KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ’ni ve KOÜSAT’ı her platformda en iyi şekilde temsil etmekten onur duymaktayız.

KOÜSAT
Yönetim Kurulu

http://kousat.kou.edu.tr
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,428
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst