Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan queensland Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 138
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 77,397

Etiketler

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Arkadaşlar bahsedilen konu insan hayatı ile ilgili ve kimse kulaktan dolma bilgilerle insan hayatıyla oynamasın. Lütfen polemik konusu yapmayın sadece iyi niyetli bir uyarı.
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Yapılacak en doğru hareket hiçbirşey yapmadan en yakın sağlık kuruluşuna gitmek ve kenenin orada bilinçli bir şekilde çıkartılmasını sağlamak...
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Vatan Gazetesinden alıntıdır.
Cavid Sezen
-----------------------------------------------------------------------------------------------------



01.08.2009 Cumartesi 12:46

KENEDEN KURTULMANIN TEK YOLU

Ordu Tarım İl Müdürü: Önce evcil hayvanların barınakları ilaçlanmalı.

DHA

ORDU Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu, ilaçlamanın keneyle mücadelede etkili olmayacağını aksine onların yaşam alanlarının genişlemesine olanak tanıyacağını vurguladı. Sadıkoğlu, "Keneye karşı mücadelede tek yol; kanla beslenen kenenin, kan kaynaklarını kesmektir" dedi.

Ordu Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenenin insanların korkulu rüyası haline geldiğini, ancak mücadelenin çok basit olduğunu belirtti. Sadıkoğlu, şöyle dedi:

"KKKA virüsü taşıyan keneyle akıllı mücadele etmenin tek yolu, kan kaynağını kesmektir. Keneler, 5 bine yakın yumurta bırakıyor. Ama yumurta bırakması için kanla beslenmesi lazım. Kanla beslenemezse yumurta da bırakamıyor. Önce evcil hayvanların barınakları ilaçlanmalı. Bunun da etkisi 45 gün sürüyor. Yılda 2 defa ilaçlamayla da yaz mevsimi biter. Bu da evcil, büyük ve küçükbaş hayvanlardan keneyi uzaklaştırır. İnsanlar için de sinek, haşere kovucular var. Ayakkabınıza da sıksanız o haşere size yaklaşmaz. Böylece kan kaynaklarından uzak tutulan kene, kan ememediği için yumurtlayamaz, dolayısıyla çoğalamaz ve doğadaki unsurlarda keneyi yok eder."

Tarım Müdürü Sadi Sadıkoğlu, yayla veya çeşitli kamp alanlarına gidenlerin kendilerini ararken keneye karşı çevrenin ilaçlanması isteğinde bulunduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

"İnsanlarımız her şeyden önce `ilaç' dedikleri maddenin `zehir' olduğunu bilmeleri gerekir. İlaç diye hafife alınan o zehir, o bölgedeki herşeye zarar veriyor. `İlaçlı bölgeye bir aile geldi, çocuk ağzındaki sakızı yere düşürdü, elindeki şekeri yere düşürdü tekrar ağzına aldı' diyelim. Ne olacak o zaman? Keneyle mücadele için alan ilaçlaması kadar tehlikeli birşey yok. Bu konuya çok dikkat edilmesi gerekir."
 



Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Doğayla bütünleşmiş olan biz kampçıların kene olaylarına maruz kalma ihtimali göz ardı edilmemeli. Piyasada kenelerekarşı bileklik ve sprey mecut. Ama nekadar etkili denemeden belli olmaz.Yinede tedbir almakta faydavar.
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Her yıl yaz aylarında kene tarafından ısırılan yüzlerce insanla karşılaşan olan bir hekim olarak keneyle kendiniz uğraşmamanızı öneririm..bazen keneden kurtulmak sağlık kuruluşlarında bile çok zor oluyor çünkü ianılmaz inatçı olabiliyorlar..
Bana gelen kene ısırma vakalarında gözlemlediğim ,hastalığa yakalanan kişiler genel itibariyle keneyi kendisi çıkarmaya çalışan ya da farketmeden keneyi uzun süre üzerinde taşıyan insanlardır..
bu yüzden evden sokağa çıkıp geri döndüğünüzde vücudunuz mümkünse kendiniz ve evde bir yakınıız tarafından kontrol edilsin eğer üzerinizde bir kene görürseniz sağlık kuruluşuna gidin ve kene orda çıkarılsın..
Belkide kenenin en yoğun olduğu ve kkka hastalığının en çok gözüktüğü il karabüktür ve bu ilde çalışmaktayım..başka yöntemler denememeniz sizin yararınıza olacaktır.
Saygılarımla Dr. Mustafa Yalçın
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Dr. Mustafa Yalçın çok doğru ifade etmiş. Uyarılarına kesinikle kulak verilmesi gerektiğini tekrarlamakta yarar var.

Bunlara bir - iki ilave yapmak yararlı olabilir. Çünkü, dış mekanlarda faaliyette bulunan arkadaşların merak etikleri konu özellikle “önleyici” yaklaşımlardır sanıyorum. Yani “hemen yapılabilecek”, kolay ve etkili tedbirler…
KKKA ile ilgili bir seminerde aktarılanları (Veterinerlik Fakültesinden bir öğretim üyesiydi, adını anımsayamıyorum şimdi) burada tekrarlayabilirim.

*kenelerin herşeyden önce, vücuda tutunması gerekiyor. Bunu engellemek için, bu sayfalarda slaytlarla anlatılmış olduğu gibi, giysilerin paçalarının ve yenlerinin kapatılması etkili bir önlemdir. Ancak, eldiven giyilmeyen koşullarda sadece paçaların çorap içine sokulması mümkünse, onu yapmak lazım.

*DEET özellikle önerilmektedir; yine slaytlarda ve başka yerlerde belirtildiği gibi bunun %30 konsantrasyonda olması etkinliğinin daha uzun olmasına yarayacaktır. Hem kol, bacak, boyuın bölgelerinden giydilerrin içine kene girişini engelleyecek tarzda giysiler kullanmak ve hem de açıkta kalacak cilt kısımlarına DEET içeren repellent (kovucu) uygulamak yararlıdır.

*kene kaçırıcı maddelerin bazıları giysilere-kumaşa emdirilebilmekteyse de (permetrin gibi) bunların kendisinin de cilde (ve tabii ki göze kaçırmamak ayrı bir konu) teması toksik etkilere yol açabilmektedir. Zaten bu tür muamele edilmiş giysiler normal giysiler olmayıp tulum tarzında, özel çalışmalarda kulanılan giysilerdir ve ilgili kişiler de bu konularda bilgi ve beceri sahibi kişilerdir. Gündelik hayatta ise, asla permetrin temin edip giysilere sürerek kulanmayha çalşmamak gerekir; bunlar toksik maddelerdir.

*kenelerin insana tutunması için belirli bir süre gerekiyor; bu süre 12-24 saat arasında olabiliyor. Buradan hareketle, kene araştırması için sahaya çıkarken yapılanları herkesin uygulaması mümkün: sahaya/arazi faaliyetine/pikniğe vb. her ne faaliyet ise ona başlarken 12 saat içinde faaliyet bitirilir ve giysiler + iç çamaşırları çıkartılarak kene muayenesi yapılır. Eğer keneye rastlanırsa, “bilen biri” keneyi usulüne göre çıkartabilir ve ilgili cilt bölgesine bilahare polivinil iyot bileşikleri (Batticon, Povidon vb) sürülür; hemen bir sağlık kuruluşuna müracaat edilerek gerekli tetkikleri profilaktik (önleyici) tedavi başlatılmalıdır. En iyisi, kolay ulaşılabilir ise sağlık kuruluşuna keneyi çıkartmadan gidilmesi ve çıkartma işinin orada yapılmasını temin etmek olmalıdır.

*Saha faaliyetlerini 12 saatin altında tutmaya çalışmak bile, yukarıdaki önlemlerle beraber etkili olabilir. Not: faaliyete başlarken saatinize bakın!

** 12 -24 saat içinde farkedilen kenelerin genellikle tam tutunma sağlayamadıklarından dolayı hem çıkartılmaları daha kolaydır ve hem de tam tutunma olmadan kan emme ve beraberinde hastalık bulaştırma olasılıklarının ( özellikle süre 12 saatin altında ise), oldukça düşük olacağı bildirilmektedir. Yine de önleyici lokal ve sistemik yaklaşımların yararlı olacağı, bir sağlık kuruluşuna müracaatın yararı açıktır.

*Sanıldığının aksine, KKKA kenelerin bulaştırdığı tek hastalık değildir ancak olasılıkla “akut ölüm” olasılığı en fazla olanıdır; oysa Lyme hastalığı gibi ülkemizde oldukça yaygın olan, organ tutulumu yapan ve kronikleşme eğilimindeki bir hastalıktan da özellikle bahsetmek gerekir.

***Diğer slaytlarda vb. anlatılmış olanı tekrarlayarak bitirebiliriz:penset veya benzeri bir alet kullanarak kene çıkartmada deneyimli değilse, kişinin bu işe hiç girişmemesi daha doğrudur. Sigara tutarak, kimyasallar sürerek vb. uygulamalarla keneyi düşürmeye çalışmak, kusarak hastalık etkenini tutunduğu kişiye bulaştırma olasılığını arttırmaktadır .

Umarım, bu bilgi yararlı olur.
Saygılarla.
Dr. Seçkin Kara
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

queensland' Alıntı:
Keneden Kurtulma (!)

*Keneden kurtulmak için kolay bir yöntem;
Büyük bir parça pamığu top haline getirin, üzerine sıvı sabun dökerek tamamen sıvı sabun ile kaplanmasını sağlayın, daha sonra kenenin bulunduğu yeri bu pamuk ile kapatın. 15 - 20 saniye sonra kenenin kendiliğinden çıktığını göreceksiniz.

kene.jpg


*Kene ısırıklarında keneden kurtulmak için önce sert bir şeyle üzerine vurun, ardından cımbızla tutup çekin, ezmemeye çalışın, mümkünse bir bir kutunun içine koyun. Vücudunuzda birtakım lekeler belirmeye başlaması halinde bir doktora görünün ve keneyi de gösterin.

bilgi ve ilginize tesekkurler Ancak saglik bakanligi ve tum yayin organlarinda kene isirilmasi durumunda kesinlikle kimyasal ve benzeri uygulalardan kacnilmasi gerektigi ve ayrica kenenin hirpalanmasi durumunda zararli virusu vucuda birakabilecegi konusunda kesine yakin uyarilar varken sizin bu mesajiniz cok kafa karistirici..!!! LUTFEN BU SUPHELI BILGIYI GUNCELLEYINIZ..
onerilen yontemler en yakin saglik kurulusu eger kirsal bir konumda isek cimbiz ve benzeri tutkaclar ile keneyi hirpalamadan sadece bas kismindan tutmak suretiyle yukari dogru cekerek cikarmak olucagi saglikli resmi kanallardan edinilmis bir bilgidir..
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

28 Nisan 2013 tarihinde Ankara grubu ile birlikte Kızılcahamam 3.Işık Dağı-Karagöl gezisi sırasında ayağıma tutunan keneye ait fotoğraflardır.. Pazar günü saat 9:30-15:00 arası kamp alanındaydık.. Eve dönünce vücut kontrolünü yaptığımda sağ ayağımda keneye rastladım. Ardından 17:00 de Numune hastanesine gidip acilinde keneyi çıkarttım..

1


2


3


4
 



Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Biraz önce Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kampüsü (eski Refik Saydam Hıfzıssıhha Kampüsü) içindeki viroloji laboratuarına keneyi götürerek türünü saptanmasını sağladım. Söylediklerine göre bu ara bol bol kene örneği geliyormuş. Ben geldiğimde bir bayanda yine bir kap içinde kene getirmişti.
Türü Dermacenter erkek Olgun Keneymiş. Kırım kongo yapan türden değil ancak Lyme ve Tularemi riski taşıyan türde bir kene olduğunu bildirdiler. Henüz kan ile dolmamış.. Yani dolmasına vakit olmadan çıkartmışız..
Doğa sporları ile ilgilenen arkadaşlar özellikle kene ile ilgili durumlara çok dikkat etmelidir.. Keneyi saptadıkları zaman uygun şekilde çıkartmalı veya yakın yerdeyse hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek kenelerin çıkartılmasını sağlamalıdır. Çıkartılan keneyi isterlerse bölgelerindeki Veteriner Fakültesi parazitoloji anabilim dalına veya benim de yaptığım gibi Ankara Kurtuluş parkının yanında bulunan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Laboratuarlarında (Refik saydam Hıfzııshha merkezi) inceleterek türünü saptayabilirler.. Tabii türünü saptasanız bile 15 günlük süre boyunca semptomların kendilerinde görünüp görünmediği ile ilgili de uyanık olmalarında yarar var..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,769
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst