Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yugun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,807

yugun

YÜCEL GÜNDÜZ
Mesajlar
22,186
Tepkime Puanı
5,467
Yer
Ankara
Web
www.yucelgunduz.com
Evet dış yüzeyi polyester kaplayacağım, Fiber destekli polyester kaplama, Polyester vernik değil.
Böyle ayrıntılı bilgiler verilen, polyester kaplama incelikleri için de bir başlık açılamaz mı?
 

Etiketler
Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

yugun' Alıntı:
Evet dış yüzeyi polyester kaplayacağım, Fiber destekli polyester kaplama, Polyester vernik değil.
Böyle ayrıntılı bilgiler verilen, polyester kaplama incelikleri için de bir başlık açılamaz mı?

Yücel bey polyester kaplamayı tahmin ettiğim gibi yapacağınız karavanın kupasını ahşaptan oluşturup üstünü polyester+fiber kaplıyacaksınız, bence de mantıklı bir çözüm

yapacağınız işlem ;
*önce kalın olarak ahşaba polyester sürün sonra elyaf bezini üstüne serin,
*daha sonra bu bezin üstünede polyester sürün,
*iki mamül birbirine karışmasını sağlayın,
*zaten elyafın üstüne boya sürer gibi süremeyeceksiniz fırça darbeleri ile yapmanız gerekiyor,
*hava boşluğu kalmaması için dikkat etmeniz lazım, metal rulosu ile üzerinde gidip gelerek hem zemin düzlüğünü sağlamalı hemde hava boşlukları giderilmeli,
*sonra kurumaya bırakın,
tabiki bu işlemi parça parça, bölüm bölüm yapacaksınız, polyester karışımını hazırladığınızda fazla zamanınız yok hemen kurumaya başlar, en fazla yarım saat sürülebilir olarak kalır, bu yüzden yaptığınız karışımı azar azar yapıp, karışımın donmadan önce bitirebilecek şekilde bölüm bölüm uygulayın,

sizi bekleyen zorluklar;
*çok pis bir iş
*kokusu etrafı rahatsız ediyor
*uygulanırken çok emek harcamak gerekiyor
*yatay yüzey çalışırken problem yok fakat dik yüzeyde çalışmak problem
*herşey bittikten sonra yüzeyi düzlemek için çok ca macun ve zımpara yapmanız gerekiyor

alacağınız malzeme;
*polyester
*sertleştirici
*hızlandırıcı
*elyaf bez
*kalın ve ince zımparalar
*çokça fırça
*sellozik tiner (temizlik için)
*metal polyester rulosu

olmazsa olmaz ;
*zımpara makinesi

güzel tarafları ;
*su geçirmez
*çürümez paslanmaz
*uzun yıllar bakım gerektirmez
*tamiratı kolaydır

herşey bitip yüzey hazır olunca oto boyar gibi aracınızın kaportasını boyayabilirsiniz
 

Ynt: Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

Yücel bencede senin karavanda en mantıklı uygulayacağın sistem polyester,Levent abinin dediği gibi biraz kirli iş ama senin oralar geniş ferah yerler kokusu çokda rahatsız etmeyecektir etrafdakileri hem dayanıklı hemde düzgün uygulayabilirsen macundan sonra rahatlıkla boyayabileceğin bir sistem,rahatlıkla tamiratını yapabilir kesip biçebilirsin,önce dış kasayı tamamıyle kalıp niyetine kontra ile kapla sonra parça parça olan cam elyafını ser ve benim önerim tel zımba ile zımbala köşe dönmelerde ilacı sürünce kabarmalar olmasın o tel içeride polyester içinde kalacağından paslanma yapmaz hem polyester ile ahşabı birbirine bağlamış olursun işin mantığını çözdünmü gerisi kolay,aşağıda benim yaptığım depoların yapılış şekli var sana fikir verir.

07062010293


10062010297


10062010298


10062010299


12062010316
 

Ynt: Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

Yusuf usta,
Özellikle Levent Usta ve senden mesaj bekliyordum.

Benim en büyük sorunum kapalı alanım olmaması,
Yani bu işlemler boyunca yağmurdan koruyamayacağım.

İç iskeleti kontraplakla kaplamak da birkaç gün sürecek.

Ekonomik olarak alanı komple kaplayacak bir tente yapmak çok zor.

Bu durumda polyester kaplamanın altına (kontraplağın üstüne) bir kat ahşap koruyucu atsam,

Bunun küçük yağışlarda faydası olur kesinlikle.

Ama benim kafama takılan bu ahşap koruyucu katı polyesterin yapışmasını önler mi, Ya da üzerine yapılacak kaplamaya ileride zararı olur mu?
 

Ynt: Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

Yusuf usta,

Fotoğraflardaki parlaklık çok güzel, Bunun üzeri boyandığında da çok güzel olur.

Ama bu portakal kabuğu görünümü beni korkuttu.

Böyle olursa boyanınca çirkin olur mu acaba?

Senin çalışman su deposu güzel görünmesi hiç gerekmiyor,

Ama benim yan ön arka dış duvarım böyle portakal kabuğu gibi olması beni korkuttu.

Bunu nasıl engelleyebilirim? Polyester macun ve zımpara ile mi?
 



Ynt: Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

Yucel bey yapacaginiz islerm fiberglass bir kasa yaratmak. Muhtemelen bakmissinizdir ama yinede soyliyeyim youtube'a fiberglass yazip aratin. Bir cok ornek var. Buyuk alanlarda (tekne yapimi gibi) recineyi komprasorlu tabanca ile attiklarini gordum. Belki sizde bu yontemi kullanarak islermi hizlandirabilirsiniz fakat bir yada birkac yardimciya ihtiyaciniz olacaktir. Bir ara bu islemi cok arastirmistim kime sorduysam cok zahmetli ve pis bir is olarak nitelendirdi ayni Leven usta gibi. Sizin bahsettiginiz portakal kabugu gorunumu ahsabin disina uygulamalarda genelde olusuyor. Cozum bol zimpara ve macun yada eger imkaniniz varsa tersten kalip cikararirsaniz duz bir yuzey elde edersiniz. Yani karavanin kalibini ahsaptan cikarip, yapismamasi icin yapisma onleyici kimyasallari uygulayip icten fiberi uygulyacaksiniz. Kurudugunda ahsabi cikaracaksiniz. Bu islem icin sanirim vinc benzeri bir alete ihtiyaciniz olacaktir kuruyunca kalibi aldirim cikarmak icin ama kesinlikle super puruzsuz bir dis yuzey elde edersiniz. Sizin bahsettiginiz fiber tekneler bu sekilde ters kalipla yapiliyor. Youtube da bunlarinda yapim asamalarini iceren videolar mevcut. Bence ucuz ahsaplardan kalip yaparak kullanmak sonradan cam ve kapi yerlerini keserek cikarmak hem daha kolay olacaktir hemde dedigim gibi puruzsuz bir yuzey elde edersiniz. Sonradan icini istediginiz ahsapla doseyebilirsiniz. Bu yontemin diger bir artisida bence ic ve disin bagimsiz olmasi olacaktir. Icteki ahsaplara gelecek herhangi bir zararda kolaylikla yenilenebilir yada tam ters Allah korusun karavanin distan alacagi herhanbir darbede bolgesel tamirat yapmak kolaylasir.

saygilar
 

Ynt: Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

Ters kalıp hazırlarsam çelik iskeletli tamamen fiber bir karavanım olur. Böylesi elbette çok güzel olur ama karavanı oluşturacak 11 ayrı parça için 11 ayrı kalıp hazırlamak lazım. Bu işi kıvırabilirmiyim tam emin değilim. Bir de çok zahmetli, Ama imkansız değil. Bunu da değerlendireceğim.

Kontraplak kullanırsam altta zaten ince bir kontraplak kullanacağım, Yani ağırlığa çok etkisi olmayacak. Ama portakal kabuğu sorununu macunla düzeltmeye çalışmak da çok kolay olmayacak tahminim.
 

Ynt: Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

İlk bakışta bana da en akıllıca , sızdırmazlıgı saglayabılmek ve ılerıde olası olabılecek tamır ve bakımı kolaylastıracak ve estetıgın korunabılmesıne de ımkan verebılecegı dusuncesı ıle , kasanın tamamını polyester-elyaf ıle ortmek fıkrını gerceklestırmeye calısmaktayım. (Başlamış bulunduk bır kere :-\ )
Bolumumde polyester ıle calısmanın ne menem bır iş oldugunu bahsetmıştim. Daha sı var. Her ne kadar zorlandım ise de 35 metrekareyı ıkı kat olarak kapladım . Tavan-ı yeterı kadar taşıyıcı olmadıgı kanaatım olustugundan (14 m2) ucuncu kat ıle takvıye ettım. ( Çektıklerımden deneyımlı arkadaslar uzun uzun soz etmışler) Şimdi haala macun cekıp zımpara yapmaktayım . İşte bundan bahsetmek ıstıyorum. portakal kabugu gorunumden kurtulabılmenız cok zor , hele hele ham polyesterı zımpara yapmak o kadar da kolay degıl . makıne kullanmak da cok care sayılmaz Çok kısa bır sure bıle makıneyı aynı yerde tuttugunuzda alttakı polyesterın hemen ısınama nedenı ıle tumsek olusturacagını goreceksınız . soguyunca eskı seklını almasını beklemeyın . Bır mıktarı ılla kı kalmaktadır . Başa gelen cekılır deyıp macun işine basladım . Şu anda 3 kg lık otuzuncu kutudayım (8m kare kaldı) . Duzgun bır alanı elde edebılmek ıcın alanın tamamını en yuksek noktaya gore macun ıle sıvamak gerekıyor. Bunuda en az 2 veya ucuncu kerre de saglıyabılıyorsunuz . 60 no zımparayı cesıtlı kalıplara monte ederek (120x10 - 25x50 - 60x80 30x13) duzgunlugu koruyabılmek ıcın elle hıssederek sımpara yapıyorum Daha sonra arada kalmış dusuk bolgelerı tekrar celık macun ıle takvıye edıp tekrar zımpara yapıyorum . Ta ki duz alanın tamamını aynı duzleme getırınceye kadar zımpara yapara tesvıye edıyorum. Tahmınen bu işe mayıs aylarında başladıgımı sanıyorum . Şu anda dırsek ve omuz eklemlerımıe oldukca hasar vermış bulunmaktayım. Yine de kendımı ıyı hıssettıgımde ve ya araya başka işler sıkıstırarak bırer gun ara ıle son kalan 8 metre karelık bolumu de bıtıre bılırsem ddaha sonra astarlayıp tekrar delıkdesık macunu (ince macun) cekıp parlaklık kazandıracagım bır kat daha astardan sonra ınce zımpara ıle tekrar parlaklık verıp boyasını (akrılık) yapmayı dusunuyorum. Benim beden mekanızmam eskımış olmalı kı cok aşırı zorlanmaktayım.
Kendıne guvenen arkadaşlarıma yapmayın dıyemem . Çunkı cok saglam , saglıklı ve guzel oluyor. Eger başlamışsanız gerı donme sansınız da pek olmayabılır dıye dusunuyorum.
Herkese kolay gelsın .Guç , kuvvet ve sabır dılerım.
 

Ynt: Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

Yücel hocam,4-5 adet sera demiri,yeteri kadar sera naylonu ve gölgeleme örtüsü ile geçici bir kapalı alan yaratabilirsiniz.Tabi ki müsait bir arsa varsa. ;)
 

Ynt: Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

Yucel bey tekrar merhabalar;

Kalip hazirlamak zahmetli olacaktir fakat Mehmet abinin yukarda anlattiklarini okuduktan sonra butun bu islemlerden daha kolay olacagina inaniyorum. Sonucta en azindan goz ile gorunen yuzeyi oldukca temiz ve puruzsuz olacaktir. Tabiiki burada kalibin puruzsuz hazirlanmasi lazim. Birde 11 kalip yerine 1 kalip hazirlarsaniz yekpare bir dis yuzeyiniz olur. Su gecirmezlik icin tekneler bu yontemli uretiliyor. Tabiiki tek parca bir kalip hazirlamakta oldukca zahmetli olacaktir. Ama normalde ilk dusuncenizde karavanin disini ahsaptan yapmayi dusundugunuz icin sorun olmayacagini dusunuyorum. Cunku ahsaptan karavani bir kutu seklinde cam ve kapi delikleri olmadan yaparsaniz disina fiber kaplamak yerine icine yapisma onleyici kimyasallari surer fiber kaplarsaniz yekpare bir kasaniz olur. Tabiiki kalibi fiberglass dan ayirmak icin ufak bir vinc sistemi gerekecektir. Asagidaki videoda adim adim once kalibi hazirlayip sonra ters kaliba butun dokum yapip sonrasinda ise gerekli delikleri aciyorlar.

Fiberglass teknelerin yapimini buradan izleyebilirsiniz. Daha bir cok video bulabilirsiniz

http://www.youtube.com/watch?v=dEhSaFfaSKg

Saygilarimla
 



Ynt: Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

Mehmet Abi,
Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler, Son 8 m2 yi kolaylıkla bitirmenizi diliyorum.

Sami Abi,
Çıkma Kamyon kasası bile aklıma gelmişti de, sera demiri gelmemişti. Bu fikir için teşekkürler,
Ama hiç demir kullanmadan binadan bahçe duvarına çekeceğim çelik halatlarla da gölgelik yapma fikrim de var.
Ama burada en az 50 m2 örtüye veya brandaya ihtiyaç olacak, Bunun bile ciddi bir maliyeti var.
Yani yapılamaz değil ama yan yapılara ve kullanılan araçlara para dökmekten biraz sıkıldım,
Kaynakları böyle şeyler yerine karavanın kendine harcayabilsem yapımda yol alınacak hiç değilse.
Bu yüzden farklı bir yüzey koruma çözümü olarak düşünüyordum. Ama ne olursa olsun alanı kapatmak daha mantıklı sanırım.

Melih Bey,
Yekpare gövde yapamayacağım, Çünkü karavan westfalia'lar gibi tavanı yükselebilir olacak. Belki tavanı tek parça, Diğer panelleri tek parça yaparım. Duvarları yerde yatay olarak kaplayıp işlemler bitince parçaları monte etmek, Tavanı da tek parça ters kalıba dökmek daha kolay olacak sanırım.
 

Ynt: Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

Yücel bey,
Yüzeyi düzgün olmasını istiyorsanız karavanınızın yüksekliğinden 5 cm uzun olan ve enini sizin belirleyeceğiniz ölçülerde
MDF LAM kestirin ve arka yüzü beyaz pürüzsüz kısmına arkadaşların tarifine uygun şekilde polyester uygulamayı yapın
kuruyunca MDF'den ayırdığınızda alt yüzeyin pürüzsüz ve düzgün olduğunu göreceksiniz.Bu yöntemle ihtiyacınız kadar
levhaları hazırlayıp daha sonra karavanın dış yüzüne ek yaparak uyguladığınızda sadece ek yerleri ve köşelere zımpara
yaparak çok düzgün yüzey elde edersiniz. Kolay gelsin
Levent
 

Ynt: Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

Yücel hazır polyester levhalar var bu levhaları ahşaba yapıştırmak daha kolay, sadece ek yarlari ile uğraşırsın, sana yakın bir adres bir konuş bu arkadaşlarla mutlaka yardımcı olacaklardır

Fibrosan Cam Takviyeli Polyester Sanayi ve Ticaret A.Ş. 1983 yılında "Yücel Grubu" bünyesinde kurulmuş olup, 14000 m² alan üzerine kurulmuş olan İzmir/Pınarbaşı'ndaki tesislerinde tamamen otomatik kesintisiz kalıplama ve laminasyon sistemi ile yılda 7.000.000 m² kapasiteyle, düz ve muhtelif oluklu formlarda Cam Takviyeli Polyester Levha üretimi yapmaktadır. Fibrosan'ın üretimini yapmış olduğu Türk ve Dünya Standardlarına uygun levhalar. Fibroser, Fibropan, Decopan, Agroser ve Panaline markaları...


Merkez
Kemalpaşa Cad. No:14 Pınarbaşı
Telephone: (232) 479 16 73 - Faks:479 12 47
BORNAVA 35060 - İZMİR
E-posta:info@yucelgroup.com
 

Ynt: Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

Polyester işimde kullanmak uzere gereklı ıhtıyacımı Yucel polyester den temın etmıstım . İşimın tamamında 6 teneke sııvı polyester (25kg-75tl) ve tplamda 90M.kare elyaf kullandım. Yucel polyester ın urettıgı elyaflı levhaları (boy serbest rulo -en 350 cm ye kadar kalınlık azamı 1.8 mm) kritik ettıgımde , esnek ve rulo olması nedenı ıle kendı duzgunlugune guvenmenın sakıncalı olabılecegı, dolayısı ile yuzeye preslenerek yapılırsa daha ıyı netıce alınabılecegı gercegını goz ardı etmedım. ayrıca yapıstırma safhasında ıyı kalıtelı bır yapıstırıcıya gerek olup hava boslugu kalmaması gerektıgı de benım ıcın engel teskıl etti. Daha ılerı dusunerek duvar ve tavan parcalarını yerde panel olarak levha kaplamayı pres olarakta uzerıne sıralayacagım sunta levhaların uzerıne aracımı cıkarıp agırlık olarak dusundum-se de, uçuk fıkırler olup tam basarıya ulasamayacagım endısesınden dolayı vazgeçtim Kimbılır basaraabılmış olsaydım parcaları bır bırıne bırlestırırken yıne sıvama polyester yaparak sadece bu kucuk bolgeler ıle ugrasarak kolaylastırmış olabılırdım.Tahmın edılldıgı gıbı her ınsanın bır aklına yatan ve kolayına gelen sıstemi uygulama yoluna gıdıyor. Daha dogrusu polyester sıvama ıslemının en saglıklı yapısması ve yaptıgım kasayı en estetık bıcımde kaplama olanagını saglayacagını duşunerek uygulamaya karar verdım. Bu arada belırtmelıyım ki ; polyester işi her ne kadar pis ve saglıksız olsa da daha sonrakı macuncekıp duzeltmeye calısmak kadar zor gelmedı . Yine belırtmelıyım , bu uygulamayı uzerınde uygulayarak yaptıgınızda kasanızın cok saglam ve su gecırmez olacagı gıbı , kırık - cıkık işlemlerınde alçıya alınmış bır organ gıbı esneme ve gıcırdama olasılıgını tamamen ortadan kaldırmaktadır. Sonuçta goze alıp başarabılen arkadaşlara en saglıklı sıstem oldugu kanaatımı surdurmekteyım.
Okuyan arkadaşlara tesekkur eder , saglıklar dılerım.
 




Ynt: Karavanımın Dış Kaplaması İçin Önerileriniz?

Mehmet ağbi senin yazını okuyunca böyle bir fikir geldi aklıma, altta resimdeki gibi 30x30cm kareler haline gelecek şekilde polyester levhayı ahşabın üstüne hem yapıştırıp hemde dikiş atar gibi çivi tabancasıyla çaktığımızı düşünürsek preslemeye gerek kalmaz ve yüzeyde sadece onarım macunlarının zımpara işi olur, köşe birleştirmelerinde polyester işçiliği kalır ne dersin

Ccvb


Ivi ta
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,931
Kayıtlı Üye Sayımız
172,085
Kaydolan Son Üyemiz
Ertuğrul Ocaktan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst