Karavana Gaz Sobası Montajı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dogan124 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 66
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 57,735

dogan124

Kamp I
Mesajlar
185
Tepkime Puanı
69
Yer
Ankara
Arkadaşlar Merhaba,

Havaların soğuduğu bu günlerde karavancılarda ısıtıcı arayışı var. Ben geçen yıl karavanıma tüplü bir soba montajı yaptım. Burada sizlerle bu sobanın hikâyesini paylaşmak istiyorum.

Yaklaşık 15 yıldır çekme karavanımızla yurdumuzun birçok yerine geziler yaptık. Genellikle yaz aylarında gerçekleşen bu geziler havaların serinlemesiyle beraber azalmaya başlıyor. Bu kısıttan mı yoksa etrafın sakin olmasından mı bilmem ekim-kasım ya da nisan-mayıs gezileri bana daha keyifli gelmiştir hep. Ancak güneşin ortadan kaybolmasıyla beraber ısınmak da bir sorun olur bu zamanlarda. İçerde pişirilen yemek ve çay içeriyi ısıtmasına ve gece içine kıvrıldığımız uyku tulumları bizi üşümekten korusa da gerçek anlamda konfor sağlayabilmek için bir ısıtıcı şart. Bu sebeple karavan ısıtıcısı arayışlarım uzun zaman devam etti. Son karavanımızı yaptırırken soba aklımda olmasına rağmen maliyetin artması sebebiyle sonraya bırakmak zorunda kalmıştık.

Karavanı ısıtmak için 220 volt elektrikli ısıtıcılar çok ucuz ve kullanımı kolay olmasına rağmen sezon dışı açık kamping bulup bir de elektrik almak pratikte pek mümkün olmuyor. Genelde 1kw'dan daha fazla güç çeken ısıtıcılar için büyük jeneratör taşımak ve sabaha kadar bunu çalıştırmak da kolay bir çözüm değil. Bu yüzden sıvı ya da gaz yakıtlı bir ısıtıcıya ihtiyaç var. Sıvı yakıtlı olanlar piyasada vebasto adıyla anılıyor. Kamyoncu esnafın çok rağbet ettiği bir ısıtıcı olduğu için yaygın olarak bulunuyor. Bunlar mazot ya da benzin kullanıyor (bilgi: aynı prensipte çalışan tüplü modeller de var) ve 12 volt elektrik ile çalışabiliyor. Yani kullanabilmek için bir miktar akü kapasitesi kullanmak ve eğer karavanınız çekme ise ilave bir yakıt deposuna sahip olmak gerekiyor. Çalışma prensipleri gereği geceleri bir miktar ses yapabiliyor. Vebasto tipi ısıtıcılar motor karavanlar hareket halindeyken de kullanılabiliyor ve aracın yakıt deposunu kullandığı için pratiklik sağlıyor.

[attachment=1]

Tüplü ısıtıcılar ise genellikle ilave elektrik kullanımına ihtiyaç duymuyor ve zaten mevcut olan tüpü kullanabiliyor. Eğer karavanın her köşesine uzanan ahtapot ısı dağıtıcısı yaparsanız o zaman fan için elektrik gerekiyor.

[attachment=2]

Bu iki ısıtıcının özelliklerine bakıldığı zaman çekme karavanlar için tüplü ısıtıcılar, motor karavanla içinse vebasto ısıtıcılar ön plana çıkıyor. Ancak tersini yapan ve gayet memnun olan birçok karavancı olduğunu da biliyorum.

İlave akü kapasitesi ve yakıt deposu gerektireceği için ben öncelikle tüplü bir soba arayışına girdim. İmalatçıların elindeki karavan sobalarını edinmenin maliyeti 1500 TL’yi buluyordu (2008) ve bu değer bütçemi aşıyordu. İkinci elde ise ne kadar aradıysam da bulamadım. Tekrar gündeme aldığım vebastonun 2. eli 1000, sıfırı ise 1500 TL civarındaydı. Ayrıca bu model (2000 serisi) en küçük model olduğu için 570’lik karavanımı ısıtabilir mi diye endişemde vardı. Zaten tüp ve benzin(jeneratör ve deniz motoru için) taşıyorum bir de mazot taşırsak tekerlekli benzin istasyonu gibi olacaktık. Bütçe içinde kalarak çözüm bulmak zor görünüyordu.

Bu arada interneti de sürekli tarıyor ve alternatif arayışlarımı devam ettiriyordum. Aslında tüplü/doğalgazlı ev sobaların 2. el fiyatları çok uygundu. 100 TL'den itibaren hermetik sobalar vardı ancak minimum 65 cm eni olan bu sabalar karavanlar için çok büyüktü.

[attachment=3]

Diğer bir alternatif gibi görünen katalitik sobaları da çok inceledim. Hem sıfır hem de 2. elde çok uygun fiyatlara alınabilen bu sobaların bazı eski Avrupa karavanlarda rastladığımı belirteyim. Bu sobaların yeni modellerinde ortam oksijenini ve alevi de kontrol edip gerekirse kendini kapatma gibi birçok kontrol unsuru bulunuyor. Buna rağmen ortam havasını kullanıp yanan gazları da yine içeriye verdiği için bu sobalara karşı biraz mesafeli olmak gerekiyor. Özellikle dar bir ortamda ve çocuklarınızla beraber yatacağınızı düşünürseniz karavanda gece açık bırakıp yatmak riskli olabilir.

[attachment=4]

Bir gün yolum 2. el eşyaların satıldığı Ankara’daki itfaiye meydanı diye tabir edilen yere düştü. Dükkânın birinde istediğim ölçülere çok yakın 2 tane soba vardı. yaklaşık 50 cm eninde, 40 cm yüksekliğinde ve 20 cm derinliğinde Baymak baksi marka bu eski sobalar güzel mobilyası ve nikelajlı ön bölümü ile çok şık duruyordu. Doğalgazın Ankara’ya yeni geldiği yıllarda her pencere altına bu sobalardan konur, duvar delinip dışarıya hermetik baca çıkardı. Sonradan kombilerin yaygınlaşması ile hurdaya çıktı bu sobalar. 2 tanesine 250 TL isteyen dükkân sahibi pazarlığa hiç yanaşmadı. İçinin ne durumda olduğunu bilmediğim ve doğalgaza göre ayarlı olan bu sobanın önce tüple çalışır hale getirilmesi gerekiyordu. Orijinal bacası yoktu ve döküm yanma kazanı sebebiyle 30 kg’a yakın ağırlığı vardı. Almaktan vazgeçtim. Ancak bazı alternatiflerin olması iyiydi.


[attachment=5]

Baxi


Vebasto


Trumatic soba


Ev sobas


Katalitik
 

Etiketler
Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı


İngiltere’deki web sayfalarında sobaları incelerken uygun ölçülerde bantam marka bir ev sobasına rastladım.

[attachment=1]

Bu marka ve modeli Türkiye’deki web sayfalarında aratınca firmanın birinde az kullanılmış olduğu belirtilen bir tane bulunduğunu gördüm. Üstelik soba Ankara’da idi. Hemen adresi alıp gittim. Bir pazarlıktan sonra doğalgaza ayarlı bu sobayı tüple çalışır hale getirmesi kaydıyla 200 TL’ye satın aldım. Sobanın ölçüleri 58 cm yükseklik, 32 cm genişlik ve 18 cm derinlik şeklindeydi.

Biraz uzattığımın farkındayım ama bu işe meraklı arkadaşların ilgileneceğini umarak detaylı anlatıyorum ve ne yazık ki sobayı bulup aldığımda işin daha çok başındaymışım…

(devam edeceğim…)

Bantam soba 1
 

Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı

Doğan Bey;

Bir yerlerde tartışılmıştı ama anımsayamadım... Demirdöküm'ün bir serisi var bildiğimce..

DemirDöküm THERA DHS 30 Duvar Tipi Hermetik 3 kW Doğalgaz Sobası

DemirDöküm THERA DHS 30 Duvar Tipi Hermetik 3 kW Doğalgaz Sobası
•Döküm yanma odasına sahiptir. •Yakıtınızı yüksek verim ve mavi alevle yakar. •Otomatik ateşleme sistemine sahiptir. •Ayarlı termostat kontrolü ile ortam sıscaklığı sabit tutularak yakıt tasarrufu sağlanır. •Brülör paslanmaz çeliktir. Pilot alevlidir. •Yanma odası içerisindeki alev yönlendirme sacı ile atık gaz yolu uzatılıp faydalı ısı transferi artışı sağlanarak yüksek verim elde edilmiştir. •Teleskopik baca tasarımı sayesinde 200 mm ile 350 mm duvar kalınlıklarında, dış ortama taşma yapmadan baca boyu ayarlanarak duvara monte edilebilir. •Özel terminal ve pilot koruma sacı sayesinde soba yanışı rüzgar şartlarından etkilenmez. •Atık gaz borusu bağlantı bölgesindeki özel tasarım sayesinde termal şoklarda sessiz çalışması ile yatak odası ve diğer mekanlarda rahatlıkla tercih edilebilir.
(Thera DHS 50 Hermetik (denge) bacali 5 kW olan modeli de var..)

[attachment=1]

Esen kalın.
Cavid Sezen

DD Thera Soba medium
 

Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı

Cavit Bey bu sobayı da çok inceledim ancak yanma haznesi döküm olduğu için ağırlığı 35 kg kadardı yanlış hatırlamıyorsam. Genişiliği de dolabı kurtatmıyor diye vazgeçmiştim.

Selamlar,

Doğan
 

Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı

Demirdöküm ün hermetik sobaları '90 lı yıllarda orijinal karavan sobalarına hemen tek alternatif olarak görülmüştü.Küçük ve ucuzdu.Ama servisi doğalgazı LPG ye çevirmek istememişti.Bu konuda teknik müdürler ile epeyce konuştuğumuzu hatırlıyorum.Sonra bir motokaravancı arkadaş alıp kendi olanakları ile LPG ye çevirip takmıştı.Bacası fazlaca kalınca ve dışarıya doğru çıkmıştı.Duruşu epeyce komik oldu.Ayrıca en kısık da bile çok fazla ısıtıyordu.Sonuçta bu soba evler için üretilmişti ve gerek ısı değerleri ve gerekse baca sistemi bir bina için tasarlanmıştı.
Olsa iyi olacaktı ama olmadı...Bu denemelerden sonra Amerikayı yeniden keşfetmeyi bıraktık.Herkes durumuna göre ya bir Turumatic ve ya Carver soba ya da E2400 üleyici filan aldık taktık.Mazotlu ısıtıcılar ise 2003 den itibaren çok moda artık.
Çekmeler de genelde yaz aylarında ve kamplarda kullanıldıkları için pek sorun yok .Elektrikli ısıtıcılar, termosifonlar, büro tipi buz dolapları falan fazla sorun olmuyor.Tüm sorunlar motokaravanlarda çıkıyor doğal olarak.
Motokaravanlarda özellikle böyle alternatif araştırmalarını artık bırakıp orijinal aksesuar kullanılmalı diye düşünüyorum.
Ama herşeyden önce motokaravanların (konulan ÖTV gibi vergilere bakıldığında) "ucuz birer eğlence" olmadığını da baştan kabul etmekte ve hamama girerken terleneceğini de göz ardı etmemekte yarar var sanırım.

Rüzgar
 



Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı

Hüseyin Bey,

Dediklerinize aynen katılıyorum. Eğer motorkaravanım olsaydı tereddütsüz bir mazotlu ısıtıcı takardım.

Bahsettiğiniz komik görüntüyü ve kontrol sorunlarını aşmak kolay olmadı.
Siz benim işin sonuna doğru varacağım çıkarımı arada vermiş oldunuz aslında...
 

Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı

Sobanın montajı için netleştirmem gereken sorular vardı:

1. Sobayı nereye yerleştireceğim?
2. Sobanın hava giriş/çıkışını nasıl yapacağım?

Birinci sorunun cevabı çok zor değildi: uygun ısı dağılımı için karavan merkezine yakın olmalı, sıcak hava akımının rahat olması ve çevresine zarar vermemesi için üstü açık olmalı.
Montaj için en uygun noktada ne yazık ki önceki yıl yerleştirdiğim klimanın yeri görünüyordu. Bulunduğu yerde verim alamadığım klimayı çıkarıp yerine sobayı koymaya karar verdim. Bu yer aslında üstüne televizyon koyduğum dolabın altıydı:

[attachment=1]

İkinci sorunun cevabı ise biraz daha zordu. Klima için karavanın dışını keserek yaptığım menfezi bu kez sobanın çıkış borusu için kullanacaktım.

[attachment=2]

Bu tip ev sobalarında hava giriş çıkışı iç içe geçmiş iki boru üzerinden yapılıyor. Yanmış gaz merkezdeki borudan dışarı atılırken temiz hava dış taraftaki borudan sobaya giriş yapıyor:

[attachment=3]

Bu bacayı kullanmak karavanın yan duvarından dışarıya doğru 10-15 cm’lik bir çıkıntı oluşmasına sebep olacağı için yeni bir baca tasarlamak gerekiyordu. Beni en çok uğraştıran kısmı da bu oldu. Orijinal karavan sobaları da hermetik sistemle çalışmakla beraber temiz havayı alttan alıp kirli gazı karavanın tavanından çıkan bir boru ile dışarıya verir. Yani iç içe geçmiş boru sistemi olmaz. Dolayısıyla görsel ve işlevsel bir bozukluk olmaz.

[attachment=4]

Yandan çıkan hermetik baca için gerçekten çok kafa yordum ve deneme yaptım. Soba tarafına müdahale etmeden baca tarafında yandan sorunsuz çıkan bir baca sistemi için önce kağıt/kartondan modeller geliştirdim:

[attachment=5]

Dolap onu


Menfez


Hermetik baca


Caravanheaterschematic


Soba003
 

Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı

Kağıt modelleri patron çizimler, onları ise gofrajlı alüminyumdan yapılmış parçalar takip etti.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

Parçaları vida ve perçin kullanarak oluşturdum ve birleştirdim.

[attachment=4]


Tüm birleşme ayrıtlarında ısıya dayanıklı silikon kullandım.

[attachment=5]

Soba006


Soba010


Soba016


Soba025


Soba030
 

Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı

Bu arada sobanın çalışmasını görmek için yerine takmadan bazı denemeler yaptım. Sobanın orjinali doğalgaza göre ayarlı olduğunu söylemiştim. Satıcı firma ile pazarlığımız sobayı tüple çalışacak şekilde ayarlaması olmasına rağmen sobayı biraz tanıyınca firma tarafından sobaya yapılan tek müdahalenin geniş delikli yanma memesinin üzerine vurulan bir çekiç darbesi ile sınırlı olduğunu anladım. Soba pilot alevindeyken bile çok ciddi şekilde ısıtıyordu. Isıtmaya getirince ise nerdeyse kızaracak hale geliyordu. Güya memenin ağzını daraltıp tüp gaza uyarlamıştı bu doğalgaz ürünleri pazarlayan firma sorumlusu. Sobayı geri götürüp adamı sıkıştırınca sobanın eski model olduğunu ve parça bulamadığını söyledi. Sobayı iade edebilirdim ama ben uğraşıp kendim işi düzene sokmayı tercih ettim. Bunun aslında riskli bir iş olduğunun farkındaydım. Eğer mühendislik kariyerim ve el yatkınlığım olmasaydı işi kesinlikle o noktada bırakırdım. Ancak ben gerekli tedbirleri almak ve güvenli bir sistem olması ilkesinden vazgeçmemek kaydıyla işin sonunu getirebileceğime inanıyordum.

Tam burada benim yaptığım bu çalışmayı kimseye bir tavsiye ya da yol gösterme amacıyla paylaşmadığımı net olarak belirtmek istiyorum. Benim isteğim bu konuyu akıllarına getiren arkadaşlara ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında bilgi vermek ve karavan ısıtma sistemleri hakkında bilgi vererek tecrübelerimi paylaşmaktan ibarettir.

Ankara Ulus’ta sanayi han vardır. Soba, buzdolabı klima vs parçaları orada ve çevresindeki pasajlarda temin edilebilir. Buradan doğalgaz sobalarının pilot çakmak ünitesinden alıp kendi sobama monte ettim. Pilot alev memesini tüplüye uygun olacak şekilde modifiye edip daralttım. 1,6 mm iç çaplı yanma memesini de 0,9 mm ölçüsünde olanıyla değiştirdim. Tüm parçaları ısıya dayanıklı conta ve yalıtım malzemeleri ile birleştirdiğimi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ayrıca sobanın gaz girişine bir vana yerleştirdim.

[attachment=1]

Bu arada mevsim kış idi ve atölye gibi kullandığım karavanı üflemeli ısıtıcıyla ısıtıyordum.

[attachment=2]

Soba000b


Soba021
 

Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı


Tam burada benim yaptığım bu çalışmayı kimseye bir tavsiye ya da yol gösterme amacıyla paylaşmadığımı net olarak belirtmek istiyorum. Benim isteğim bu konuyu akıllarına getiren arkadaşlara ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında bilgi vermek ve karavan ısıtma sistemleri hakkında bilgi vererek tecrübelerimi paylaşmaktan ibarettir.
Evet,işte beklenilen itiraf geldi... ;)

Şaka bir tarafa bu gaz ile ısıtma işi gerçekten hassas bir konu.Deneyler başarılı bile olsa yazılanları aynen uyguladığını düşünen birinin yapacağı ufak bir hata ya da farklı bir uygulama karavandan göz yaşları ve çığlıklar arasında battaniyelere sarılı olarak çıkmayla sonuçlanabilir. :'(
İsmi lazım değil yeni yaptırdığım bir karavanın Trumatic sobasını (bile) içerideki havayı kullanacak şekilde (tabandan değil de içeriden) monte etmişlerdi.
"Ulan bu işte bir gariplik var" diyene kadar (allahtan) koca bir yaz geçmişti. Neyse ..sonra taban tahtasını oyarak sobayı zemine oturttum ve de göz yaşları ve çığlıklar eşliğinde battaniyeye sarılı olarak dışarı çıkarılmaktan sıyırdım. :D

Doğan Böncü' nün çalışmalarını aslında ilgi ile izliyoruz. Denediği konularda ilginç ve verimli sonuçlar almasını da bekliyoruz.
Battaniyeler hazır !... ;D
Benimkisi aradaki "Reklamlar" oluyor sadece...

Rüzgar
 



Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı

Keyifle bir cirpida okudum. Devamini heyecanla bekliyorum. Simdiden tesekkurler.
 



Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı

Doğan bey paylaşımınız için teşekkürler,sayenizde orjinal karavan için yapılan gazlı ısıtıcıların dışında arayış içine girmek acaba olabilirmidemek benim için bitmiştir ;) bu aralar kesin karar verdiğim ve bugün yarın taktıracağım mazotlu D2 demekki en kullanışlı ve doğru karar zaten Doğan beyde bir motokaravanım olsa bende hiç düşünmeden dizel ısıtıcı taktırıdım bence konu netlik kazanmıştır.
 

Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı

Yazıyı forse eden tüm arkadaşlara ve özellikle en can alıcı noktalara değinen(!!!) Hüseyin Beye teşekkür ederek devam ediyorum. (Konunun güvenlik boyutu gerçekten önemli, vurgularınız için teşekkür ederim)

Dolabın önüne yerleştireceğimi belirttiğim sobanın yerinde daha önceden klimayı koyduğumdan bahsetmiştim. Karavan duvarındaki menfezi çıkarıp önce dış duvara galvanizli saç malzemeden ortası delik dikdörtgen bir taban yapıp duvara sabitledim. Daha sonra içeri kısımdan dış borunun montajı için kısa bir boru hazırlayıp monte ettim.

[attachment=1]

Hazırladığım baca çıkışını (resim: soba030) dışarıdan saç tabana sabitledim.

[attachment=2]

Böylece içi kısımda içi içe geçmiş iki borunun çıkış ağızları hazırlanmış oldu

[attachment=3]

Sobanın orijinal bacasını daha önce de belirttiğim gibi karavan dışına çok fazla çıkıntı yapacağı için kullanmaktan vazgeçmiştim. Burada orijinal bacanın bir resmini verelim. Resimde görülen yanmış sıcak gazın çıktığı iç boru. Bu borunun dışına geçen bir de dış boru var.

[attachment=4]

Soba054


Soba032b


Soba056


Soba057
 



Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı

Klima için açılmış delik soba montajında tam ortalı durmadığı için soba çıkış borularını da ayrıca tasarlamak gerekti.

[attachment=1]

Dış boruyu bulmak kolaydı. Kombi çıkışı için kullanılan alüminyum kıvrılan borular bu iş için uygundu.

[attachment=2]

İç boruyu ise alüminyum malzeme satan bir yerden buldum

[attachment=3]

Sobanın arka tarafındaki hermetik boru bağlantıları da ufak tefek bazı revizeler gördü

[attachment=4]

Borular monte edilince ortaya bu görüntü çıktı:

[attachment=5]

Soba054x


Soba059


Soba058


Soba060


Soba062
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,800
Kayıtlı Üye Sayımız
172,072
Kaydolan Son Üyemiz
egedeba

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst