Kır Bitkileri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan alonewolf Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 55
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 62,106
Ynt: Kır Bitkileri

eftalya bu resimleri nerden buluyorsun bilmem ama çok teşekkürler. kocayemiş maki türü bir bitki, gebze civarında çok yetişiyordu. son yıllarda istanbul anadolu yakasındaki çiçekciler bunların filizlerini kırıp taoplayıp buket vs de dolgu malzemesi ( kusura bakmayın bizim şantiyeci ağzında böyle) angajman yapıyorlardı ben pendikte birkaçıyla kavga ettim. sonra istanbul valiliğine suc duyurusunda bulundum. hatta bir ara av tüfeğiyle sabah 5 gibi yollara düşüp adamları korkuttum bile ama nafile hangi birini durduracak gücüm var ancak birlikte bu çiçeklerden almazsak adamlar belki vaz geçebilir.
yoksa torunlarımıza resmini göstereceğiz burdan indirip.

neyse zeytin zamanı olgunlaşan bu kocayemişler ( ekim sonu gibi) bizim beleş meyevlerimizdendi ozamanlar eskihisarda darıcada.
rahmetli dedem yabani olduğunu bu yüzden ekilmek suretiyle tutmadığını söylemişti ben dedemin vefatından sonra kiracı olduğum evin bahçesine diktim tuttu. ben amerikaya gidince ev sahibi söküp atmış.
bende evden taşındım. ama şimdilerde her sabah eskihisara tepeden bakan bir bahçeyi sulama işini aldım. sabah 06:00 ile 07:30 arası sularken bakıyorum hep TÜBİTAK- MAM ın bahöesindede var çokca hemde oraya çiçekciler giremiyor!!! ne yazıkki. bir ara izmit te demir yolu cad. de satan köylü kadınları görmüştüm. belki bu senede satarlar.
aynı bitkiden tekirdağ saray- vize yolundan sinekli- silivri ye gelirken de var. şarköy mürefte tarafında da var. saray- vize arasında ayrıca kızılcık ormanı da var.
ya kestane
 

Etiketler
Ynt: Kır Bitkileri

kocayemiş ise kiraz gibi ama daha büyük ve sert yaprakları olan bir ağaç dogru yuvacık barajının üst tarafında aksığın diye bir köy var orada cok var. bayağı siyah oluyor. kansızlığa iyi geldiğini söylüyorlar.aksığında bizim kocaeli izcilerinin sıklıkla gittiği bir yer
 

Ynt: Kır Bitkileri

üvez bilir misiniz? mayhoş tadı olur oda yine sonbaharda olgunlaşır.
hünnap oda sonbaharda olgunlaşır. bana dalları çok garip gelir nedense
 

Ynt: Kır Bitkileri

siz eskilerden dem vurunca bende eskilerden bir kaç anı hatırladım. tarhana yapılırken bizde taze tarhanayı kese yoğurduyla yerler. (tabii tarhana otunu çıkarıpta)
 

Ynt: Kır Bitkileri

alonewolf' Alıntı:
üvez bilir misiniz? mayhoş tadı olur oda yine sonbaharda olgunlaşır.
hünnap oda sonbaharda olgunlaşır. bana dalları çok garip gelir nedense

Üvezi de çok severim.. :D

Uvez


Hünnap da :D Ki Hünnap için her derde deva derler büyüklerimiz. Eskiden pazarlarda da çok satılırdı ama artık o kadar sık göremiyorum. Görmeden geçen sene bile oluyor.

2uhsm8n
 



Ynt: Kır Bitkileri

Kocayemiş meyvasını ilk defa İnkumu'n da yemiştim , gerçekten yabani olarak , deniz kenarında dik yamaçlar var orada ve o yamaçlarda bulmuştuk bunları , hiç birimiz adını bilmeden yedik ve bayıldık güzel lezzetine ...

eftaLYa' Alıntı:
....sonbahara doğru olgunlaşırlar. inanılmaz lezzetli bir meyve. genelde yabanda yetişir. orman içlerinde. ama bahçesine ekende var.
 



Ynt: Kır Bitkileri

Bu bitki sütleğen adını taşıyor :smiley: ... kesinlikle iyi öğrenilmesi gereken bir bitki , akrep , örümcek , yılan , v.s. türündeki hayvanlar tarafından ısırıldığında bitkinin koparıldığı zaman içinden çıkan süt benzeri sıvının ısırılan yere sürülmesi ile hem acı önleniyor hem de zehirin etkisinde azalma sağlıyor , elbette en yakın hastaneye gitmek gerekli yine de bence . Doğada bulduğunuz zaman bu bitkiden çıkaracağınız sıvıyı bir şişede sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz...aklınızda olsun efendim...

Seyhamami20038
 

Ynt: Kır Bitkileri

semiz otu da eger yenmeseymiş( yani insanlar tarafından) dünyanın her tarafını kaplarmış. bahcede kendiliğinden nasıl büyüyorlar inanamazsınız.
bamya da aynı şekilde hatta bizim buralarda ( tuzla- gebze civarında) hiç sulamazlar sabah akşam toplarlar,
tanzanyada suluyorlar yoksa kuruyuveriyor sonrada iri iri bişey oluyor ama yinede lezzetli adı da oralarda şey diyorlar

bamya

fasulye, fasol, balık samaki, herhalde arapçadan geçme
her halde 20 renkde mercimek var, fasulyelerde öyle, bamya olurda patlıcan ve domates olmazmı?
ama biz kır bitkilerine dönelim,

yine behiçefe den isteyelim varmı rezene pişirme tarifi. terbiyeli olmasada olur.
zaten dağ başında yumurta limon nerden bulacağız?
 



Ynt: Kır Bitkileri

esra bu resimler sende stok ta mı ( yani arşivinde mi) yoksa bulabileceğimiz başka bir yer varmı
sen gönder bize, hünnap bizim bahçede var birtane olunca haber veririm eskihisara yolun düşerse haberim olsun.
esas bizim komşularda vardı lakapları "tekdurmazlar" olan bu ailenin bahçeesinde iki fidan vardı. ben mahallenin en yaramaz afacanı olduğumdan benden kaçmaz dı hatta bazı bahçe sahipleri bana kontenjan bile tanımışlardı. gelmesem bile saklar lar kendi çocuklarına bile benim için ayrılan narı, ayvayı koparttırmazlardı.
tekdurmazların bahçeye apartman dikildi yeni imar planına göre ve fidanlardan biri gitti çtekide gidecekti ama yanında elektrik direği var pek kimse yaklaşamıyor.
ya çitlenbiklere ne demeli
onların da çoğu gitti.
iğde desen hiç kalmadı buralarda, ancak adana- gaziantep yolunda sağlı sollu dolu oda eksoz dumanından yenmiyor
üvezin de bizim zeytinliğin üst tarafında bir tarlada vardı ağacı, otuz yıldır görmedim desem yalan olmaz tadını bie unuttum.
eskiden bahçemizde yabani incir( yemiş) de vardı, ahlat da vardı. ben üniversiteye giderken dedem o tarlayı sattıydı.
 


Ynt: Kır Bitkileri

bizde kuşkonmaza kedirgen derler. onun kavurması bizce güzel olur.


Kedirgen Kavurması,

Malzemeler.
1 bağ kedirgen
1 büyük baş kuru soğan veya 2 sap pırasa
1 fincan zeytinyağı
2 yumurta
2 çay kaşığı tuz



Yapılışı:
Kedirgenler taze yerlerinden kırılır, yıkanır süzgüde bekletilir.Kuru soğan veye pırasalar küçük küçük doğranıp zeytinyağında kavrulur.Doğranmış kedirgenler karışıma ilave edilir. Orta ateşte kapalı bir şekilde pişirilir. Üzerine yumurtalar kırılıp tahta kaşıkla karıştırılır.Tuz ilave edilir.Afiyet olsun



bunları herhalde kampa gittiğinizde de yapmak olasıdır.
 

Ynt: Kır Bitkileri

Börülce tatarı,



Malzemeler.
500GRAM BÖRÜLCE
250GRAM YOĞURT
ARZU EDİLDİĞİ KADAR YAĞ
TUZ


Yapılışı:
BÖRÜLCELER KÜÇÜK PARMAK UZUNLUĞUNDA DOĞRANIR DAHA SONRA KAYNATILIR BÖRÜLCE HAŞLANDIKTAN SONRA SARMISAKLI YOĞURTUN İÇİNE KOYULUR DAHA SONRA YAĞ ERİTİLİP ÜZERİNE DÖKÜLÜR
 

Ynt: Kır Bitkileri

Rezene bizim oralarda çok tüketilen bir ot türüdür. ama egelilere daha doğrusu bizim Aydın'lılara rezene derseniz pek tatminkar cevap alamazsınız. bizde rezeneye arapsaçı derler. salatası pek tutulmaz. Kavurması daha çok tercih edilir. terbiyeli olursa daha da güzel olur. zaten hemen değişik kokusuyla kendini belli eden güzel bir ottur. ayrıca etlide yapılır. tattığımdan biliyorum. oda ustasının elinden çıkınca güzel oluyor. ayrıca tadı güzeldir ama kokusu daha güzeldir.


kavurmasının üzerine limon sıkılarak yenilmeside hoştur değişik versiyonlarda pişirilmeleride. İzmit taraflarında rezene ve efelekli bir yemekte yapıyorlar diye biliyorum.


Yine bildiğim kadarıyla araplarda rezene+değişik otları fırınlanmış bulgurla karıştırarak yiyorlar diye duymuştum.


Yumurtali rezene



malzemeler:


6 rezene
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1-1,5 çay kaşığı tuz
3 yumurta
üzerine yoğurt

hazırlanması:
1. rezeneyi saplarına ayırın. sert kısmını atıp, kalan yeşil ve beyaz kısımları küçük küçük doğrayın. teflon tencereye yağı ve rezeneleri alıp rezeneler yumuşayana kadar kavurun. (rezenenin yumuşaması belli bir süre alabilir.)

2. rezene yumuşayınca tuzu ekleyip karıştırın. yumurtaları teker teker ekleyin, rezeneyle karıştırın. yumurtalar pişince altını kapatın. servis tabağına alıp yoğurtla servis yapın. (semizotlu yoğurtla daha güzel oluyor...)


Not: bizde yeni gelinlerin böyle damağımızın alıştığı tatlara ilave yapılması pek hoş karşılanmaz ama onlar terbiyeyi yaparken içine portakal suyuda koyuyor. gerçi dışarıdan gelenler bu yemeğe damak tadını alıştırmak içinde yapıyor olabilir.



Etli ve zeytin yağlı rezene,


küp doğranmış soğanı zeytinyağında kavurup irice doğradığın rezeneleri ilave et 1 yemek kaşığı un koyarak kavur. üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ve tuz koyarak rezeneler yumuşayana kadar pişir. ateşten almadan az önce; yarım limon suyu ve bir yumurta sarısıyla terbiye yapıp içine yavaş yavaş karıştır (hepsini bir anda dökersen yumurta pişer) bir iki taşım kaynatıp ateşten al. bu tarifi zeytinyağ yerine margarinle içine ayrı bir tencerede haşladığın kuşbaşı etleri koyarak da yapabilirsin. (kuzu etini tercih etmeni öneririm) afiyet olsun !!!
 



Ynt: Kır Bitkileri

arkadaşlar bir şey daha öğrendim, buradan copy paste yapılamıyor ama ben deniz başak şekilde aldım demokrasilerde çare tükenmez.

ay pardon bu yemek tariflerinden agzımın suyu klavyeye aktı onu temizleyeyim size cevap yazmaya devam ederim behiçefe+ esra
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,432
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst