Karavanlarda Güvenlİk

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan serhat2007 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 34
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,726

serhat2007

Kamp I
Mesajlar
152
Tepkime Puanı
504
Yer
İZMİR
KARAVANLARDA GÜVENLİK :

Tüm karavan severlere merhaba , yurtiçi ve yurt dışında karavan ile yaptığımız seyahatlerde hepimiz için güvenlik en önde gelen unsur. Forumları incelediğimde bu konuda yazılmış konular gördüm ancak konuların biraz dağılmış olduğunu tespit ettim. Bu yüzden ,aramızdaki bilgi paylaşımını sağlamak amacı ile deneyimlerimiz ve uyguladığımız , geliştirdiğimiz kişisel yöntemleri paylaştığımız bir başlık açmak istedim.
Katılımcılardan ricam bu başlık altında başımızdan geçen tatsız anıları aktarmak yerine (belki kısaca anlatılabilir) bu gibi durumları tekrar yaşamamak için ne gibi önlemler aldıklarını mümkünse fotoğrafları da ekleyerek yazmaları.
Ayrıca konuya “ne gerek var bu tür önlemlere ,hayatını yaşa kardeşim , kaderimiz neyse katlanırız” ya da “karavancılıkta olur böyle şeyler, biz doğa adamıyız ,hallederiz” ve bunlara benzer yorumları ile katılmak isteyen dostlarımın da , düşüncelerini bir başka başlık altında aktarmalarını rica ederim.
Ben Ducato Camper sahibiyim ,bu nedenle çekme karavan güvenliği hakkında fikrim yok ama bu başlık altında bu konu da paylaşılabilir .
Başlangıç olarak ben kendi karavanımda uyguladığım güvenlik önlemlerini yazıyorum Benim uyguladığım yöntemler genellikle basit ama etkili olduğunu düşündüğüm yöntemler , bunların bazıları aynı amaca yönelik ,hepsini ya da bir kısmını uygulamak mümkün.
 

Etiketler
1.GPS TRACKER :
Bu cihaz karavanın ya da aracınızın çalınması durumunda yerini kolayca bulmanızı sağlıyor. (Ayrıca evden çıkıp kaybolan yaşlılar , çocuklar ,evcil hayvanlar için de kullanılabilir.) Cihaz bir kibrit kutusu boyutlarında, 96 saat ömrü olan şarj edilebilen Li-İon pil içeriyor. Cihazla birlikte şarj aleti de geliyor. Herhangi bir operatörden (Turkcell,Vodafone v.b.) en ucuz sim kartı (SMS paketi gerekiyor) cihaza takıyorsunuz , kullanım klavuzunda da yazan birkaç işlemden sonra hazır.Cihaza taktığınız karta ait numarayı aradığınızda sizi meşgule düşürüyor kısa bir süre sonra cihazın bulunduğu yerin koordinatlarını içeren bir SMS geliyor.Akıllı telefonunuzda gelen mesajdaki linki tıkladığınızda googlemaps üzerinde aracınızın yerini 3-5 metre fark ile görüyorsunuz.
Ben bu cihazı gittigidiyor daki bir satıcıdan 130 TL. ye almıştım, cihazın İMEİ kaydı yapılması gerekmiyor, her nasılsa bu konuyu çözmüşler , aradan 8 ay geçti cihaz hala aktif. Ama yine de satıcıya bu konuda sorular sorun.Aynı cihaz Aliexpress de de mevcut.
 

GPS TRACKER
 

.
Karavanda güvenlik önlemleri için tavrımız bence de, Serhat beyin burada amaçladığı gibi, fikir sahibi olmk için, bilgi sahibi olmak ile başlamalı.
Ama bu bilginin analitik işlenmesi ve üzerinde tasarımsal düşünülmesi ise kaçınılmaz. Yoksa kendimizi “saldırgan varsa -> silah al” refleksif davranışına bıraktığımızda, amaçladığımızın dışında sonuçlarla karşılaşmamız sürpriz olmaz.

Önlemlerin aktif ve pasif olarak iki guruba ayrıldığından yola çıkarsak benim yaklaşımım, aktif önlem ve davranışların yaşamın diğer alanlarında olduğu gibi karavancılıkta da yerinin olmadı yönünde.

Koruyucu silahların riziko ve yan etkilerinin herzaman sağladığı sanılan güvenden daha fazla olduğu unutulmamalı. Biz olmadığımız zaman korunacak şeylerin de zaten bir anlamı kalmadığı gibi, onların en fazla neye değdiği üzerine başdan düşünülmesi yanlış değil galiba.

Bizler resmen ve de eğitim olarak ne polis ne de koruma görevlisiyiz. Aktif savunma önlemlerinin becerisini kazanmış olsak bile bunu potansiyel uygulama durumunda olan profesyonellere göre durumumuz oldukça farklılık göstermekte. En azından böyle durumlarda adrenalin seviyemiz bile değişik. İşin daha da sorunlu ve tehlikeli tarafı ise, karşılaştığımız gaspçı veya hırsızın adrenalin seviyesinin bizden bile daha da fazla olduğu. Böylelikle istenmeyen haraketlerin yapılmaması için soğukkanlılığımızı kaybetmemek ve olayı sakince bitirtmek emniyet görevlilerin tavsiyesine göre de, akla daha uygun.

Sanırım böyle durumlarda, ülkemizde ne kadar zor olduğunu bilsem de “kendine yedirememe” duygusunun akıllıca dizginlenmesi, sıhhatimiz için daha faydalı.;)

Biber gazı, taşer, bıçak, ateşli silahlar için beraberce düşünelim:
Ani saldırılarda nasıl hemen yerinden çıkarabileceksiniz ?
Kullanırken soğukkanlılığınızı koruyacağınızdan emin misiniz ?
Doğru yerinden tutabilecek misiniz ? (Örn. biber gazı)
Devamlı yanınızda taşımanız evhamınızı beslemez mi ?
Peki, bunlar saldırganın eline geçerse ne olacak ? (Buyurun buradan yakın)
Tıbbi sonuçları hakkında bilginiz var mı ? (Bu sizin için de söz konusu)
Kullanılmasının yasalara göre nasıl düzenlendiğini biliyor musunuz ?
(çünkü karavan içi ve dışında kullanılmasının yasal farkı var)
Her çeşit sonucuna katlanabileceğinizden şimdiden nasıl emin olabilirsiniz ?

Her bir alet için internette en az bir saatlik ön araştırma yapmadan karar vermek bence ciddi bir yaklaşım değil.

Savunma tekniklerinin öğrenilmesine gelince:
Yaşınız ve kondisyonunuz uygun mu ?
Beklenmeden gelen ani bir olay için profesyonel reaksiyon gösterebileceğinizden emin misiniz ?
Bu nokta için antrenatörleri garanti verememekteler. Çünkü onların sorumluluğu sadece öğretmekle ilgili. Kendinize güvenin arttığı ise bence en olumlu yanı. Fakat aktif başlangıç asla sizden gelmemeli !

Bence bunların yerine sigorta ve pasif önlemleri koymak daha akıl karı olmalı ?

Unutmayalım karavan artı bir değer, onu yaşamımızın ana değerleriyle eşit görmemek daha uygun olmaz mı ?

.
 
Son düzenleme:

2.ÖN KAPILARI BİRBİRLERİNE BAĞLAMA :
Aracı terketmeden ön iki kapıyı içerden birbirlerine bağlıyor , bu şekilde her iki kapının dışardan açılmasını engellemiş oluyorum. Bunun için bir yapı marketten aldığım gerdirme düzeneğini kullanıyorum.Düzeneğin kancalarını her iki kapı koluna uyguladığım sağlam bir bağlamaya takıp , gerdirme mekanizması ile iyice gerdiriyor aracı kayar kapıdan terk ediyorum. İyice gerdirirseniz ön kapıların dışardan açılması imkansız. Bu amaçla sizler başka yöntemler geliştirebilirsiniz, kullanmadığınız zaman düzeneğin araç içerisinde yer kaplamaması açısından benim bulduğum yöntem bu.
N KAPILAR


3.CAM FİLMİ :
Karavanın ön kapıları ve yaşam bölümü pencerelerine uygulanacak cam filmi ile kırılmalara karşı az da olsa bir önlem alınabilir.
4.BASTON KİLİT :
Klasik baston kilit ya da direksiyon kilitleri özellikle dışardan görülecek şekilde uygulanmalı.
5.PARA , LAPTOP , TABLET , KIYMETLİ EVRAK KASASI :
6.FOTOKOPİLER :

Pasaport , kimlik , araç ruhsatı ,sigorta belgeleri fotokopileri. Karavanda muhafaza edilen bu fotokopiler asıllarının çalınması ya da kaybolması durumunda kurtarıcı olur.
 




gerdirmeyi taktınız iy hoş tamamda böyle bir uygulama hırsızlık için ön keşif niyetine arabaların arasında dolaşıp arabaların içini camdan kontrol eden hırsızların dikkatini çekip ilgi uyandırmaz mı?Hımmm böyle tedbirler aldığına göre içeride çalınacak bir şeyler var galiba !!!! düşüncesi uyandırmaz mı? Amiyane deyimle EŞEĞİN AKLINA KARPUZ KABUĞUNU DÜŞÜRMEZ Mİ?
Ben mümkün olduğu kadar aracımı yalnız bırakmamaya çalışıyorum.Gerekirse polis karakolu türü bir yer arayıp izin alıp orada bırakıyorum.Bir şey daha var daha evvel yazmıştım:Bilhassa Gümrüklerden geçmeden evvel en azından arabamın dişını olabilecek en kirli çamurlu toz topraklı hale getiriyorum yolda rast gelirsem hayvan pisliğinin üstünden geçiyorum Kontrole gelen görevli aracımı görünce içinden ne len buu deyip anında kontrolü bitirip geçiriyorlar.Aynı uygulamayı aracı terk edip bırakacagım yerlerdede yapmaya çalışıyorum.Öfff kirli Pisss iğrenç tiksinççççç diyebilirsiniz ama o kadar da etkili.:smilingimp:
 

Benim en çekindiğim insanlar uyuşturucu bağımlıları ve alkolikler.Çünkü ne laftan anlarlar ne sopadan ne silahtan.Tek çareniz onlardan bir an önce uzaklaşmaktır.Bunun için de konaklamak için doğru yer seçimi,doğru park şekli(hızlıca tehlikeli ortamdan sıvışabilmek için:smiley:) çok önemli diyorum.Ben ıssız yerlerde tek başıma konaklamayı sevdiğim için tüfek bulunduruyorum.
 

Çok değerli bir başlık.

Konakladığımız yerleri seçerken çevremizde, 100 metreyi geçmeyen mesafede insanların (evlerin) olmasına dikkat ederim (Iskandinavya ülkeleri hariç).

Karavanı tenha yerlere, büyük şehirlerde yüksek binaların olduğu bölgelere uzunca bir süre park etmem.

Karavandan ayrılırken bütün perdeleri kapatırım. Karavandaki değerli bir şeyin dışardan görünmemesine dikkat ederim.

Alışveriş yerlerinin ve benzin istasyonlarının park yerlerinde karavanı yalnız bırakmamaya dikkat ederim. Hırsızlığın en yoğun olduğu bölgeler sanıyorum bu park yerleri.

Gece yatarken karavanın kapılarının dışardan sessizce açılmaması için içerden tedbir alırım. Ön kapıların birbiriyle bağlanması gibi.

Gündüzleri karavandan ayrılmadan önce (şehir gezileri, alışveriş gibi) elektronik cihazların bulunduğu kutuyu araçın arka tarafındaki yerine koyarım. Buraya karavanın içinden ulaşmak çok zor, ancak arka kapıları açarak bu kutuya ulaşmak mümkün. Arka kapıları iç taraftan bir birlerine bağlayarak ta dışardan açılmalarını zorlaştırırım.

Bence önemli olan hırsızın gürültü yapmadan çabucak araca girmesini önleyici tedbirler almak.

Karavanda biber gazı spreyi hiç eksik etmedim. Şimdi internette araştırırken, bu spreyin Avrupa’nın bir çok ülkesinde yasak olduğunu okudum, özellikle Iskandinavya ülkelerinde.
 
Son düzenleme:

gerdirmeyi taktınız iy hoş tamamda böyle bir uygulama hırsızlık için ön keşif niyetine arabaların arasında dolaşıp arabaların içini camdan kontrol eden hırsızların dikkatini çekip ilgi uyandırmaz mı?Hımmm böyle tedbirler aldığına göre içeride çalınacak bir şeyler var galiba !!!! düşüncesi uyandırmaz mı? Amiyane deyimle EŞEĞİN AKLINA KARPUZ KABUĞUNU DÜŞÜRMEZ Mİ?
Ben mümkün olduğu kadar aracımı yalnız bırakmamaya çalışıyorum.Gerekirse polis karakolu türü bir yer arayıp izin alıp orada bırakıyorum.Bir şey daha var daha evvel yazmıştım:Bilhassa Gümrüklerden geçmeden evvel en azından arabamın dişını olabilecek en kirli çamurlu toz topraklı hale getiriyorum yolda rast gelirsem hayvan pisliğinin üstünden geçiyorum Kontrole gelen görevli aracımı görünce içinden ne len buu deyip anında kontrolü bitirip geçiriyorlar.Aynı uygulamayı aracı terk edip bırakacagım yerlerdede yapmaya çalışıyorum.Öfff kirli Pisss iğrenç tiksinççççç diyebilirsiniz ama o kadar da etkili.:smilingimp:
Aldığımız emniyet tedbirlerinin hırsızın "ilgisini çekeceği" düşüncenize katılmıyorum ,belki bir bakış açısıyla doğru gibi gelebilir ama önlem almamızı engellememeli.Gümrüklerden geçerken aracınızı neden kirli ve çamurlu hale getiriyorsunuz anlayamadım.Ben bu güne kadar hiç bir gümrük kontrolünden geçerken -aracım temiz de- olsa sıkıntı yaşamadım.
 



Benim en çekindiğim insanlar uyuşturucu bağımlıları ve alkolikler.Çünkü ne laftan anlarlar ne sopadan ne silahtan.Tek çareniz onlardan bir an önce uzaklaşmaktır.Bunun için de konaklamak için doğru yer seçimi,doğru park şekli(hızlıca tehlikeli ortamdan sıvışabilmek için:smiley:) çok önemli diyorum.Ben ıssız yerlerde tek başıma konaklamayı sevdiğim için tüfek bulunduruyorum.
Haklısınız , en önemli tedbirler sizin de yazdığınız gibi "konaklamak için doğru yer seçmek" , hızla uzaklaşmak gerekirse "doğru parketmek" , ama tüfek seçeneği bana biraz uzak geliyor, sizin de hiç bir zaman kullanmak zorunda kalmamanızı dilerim.
 

Karavandan ayrılırken içerisinin görülmeyeceği şekilde perdeleri kapatmak ya da tam tersini yapmak..Ben "içerisinin görünmeyeceği" şekilde kapatmayı tercih ediyorum ama diğer yöntem de düşünülebilir mi ?
 

7.KARAVAN YEDEK ANAHTARI :
Umarım kimsenin başına gelmez ama özellikle yurtdışında karavan anahtarının kaybedilmesi ya da çalınması durumunda , karavanın dışında yaratacağınız gizli bir yer ya da bölmede saklayacağınız yedek anahtar size bu fikri vereni minnetle anmanızı sağlar.Bu amaçla asma kilit şeklinde şifreli küçük kutular var , bu kutuyu aracın dışardan ulaşabileceğiniz gizli bir yerine takıyor gereği halinde şifre ile açıp yedek anahtara ulaşabiliyorsunuz.Aşağıdaki resimdeki kilit Aliexpress de mevcut.

Upload 2018 2 17 16 22 21
 


Haklısınız , en önemli tedbirler sizin de yazdığınız gibi "konaklamak için doğru yer seçmek" , hızla uzaklaşmak gerekirse "doğru parketmek" , ama tüfek seçeneği bana biraz uzak geliyor, sizin de hiç bir zaman kullanmak zorunda kalmamanızı dilerim.
Tüfek almak aslında hiç aklımda yoktu.Kendim içinde almadım,öyle olsa yıllar önce alırdım,çadır da konaklayarak gezmek karavana göre çok daha riskli. Ama özellikle şu Özgecan olayı ve hemen arkasından medyada yayınlanan bu tip haberler beni endişelendirdi.Böyle bir olaya rastlasam ne yapabilirim?Önce can deyip gidebilirmiyim?sanmıyorum.Hırsıza,arsıza,sarhoşa karşı kullanamam ama bu canilere asla acımam.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,428
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst