Karapürçek'e Dair ne Varsa (Âb-ı Sâfi / Akpürçek)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan muratbilici Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,473

muratbilici

Kamp II
Mesajlar
477
Tepkime Puanı
1
Yer
sapanca
http://karapurcekhaber.110mb.com/

Karapürçek İlçesi (Âb-ı Sâfi/Akpürçek)

Sakarya'nın güneydoğusunda yer almaktadır. Doğu, kuzeydoğu ve güneydoğusunda Akyazı ilçesi, batısında Erenler ilçesi, güneybatısında Geyve ilçesi, güneyinde Taraklı ilçesi ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü 170 km² olup, deniz seviyesinden yüksekliği 150 m.dir. Adapazarı'na 26 km., Akyazı'ya 11 km., TEM Oto yolu girişine de 11 km. mesafededir. Ulaşım bakımından herhangi bir sorun yoktur. E-5 karayolu ve TEM Otoyoluna bağlantısı vardır. Genellikle Batı Karadeniz iklimini andırır bir iklim hâkimdir. Doğusunda kara iklimine geçiş söz konusudur; yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. 2007 yılı sayımına göre ilçenin toplam nüfusu 12.250 kişi olup, 4.783'ü (% 39'u) köylerde, 7.467'si (% 61'i) ilçe merkezinde yaşamaktadır.
1923-1972 yılları arasında köy, 1972 yılında Akyazı İlçesi'ne bağlı nahiye olur. 1973 yılında belediye teşkilatı kurulur. Balıkesir'in Susurluk ilçesine bağlı Karapürçek beldesi ile karıştırıldığı için adı 1972-1995 yılları arasında Akpürçek olarak değiştirir. Ancak halk arasında yaygın olan "Karapürçek" adına adına 1995 yılında tekrar geri dönüş yapılır. 18 Mayıs 1990 tarihinde 3647 sayılı kanunla ilçe statüsüne kavuşur. 18 Temmuz 1991 tarihli ve 91/38084 sayılı müşterek kararname ile kaymakam ataması yapılarak, 12 Ağustos 1991 tarihinde fiilen ilçe olarak faaliyete geçer. İlçe Resmi Gazete'nin 23.07.2004 tarihli basımında yayınlanıp yürürlüğe giren 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında, Büyükşehir sınırlarına dâhil edilmiştir.
Karapürçek ilçesi Sakarya İlinin en eski nahiyesidir. Kuruluş tarihi belli olmamakla birlikte Bizanslılar zamanında büyük yerleşme yerlerinden birisi olduğu kabul edilmektedir. Karapürçek isminin Rumca "Pıcak" kelimesinden türemiş olduğu ve söylencelere göre Bizanslılar zamanında Karabıçaklı adında üç kardeşin doğuda Küçücek, kuzeyde Küçükkarapürçek ve güneyde Büyükkarapürçek köylerini paylaşarak yerleştikleri. O zaman Karapürçek'in adının Büyükkarapürçek olarak geçtiği anlatılmaktadır. İlçe adının, zaman içerisinde "Pürçek" anlamında Büyükkarapürçek olarak kullanıldığı ve zamanla Karapürçek olarak kullanıldığı bilinmektedir. Karapürçek ilçesi daha önce Akyazı ilçesine bağlı iken 1991 yılında ilçe olmuştur. 1973 yılında da belediye teşkilatı kurulmuştur. İlçeye 1972-1995 yılları arasında Akpürçek adı verilir ve 1995 yılından sonra tekrar Karapürçek adını alır. İlçe merkezine, 7 mahalle ve 8 köy bulunmaktadır. Bu eklemelerden sonra İlçe merkezinin nüfusu 6.502'ye yükselmiş ve köy nüfusları toplamı da 4.529 kişiye düşmüştür. Harmanlı, Kanlıçay, Küçükkarapürçek, Mesudiye, Potuklar, Teketaban ve Mecidiye köyleri de mücavir alanında kalan orman köyleri olup, İlçeye bağlı Ahmediye Köyü ise mücavir alan dışında kalan tek köyüdür.
İlçe merkezi ve köylerinde ekonomi tarıma dayalıdır ve halkının büyük bir bölümü tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Verimli tarım arazilerinde fındık başta olmak üzere mısır, buğday ve fasulye tarımı ile kozacılık, arıcılık ve seracılık yapılmaktadır. Son yıllarda gelişme gösteren hayvancılık ise fındıktan sonra ikinci gelir kaynağını oluşturmaktadır. İlçede özel sektöre ait Subor boru fabrikası bulunmaktadır.

Karapürçek İlçesindeki Kültür Varlıkları:
Teketaban Tümülüsü [Karapürçek-Teketaban Köyü]
1 Adet Meşe [Karapürçek-Mesudiye Köyü]

Karapürçek İlçesine Bağlı Yerleşim Birimleri:
Mahallele: İnönü, Cumhuriyet, Ahmetler, Akbalık, Hocaköy, Yazılıgürgen, Yüksel.
Köyler: Ahmediye Köyü, Harmanlı Köyü, Kanlıçay Köyü, Küçükkarapürçek Köyü, Mecidiye Köyü, Mesudiye Köyü, Meşepınarı (Potuklar) Köyü, Teketaban Köyü (Yortan).
 

Etiketler
Ynt: Karapürçek'e Dair ne Varsa (Âb-ı Sâfi / Akpürçek)

ilçeden genel görünüm

(köy görünümlü güzel ilçemden)

00000017
 


Ynt: Karapürçek'e Dair ne Varsa (Âb-ı Sâfi / Akpürçek)

bende hep merak ederdim bu murat karapürçekli muratmı diye :eek:
şimdi anladımki o muratmışsın.bende gezenbilirdeki tek karapürçekli benmiyim diye hayıflanıyordum.
buna sevindim.görüşmek üzere. ;)
 

Ynt: Karapürçek'e Dair ne Varsa (Âb-ı Sâfi / Akpürçek)

son_kral_54' Alıntı:
bende hep merak ederdim bu murat karapürçekli muratmı diye :eek:
şimdi anladımki o muratmışsın.bende gezenbilirdeki tek karapürçekli benmiyim diye hayıflanıyordum.
buna sevindim.görüşmek üzere. ;)
ewet ben o bildiğin murat....
başkası varmı forumda bilmiyorum... varsa yakında buluruz..
görüşebilmek dileği ile...
 




Ynt: Karapürçek'e Dair ne Varsa (Âb-ı Sâfi / Akpürçek)

Karapürçek Haber ve Tanıtım Sitesi

http://karapurcekhaber.110mb.com/
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,799
Kayıtlı Üye Sayımız
172,072
Kaydolan Son Üyemiz
egedeba

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst