Kelkit Vadisi’nin parlayan yıldızı: Erbaa

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,270

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Hürriyet Seyahat'ten alıntıdır. 22 Haziran 2009
Cavid Sezen





Prof.Dr. Mikdat KADIOĞLU

[attachment=1]

Kelkit Vadisi’nin parlayan yıldızı


Erbaa, Orta Karadeniz Bölgesi’nin incisi. Halkı misafirperver. Tam bir doğa harikası. Antik çağlardan günümüze uzanan güzellikleri gözlerimi kamaştırdı.

Erbaa, Tokat’a 90, Amasya’ya 70 kilometre mesafede, D100 kara yolu üzerinde, ulaşımı çok kolay bir ilçe. Samsun Hava Limanı’na sadece 1,5 saatlik mesafede. 10 günlük teknik gezimizde öğrencilerimle Van’dan İstanbul’a dönerken konakladığımızda Erbaa’nın antik çağlardan günümüze uzanan güzellikleri gözlerimizi kamaştırdı, demesem yalan olur!


Erbaa’ya yolunuz düşerse ilk görmeniz gereken yer, Belediye Aile Çamlık Mesire Yeri. Buranın Erbaa’yı tepeden gören muhteşem manzarası var. İlgi çeken mekânlardan diğeri ise el sanatlarının sergilendiği Erbaa Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi. Erbaa’ya 3 kilometre uzaklıkta değişik bir efsanesi olan, içerisinde buz gibi ve gürül gürül su akan eski bir kilise kalıntısı depremlerden ayakta kalmış önemli bir eser. Kelkit Çayı ise tarım ve hayvancılıkla ilgilenenlerin ilgisini çekiyor. Erbaa’ya 12 kilometre uzaklıkta ki Yağlı Pınar Yaylası, piknik alanı olarak kullanılması amacı ile orman içi parkı şeklinde düzenlenmiş.

DÜDEN GÖLÜ TABLO GİBİ

Zengin bitki örtüsü, tarihi dokusu, Boğazkesen Köprüsü Erbaa’daki güzelliklerin başında geliyor. Kelkit Vadisi, Kelkit Nehri’nin aşındırıcı etkisiyle iki tarafı dik ama yemyeşil ormanlardan oluşan nefis ve özellikle doğa sporlarını sevenler için elverişli bir yer. Düden Gölü ise adeta bir tablo gibi seyrine ve yaşamına doyum olmayan güzelliklerden. Bitki örtüsü ile göz kamaştıran yerleşimlerden bir diğeri ise Küçük Yayla. Tipik bir Anadolu köy hayatı ve doğa ile baş başa kalabileceğiniz Küçük Yayla atla gezinti ve dağ yürüyüşleri için de elverişli. Geleneksel “Küçük Yayla Şenliği” de burada yapılıyor.

Aynı zamanda Erbaa, Tokat kebabı (hiç de ağır bir yemek değil!), Meşhur Erbaa yaprağına sarılan etli dolması, yine Erbaa yaprağına sarılmış zeytinyağlı dolma ve yöresel tatlısı ile farklı damak tatlarına sahip kişiler için bir cennet. Bu lezzetleri tadabilmek için şehir merkezindeki tarihi Mustafa Bey Konağı’na uğramalısınız.
Erbaa, Türkiye’de yerel yönetim başarısıyla de adından sıkça söz ettiriyor. Çünkü yerel kalkınmasını çevreye duyarlı ekolojik dengeyi bozmadan sağlayan ender yerleşim alanlarından. Erbaa Belediyesi, tarihi ve kültürel özelliklerin korunması amacıyla el sanatlarını koruma projeleri gerçekleştiriyor. Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, ülkemizde birçok ilde olmayan atık su arıtma tesisini hayata geçirmiş. Katı Atık Düzenli Depolama ve Ayrıştırma tesisini de tamamlamak üzere. Ekolojik dengeye katkı ve doğal hayatı koruma adına Kınalı Keklik ve Sülün Üretim İstasyonu kurmuşlar.

YEREL YEMEK SERGİSİ

Yerel yönetimin doğru kararları, çalışmaları kenti turizme kazandırıyor. Belediye, halkı da bu çalışmaya dâhil ederek, kentin ekonomik gelirini ve refah seviyesini artırmak gayretinde. Burada kadınlar evde oturmuyor, her gün el emeği göz nuru yapılan yemekler, işlemeler Erbaa Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde hem sergilenip hem de satışa çıkarılıyor. Erbaalı beyler ise ağaç oymacılığı, dövme bakırcılık gibi unutulmaya yüz tutan el sanatlarını burada yaşatıyor.

Ülkemizdeki sebze ve meyvenin hatırı sayılır bölümünü Erbaa’nın karşıladığını biliyor muydunuz? Ben de Erbaa’ya gidince öğrendim. Hayal bile edemediğim doğallığı, misafirperverliği, huzur veren atmosferi, taze meyve ve sebzeyi, yöresel yemek ve marmelatları, pırıl pırıl konaklama tesislerini gördüm... Gönül rahatlığıyla Erbaa’ya gidip bütün bunları yaşamanızı tavsiye ederim.

109b
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,446
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst