Kırıkkale Genel Bilgiler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,419

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
İl Trafik No : 71

Yüzölçümü : 4.365 km²

Nüfus : 383.508 (2000)

Kırıkkale Orta Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kavşak noktası konumunda olması itibariyle önemli bir coğrafi konumda bulunmaktadır. Zengin tarihsel ve kültürel bir geçmişi olan yöre bir turizm kenti olma potansiyeli taşımaktadır.

İLÇELER

Kırıkkale ilinin ilçeleri; Bahşili, Balışeyh, Çelebi, Delice, Karakeçili, Keskin, Sulukyurt ve Yahşihan'dır.

Sulakyurt : İlçe 15.yüzyılda Kalecik nahiyesine bağlı bir köy olarak Şeyh Sami tarafından kurulmuştur. Küçükşami Cami Şeyh Türbesi, Sarıkız Türbesi, Tokuş Sultan Türbesi mevcuttur. Kalekışla Kalesi, Kalekışla Mağrası, Seydin Tepesi ile Gültepe höyüğü belli başlı kültür değerleridir

Karakeçili : İl merkezine uzaklığı 35 km. olup, İlçede 1995 tarihinden itibaren her yıl Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliği yapılmaktadır.
 

Etiketler
İy günler,ben Kırıkkale den Erdem... Yakın zamanda hobi olarak doğa gezileri ve offroad a başladım.2003 Cherokee 3.7 ile aranızdayım.Kırıkkale de off road ekibi kurmak isteyenlerle iletişime geçebiliriz.İlimiz merkezine çok yakın uzaklıklarda gezilebilecek bir sürü yer ve görülecek bir sürü doğa güzelliklerimiz var.Ben size örnek bir kaç resim paylaşayım ve gezilebilecek yerlerin kısa bir listesini gönderiyorum...

IMG 7044


IMG 6939

IMG 2947

IMG 7064

IMG 7042
 

Alıntıdır...

10. Sulu Mağara
Sulu Mağara: Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde bulunan Sulu Mağara, son zamanlarda yapılan çalışmalarla turizme kazandırılmıştır. Kırıkkale’de gezilecek yerler listesinde kendine sağlam bir yer edinen Sulu Mağara, Arzu Bayırı mevkiinde bulunmaktadır. Fosil bir mağaradır ve yarı yapay-yarı doğal bir mağara özelliği taşımaktadır.

9. Hasandede Camii ve Türbesi
Hasandede Camii ve Türbesi: Kırıkkale merkez ilçeye bağlı, kent merkezine 12 km. uzaklıktaki Hasandede kasabasındadır. Cami ve türbe yan yanadır. Caminin minaresi tarafındaki ilk türbe Hasandede’ye (Doğanbeğ) ait olup, ikinci türbe ise oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ile kızı Ümmühan Ana’nın müşterek türbeleridir. Hasandede Camii 1605’te yapılmıştır. Kare planlı, kesme taştan, kalın duvarlıdır. Doğu ve batı yönleriyle giriş kapısının iki yanında ikişer pencere yer almaktadır. Kuzey cephesinin ortasında taş söveli ve basık kemerli bir giriş kapısı bulunmaktadır. Gövdesi tuğladan olan minare, pabuç kısmına kadar kesme taştan yapılmıştır.

8. Ceritkale Kaya Mezarları
Ceritkale Kaya Mezarları: ilçe merkezine yaklaşık olarak 9 kilometre uzaklıkta Çeritkale Köyü’nde bulunduğu için kolaylık bulunabilecek bir noktadadır. Yapılan araştırmalarda kaya mezarlarının Demir Çağı’na kadar uzun bir tarihe sahip olduğu bilgisi ortaya çıkarılmıştır.

7. Silah Sanayi Müzesi
Silah Sanayi Müzesi: İlk olarak 1990 yılında hizmete giren Silah Sanayi Müzesi, Kırıkkale’nin Merkez ilçesinde bulunmaktadır. Toplam 299 eserin sergilendiği Silah Sanayi Müzesi’nde İkinci Dünya Savaşı dönemlerinde toplanan eserler ve İstanbul-Tophane’de yer alan silah fabrikasındaki birçok eser yer almaktadır. Koleksiyonun hepsi kronolojik sıraya göre düzenlenmiştir. Silah Sanayi Müzesi, 1993 yılında genişletilip bir alana taşınmıştır.

6. Çeşnigir Köprüsü
Çeşnigir Köprüsü: Selçuklu dönemi eserlerinden biri olan Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale ilçelerinden biri olan Karakeçili ilçesine bağlı Köprüköy beldesinde bulunmaktadır. Çeşnigir Köprüsü hakkında çok fazla bilgi yoktur. Yapılan mimari incelemelerde 13. yüzyıl dönemine ait olduğu anlaşılmıştır. Köprü ile ilgili kesin bilinen tek şey, Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine giderken köprüyü tekrar yaptırmış olmasıdır. Çeşnigir Köprüsü 1898 yılına kadar araç trafiğine açıktı. Fakat Kapulukaya Barajı’nın yapımından sonra araç trafiğine kapatılmıştır.

5. Karaahmetli Tabiat Parkı
Karaahmetli Tabiat Parkı: Kırıkkale İli, Bahşılı İlçesi, Karaahmetli Beldesi hudutları dahilinde bulunan Karaahmetli Tabiat Parkı Çevre ve Orman Bakanlığının 08.06.2009 tarih ve 34000 sayılı yazısı üzerine 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 3. maddesine göre Bakanlar Kurulu’nca 29.06.2009 tarihinde sit alanı kapsamına alındığı bildirilmiştir.

4. Konak
Konak: Kırıkkale İli, Balışeyh İlçesi’nde bulunan konak, zemin + 1 katlı, giriş katı moloz taş dolgu, düzgün olmayan taş malzemeli, üst kat ahşap iskelet, bağdadi örgülü, kerpiç sıvalıdır. Ahşap kırma çatı üzeri Marsilya tipi kiremitle örtülüdür. Keskin İlçesi; Rahmi Pehlivanlı’nın evi de konaktır. Tescilli olup, restorasyon çalışmasını beklemektedir.

3. Ballı Camii ve Türbesi
Ballı Camii ve Türbesi: Kırıkkale il merkezine 21 km. mesafede Balışeyh ilçe merkezinde bulunmaktadır. 12. yüzyılda, 1121 yılında inşa edildiği tahmin edilen yapının kimler tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Caminin tavan örtüsündeki ahşap işçiliği dikkat çekicidir.

2. Tarihi Evler
Tarihi Evler: 1500’lü yıllardan beri Kırıkkale’de tarihi Türk evleri ve konakları mevcut olup bunlar tescilli kültür varlığı niteliğindedir. Genellikle 2 katlı olup alt kat kagir, üst kat ahşap olarak yapılmıştır. Çatılar genellikle üçgen alınlıklıdır. Ara dolgular ise kerpiçtir. Mimari bakımdan, Ankara’nın sivil mimarisine benzemektedir.

1.Koçubaba Camii ve Türbesi
Kırıkkale merkez ilçeye bağlı Koçubaba köyündedir. Cami ve türbe 15. yüzyıl yapısıdır. Ancak cami yeniden yapılmıştır. Türbe ise yapılan onarımlarla özgünlüğünü büyük ölçüde yitirmiştir. Sekizgen planlı ve sivri bir külahla örtülü olan türbede, Alevi Şeyhi Koçumbaba’nın sandukası bulunmaktadır.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,438
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst